Ableton Live: Production 1

A képzés a Live alapjain túl részletesen átveszi a modern zeneszerzéshez szükséges alapvető eszközöket.
4.7 (30 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a
course's star rating by considering a number of different factors
such as the number of ratings, the age of ratings, and the
likelihood of fraudulent ratings.
146 students enrolled
Instructed by ImPro School Music / Production
$100
Take This Course
 • Lectures 17
 • Length 1.5 hours
 • Skill Level Beginner Level
 • Languages Hungarian
 • Includes Lifetime access
  30 day money back guarantee!
  Available on iOS and Android
  Certificate of Completion
Wishlisted Wishlist

How taking a course works

Discover

Find online courses made by experts from around the world.

Learn

Take your courses with you and learn anywhere, anytime.

Master

Learn and practice real-world skills and achieve your goals.

About This Course

Published 6/2015 Hungarian

Course Description

Ez a képzés az Ableton Live alapjain túl részletesen átveszi a modern zeneszerzéshez szükséges alapvető eszközöket. Behatóan foglalkozik az Impulse-zal, a Simpler-rel, Instrument Rack-kel, Simple Delay-jel, Ping Pong Delay-jel, Reverb-bel, automatizációval, és a warpolással, valamint különböző műfajok mentén ezek gyakorlati felhasználásával.

A tananyag elsajátítását 70 percnyi magyar nyelvű videó tutorial és 30 oldalnyi PDF dokumentáció segíti.

A négy szekcióra osztott 16 lecke első része az Ableton Live alapvető kezelését, és a szintézis alapelveket, a második a sampling-get és az audió szerkesztés alapjait, a harmadik az automatizációt és az Instrument Rack-et, végül a negyedik az effektek (Simple Delay, Ping Pong Delay, Reverb) működését mutatja be és átveszi az insert, send / return effekthasználat működését

What are the requirements?

 • Szerezd be az Ableton Live 9 Suite verzióját, a képzés során ezt használjuk

What am I going to get from this course?

 • Impulse
 • Simpler
 • Ping-Pong Delay
 • Reverb
 • Automatizáció
 • Warping
 • Instrument Rack
 • Ableton Live 9 kezelésének alapjai

Who is the target audience?

 • A képzés elvégzéséhez semmilyen előképzettség nem szükséges

What you get with this course?

Not for you? No problem.
30 day money back guarantee.

Forever yours.
Lifetime access.

Learn on the go.
Desktop, iOS and Android.

Get rewarded.
Certificate of completion.

Curriculum

Section 1: Bevezetés
01:41

Üdvözlünk az Ableton Live – Production 1. képzésen.

Közös célunk, hogy egy track-et legalább nagy vonalakban elkészíts a képzés végére.
A tananyag elsajátításához a következők állnak rendelkezésedre:

 • PDF formátumban letölthető, az adott anyagot részletesen körbejáró leírás. Jellemzően szakmai jellegű és az adott témakört behatóan tanulmányozza, így kiváló alapot, hátteret szolgáltat a video tutorial-ekhez.
 • Streamelhető tutorial, mely szervesen a dokumentációra épül, és annak gyakorlati felhasználását mutatja be. Először az írott tananyagot érdemes tanulmányoznod, csak aztán a videót.
 • ZIP formátumban letölthető csomag, mely jellemzően a video tutorial során használt elemeket (hangmintákat, preseteket, MIDI/audio clipeket, stb) tartalmazza.

Oktatók

Deák Ambrus (AMB)

AMB kb. hetvenedik kiadványa körül hagyta abba azok számolását, ma nagyjából 90-nél járhat - szinte kizárólag saját zenéit adja elő fellépésein, és mixeiben is döntően saját trekkjeit játsza. Nemrég az USA-t turnézta körbe, majd szintén headlinerként lépett fel Párizsban, Tel Avivban és Londonban. Supporting act-ként előttük játszott: Chemical Brothers, Koan Sound, Tipper, James Holden, Adam Freeland, Ooah (Glitch Mob). Főbb kiadók: Ministry of Sound, Simplify, Adapted, Addictech, Chi. Több kiadványával is feljutott a Beatport toplista első helyéig, és szerepelt már egy lemezen Bonobo-val vagy az Infected Mushroom-mal is.

AMB a zenei produceri profilja mellett az oktatásban is elkötelezett - Magyarország egyedüli Ableton Certified Trainere. Több ízben dolgozott az SAE főiskolán Milánóban, utoljára végzősök záró vizsgamunkáinak elemzésére és Music Business Management előadásra hívták meg. Miután négy évet töltött Londonban, ahol elvégezte a Thames Valley University-n a Music Technology Specialist szakot, megalapította itthon az imPro Budapest School of Music Technology zenei producer iskolát. Az iskola négyéves fennállása alatt kulturális jelentőségű közösséggé fejlődött több száz végzős hallgatóval, akik közül sokan azóta nemzetközi produceri karierre találtak.

Herold János (iamyank)

Egykori imPro-s hallgató, a hazai elektronikus zenei színtéren az egyik leggyorsabban fejlődő producer komoly hangszeres zenei háttérrel. Iamyank nevű projektjét csak 2011-ben indította, de már megjelent a Chi Recordingson, az ausztrál glitch hop kiadón az Adapted Recordson, rezidensként játszott Mangóval az Instantban, fellépett többek között az A38-on, a Volt Fesztiválon és a Balaton Soundon.

Debütáló EP-jének első száma az Aurora az Index.hu "A Szám 2014" című versenyén a döntőig jutott. Az összes nagyobb hazai zenei sajtó írt már róla (Recorder, Lángoló Gitárok, Quart) interjú, premier, kritika formájában. Második EP-je a City of Nobody az Index saját zenei rovatában debütált.

Aktív tagja a budapesti, műfaji kereteket tágító producerekből és vizuális artistokból összeállt ASAN csapatnak többek közt Zomblaze, Cadik, Modul aka Mango, Dnte mellett.

Dolgozott zenekaroknak (Mary Popkids, Cloud9+) és Knoll Gabi - Sweet Memories c. dalának (A Dal 2014, harmadik elődöntő) produceri munkáit is végezte.

Section 2: Áttekintés, MIDI és Hangszintézis
01:44

Az Ableton Live egy DAW (Digital Audio Workstation), tehát egy olyan digitális rendszer, mely elsősorban audió és MIDI rögzítésére, editálásra, visszajátszására, és különböző utómunkálatokra alkalmas. Más DAW-kkal ellentétben a Live-ot mind élő fellépésekhez használható hangszernek, mind zeneszerzésre és hangszerelésre alkalmas eszköznek tervezték. A Live erre a két eltérő funkciójú felhasználásra két eltérő nézettel rendelkezik:

 • Session View
  Leginkább ötletelésre, különböző zenei kombinációk kipróbálására, és live-act-re alkalmas nézet
 • Arrangement View
  Döntően Zeneszerzésre, hangszerelésre, szerkesztésre, utómunkára alkalmas nézet

Ezen a képzésen az Arrangement View-val fogunk foglalkozni.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

A Live áttekintése 2.
02:45
Áttekintés kvíz
5 questions
4 pages

A modern zeneszerzéshez elengedhetetlen a hangszintézis alapjainak ismerete. Ebben a részben a szűrőkkel foglalkozunk, annak érdekében, hogy a következő szekcióban található Impulse leckékben használt technikák elméletét tisztázzuk.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

07:55

Az Impulse egy komplex modulációs képsségekkel rendelkező dob sampler. Az Impulse slot-jaiba, vagy hangminta tárolóiba betöltött nyolc különböző hangminta time-stretchelhető, filterezhető és módosítható burkoló görbével (envelope), szaturálással, panoráma és hangerő paraméterekkel, melyek közül majdnem mind véletlenszerűen és velocity alapon is változtatható.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

MIDI technikák, Impulse, dob groove készítése 2.
06:38
Impulse kvíz
5 questions
Section 3: Sampling 1.
06:43

A kvantálás a zeneszerzésnek azon szakasza, amikor az audio vagy MIDI információ pontatlanságát korrigáljuk. Ez a pontatlanság jellemzően a rögzítés során keletkező, az emberi hangszeres játék jellegéből adódó eltérés. Emiatt a zeneszerzésnek nem feltétlenül elengedhetetlen része, hiszen a túlzott pontosság éppen az emberi érzettől fosztja meg a játékot. A túlságosan gépies karakter elkerülése érdekében a kvantálás mértéke általában %-ban határozható meg.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

Quantize kvíz
3 questions
08:38

A warpolás segítéségével a tárolt hangminták rugalmasan igazíthatók a project tempójához, miközben az egyes szakaszok gyorsítása és lassítása során a hangmagasság állandó marad – feltéve, hogy célunk nem éppen ennek ellenkezője.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

Warping kvíz
4 questions
4 pages

A burkológörbék (envelope) és az alacsony frekvenciás oszcillátorok (LFO) a modern zeneszerzés elengedhetetlen részeit képezik. Ebben a részben ezekkel foglalkozunk, annak érdekében, hogy a következő szekcióban található Simpler leckékben használt technikák elméletét tisztázzuk.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

07:00

A Simpler egy egyszerű sampler és egy klasszikus szintetizátor tulajdonságait ötvöző hangszer. Egy Simpler hang megszólaltatásánál egy hangminta kerül lejátszásra, ami különböző burkológörbékkel, szűrőkkel, LFO-val, valamint hangerő és hangmagasság változtatással egészülhet ki.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

Simpler kvíz
3 questions
Section 4: Sampling 2.
02:48

Ebben a részben megnézzük, mire kell odafigyelni, amikor sampling technikával bassline-t készítünk.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

02:13

Az Ableton Live négy különböző Rack-et tartalmaz: Instrument Rack, Drum Rack, Audio Effect Rack, MIDI Effect rack. Az Instrument Rack segítségével egy MIDI sávon több hangszert is megszólaltathatunk.

Instrument Rack kvíz
4 questions
13:49

A Live használata során gyakran előfordul, hogy a paraméterek változását a zene részévé akarjuk tenni. A jellemzők ilyen időbeli változását automatizációnak nevezzük. A Live minden állítható paramétere automatizálható, például a szám tempója is.

Az Arrangement View-ban kétféleképpen rögzíthetünk automatizációt.

 1. Közvetlenül az Arrangement View-ban történő felvétellel.
 2. Session-ből Arrangement View-ba átrögzítéssel.

Mivel ezen a képzésen az Arrangement View-ban dolgozunk, így a következőkben az első módszert elemezzük.

Automatizáció kvíz
5 questions
Section 5: Effektek, layering
06:21

Az Impulse és a Drum Rack segítségével könnyűszerrel tudunk hangokat tenni egymás mellé úgy, hogy azok egy komplex hangot képezzenek. Ezt a technikát layeringnek nevezzük, és ebben a részben ennek a felhasználásával foglalkozunk egy breakbeat groove készítésén keresztül.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

07:59

Alapvető különbség az Insert és Return logika között, hogy míg az előzőben a jel sorosan halad, addig az utóbbiban párhuzamosan.

Insert effektnek közvetlenül az audió vagy MIDI csatornára helyezett effekteket nevezzük. A return sávok tulajdonképpen különálló csatornák, melyek minden egyes egyéb csatornáról elérhetőek. Így egy return sávon elhelyezett reverb például zengetheti a Project-ben található összes csatornát.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

Insert, Return kvíz
4 questions
02:44

A Simple és a Ping-Pong Delay két nagyon jól használható visszhang effekt a Live-ban. Míg az első szimplán két független jelúttal rendelkezik, a Ping-Pong Delay egy aluláteresztő és egy feluláteresztő szűrővel (lowpass, highpass filter) is rendelkezik, melyek egy XY vezérlővel irányíthatóak.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

Simple, Ping-Pong Delay kvíz
4 questions
05:27

A zengetés az egyik leggyakrabban használt send effekt és az elmúlt évek során megszámlálhatatlanul sok zengető (reverb) szoftver plugin és hardver készült. Ha ki akarunk mozdítani egy hangot a hangfalakból, behelyezni egy szobába, egy hallba, akár katedrálisba, vagy teljesen irrealisztikus terekbe – a reverb effekt az, ami ilyenkor segítségünkre van. A különféle elérhető reverb-ök közük a Live beépített Reverb-je digitális, a Max For Live-on keresztül elérhető reverb pedig a sokoldalúbb, ú.n. konvolúciós reverb.

A folytatáshoz töltsd le a mellékelt tananyagot!

A zengetés szerepe és alkalmazása a zenében, reverb kvíz
4 questions

Students Who Viewed This Course Also Viewed

 • Loading
 • Loading
 • Loading

Instructor Biography

ImPro School, Budapest School of Music Technology

Az imPro School-nál több, mint 7 éve dolgozunk képzések megalkotásán. Ez alatt az idő alatt nem csak az egyetlen Ableton által hitelesített oktatóközpont lettünk Magyar-országon, de több ízben bebizonyosodott, hogy az olasz SAE főiskolán is igénylik szakvéleményünket.

Nálunk a hazai szcéna aktív, több évtizedes múlttal rendelkező karakterei tanítanak. Így a szakma elismert tagjaitól kapsz személyes választ a téged érdeklő kérdésekre, és értékes kapcsolatokat építhetsz. Emellett nemzetközi Music Tech iskolákból is jönnek hozzánk előadók.

Ready to start learning?
Take This Course