Jørn Allan Pedersen

Profesjonell fotograf

I 20 år har jeg praktisert min aller største interesse - fotografi. Etter å ha holdt flere fotokurs og fotoutstillinger, har jeg blitt veldig glad i å lære andre kunsten bak å ta fantastiske bilder.

Å ta bilder handler om å få fanget stemning slik som man opplevde en bestemt situasjon eller hendelse. ”Et bilde kan si mer enn 1000 ord” er et ordtak som beskriver bildets egenskap. En film forteller en historie, mens et bilde fryser situasjonen. Det gir seeren mulighet til å studere detaljene og leve seg inn i bildet på egen hånd. På en måte overlater det mer til fantasien, samtidig som det er mye mer avslørende med tanke på detaljene.

Min interesse for foto ble utviklet gjennom jakt. Snikjakt på hjort er en intens og spennende opplevelse. Det å komme innpå dyret og komme i riktig posisjon uten at dyret merker det er en stor naturopplevelse. Selve skuddet ble for meg etter hvert antiklimaks. Da var jakten over og spenningen vekk.

I dag har jeg skiftet ut riflen med fotoapparat, og opplever den samme spenningen på jakt etter gode motiver. Ja, spenningen er faktisk enda større med fotoapparatet. Jeg er aldri 100% sikker på om jeg ”traff” på rett måte før jeg åpner opp bildene på PCén hjemme. Så spenningen holdes vedlike enda lenger. Forskjellen er at jeg nå beholder øyeblikket fra da jeg trykket på avtrekkeren. Det å se et bilde senere er med på å forsterke minnet og opplevelsen.

Og nettopp dette er kunsten med foto; at detaljene skal forsterke øyeblikket. Her på Udemy har jeg tenkt gi deg mine beste råd for å ta bilder, og hva jeg vektlegger i mitt arbeid for for å få til nettopp dette.

Håper jeg får muligheten til å bli bedre kjent med deg!