Herontwerp Je Loopbaan met Business Model You.
3.0 (20 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a course's star rating by considering a number of different factors such as the number of ratings, the age of ratings, and the likelihood of fraudulent ratings.
115 students enrolled
Wishlisted Wishlist

Please confirm that you want to add Herontwerp Je Loopbaan met Business Model You. to your Wishlist.

Add to Wishlist

Herontwerp Je Loopbaan met Business Model You.

Verander hoe je werkt en vind werk waar je blij mee wordt door het herontwerpen van je loopbaan met Business Model You.
3.0 (20 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a course's star rating by considering a number of different factors such as the number of ratings, the age of ratings, and the likelihood of fraudulent ratings.
115 students enrolled
Last updated 8/2016
Dutch
Current price: $92 Original price: $95 Discount: 3% off
30-Day Money-Back Guarantee
Includes:
 • 4.5 hours on-demand video
 • Full lifetime access
 • Access on mobile and TV
 • Certificate of Completion
What Will I Learn?
 • Wie je bent
 • Wat je anderen kunt bieden
 • Hoe je aan je droombaan komt
 • Zelfontwikkeling
View Curriculum
Requirements
 • Internet Toegang
Description

Op een gegeven moment in je loopbaan kom je op een vraag die uit een gevoel tevoorschijn komt: Zit ik hier nog wel op de juiste plaats? Deze keuze kan soms een erg lastige zijn. Bij welk bedrijf zou je dan willen werken, in welke branche zou dat dan zijn of wil je zelf een nieuwe onderneming starten of misschien wel het bedrijf van je ouders overnemen waarbij je ook nog kunt kiezen om eerst werkervaring op te doen voor dat je het bedrijf overneemt.

De workshops die in deze training opgenomen zijn zullen je helpen om meer inzicht te krijgen in je toekomstige interesses en de ontwikkelingen die je kunnen helpen om daar ook daadwerkelijk te komen.

In deze workshops leer je welke drijfveren voor je van belang zijn en wie voor jou van belang zijn om je toekomstige dromen waar te kunnen maken.


Who is the target audience?
 • Werzoekenden
 • Mensen die zoeken naar zelfontplooing
 • Studenten
Curriculum For This Course
36 Lectures
04:32:19
+
Deel 1 WERK!
11 Lectures 58:11

Start met een Doel. | Uitleg On-line training.

Hallo Mijn naam is Tim Clark en enorm bedankt voor het aanmelden voor Herontwerp uw Loopbaan!

Ik zal hier elke vrijdag zijn voor online "kantooruren" van 09:00 tot 12 uur Central European (Summer) Time. Dat is Amsterdam, Berlijn, Bern, Rome, Stockholm, Wenen. Dus zoek me dan op of verwacht dat gestelde vragen via e-mail op dat tijdstip beantwoord zullen worden.

Zo ik leg nu eerst een stukje uit over het gebruik van de trainingssoftware op je computer. Het kijkt mij handig om eerst het scherm dat je het meest gebruikt even uit te leggen. Dus dit is wat je moet zien als je aan de training deelneemt. Kijk in de linker bovenhoek en klik op dit icon in het geel. Dit is een complete lijst van alle lessen in de training. Je kunt naar beneden scrollen om te zien wat er komt. Je moet in volgorde door deze lessen heen om van een les naar de volgende te gaan.

Verder is er deze handige functie. Er is een compleet uitgeschreven overzicht van alle presentaties. Dus alles wat ik zeg in de presentaties staat hier. Het hoeft niet exact te zijn, maar het komt erg dicht in de buurt. Dit kan erg handig zijn. Wat ook handig is zijn de externe resources aan het einde. Als voorbeeld zie je hier de preview van het boek. Wanneer je hier op clickt dan zie je de download boven aan het scherm. Die krijg je gratis omdat je met deze training meedoet. En hier is een link naar Simon Sinek waaraan ik later in deze les nog aan zal refereren. Er is ook een link naar zijn boek op Amazon.com. Kijk hier altijd om te zien welke resources beschikbaar zijn. Ze zijn allemaal relevant voor de les waar je op dat moment bent in de training.

De volgende is het discussie deel. Hier kun je in contact met mij komen en andere in de training. Stel dat je iemand nodig hebt dan kun je dat hier opgeven en je vraag stellen of je verzoek indienden. Ik krijg deze berichten meteen en ik reageer zo snel mogelijk. Nu heb ik gezegd dat ik bereikbaar ben op kantooruren van 9:00 tot 12:00 uur op vrijdagochtend maar ik controleer regelmatig door de week op berichten. Dus wanneer je met mij in contact wil komen is dit de manier om dat te doen.

Tenslotte is hier het notitie deel voor het maken van aantekeningen. Dus even snel. We hebben een overzicht van de training en uitgewerkte teksten van alle presentaties gevolg door externe resources. Dit is het deel wat je waarschijnlijk het mest zult gebruiken. En hier is het discussie deel waarmee je in contact met mij kunt komen. Ok, ik hoop dat dit handig voor je is.

Iets anders wat handig kan zijn is een map voor aantekeningen. Ik noem het een portfolio en het is simpel een map met tabbladen. Het kan er handig voor je zijn om dit steeds bij de hand te hebben wanneer je gedachten of ideeën op wilt schrijven gedurende de training. Het is echt handig om zoiets bij de hand te hebben. Vooral wanneer je thuis of op je werk bent en je wilt gedachten of ideeën onthouden die iets met de training te maken hebben door ze op te schrijven in je portfolio. En helemaal wanneer je met een ander gaat werken. Het is echt handig om zoiets te hebben om je gedachten op te schrijven. Dus overweeg om een portfolio op te zetten om je gedachten en ideeën vast te leggen.

Download ook het bestand met een preview van het boek BMY wat je bij de download sectie van deze les kunt vinden.

Ik stel mij voor dat de reden van het deelnemen aan deze training is dat je je werk op een of andere manier wilt herontwerpen. Misschien wil je iets beters of iets anders doen in je huidige baan. Misschien wil je van baan te veranderen - werken voor een nieuw bedrijf, of zelfs gaan werken in een andere branche. Of misschien overweeg je zelfs het starten van een eigen bedrijf of non-profit organisatie.

Wat je ook van plan bent, ik ben ervan overtuigd dat deze training zeer nuttig voor je zal zijn. Ik zal een kort verhaal vertellen waarvan ik hoop dat het een kader geeft voor jou deelname aan deze training.

Enkele jaren geleden had ik de gelegenheid om een tiental ingenieurs in Japan te interviewen. Dit waren allemaal zeer competente mensen met een master of doctorale graad.

Nadat ik iedereen had geïnterviewd was het duidelijk dat ze allemaal gekwalificeerd waren om het werk dat gedaan moest worden te doen en het was moeilijk om ze van elkaar op basis van vaardigheden of competenties te onderscheiden.

Een van de laatste geïnterviewde was Mr. Koba en de baan waar het om ging was het ontwerpen van medische hulpmiddelen.

De heer Koba gaf een perfect aanvaardbaar interview. Maar aan het eind, vroeg ik hem: "Waarom wil je deze baan?"

Hier is het antwoord dat hij gaf:

"Toen ik 12 jaar oud was, had mijn moeder aderverkalking. Ze had een beroerte en stierf bijna. Ze is beter vandaag, maar sinds die tijd, besloot ik dat ik wilde helpen met het ontwerpen van technologieën die de ziekten als gevolg van aderverkalking kunnen bestrijden."

Iedereen in de kamer was volkomen stil. We waren allemaal onder de indruk van Mr. Koba’s eenvoudige en diepzinnige <doel> achter zijn werk.

Wie denk je wie de baan heeft gekregen?

Soms worden mensen gekozen voor <Waarom> ze iets doen in plaats voor <wat> ze doen of <hoe> ze het doen.

In feite is er een fantastisch boek over dit onderwerp genaamd Start met Why van Simon Sinek. Het is vooral om de reden waarom mensen kiezen voor producten van verschillende organisaties, maar hetzelfde principe geldt voor individuelen. Er is een link naar het boek in deze les als je geïnteresseerd bent.

Dus wanneer je met deze lessen begint, zou ik graag willen dat je rekening houdt met het "waarom" achter je werk. Nu hebben de meeste van ons niet een dramatische doel achter ons werk zoals Mr. Koba had. Maar dat is oké. Begin met een <klein> doel.

Als een boekhouder, bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: "Ik doe berekeningen en hou de boekhouding op orde," zegt: "ik zorg ervoor dat onze managers en leidinggevenden een juist inzicht hebben in de financiën zodat ze betere beslissingen kunnen nemen."

Als een bouwvakker, in plaats van te zeggen: "Ik werk met kozijnen en gipsplaten," zegt: "Ik bouw veilige en comfortabele woningen voor mensen om in te wonen."

Ongetwijfeld heb je het verhaal gehoord van de man die drie metselaars tegenkwam en vroeg ieder van hen wat hij aan het doen was. Een van hen zei: "Ik ben aan het metselen." Een ander zei: "Ik bouw een bakstenen muur." De derde zei: "Ik ben een prachtige kerk aan het creëren die God zal eren en alle mensen inspireren."

Na verloop van tijd zal uw doel veranderen en kan groter en breder worden. Maar voor nu, denk na over het <waarom> van je werk.

En met dat, laten we verder gaan met het definiëren wat "werk" echt is!

http://www.amazon.com/Start-Why-Leaders-Inspire-Everyone/dp/1591846447/ref=tkai0610-2/

Preview 08:30

1.2 Overzicht van de Training.

Sinds het opnemen van die eerste video heb ik een aantal aanvullingen en wijzigingen aan de training gemaakt. Ik wil je in een paar minuten een overzicht geven van de komende lessen zodat je begrijpt waarom de training is georganiseerd zoals die is.

De training bestaat uit vijf hoofdstukken. De eerste heet "Wat is werk?" Hier is een screenshot van de lessen.

Aangezien we te maken hebben met werk in deze cursus vind ik het belangrijk dat we definiëren wat we verstaan onder werk! En ik denk dat het belangrijk is dat we het op een nieuwe manier definiëren die de moderne werkplek weerspiegelt.

Werk betekent het verdienen van een inkomen en het opbouwen van een leven, dus praten we vervolgens over de relatie tussen loopbaan en inkomen.

Ik ben er ook sterk van overtuigd dat de relatie tussen de zogenaamde "passie" en beroepskeuze wordt overschat. Ik denk dat logica en discipline belangrijker is dan passie.

Vervolgens, om een echte professionele identiteit te leren ontwikkelen en te voorkomen dat we de ene baan na de andere nemen, dat we een onderscheid maken tussen "werk" en "banen."

Om het eerste deel van de training af te ronden, maak je je levenslooplijn, dat is een geweldige oefening die zal helpen belangrijke feiten over jezelf te identificeren of te herontdekken en hoe je het meest effectief en tevreden aan het werk kunt zijn.

Het volgende deel van de training gaat over ondernemerschap. Ik geloof sterk dat loopbaanontwikkeling zelf een vorm van ondernemerschap is - en dat ondernemerschap een vorm van loopbaanontwikkeling is! In de wereld van vandaag, moeten alle professionals de basisprincipes van het ondernemerschap begrijpen - hoe organisaties zichzelf financieel staande houden en hoe ze waarde creëren - en voor wie.

Hier is een screenshot van het deel ondernemerschap van de training. We gaan door een korte geschiedenis van de theorie van het ondernemerschap, leren een aantal kernprincipes van het ondernemerschap, leren waarom ondernemerschap is gebaseerd op competenties in plaats van "ideeën", leren sommige basis principes van financiën, begrijpen wat schaalbaarheid betekent en verkennen de vier verschillende werkstijlen die je misschien kiest voor het ontwerpen van je herontworpen loopbaan - inclusief ondernemer worden. Tenslotte doe je de Levenslooplijn oefening nog een keer om te kijken hoe je meer ondernemend kunt worden op je werk.

Zoals je nu ongetwijfeld begrijpt, gaat deze training niet over het vinden van banen. Het gaat over fundamenteel herontwerpen hoe je werkt.

Wanneer we praten over het herinrichten van het werk, praten we eigenlijk over bedrijfsmodellen. En dat is het onderwerp van het volgende deel van de training: organisatorische bedrijfsmodellen.

Hier is een screenshot. In deze sectie leer je de definitie van een bedrijfsmodel, leer je hoe je het Business Model Canvas te gebruiken en leer je de praktijk toe te passen in bedrijven, met inbegrip van je eigen bedrijf.

Als je eenmaal de principes van bedrijfsmodellen van organisaties begrijpt richten we onze aandacht op persoonlijke bedrijfsmodellen, waarin je leert hoe je jezelf kunt zien als een enkel-persoons- waardetoeleveringsmechanisme.

In dit deel van de training leer je je "huidige" persoonlijke Canvas te tekenen, leer je je “pijnpunten” vast te stellen en herzie en herzie je opnieuw je persoonlijke bedrijfsmodel tot je klaar bent om het te testen in de praktijk.

In het vijfde en laatste deel van de training leer je je nieuwe persoonlijke bedrijfsmodel te testen. Tegen die tijd beheers je het proces van persoonlijke bedrijfsmodellering. Dit is een levenslange vaardigheid die je steeds opnieuw kunt gebruiken als je je aan wil passen aan veranderingen in de economie, veranderingen in de technologie en veranderingen in je persoonlijke leven. Naarmate we ouder worden, kunnen we trouwen, kinderen krijgen, verhuizen, een huis kopen, ondergaan van veranderingen in persoonlijke of spirituele waarden – en uiteindelijk met pensioen gaan. Door dit alles ga je de mogelijkheid hoe je je werkt logisch kunt herontwerpen uiterst waardevol vinden.

OK, dat is genoeg voor nu! Laten we verder gaan met "Wat is werk?"

Overzicht van de Training.
04:34

Les 1.1 Storyboard.

Wat is werk?

Hi! Dit is Tim met het herontwerpen van je loopbaan. In dit filmpje ga je drie dingen leren:

1. De definitie van werk

Ik weet dat het eenvoudig klinkt, maar we gaan veel praten over werk in de komende weken, dus is het belangrijk dat we het eens zijn over een gemeenschappelijke definitie.

2. Wat "werk-te-doen" betekent

Het concept van "werk-te-doen” is echt nuttig bij het begrijpen van het werk vanuit het standpunt van de mensen die jou betalen.

3. Het verschil tussen activiteiten en waarde

Het verschil tussen activiteiten en waardevol zal je veel helpen, ook omdat het je het verschil toont tussen de manier waarop de meeste mensen denken over werk en hoe werkgevers denken over werk. Laten we beginnen!

********

Laat me je een eenvoudige vraag stellen die zeer uitdagend is om te beantwoorden: Wat is "werk"?

Proberen "werken" in slechts een of twee woorden te definiëren. Niet te veel nadenken, neem ongeveer 10 seconden noteer je antwoord. Klaar? Go!

***********************

Hier zijn enkele reacties die we meestal krijgen in onze workshops: Streven, inspanning uitoefenen, het creëren van waarde, nuttige activiteit, arbeid, doelgerichte actie.

Ik denk dat dit allemaal eerlijke reacties zijn. Maar laat me je de definitie geven die we zullen gebruiken in onze training:

Mensen Helpen

*********************

Als je erover nadenkt, is er bij werk niet altijd sprake van het helpen van andere mensen? Bijvoorbeeld, een docent helpt haar studenten te leren om effectieve en verantwoordelijke burgers te worden. Een arts helpt haar patiënten te herstellen van ziekte en gezond te blijven. Een aannemer helpt gezinnen te wonen in een veilig, comfortabel huis. Elke beroep impliceert het helpen van andere mensen op een bepaalde manier.

Zo dat is onze eerste belangrijke punt voor vandaag: werk betekent het helpen van andere mensen. en de mensen die we helpen noemen we onze klanten.

*********************************

Hier is ons tweede belangrijke idee: Als we praten over het helpen van mensen, we hebben het over hen te helpen "werk-te-doen".

Bijvoorbeeld als ouder heb ik een belangrijke taak: mijn kinderen opvoeden. Gaandeweg helpen andere mensen mij met deze belangrijke taak: leraren, artsen, mijn familie, buren, enzovoort.

Iedereen die deze training volgt heeft een belangrijke taak om te doen,: Herontwerp je Loopbaan. Je hebt me ingehuurd, zo te zeggen, om je te helpen die klus te klaren. Jij bent de klant en ik ben iemand die je hebt ingehuurd om je te helpen een belangrijke klus te klaren. Hier is een link naar een geweldige video, die de "werk-te-doen"-concept in detail uitlegt:

******************

Hier is onze laatste punt voor vandaag: activiteit verschilt van waarde.

Allereerst alle werkzaamheden omvatten activiteiten van een bepaalde soort. Je moet dingen gaan doen om dingen gedaan te krijgen te krijgen. Maar, wat echt belangrijk is aan het eind van de dag is het resultaat van de activiteit, in plaats van de activiteit zelf, toch? Mensen die je betalen om werk gedaan te krijgen betalen je om dat werk gedaan te krijgen, niet om druk bezig te zijn, toch?

Hier is een voorbeeld: Maakt het jou uit of ik 100 uur of 300 uur aan voorbereiding van deze training heb besteed? Nee! Jou gaat het er om hoe effectief de training is - de waarde die het je biedt - niet de activiteiten die er voor nodig zijn bij het maken van de training. Een goede werkgever geeft om de waarde die je maakt, niet hoe druk je bent. Dus het is belangrijk om onderscheid te maken tussen activiteit en waarde.

*********************

Laten we eens kijken naar de drie dingen die we geleerd hebben in deze les. Eerst, werk betekent het helpen van mensen. Elke vorm van arbeid is een vorm van hulp.

Tweede, werk betekent het helpen van mensen met een werk-te-doen. We hebben allemaal banen die we moeten doen, en we hebben allemaal hulp nodig om ze gedaan te krijgen!

Tot slot is het belangrijk om onderscheid te maken tussen activiteit en waarde. Hoewel alle werk activiteiten omvatten, de waarde die door deze activiteiten gecreëerd wordt staat los van de activiteiten zelf. Het resultaat van de activiteiten is wat waarde heeft en niet de activiteit op zichzelf.

Om het begrip van deze concepten te oefenen, volgt nu een kleine quiz :-)

********************

Wat is WERK?
05:57

Wat is werk?
4 questions

Ik hoop dat je 100% gescoord hebt op de quiz:-)

Voordat je naar je volgende les gaat wil ik een suggestie doen. Gebruik een volledige dag op het werk om na te denken over de concepten die we vandaag besproken hebben en die toe te passen. Bijvoorbeeld, denken na over wie je helpt op het werk. Dat zijn je klanten. Met andere woorden, wie zijn je klanten?

Ten tweede wat voor “werk-te-doen” proberen je klanten uit te voeren? Ten derde, wat is de waarde die je klanten zien in de werkzaamheden die ze doen? Met andere woorden, wat is de waarde die je maakt via je werk?

Dus, wanneer je die dingen ontdekt hebt, schrijf ze op in je notitieblok - weet je nog dat we het hier over gehad hebben in het begin? Het is echt handig om te noteren wat je ontdekt en bij de hand te houden.

Hier is een andere suggestie. Omdat je deze training online volgt weet ik dat je een ervaren computergebruiker bent en weet je hoe je digitale tools moet gebruiken. Laten we nu eens suggereren dat je voor het herontwerpen van je loopbaan het veel nuttiger is om <analoge> hulpmiddelen te gebruiken. Met andere woorden schrijf dingen op papier, gebruik fysieke objecten, maak tekeningen en het meest belangrijkste praat met mensen face-to-face, niet alleen chatten of e-mailen. Later in de trainingen zullen we het hier nog een keer over hebben.

Voorlopig echter, herinner je wat Lynda Barry ooit zei: "Vergeet niet om in dit digitale tijdperk je ‘digits’(vingers) te gebruiken"

Dus, ontspan, heb plezier en probeer deze concepten uit op het werk en we zien jullie bij de volgende les!

Mooi meegenomen van "Wat is werk?"
02:06

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je loopbaan.

Vanuit de vorige les moest je drie dingen doen op je werk:

1. Kijken wie je helpt met hun werk. Wie zijn je klanten.

2. Welke werkzaamheden moeten ze doen.

3. Hoe help jij ze met deze werkzaamheden?

Deze drie onderwerpen zijn nu misschien moeilijk te vatten maar deze drie zijn de belangrijkste centrale bouwstenen voor het herontwerp van je loopbaan. Deze drie dingen Wie zijn je klanten, Welke werkzaamheden moeten ze zien te doen en hoe help je ze om deze werkzaamheden te doen zijn de centrale bouwstenen voor jouw persoonlijk bedrijfsmodel die we later in de training zullen behandelen.

Maar voor nu laten we verder stap voor stap naar de basis voor je carrière herontwerp bouwen.

Het thema van vandaag is geld. Geld is belangrijk! Als je niet denkt dat geld belangrijk is, probeer zonder te leven voor een paar maanden. Les van vandaag zal het geld in perspectief te zetten en te relateren aan wat we tot nu toe hebben geleerd.

<<<<

Nu, laat me je een verhaal vertellen. Ik ga tekeningen maken terwijl ik je het verhaal vertel.

Toen ik op school zat ging ik naar een loopbaanadviseur.

Hij vroeg me wat ik voor werk wilde doen. Ik vertelde hem dat ik graag veel geld wilde verdienen.

Dat was mijn idee van succes.

>>>>>>

Nou ja, later kwam ik er op de harde manier achter dat het verdienen van geld slechts een loopbaanprobleem oplost: Hoe een inkomen te verdienen.

Welnu begrijp mij niet verkeerd – we moeten allemaal een inkomen verdienen. We moeten voor onszelf en voor ons gezin zorgen en ons voorbereiden op de toekomst.

Maar geld is een gevolg van werken - en vergeet niet, werk betekent het helpen van andere mensen. Dus een inkomen is het logisch resultaat om andere mensen succesvol te helpen. Als je een heleboel mensen helpt ga je veel verdienen. Of als je een kleiner aantal mensen helpt op een grotere manier, zul je een hoop geld gaan verdienen.

Toen ik nog student was, was mijn probleem dat ik direct gefocussed was op het verdienen van geld, zonder dat ik begreep hoe ik mensen kon helpen om mijn geld echt te verdienen. Ik begreep de directe link tussen het helpen van mensen en het verdienen van geld pas toen ik ondernemer werd.

Denk eens na over de mensen die extreem rijk zijn geworden, mensen als Warren Buffett en Bill Gates. Ze hoeven nooit meer een dag in hun leven te werken en toch blijven ze werken om andere mensen te helpen. Dat komt omdat werk fundamenteler is dan vrije tijd. Het is leuk om voor een paar weken een vakantie aan het strand of het zwembad te hebben, maar dat wordt een gegeven moment saai. Het is veel interessanter en bevredigend om mensen te helpen.

Dus de centrale uitdaging van het herinrichten van onze carrière is niet "hoe ga ik geld verdienen?" maar eerder "hoe ga ik andere mensen helpen?"

Sommige mensen volgen het plan "werk nu leef later". Het plan 'werk nu leef later' zegt dat je je hele leven moet werken om genoeg geld te verdienen , zodat je kunt met pensioen kunt en doen wat je echt wilt doen. Hierover is een geweldig boek geschreven door Randy Komisar- Ik zet een link in je notities:

The Monk and the Riddle: The Art of Creating a Life While Making a Living

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1578516447/ref=theprospeas-20/

Veel mensen, vooral degenen die in Noord-Amerika wonen, geloven in het plan ‘werk nu leef later’. Het is bijna zoals de American Dream! Maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het een doodlopende weg is. Het is geen manier om je leven te leven. Het is alsof deze mensen zeggen: "Ik heb het te druk met werken voor een baan die ik haat dan een carrière te ontwerpen die ik leuk vind."

Tot slot wil ik twee geheimen te delen. Ten eerste, ik weet iets over je, hoewel we elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet hebben. Ik weet dat je ijverig bent. Dat betekent hard werken. Je bent hier voor het volgen van de training omdat je ijverig bent.

Hier is het tweede geheim, dat je moet geloven op mijn woord: het is het helpen van andere mensen en geen geld verdienen, dat je gelukkig en succesvol maakt. Hoe meer mensen je kunt helpen, en helpen op een belangrijke manier, hoe succesvoller je zult zijn, in elk opzicht.

Laten we eens kijken wat we deze les hebben geleerd:

1 Geld lost maar één loopbaanprobleem op: het verdienen van een bestaan

2 De centrale uitdaging van het herinrichten van onze loopbaan is niet "hoe ga ik geld verdienen?" maar eerder "hoe ga ik andere mensen helpen?"

3 Hoe meer mensen je helpt , en hoe belangrijker de hulp is die je geeft, hoe meer succesvol je zult zijn.

Doe nu de quiz en later vatten we alles samen.

Wat is Waar of niet waar?

1 Geld lost al je loopbaanproblemen op.

2 Vrije tijd is fundamenteler dan werk.

3 Hoe meer je jezelf wijdt aan het helpen van anderen, hoe minder succes je krijgt voor jezelf.

Nou, ik hoop dat je een perfecte score op deze quiz!

Wanneer we het hebben over je loopbaan, heb je mensen wel eens horen zeggen, "vind je passie en het geld zal volgen", of "als je doet waar je van houdt, zul je nooit meer een dag in je leven hoeven te werken. "

Nou ja, die dingen klinken echt leuk, maar ze zijn misleidend. In onze volgende les zullen we leren waarom zogenaamde passie is een slechte basis voor het ontwikkelen van je loopbaan.

Waarom geld maar één loopbaanprobleem oplost
06:14

Waarom geld maar één loopbaanprobleem oplost.
3 questions

Nou ik hoop dat je een perfecte score op de quiz hebt gehad. Wanneer we spreken over een loopbaan heb je wel eens mensen horen zeggen: “Vindt het geld en je passie zal volgen” of “Als je doet waar je van houdt hoef je nooit meer een dag in je leven te werken”.

Nou die dingen klinken echt leuk, maar ze zijn eigenlijk misleidend.

Ok, de volgende les zullen we leren waarom passie is eigenlijk een heel slechte basis is voor het kiezen van je beroep. Tot dan!

Samenvatting van Waarom geld maar één loopbaanprobleem oplost.
00:44

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je Loopbaan.

Hou je van je werk? Ben je gepassioneerd over je werk?

En toch, bij het schijven over carrières zien we dit de hele tijd: "vindt je passie en het geld zal volgen," of "doe wat je graag doet en je hoeft nooit meer een dag te werken in je leven."

We zien die dingen en dan denken we: " Ik hou niet van mijn werk. Wat is er mis met mij." Ik ben niet gepassioneerd over mijn werk. Wat is er mis met mij?”

Nou, Dr. Clark is hier om te vertellen dat je normaal bent. De waarheid is dat de meeste mensen niet van hun werk houden en de meeste mensen zijn niet gepassioneerd over hun werk. Kijk, voel je je nu al beter?

De les van vandaag gaat over werk en passie. Dit is belangrijk, omdat zo velen van ons het gevoel hebben dat we onze "passie nog niet ontdekt" hebben of dat we niet "gepassioneerd zijn over het werk".

Deze uitspraken: "vind je passie en het geld zal volgen," en " doe wat je graag doet en je hoeft nooit meer een dag te werken in je leven " klinkt erg mooi, maar ze zijn eigenlijk misleidend. In feite vermijden de meeste mensen "passie" bij het selecteren of veranderen van baan. Dus of je nu net begint met je loopbaan of denkt om van baan te veranderen, de les van vandaag kan je helpen om een grote vergissing te voorkomen!

Ik wil het graag uitleggen. De uitdrukking "vind je passie" is gebaseerd op het idee dat ieder van ons geboren is met een vooraf bestaande passie die we kunnen ontdekken door middel van introspectie. "Introspectie" betekent het denken over onszelf: het onderzoeken of het observeren van onze eigen mentale processen.

Nu is het waar dat sommige mensen vanaf zeer jonge leeftijd gepassioneerd zijn over verschillende dingen. We zien jonge geniale musici, kunstenaars, sporters enzovoort. Veel van deze gelukkige mensen hebben een natuurlijke passie voor wat ze doen.

Maar de meesten van ons zijn gewoon niet geboren met een reeds bestaande passie die we gewoon kunnen ontdekken door introspectie.

Dit is om twee redenen: Ten eerste, passie ontwikkelt zich in de tijd. Het ontwikkelt zich in de pas met de ervaring en competenties op een bepaald gebied - het is niet iets dat op voorhand al bestaat.

Ten tweede, inzicht over jezelf, of zelfkennis, ontwikkelt zich voornamelijk door actie in plaats van introspectie.

Dus, de meesten van ons hebben geen passie wanneer ze met werken starten. Als eerste: er is bij ons geen bestaande passie. Ten tweede we hebben simpelweg niet genoeg ervaring en competenties om een passie te ontwikkelen.

Hier is een voorbeeld: Ik hou van gitaar spelen. Ik kan wel uren per dag gitaar spelen.

Gaan anderen ervoor betalen om mij gitaar te horen spelen? Nee! Gaan anderen ervoor betalen zodat ik ze kan leren gitaar te spelen? Nee! Alleen omdat ik het leuk vind gitaar te spelen betekent niet anderen mij graag horen spelen.

Als je mij gitaar heb horen spelen zou je zeggen: Wel nu, dat is een amateur gitarist met gemiddelde vaardigheden.

Met andere woorden, ik help anderen niet door gitaar te spelen. Ik help mijzelf: Ik geniet van mezelf, maar ik help anderen niet om zich te vermaken.

De liefde voor mijn gitaar is daarom geen goede basis voor een baan. Waarom niet? Omdat mijn gitaarspel niet goed genoeg is. Je moet echt competent zijn in iets om mensen te laten betalen voor wat je doet.

Een ander voorbeeld: Ik had vroeger een licentie in de verkoop van onroerend goed en in die tijd ontmoette ik een aantal mensen van middelbare leeftijd die geïnteresseerd waren in het veranderen van hun loopbaan door te stoppen met hun loondienst betrekking en een Bed-en-Breakfast hotel te kopen.

Het probleem hierbij was dat deze mensen zeer weinig kennis en vaardigheden hadden in het runnen van een bed-en-breakfast-bedrijf. Ze genoten van het verblijf in deze plaatsen als klanten en zagen het werk in de eerste plaats vooral als het serveren wijn en socialiseren met hun gasten en niet zoals het verschonen van lakens, het schoonmaken van toiletten en worstelen om mensen binnen te krijgen en ze binnen te houden. Dus de ervaring van een bed & breakfast was vanuit een klantperspectief en ze beschikte helemaal niet over de competenties die nodig waren om daadwerkelijk een bed & breakfast te runnen. Dus hun passie voor een bed & breakfast is een zeer slechte keuze om daarop je baan te baseren.

Het is veel nuttiger om te denken in competenties in plaats van passie als basis voor een baan. In feite zijn de competenties het fundament waarop de passie zich na verloop van tijd ontwikkelt. Naarmate je meer ervaren wordt in je baan, kan het heel goed zijn dat je er een passie voor ontwikkelt.

Er is een geweldig boek dat deze ideeën in detail bespreekt. Ik beveel met klem aan. Hier is een link naar: http://www.amazon.com/Good-They-Cant-Ignore-You-ebook/dp/B0076DDBJ6/ref=tkai0610-20

Laten we eens de belangrijkste lessen van deze les de revue laten passeren:

Vermijd "passie" bij het selecteren van een baan. Focus in plaats daarvan op de ontwikkeling van je baan. Passie ontwikkelt je in de tijd en met ervaring.

Volg nu deze korte quiz om je leerproces te versterken!

Vermijd Passie bij het kiezen van een baan.
05:48

Vermijd "Passie" bij het selecteren van een baan.
3 questions

Hallo, Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Laten we eens kijken wat we geleerd hebben in onze training tot nu toe.

We hebben “werk” gedefinieerd als het helpen van andere mensen: jouw klanten. Meer specifiek hebben we werk gedefinieerd als het helpen van jouw klanten met hun “werk-te-doen”. Herinner dat in dit geval "werk-te-doen" verwijst naar de belangrijke taken die je klanten te doen hebben en naar hun rol binnen een bepaalde organisatie.

We hebben ook een belangrijk onderscheid gemaakt tussen activiteiten en waarde. Activiteiten zijn de dingen die we elke dag doen op ons werk. Waarde is het toegevoegde resultaat van die activiteiten. Klanten betalen voor waarde, niet voor het uitvoeren van activiteiten. Resultaten zijn waardevol, activiteiten zijn niet intrinsiek waardevol.

Vervolgens hebben we geleerd dat geld alleen één loopbaanprobleem oplost namelijk een inkomen verwerven en dat werk fundamenteler is dan vrije tijd. We hebben ook geleerd dat het verwerven van een inkomen het resultaat is van het helpen van mensen en dat we succesvoller zullen zijn als we ons richten op het helpen van mensen in plaats van het verwerven van een inkomen als een doel op zich.

Tot slot, hebben we geleerd dat de meesten van ons niet geboren zijn met een al bestaande passie die ontdekt kan worden door introspectie. Integendeel, passie ontwikkelt zich in de tijd en groeit samen met competentie en ervaring. Competentie, in plaats van passie of liefde voor iets, is de basis voor een loopbaan.

Laten we vandaag eens kijken naar een overkoepelend beeld hoe je je loopbaan kunt ontwikkelen en beheren. Wanneer we verderop in de training komen is het belangrijk om een gemeenschappelijk begrip te hebben van de meest geschikte manier voor het ontwikkelen en beheren van je loopbaan. Daarnaast is het belangrijk om een gemeenschappelijke taal te spreken wanneer het gaat over die ontwikkeling en beheer.

Bekijk deze korte, drie minuten durende video die ik heb gemaakt om een beeld te krijgen van de belangrijkste uitgangspunten. Ik verwacht dat je deze met plezier zult bekijken.

Ooit hebben we de lanceer- en landingsbenadering gekozen om onze loopbaan te managen. We bereidden ons raketten voor de vlucht in de ruimte en startte een zoektocht naar een baan. We stegen op. En met een beetje geluk landden veilig on onze bestemming hieronder: Planeet Baan. Maar we kamen er vaak achter dat we op een stervende wereld waren geland. Meer zelfs, we zuigen alle zuurstof uit de atmosfeer op en de lucht wordt giftig. Dus verzamelde we onze energie en brandstof voor een volgende vlucht. We herbouwde moeizaam onze raketten en BANG. Wederom zijn we opgestegen en parachuteerde naar beneden en naar de volgende planeet. Kortweg, voor de meesten van ons is loopbaanmanagement gewoon het krijgen van banen op een rij.

Er zijn twee problemen met de lanceer- en landingsbenadering. Als eerste. Het is niet echt een loopbaanbegeleiding. Het is als de parachute, die je kun je maar een keer op een rij gebruiken. Dat is de reden waarom velen van ons streven naar langer werk in dezelfde organisatie om het gebrek aan uitzicht op een grotere carrière te voorkomen. Het tweede probleem is dat de fundamentele wetten van de fysica van het loopbaan universum veranderd zijn. In de eerste twee derde van de twintigste eeuw werden de loopbaankenmerken gedomineerd door wat wij de trap-naar-de-hemel model noemen. Commandeer en controle van het management in bloeiende economieën hebben plaats gemaakt voor gestructureerde en ordelijke loopbaantrajecten. Maar snel veranderende business modellen de projectisatie van werk en moeilijke economische tijden veroorzaakte het instorten van de trap.

Vandaag wordt werk gedefinieerd als project. Elk met een duidelijk begin en een duidelijk einde. Deze projecten kunnen worden ingevuld door aannemers, tijdelijk personeel, leveranciers of partners. Niet alleen door vaste medewerkers. En projecten zijn gericht op het leveren van resultaten. Dat betekent dat werknemers waarde moeten creëren en niet alleen bezig zijn met het uitvoeren van activiteiten. De nieuwe kenmerken van loopbaanmanagement is gebaseerd op het hebben van een solide business model dat beschrijft hoe je waarde creeërt en levert aan je klanten. De nieuwe kenmerken gebruiken ook de zwaartekracht slingshot waar één werk je naar het volgende stuwt. Dit bespaart brandstof en voorkomt de parachute. De focus ligt op het verkennen van zinvol werk. Niet van banen in een rij.

Was dat leuk of niet? Er is een fantastisch boek met de titel The Three Carreer Questions waarin deze ideeën in detail besproken worden. Ik kan het je echt aanbevelen. Zie de link in "Externe bronnen."

Laten we eens kijken naar elk van de belangrijkste concepten uit de video.

Als eerste, seriële banen zoeken, of als mijn vriend Bruce als loopbaan adviseur noemt, "het vinden van een banen-op-een-rij."

Dit is hoe mijn loopbaan voor jaren vorm heb gegeven! En het is hoe velen van ons hun loopbaan vorm geven - maar het is niet echt loopbaanmanagement. Het belangrijke punt hier is dat je werk niet wordt bepaald door je huidige baan bij een specifieke organisatie. Je werk is je professionele identiteit. Je werk is een algemene richting in plaats van een specifieke bestemming.

Mijn professionele identiteit bijvoorbeeld is die van een leraar. Het maakt niet uit of ik les gaaf aan een universiteit, op een openbare workshop, op een zakelijk evenement, of in deze online cursus. Ik ben een leraar.

Wat is jou professionele identiteit? Denk er eens over na. Ik ga je helpen je professionele identiteit in deze cursus te definiëren!

Vergeet niet, een professionele identiteit is niet een specifieke functie. Het is iets dat verder gaat d an een enkele functie. Dus als we praten over het ontsnappen van Planeet Baan, praten we over het opgeven van het idee dat "banen gelijk is aan werk." Werk is gerelateerd aan onze professionele identiteit, niet aan specifieke banen.

Houd in gedachten dat we het hier niet hebben over het opgeven van banen zelf - banen zijn goed!

Een ander belangrijk punt van de video is dat full-time en langdurig werk steeds minder vaak voor komt. Hier in de Verenigde Staten vervangen organisaties voltijds werknemers met een contract of uitzendkrachten zodra ze dat kunnen. Deze trend begon meer dan tien jaar geleden en het continueert zicht. Vergelijkbare trends zie we elders in de wereld.

Tegelijkertijd wordt over werk steeds meer gedacht in termen van projecten met een duidelijk begin en einde. Projecten vereisen resultaten! Projecten kunnen door veel verschillende mensen, uitgevoerd worden, niet alleen full-time medewerkers. Dit betekent dat we allemaal een meer business-georiënteerde manier van denken over werk moeten hebben - één die is gericht op het creëren van waarde door te werken. En het betekent ook dat we meer ondernemend moeten worden over het ontwikkelen en beheren van onze loopbaan.

Deze twee dingen - de nadruk op het creëren van waarde en meer ondernemend worden - maken het essentieel dat we de basis van ondernemerschap begrijpen. En dat zal het onderwerp van het volgende deel van onze training.

Ok, test nu je kennis van de concepten uit deze les door het volgen van de quiz hierna.

Ga dan naar de laatste les, voor een ander geweldig "cadeautje" waaraan je kunt werken voordat je naar Sectie 2 gaat. En wanneer je nog vragen of opmerkingen hebt zorg dan dat je mij benaderd.:-)

Het verschil tussen banen en werk.
09:40

Het verschil tussen banen en werk.
4 questions

Aan het begin van de training hebben we gesproken over het doel. Het identificeren van een doel voor je werk kan een krachtige hulpmiddel zijn bij het herontwerpen van je loopbaan.

In deze les leer je je Levenslijn op te zetten. Een geweldige oefening die je helpt om het doel achter je werk te vinden. Het helpt je ook om de werkgerelateerde activiteiten te vinden, of te herontdekken, die je zo leuk vindt, de mensen en de klanten waar je graag mee wil werken en de werkplek cultuur die goed bij je past.

Je krijgt veel meer uit deze oefening als je een vriend of collega kunt vinden waarmee je samen de levenslijn kunt invullen. De video kun je zelf bekijken en je hebt niemand nodig totdat je deze video bekeken hebt. Het is nu wel een goed moment om na te denken over iemand met wie je deze oefening zou willen doen. Je kunt deze oefening beter met iemand anders doen dan iemand die emotioneel dicht bij je staat zoals je partner, vriend, vriendin. Ik stel voor dat je een collega of vriend vindt die jou professioneel kent en ook geïnteresseerd is in het werken aan hun eigen loopbaan.

Zo werkt de Levenslijn:

In feite ga je een tijdslijn van je leven maken. De horizontale as is de tijd. Helemaal rechts is vandaag en helemaal links begin je zo ver terug al je je kunt herinneren. Als je net begonnen bent met je loopbaan kunt je terug te gaan naar je kindertijd. Wanneer je al als professional geruime tijd ervaring hebt zou je kunnen starten vanaf het moment dat je begonnen bent met het nemen van je eigen besluiten zo rond 18 jaar.

Dus de horizontale as is de as van de tijd. Laten we aannemen dat je begint op 18 jarige leeftijd tot aan het moment van nu.

Dan ga je nu belangrijke gebeurtenissen uit je leven op je levenslijn te zetten. Met ‘belangrijke gebeurtenissen’ bedoelen we specifieke belangrijke mijlpalen of keerpunten uit je leven. Of deze nu persoonlijk of zakelijk zijn of dat ze gerelateerd zijn aan familie, je sociale leven, werk, liefde, hobby, spirituele zaken, wetenschappelijk, of elke ander gebied van je leven.

Elke gebeurtenis moet een mijlpaal of een baken zijn dat je je goed kunt herinneren en waarbij je sterke gevoelens hebt. Je Levenslijn kan gebeurtenissen bevatten zoals afstuderen, start van je eerste baan, trouwen, overlijden of ernstige ziekte van een dierbare, een sterke spirituele ervaring, een reis die je erg veel energie heeft gegeven, een scheiding of geboorte van je kinderen.

Je hoeft niet specifiek aan te geven wanneer deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden, dat is niet relevant. Maar begin nog niet met schrijven. Wacht tot je de gehele video bekeken hebt. In de volgende video geef ik je specifieke instructies hoe de gebeurtenissen op je Levenslijn op te nemen.

Hoogtepunten en dieptepunten.

Wanneer je je gebeurtenissen op gaat nemen doe je dat boven of onder de tijdlijn. De verticale as geeft de hoogtepunten en de dieptepunten weer in je leven. Hoogtepunten zijn veel energie, veel geluk of tevredenheid, sterke positieve gevoelens, een gevoel van resultaat enzovoorts.

Afstuderen of trouwen is voor velen een hoogtepunt – en op verschillende manieren.

Een promotie op je werk of een fantastisch nieuwe baan kan een echt hoogtepunt voor je zijn. Echter, kort na die promotie of die nieuwe baan, kom je tot de conclusie dat je op de verkeerde plaats zit, wat op zich snel kan leiden tot een dieptepunt. Dat is mij overkomen!

Dieptepunten zijn lage energie, teleurstelling, bedroefdheid of andere dingen. Een echt dieptepunt voor mij was bijvoorbeeld het overlijden van mijn vader in 2006.

Ik stel voor dat je je Levenslijn op een groot stuk papier tekent. Je kunt de PDF bij deze les downloaden en zo groot mogelijk uitprinten. Zo ziet het er uit. Je kunt ook je eigen Levenslijn maken.

Ok, bereid een groot stuk papier voor met op de horizontale lijn de tijd en op de verticale as je hoogte- en dieptepunten. Ga dan door naar de volgende les waar je uitgelegd krijgt hoe je het beste de gebeurtenissen op je tijdlijn weer kunt geven.

Levenslijn deel 1
05:48

In onze laatste les zijn we begonnen met het werken aan je Levenslijn. Je hebt nu een groot stuk papier met op de horizontale as “De Tijd” en op de verticale as “Hoogtepunten ” en “Dieptepunten”.

Vergeet niet dat je belangrijke gebeurtenissen in je leven gaat opnemen op de tijdlijn zowel hoogtepunten als dieptepunten. Leg tenminste tien gebeurtenissen vast als je kunt.

Zo kun je de gebeurtenissen beschrijven:

Schrijf één of twee zinnen om elke gebeurtenis te beschrijven. Je beschrijving moet minimaal drie dingen in zich hebben. Ik zal een voorbeeld geven van een van mijn belangrijkste gebeurtenissen in mijn leven. Ik ga een intensieve cursus Japans beschrijven die ik in de zomer volgde net voor mijn afstuderen.

Als eerste moet je beschrijving minsten een actiewoord bevatten (werkwoord). In mijn geval zou ik schrijven "Studeerde Japans intensief voor vijf uur per dag." De kernactiviteit is "studeerde."

Vervolgens moet je beschrijving aangeven met <Wie> dat je was. In mijn geval was het de instructeur, de onderwijsassistenten, een kleine groep andere studenten waarvan een aantal ervaren werknemers waren in plaats van studenten. Dus ik zou schrijven "Studeerde Japans intensief voor vijf uur per dag met een gemengde groep van volwassenen en studenten, de instructeur, en onderwijsassistenten."

Tenslotte moet je beschrijving aangeven <waar> je was - wat was de omgeving of context van de gebeurtenis? In mijn geval zou ik schrijven "Studeerde Japans intensief voor vijf uur per dag met een gemengde groep van volwassenen en studenten, de instructeur, en onderwijsassistenten, op de campus van een toonaangevende universiteit in een niet-standaard studie periode (zomer) . '

Dus om samen te vatten, elk beschrijving bevat: 1) ten minste een actiewoord, 2) met wie je was en 3) de plaats en / of de context van de gebeurtenis.

Zie je het punt? Zorg ervoor dat je duidelijk schrijft,: want het is belangrijk dat je partner in staat is om je te begrijpen wat je schrijft!

Ok, het is nu tijd om verder te gaan en je belangrijkste gebeurtenissen uit je leven op te schrijven. Je kunt dit doen zonder dat je partner aanwezig is, maar je partner moet dit op hetzelfde moment doen. Dat betekent dat nu tijd is om deze les te delen met je partner, of ze te leren hoe ze hun eigen Levenslijn kunnen maken.

Hier is mijn werkelijke Levenslijn van enkele jaren geleden. Als ik hem nu weer zou maken weet ik zeker dat deze anders zou zijn. Maar dat is oke.

Vergeet niet om ten minste tien belangrijke gebeurtenissen uit het leven op te nemen, zowel de "hoogtepunten" als "dieptepunten" en als het mogelijk is laat je partner hetzelfde doen op hetzelfde moment. In onze volgende les leer je hoe je inzichten kunt oogsten en ontdek je je doel uit je Levenslijn.

Levenslijn deel 2
03:43

Nu moet je een Levenslijn hebben met tien of meer gebeurtenissen. Het eerste wat je nu moet doen is de gebeurtenissen in de tijd te zetten zodat je een echte "Tijdlijn" krijgt dwars over de horizontale as en de gebeurtenissen met elkaar verbinden.

Nu is ook het ideale moment om samen te werken met je partner. Als je een partner hebt, wissel dan jullie Levenslijnen uit zodat je nu naar de Levenslijn van je partner kijkt en je partner kijkt naar jouw Levenslijn. Wanneer je je levenslijn op papier hebt, geef jouw levenslijn aan je partner en laat je partner zijn of haar levenslijn aan jou geven.

Werk aan een whiteboard dan zou je partner aan de andere kant zijn en jij aan deze kant en dat zou misschien wel erg leuk zijn. Nu is het moment om je levenslijn te wisselen met die van je partner.

Hier is de volgende stap: Je wil naar de hoogtepunten van de levenslijn kijken en uit te vinden wat ze gemeen hebben.

Laten we als voorbeeld nemen dat dit mijn levenslijn is en jij bent mijn partner. Start met activiteiten. Als je als voorbeeld naar mijn levenslijn kijkt zie je misschien een aantal overeenkomstige activiteiten. Activiteiten waarbij er steeds hetzelfde woord gebruikt is of een woord met dezelfde betekenis in deze hoogtepunten.

Wat dat je vertelt is dat dat de activiteiten zijn waarvan ik geniet - activiteiten die bewezen hebben plezierig te zijn voor mij keer op keer.

Wanneer je dat gedaan hebt zou je de volgende woorden steeds weer vinden" Studeren, leren, het onderwijs, presenteren, overtuigen, het creëren van". Wat het jou vertelt is dat dat de activiteiten zijn war ik van geniet. Deze activiteiten hebben bewezen dat ik daar keer op keer van kan genieten.

Vervolgens kun je naar mensen kijken. Via hetzelfde proces, kunt je groepen of typen mensen markeren die regelmatig terugkomen in de hoogtepunten. Wat je regelmatig in mijn Levenslijn zou vinden is "volwassen onderwijs", "leraren", "studenten", en "facilitators".

Tot slot kun je kijken naar je omgeving. Als je kijkt naar mijn Levenslijn zou je "college", "universiteit", "klas" en "intensieve leeromgeving" herhaaldelijk tegen komen.

Begin je het idee te begrijpen?

De dieptepunten zijn ook leerzaam. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de dieptepunten op mijn Levenslijn zul je zien dat ze vaak worden geassocieerd met het werken in zeer gestructureerde zakelijke omgevingen.

Als u werkt met een partner neem een lange tijd om de gemeenschappelijke elementen van de hoogtepunten en de gemeenschappelijke elementen van de dieptepunten te identificeren. Interview vervolgens je partner of eventueel jezelf.

Je kunt zoiets vragen als: "Ik zag dat veel van je hoogtepunten te maken hebben met reizen. Waarvan geniet wanneer je aan te reizen bent? "of" Hoeveel heb je de laatste tijd gereisd? " Of je kunt zoiets zeggen als “Ik heb gezien dat je erg sociaal bent in veel van je hoogtepunten en groepen mensen faciliteert. In tegenstelling in je dieptepunten dat je daar meer allen werkt. Dus het lijkt erop dat je het leuk vind groepen mensen te begeleiden of in een erg sociale werksfeer te willen werken. Klopt dat? Hoe is dat nu aan je werk gerelateerd? Dit zijn de soort vragen die je enorm op weg helpen vooral wanneer deze door anderen gesteld worden.

Wanneer je deze oefening zorgvuldig en grondig doet, verduidelijk je de activiteiten, mensen en omgevingen waarvan je kunt genieten en waar je goed in gedijt. Je zult ook een aantal sterke hints krijgen over het doel achter je werk. Mijn Levenslijn bijvoorbeeld suggereert duidelijk dat het onderwijzen van anderen mijn doel is.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist het eerste deel van de cursus met de titel "Wat is werk?" afgerond. We hebben geleerd dat werk het helpen van andere mensen betekent. We gaan ons nu richten op de studie van het ondernemerschap zodat we beter kunnen begrijpen hoe we andere mensen kunnen helpen - en hoe we onze eigen loopbaan opnieuw uit kunnen vinden met het gebruik van de principes van ondernemerschap.

Levenslijn deel 3
05:07
+
Basisprincipes van Ondernemerschap voor Loopbaan Herontwerpers
8 Lectures 54:57

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je loopbaan. Welkom bij deel 2 van de training: De basisprincipes van het Ondernemen.

In de laatste les van deel 1 hebben we Levenslijn opgesteld, een mooi manier om een frisse kijk te krijgen op de basis van je professionele identiteit: De activiteiten waarvan je geniet, de mensen die je energie geven en de omgeving waarin je je prettig voelt.

Als je dit deel overgeslagen hebt raad ik je aan om deze alsnog in te vullen omdat we daar aan het einde van dit deel op terugkomen.

Wanneer je deel 1 afgerond hebt begrijp je heel goed waarom het zo belangrijk is dat we de basisprincipes van het ondernemen begrijpen. Maar er is zelfs een nog belangrijkere reden

waarom we de fundamenten van het ondernemerschap moeten begrijpen. Als je, vandaag de dag vooruit wilt komen in je loopbaan, als je je werk wil herinrichten, als je je professioneel wilt ontwikkelen, is het belangrijk om de grondbeginselen hoe een onderneming in elkaar zit te weten.

Deze kennis is van essentieel belang en niet alleen voor de mensen die in die bedrijven werken. Of je nu bij de overheid werkt, in non-profitorganisaties, of in sociale ondernemingen, je moet begrijpen wat de grondbeginselen zijn van een onderneming.

Elke moderne organisatie vraagt geld voor het uitvoeren van haar werkzaamheden. Dus als een professional moeten we begrijpen hoe onze organisatie of de organisatie van onze klant zich financieel bedruipt. Je hoeft accountant of financieel expert of een boekhouder te zijn om de basis van de continuïteit van een onderneming te begrijpen. Ik zal je helpen wat je moet weten over financiële continuïteit van de organisatie in dit deel van de training.

Maar het is absoluut noodzakelijk dat je voldoende deskundig, geïnteresseerd en bezorgd bent over de manier waarop jouw organisatie - of de organisatie van je klant – de financiële continuïteit waarborgt. Er is geen professional die vooruit wil komen en zich alleen richt op zijn of haar specifieke werkzaamheden en de financiële continuïteit van de organisatie negeert of daar niet geïnteresseerd in is.

De beste manier voor je om kennis op te doen en geïnteresseerd te raken in je organisatie is om de grondbeginselen van ondernemen te begrijpen. Dus laten we beginnen!

Wat betekent "ondernemerschap" eigenlijk? Laten we, overeenkomstig met onze andere lessen, de term definiëren zodat we een gemeenschappelijk begrip hebben wanneer we verder gaan met les 2.

Het woord "ondernemer" is afkomstig van het Franse woord entreprendre, wat betekent "te ondernemen" of "na te streven."

Traditioneel betekent het een nieuw bedrijf opstarten. Maar voor ons kan het betekenen bezig zijn met een nieuwe baan, het leren van een nieuwe vaardigheid, vrijwilligerswerk met een nieuwe organisatie, het uitvoeren van nieuw advieswerk – in ieder geval iets nieuws doen in relatie met je loopbaan.

Voor sommige mensen betekent "ondernemerschap" het starten van een bedrijf en het verdienen van veel geld. Voor anderen betekent het het uitvinden van iets waar niemand ooit van tevoren aan gedacht heeft. Voor anderen betekent het pakken van de kansen en een winnaar worden.

Die dingen kunnen heel goed deel uitmaken van het ondernemerschap. Maar ik verwacht niet dat je iets moet gaan uitvinden en ik verwacht niet dat je een bedrijf start om veel geld te verdienen (hoewel dat natuurlijk mooi zou zijn!). Of iets uit te vinden wat de wereld nog nooit eerder gezien heeft.

Ik stel een definitie voor van het woord 'ondernemerschap” dat goed bruikbaar is voor ons allemaal - met inbegrip van de overgrote meerderheid van ons die een baan heeft binnen een organisatie. Hier is het:

Ondernemerschap is het niet aflatende streven om kansen te benutten zonder te letten op de beschikbare middelen.

Ik hou van deze definitie! Er zijn drie belangrijke onderdelen in deze definitie. Laten we eens naar ieder deel kijken.

Eerste, "het niet aflatende streven om kansen te benutten" "Relentless" betekent dat je nooit stopt - je blijft doorgaan en je werkt hard. Als je deze les bestudeert bent je niet aflatend!

Het tweede deel is "zonder rekening te houden met de beschikbare middelen" Met andere woorden je gaat gewoon door zelf wanneer je geen geld hebt, een netwerk, apparatuur of andere middelen. Als individuen zijn onze middelen beperkt, met name in het begin van onze loopbaan. Omdat we als individuen weinig middelen ter beschikking hebben.

De derde onderdeel van deze definitie ligt in wat er niet staat. Merk op dat de definitie niets zegt over het starten van een bedrijf, nee het zegt niets over het uitvinden van iets wat nog niemand op de wereld heeft gezien, of nee het zegt niets over het werken als ZZP’er. Waar het om gaat is dat je blijft doorgaan om kansen te benutten zelfs wanneer je weinig middelen hebt. Wat belangrijk is dat jij er voor kunt zorgen dat er iets gebeurt ook al heb je niets.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Laten we zeggen dat je bij Intel werkt - Je baas komt op een gegeven moment binnen en zegt: "Angelo, je doet geweldig! Hier is een budget van € 10 miljoen. Wij willen dat je een nieuw bedrijf start die chips ontwikkelt voor medische apparaten".

Wow - wat een geweldige carrièrekans! Maar het is een management kans en niet een ondernemingskans want je hebt alleen veel middelen gekregen en nu moet je deze resources ‘managen’ om iets belangrijkst te laten gebeuren. Het is een mooie loopbaanmogelijkheid, maar het heeft niets te maken met ondernemen.

Laten we vanuit de andere kant zeggen dat je in plaats daarvan in een robotica team op de middelbare school zit, Intel is je sponsor, je raakt bevriend met een van de vrijwilligers van Intel, daarna heb je een stage bij Intel en vervolgens heb je een baan bij Intel. Dat is ondernemerschap.

In deze training gaan we ervan uit dat je over zeer beperkte middelen beschikt.

Samenvattend, het ondernemerschap is het niet aflatende streven om kansen te benutten zonder rekening te houden met de beschikbare middelen. Om te toetsen of je de les van vandaag begrepen hebt volg de quiz die na deze les komt. Daarna gaan we verder naar alle theorie van entrepreneurship die je moet kennen – in minder dan 7 minuten!!

Wat is Ondernemerschap?
07:46

Wat is Ondernemerschap?
3 questions

In onze vorige les hebben we geleerd dat ondernemerschap het niet aflatende streven van het benutten van kansen is los van de beschikbare middelen. En vandaag ga je in 7 minuten de theorie van het moderne ondernemen leren.

Deze korte les over theorie van het ondernemerschap is belangrijk om twee redenen. Ten eerste, veel mensen begrijpen niet waar ondernemerschap over gaat en wie ondernemers zijn.

Ten tweede de waarheid over ondernemerschap en ondernemers is zeer goed nieuws voor je - en voor iedereen die hun loopbaan willen herontwerpen.

In de jaren 50 en 60, veel mensen geloofden in de persoonlijkheidstheorie van ondernemerschap. De persoonlijkheidstheorie zei dat ondernemers kunnen worden gekenmerkt door persoonlijkheid. Het zei dat de ondernemers charismatische en gedurfde risiconemers zijn.

Na onderzoek bleek de persoonlijkheidstheorie van ondernemerschap helemaal niet te kloppen. Tegenover elke charismatische, brutale risiconemende ondernemer was er een saaie, zachtaardige, risicomijdende, timide ondernemer die net zo succesvol was. De business schools slaakte een zucht van opluchting, want natuurlijk kun je "persoonlijkheid" niet onderwijzen!

In 70 en 80er jaren werd de persoonlijkheidstheorie van ondernemerschap vervangen door de Functionele vaardigheden theorie van ondernemerschap. De functionele vaardigheden theorie zegt dat ondernemers mensen zijn met goede zakelijke vaardigheden zoals marketing, financiën en logistiek. De business schools vonden deze theorie geweldig omdat het betekende dat ze al mensen leerden hoe zij een goede ondernemer konden zijn.

Na onderzoek bleek de functionele vaardigheden theorie voor ondernemerschap helemaal niet te kloppen. Voor iedere ondernemer bedreven in marketing, financiën of logistiek, was er een die volledig ongeschoolde in al deze disciplines en daarnaast nog vele anderen en waren toch even succesvol!

Dus in de jaren 90 de functionele vaardigheden theorie van ondernemerschap werd vervangen door de Business Plan theorie van ondernemerschap. De Business Plan theorie zegt dat ondernemerschap optreedt wanneer iemand een idee heeft, dan een businessplan schrijft, dan professionele middelen krijgt om een onderneming op basis van het plan op te zetten. Dus ondernemerschap is gebaseerd op geweldige businessplannen!

De business schools waren dol-enthousiast, omdat ze eindelijk iets hadden om ondernemerschap te onderwijzen.

Na onderzoek bleek de Businessplan theorie van ondernemerschap helemaal niet te kloppen. In de late jaren 90 en vroege jaren 2000 mislukte duizenden nieuwe bedrijven waarvan velen gesteund werden door zeer slimme professionele beleggers, volledig.

Er waren twee problemen met de Business Plan theorie. Ten eerste het werkt niet in de praktijk. Ten tweede, minder dan 1% van alle nieuwe bedrijven krijgen geld van professionele beleggers. Dus de theorie negeert 99% van alle nieuwe bedrijven.

Maar zelfs vandaag de dag geloven veel mensen dat ondernemerschap gebaseerd is een combinatie van ideeën, business plannen en professionele investeringen.

In het begin van 2000 werd de Business Plan theorie van ondernemerschap langzaam vervangen door de Business Model theorie van ondernemerschap. De Business Model theorie zegt dat ondernemerschap gebaseerd is op goede business modellen - met andere woorden, duidelijke en overtuigende logica laten zien hoe de onderneming waarde aan klanten zal creëren en leveren, en betaald krijgt om dit te doen. De Business Model theorie zegt dat nieuwe ondernemingen fundamenteel verschillen van gevestigde organisaties en dat hun doel is om een duurzaam business model te vinden. Dit wordt gedaan door middel van tests en herziening en niet door het plannen en uitvoeren.

Tot dusver is de Business Model theorie is de meest logische. We gewoon toevoegen dat alle nieuwe ondernemingen gestart zijn door mensen en dat de persoonlijke kwaliteiten en competenties van die mensen in aanmerking genomen moeten worden.

Ondernemers hebben specifiek twee dingen nodig: 1) de bereidheid om hard te werken, en 2) een sterke competentie in een bepaald gebied.

We zullen op deze belangrijke ideeën doorgaan in onze volgende les.

Nu, bevestig uw kennis van de belangrijkste punten uit deze les door het uitvoeren van de quiz die hierna volgt.

Ondernemerschapstheorie in zeven minuten!
05:01

Modern ondernemerschap in minder dan zeven minuten
5 questions

Vraagt u zich af waarom deze training zoveel materiaal over ondernemerschap heeft?

Het is omdat loopbaanontwikkeling een vorm van ondernemen is! Denk er eens over: als de meesten van ons met hun loopbaan beginnen, hebben we zeer weinig middelen. We proberen de kansen na te streven ook al hebben we niets!

Misschien heb je ,net als ik, geld geleend om naar school te gaan. In zekere zin, mensen die geld lenen om naar school te gaan beginnen hun loopbaan met negatieve financiële middelen.

Dus ze beginnen met niets, of minder dan niets, en ze streven onophoudelijk kansen na totdat ze een loopbaan voor henzelf hebben opgebouwd. Daarom is loopbaanontwikkeling een vorm van ondernemerschap. Klinkt dit logisch?

Ok! Als we dus kunnen ontdekken wat er de kern van ondernemerschap is, kunnen we ook begrijpen wat de kern van loopbaanontwikkeling is - en het herontwerpen van je loopbaan.

Zoals we vorige keer zagen, denken veel mensen dat ideeën de kern van het ondernemerschap vormen. Ze zien een bedrijf als Facebook, ze zien de oprichter, Mark Zuckerberg en ze denken, "Wow! Dat was een geweldig idee. Nu is Mark Zuckerberg een miljardair ..."

Of ze zien de Google-oprichters en ze denken, "Wow! Dat was een geweldig idee. Nu zijn ze miljardairs ..."

Maar wat ze niet zien zijn de duizenden uren die Mark Zuckerberg besteed heeft aan het leren en oefenen van het programmeren van computers, zelfs toen hij op de middelbare school en de voortgezet onderwijs zat. Hij heeft zijn tijd niet besteed aan het televisie kijken, hij besteedde zijn tijd aan het ontwikkelen van zijn vaardigheden.

En ze vergeten dat Google mede-oprichter Sergey Brin een promovendus was aan een van 's werelds toonaangevende universiteiten, in het onderzoeken van geavanceerde computer-algoritmen. Hij en Larry Page bracht ook duizenden uren door met het ontwikkelen van hun vaardigheden. Hun grote "idee" was om een zoekmachine te starten. Op dat moment was het geen bijzonder origineel idee, want er waren al veel zoekmachines beschikbaar. Ze begonnen Google voordat ze wisten hoe ze geld konden verdienen met het runnen van een zoekmachine en al ver voor ze hun hoogst originele-veiling-gebaseerde advertentieverkoop idee hadden ontwikkeld.

Dus het zijn vaardigheden die de kern van ondernemerschap maken en niet de ideeën.

Terwijl ik zat te denken over competentie versus ideeën, keek ik terug en zag dat het klopte met mijn eigen ervaring. In 1994 ben ik begonnen met een bedrijf dat uiteindelijk resulteerde in het bedienen van klanten, zoals Amazon.com, Intel, PeopleSoft, en vele andere bekende bedrijven. Ik wist het niet of bedoelde het niet zo, maar zes jaar later bleek het bedrijf waardevol te zijn.

Natuurlijk had ik wel een idee voor het bedrijf: Om Europeese en Amerikaanse bedrijven te helpen om Internet te gebruiken om de Aziatische markten te onderzoeken en te betreden. Maar het bedrijf was gebaseerd op twee andere dingen die veel belangrijker waren.

Ten eerste, ik had een zeer sterke competentie in de Japanse taal. Ik kon Japans lezen, schrijven en spreken op een hoog niveau (dat ben ik op het scherm aan het schrijven in het Japans!). Ik had ook zes jaar ervaring in het werken in Japan en ik begreep veel over de Japanse markt en over de Japanse zakelijke omgang.

Ik had ook vrij goede computer vaardigheden, was bereid om hard te werken, HTML te leren en een aantal andere internet technologieën die zo oud zijn dat je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt: FTP-clients, Archie, Veronica, Majordomo, enzovoort .

Het was deze competentie in de Japanse taal en mijn bereidheid om hard te werken die verantwoordelijk was voor mijn succes.

Dus wat ik zou willen dat je nu doet is nadenken over je eigen competenties. Waar ben je echt goed in? Wat zeggen anderen waar je goed in bent? Waarbij vragen anderen jou voor hulp.

Dit zijn allemaal sterke aanwijzingen voor je competenties.

Gebruik je notebook om je ideeën op te schrijven over de dingen die je goed doet. Wanneer we in de twee volgende delen van de training komen gaan we intensief werken aan je competenties.

Ok bevestig nu je kennis van de belangrijkste punten uit deze les door het deelnemen aan de quiz die hierna volgt.

Wat is de ware kern van ondernemerschap?
04:55

Wat is de ware kern van ondernemerschap?
3 questions

Vandaag gaat u de belangrijkste basisprincipes van financiën leren in slechts 12 minuten of zo! Het concept dat je vandaag gaat leren is belangrijk want als je ze begrijpt kun de financiën van elke organisatie begrijpen waar je voor zou kunnen werken of het nu een overheidsinstelling, een for-profit organisatie, een maatschappelijke onderneming, een non-profit organisatie of je eigen bedrijf.

Er zijn twee redenen waarom deze financiële kennis essentieel is bij het herinrichten van je loopbaan. Ten eerste iedere professional vandaag de dag moet een fundamenteel begrip hebben van hoe organisaties zich financiële staande houden. Het is niet langer voldoende om alleen na te denken over de activiteiten die je uitvoert op het werk. Je moet de waarde die je maakt op het werk te begrijpen. Je kunt je herinneren uit vorige lessen hoe we een cruciaal onderscheid tussen de activiteiten en de waarde gemaakt hebben. En één universele maatstaf van waarde is geld.

Ten tweede zal het begrip over de basis hoe bedrijven zich financieel staande houden je helpen om te begrijpen hoeveel je betaald zou moeten krijgen: met andere woorden hoeveel is jouw werk waard in de markt.

Dus, laten we beginnen!

Het hulpmiddel waar we mee gaan werken wordt een resultatenrekening genoemd. Het is een van de drie essentiële financiële overzichten waar de boekhouding en financieel deskundigen mee werken en het is echt heel simpel.

Een eenvoudige manier om er over na te denken is als een budget. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je elke maand een salaris ontvangt vanuit je werk. Je ontvangt je salaris daarna geef je geld uit aan huur, voedsel, gezondheidszorg, transport en diverse andere dingen. Wat er overblijft aan het eind van de maand is je winst. Je zou deze winst kunnen sparen of beleggen of je zou ze kunnen gebruiken om iets speciaals te kopen. Een winst-en-verliesrekening is gewoon een hulpmiddel voor het organiseren van het denken over hoe geld binnen komt, hoe geld er uit gaat en hoeveel geld er overblijft. Laten we hopen dat er altijd geld overblijft!

Laten we deze gedachtegang eens toepassen op een bedrijf, bijvoorbeeld een medische kliniek.

Een medische kliniek ontvangt geld in de vorm van vergoedingen voor artsen, andere medische servicekosten en vergoedingen vanuit verzekeringen. De kliniek betaalt dit geld uit in de vorm van salarissen, huur, kosten voor apparatuur, disposable materialen, enzovoort. Wat er overblijft is de winst.

Alle moderne organisaties maken gebruik van een vorm van winst-en-verliesrekening om te begrijpen hoe geld in de organisatie komt. Het geld dat binnenkomt kan verkoop, omzet of inkomen worden genoemd. Het geld dat uitgegeven wordt zou vergoeding, uitgaven of kosten genoemd kunnen worden. Geld wat overblijft kan verdiensten, overschot, of winst genoemd worden.

Laten we eens naar een ander voorbeeld kijken: een regering.

De overheid heeft de omzet of inkomsten voornamelijk in de vorm van belastingen. Het heeft kosten voor gezondheidszorg, veiligheid, defensie, sociale programma's enzovoort. Wat overblijft is de winst of een overschot. Dit overschot kan worden gebruikt om schulden af te betalen of te investeren in andere programma's.

Tot slot, laten we eens kijken naar een voorbeeld uit het bedrijfsleven. Een bedrijf heeft verkoop of inkomsten - met andere woorden geld dat binnenkomt - onkosten of kosten, of uitgaven en geld dat over blijft wat we verdiensten of winst noemen. Ik denk dat het belangrijker is om het woord "verdiensten" gebruiken dan "winst", omdat het geld dat overblijft het resultaat is van hard werken en opoffering niet iets dat eenvoudig komt.

Laten we nu eens kijken naar een eenvoudige resultatenrekening. Open het spreadsheet-bestand dat is bijgevoegd bij deze les. Het heet "Income_Statement" Nu duik we met zijn allen in mijn computer zodat we dit samen kunnen bekijken:-)

Wanneer je dit bestand opent zie je een blad genaamd "Electronics Store resultatenrekening." Laten we ons voorstellen dat je voor een winkel werkt die consumentenelektronica verkoopt en dat deze winst-en-verliesrekening een vereenvoudigde weergave is van de omzet, kosten en winst van deze winkel van één maand.

Zoals je aan de bovenkant kunt zien is de verkoop voor die maand € 100.000,-.

Direct daar onder staan de kosten van de verkochte goederen. Dit is het bedrag dat de winkel betaalt aan fabrikanten of distributeurs van de goederen die ze in de winkel verkopen.

Daaronder is brutomarge. Dit is het verschil tussen de kostprijs van de goederen en het bedrag waar ze voor verkocht zijn. In de geel gearceerde cel zie je dat 60% van de omzet de marge is of "winst." Het heet "bruto"-marge, want er zijn andere kosten die later nog moeten worden afgetrokken. "Bruto" heeft alleen betrekking op de werkelijke kosten van de goederen en niet de overige kosten van het bedrijf.

Onder kosten kun je salarissen, huur, reclame en andere kosten zien. Dit is natuurlijk een erg simpel overzicht om ee en ander duidelijk te maken.

Ten slotte kunt je de verdiensten of de winst zien. Winst betekent hoeveel geld er overblijft na aftrek van alle kosten van de totale verkoop. Op dit moment draait de winkel is "break even" – de winkel verdient geen geld, maar verliest het ook niet.

Laten we aannemen dat je in deze winkel werkt. Dus je bent een van de werknemers die een maandsalaris van € 6.000,- ontvangt. Laten we zeggen dat je geïnteresseerd bent om te promoveren in je baan en een bedrijfsleider wilt worden. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is te begrijpen hoe je de winkel zich financieel staande houdt. Laten we dat nu eens doen met deze spreadsheet.

Kijk naar kosten van verkochte goederen. Op dit moment is het cijfer € 40.000,-. Laten we zeggen dat de prijs die de winkel voor hun goederen moet betalen omhoog gaat en dit cijfer verandert naar € 50.000,-. Verander dat getal in de spreadsheet en kijk wat er gebeurt.

Zoals je kunt zien daalt de brutomarge tot 50% en de winkel begint geld te verliezen (winst wordt € 10.000,- negatief).

Een cruciale onderwerp wat opvalt is: Je salaris samen met alle vaste kosten van het bedrijf worden betaald uit de bruto marge niet vanuit de verkoop. Met andere woorden het bedrijf kan ellen jouw salaris betalen nadat de kosten van de verkochte goederen afgetrokken zijn.

Dit klinkt vanzelfsprekend maar het is eigenlijk heel erg belangrijk. Om te zien waarom dit heel erg belangrijk is klik op de het werkblad met de naam Breakeven Salaris Calculator aan de onderkant van het document.

Deze spreadsheet laat zien hoeveel de winkel moet verkopen om je salaris te betalen. Om op dit moment je maandsalaris van € 6.000,- te betalen moet er voor € 10.000,- verkocht worden. Verander nu het getal in de geel gearceerde Brutomarge cel tot 50%. Zie dat de winkel nu voor € 12.000,- aan waarde van goederen moet verkopen om hetzelfde salaris van € 6.000,- te kunnen betalen. Wanneer de Brutomarge daalt naar 40% moet de winkel € 15.000,- verkopen.

Misschien begin je een gevoel te krijgen hoe belangrijk Brutomarge is en waarom organisaties er altijd naar streven om de brutomarge te verhogen. Je kunt ook zien hoe moeilijk het is om een bedrijf te runnen en medewerkers te betalen. Alle bedrijven moeten een aanzienlijke winst op hun goederen en diensten verdienen voordat ze zelfs hun andere kosten kunnen gaan betalen!

Laten we zeggen dat je in een dienstverlenend bedrijf zoals een advocatenkantoor, een boekhoudkundige bedrijf, een reclamebureau of een belastingadviesbureau werkt. Omdat je goederen verkoopt zijn er ook geen van de verkochte goederen. Met andere woorden de Brutomarge zit dichter bij 100%. Wijzig het getal in de gele gearceerde cel naar 100%. Nu kun je zien dat er een extra € 6.000,- in Verkoop voor een extra € 6.000,- in de brutomarge zorgt.

Je kunt het denken in een resultatenrekening toepassen in elke organisatie waar je voor werkt. En het is belangrijk om dat ook zo te doen. Wanneer je bijvoorbeeld een maandsalaris van € 6.000,- wilt verdienen en de brutomarge van je bedrijf 60% is, betekent dat dat het bedrijf een extra omzet of inkomsten van € 10.000,- per maand moet realiseren om jou in dienst te nemen.

Je kunt eenvoudig berekenen hoeveel omzet nodig is om bepaalde kosten te dekken. Deel eenvoudig het bedrag van de kosten door het brutomarge percentage. Bijvoorbeeld bij een salaris € 6.000,- / 0,60 = € 10.000,-.

Als je door wil groeien in het bedrijf waar je werkt, is het beter begrijpen hoe de organisatie financieel functioneert, een van de beste manieren om dit te doen. De meeste managers hebben waardering voor medewerkers wanneer ze geïnteresseerd zijn in het financiële reilen en zeilen van de onderneming.

Wanner je in het verleden een manager wilde worden moest deskundig, geïnteresseerd en bezorgd zijn over de financiële duurzaamheid van de onderneming. Maar vandaag de dag moeten professionals die vooruit willen komen in hun loopbaan meer kennis, interesse en bezorgd zijn hoe de organisatie zich financieel staande houdt. Dit betekent niet dat je een financiële expert, een accountant, of zelfs een boekhouder moet worden. Het betekent gewoon dat je over de basis financiën van een organisatie moet gaan nadenken. De winst-en-verliesrekening en de brutomarge is een geweldige manier om hier mee te beginnen.

Ok. Valideer je kennis van deze les nu door het meedoen van de quiz die volgt.

12 minuten voor financiële kennis (Dat is alles wat we aan kunnen .. :)
12:39

12 minuten over financiën
1 question

Hallo Ik ben Tim van Herontwerp je loopbaan.

Het onderwerp van vandaag is schaalbaarheid. Wat betekent "schaalbaarheid" en waarom is het belangrijk? We starten met een duidelijke definitie en waarom schaalbaarheid belangrijk is voor je loopbaan.

Wat is eigen schaalbaarheid? Schaalbaarheid is als een geheime hendel - het stelt je in staat meer te doen met minder. Schaalbaarheid betekent de mogelijkheid om extra producten of diensten te produceren, repliceren, distribueren, verkopen of te leveren tegen zeer lage kosten. Ik ga je een voorbeeld geven van een bedrijf dat software produceert op CD-rom. En dan gaan we over naar een meer schaalbare manier van het produceren en leveren van dier software. Ik ga nu naar mijn computer en schrik niet van de lage kwaliteit van de getekende grafieken.

Laten we als voorbeeld zeggen dat het bedrijf waar je werkt software op CD-rom maakt en verkoopt. De kosten van de CD-ROM en verpakkingsmaterialen is 0,50 per exemplaar. Dat betekent dat voor elke kopie die je verkoopt er 0,50 aan kosten gemaakt worden.

In financieel opzicht staan deze 0,50 aan kosten bekend als variabele kosten omdat het varieert, of verandert, afhankelijk van het aantal eenheden dat wordt verkocht. In grafische termen, ziet het er als volgt uit: het is een recht omhoog hellende lijn van 45 ° die de kostenstijgingen vertegenwoordigt van elk verkochte eenheid.

Naast de variabele kosten van de CD-ROM en verpakking moet het bedrijf de producten in winkels zien te krijgen en dat kost ook geld. De winkels moeten de producten opslaan en verkopen en ze moeten ook nog winst maken op de verkoop. Dus naast de variabele kosten van media en verpakking zijn er ook aanzienlijke kosten van levering, distributie en verkoop van de software.

Laten we zeggen dat het bedrijf nu besluit om de software on-line te verkopen. Dit sluit volledig de kosten van de CD-ROM en de verpakking uit. Plus, kopers betalen de onderneming direct door middel van een geautomatiseerde kassa / betalingssysteem. Dus grafisch gezien ziet de variabele kostenberekening er als volgt uit: een zeer vlakke lijn die bijna geen variabele kosten.

Dit komt omdat er bijna geen extra kosten nodig zijn voor elke extra verkocht softwareproduct. Daarom zeggen we dat dit een zeer schaalbare manier is van verkopen en leveren van de software.

Ok, er zijn natuurlijk kosten van het bouwen van een website, het opzetten van een betalingssysteem en de mensen te laten weten waar ze de software online kunnen vinden, enzovoort. Maar zodra dit klaar is, zijn er geen extra kosten voor het verkopen van elk exemplaar. Dit is omdat de verkopen niet beperkt worden door de fysieke vorm of van de locatie. Dit is bijna oneindig schaalbaar.

Laten we eens specifiek kijken wat iets schaalbaar maakt.

Ten eerste, een gemis aan menselijk ingrijpen of bemiddeling. Dit betekent gewoon dat het niet meer nodig is om een persoon daadwerkelijk betrokken te laten zijn bij de verkoop en levering van de software. Toen het bedrijf aan winkels verkocht, moesten dealers de cd-roms in de rekken zetten en de verkoop bellen. Met het online systeem wordt dit werk in principe overgedragen naar de kopers: kopers zelf doen het werk van de aankoop en het downloaden van de software.

Ten tweede, het elimineren van de variabele kosten. Zoals eerder gezegd het verwijderen van de fysieke media en de verpakking vermindert de variabele kosten van het product in wezen tot nul. Met andere woorden de meerkosten voor het produceren en leveren van elke extra software is bijna niets.

Ten derde kan het product zelf gemakkelijk worden gedupliceerd tegen lage kosten. Merk op dat de software eenvoudig kopieerbaar was, zelfs toen het werd geproduceerd op cd-rom. Schaalbaarheid wordt vaak geassocieerd met producten of diensten die kunnen worden gedupliceerd of gekopieerd tegen lage kosten. Digitale media in welke vorm is natuurlijk gemakkelijk kopieerbaar. Denk aan liedjes, teksten, video's, audio-producten, digitale kunst, enzovoort.

Misschien begin je nu te begrijpen hoe belangrijk schaalbaarheid is voor ondernemende bedrijven. En je ziet hoe het internet het veel makkelijker maakt om schaalbaarheid te realiseren.

Laten we nu eens nadenken over schaalbaarheid buiten de digitale en internet wereld. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een fast food restaurant.

Wat is schaalbaar voor een fast food restaurant? Stel dat iemand hamburgers maakt. Laten we aannemen dat deze kok $ 10,- per uur betaald krijgt. ….

Laten we ook aannemen dat het restaurant helemaal niet druk is en de kok maakt maar vijf hamburgers per uur. De kok krijgt $ 10 per uur dus het kost het restaurant $ 2,- om elke hamburger te bakken.

Laten we nu eens aannemen dat de restaurant erg druk is. De kok produceert 50 hamburgers per uur wat heel goed kan voor een professionele kok. In dit geval kost het voor het restaurant nu $ 0,20 om een hamburger te bakken. En dat voor elk uur dat de kok steeds weer 40 tot 50 hamburgers per uur bakt.

Op deze manier is het proces van het bakken van hamburgers behoorlijk schaalbaar. Het is niet enorm schaalbaar - in tegenstelling tot het downloaden van software - maar het is toch behoorlijk schaalbaar.

Tegen deze tijd moet je nu kunnen zien waarom schaalbaarheid zo belangrijk is voor ondernemende bedrijven. En ik ben er zeker van dat je ziet waarom Internet schaalbaarheid veel makkelijker maakt om te bereiken.

Laten we nu eens kijken naar schaalbaarheid los van Internet en de digitale wereld. Laten we ens kijk naar schaalbaarheid in een fastfood restaurant.

Hier is een hint wanneer je wilt beginnen met het herinrichten van je loopbaan: Start met het zoeken naar de schaalbare elementen in de organisatie waar je werkt of in de organisatie waar je voor zou willen werken.

Laten we eens, om deze les samen te vatten, kijken naar enkele manieren waarop je je eigen werk beter schaalbaar zou kunnen maken. Vergeet niet dat schaalbaarheid vaak geassocieerd wordt met niet tastbare zaken die gemakkelijk reproduceerbaar zijn. Schrijven is er zo een. Je kunt een blog post, een handleiding voor het werk, een white paper, een gids, een essay, een tijdschrift of krantenartikel, een hoofdstuk in een boek, een les voor een online cursus, of zelfs je eigen boek te schrijven .

Spreken is een andere manier om een niet tastbaar zeer reproduceerbaar product of dienst te maken. Je kunt een podcast, een toespraak, een video of een online cursus maken.

Als je creatief aangelegd bent kun je mogelijk een kunstwerk, een muzikale compositie, een afbeelding, video, lied, geluidseffect, of video-schrijver maken om via online diensten te verkopen, zoals istockphoto.com.

Als je technisch aangelegd bent, kun je mogelijk een stukje software maken in de vorm van freeware, shareware, of een commercieel programma.

In je huidige baan, kun je er mogelijk erachter komen of er een manier is waarbij klanten zelf kunnen helpen, of bepaalde processen vereenvoudigd, verminderd of geëlimineerd kunnen worden.

Laten we samenvatten wat we hebben geleerd over schaalbaarheid. Ten eerste, schaalbaarheid is belangrijk wanneer je wanneer je overweegt je eigen bedrijf te starten of een organisatie wilt beoordelen waar je misschien wilt gaan werken. Schaalbare organisatie hebben een grotere kans op succes.

Ten tweede, schaalbaarheid is belangrijk op het werk van vandaag. Je kunt beginnen met het zoeken naar mogelijkheden je organisatie beter schaalbaar te maken.

Tot slot zijn er misschien manieren waarop je je eigen werk, of je eigen werk-gerelateerde activiteiten, beter schaalbaar kunt maken. Vergeet niet dat de volledige transcripten van deze presentaties bij de lessen zit zodat je ze op ieder moment kunt nalezen . Probeer meer schaalbaarheid in je leven te brengen!

Het geheim van schaalbaarheid
10:55

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je Loopbaan.

Laten we eens een specifieke manier bekijken hoe je groeiende kennis van het ondernemerschap je kan helpen bij het herontwerpen van je loopbaan.

Het kan nuttig zijn om na te denken over de vier verschillende manieren waarop je kunt werken. Ik noem deze de vier "werkstijlen."

De eerste werkstijl, die het meest voorkomt, is de werknemer van een organisatie. We noemen dit de "werknemer werkstijl."

In de werknemer werkstijl heb je een baan. Je inkomen is afkomstig van een salaris, je hebt enkele secundaire arbeidsvoorwaarden en sociaal vangnet. Een nadeel is dat je weinig flexibel bent: doorgaans ga je elke dag naar dezelfde locatie, reist wanneer de organisatie wil dat je reist of misschien verhuist omdat de organisatie wil dat je verhuist.

De tweede stijl van werken is de zelfstandige werkstijl. In deze situatie werk je voor jezelf. Je kunt een aannemer of een uitzendkracht zijn of je werkt rechtstreeks voor klanten en bent eigen baas , zo te zeggen. Je hoeft geen baan te "hebben" - beter gezegd, je "bezit" een baan. Een voordeel is grotere flexibiliteit: je kan wonen waar je wilt, je bepaalt je eigen uren en je werkt volledig zonder toezicht. Een nadeel kan zijn dat je geen sociale veiligheid hebt en/of de stabiliteit mist van de werknemer werkstijl.

Merk op dat in zowel de werknemer als zelfstandige werkstijlen, je in feite je tijd aan het ruilen bent voor geld. In de zelfstandige werkstijl kun je misschien een hoger uurtarief rekenen. In beide werkstijlen gebruik je als het ware je tijd voor een inkomen.

Laten we eens kijken naar twee andere werkstijlen. In het kwadrant rechtsboven, we hebben ondernemers. Hier hebben we het over bedrijven in de zin van schaalbare bedrijven.

Zelfstandigen kunnen hun eigen bedrijf hebben maar deze zijn zelden schaalbaar. Om een echt schaalbaar business heb je een systeem nodig - een systeem dat andere mensen in staat stelt om voor jou te werken. Deze manier van werken vergt het soort schaalbaarheid waarover we spraken in onze vorige les.

Een voordeel van de ondernemer werkstijl is het zeer hoge winstpotentieel. Mogelijke nadelen zijn extreem lange uren en de risico's die doorgaans geassocieerd worden met het starten en uitvoeren van een bedrijf.

Tot slot, aan de onderkant rechts, hebben we de belegger werkstijl. Dit is waar de winst op je beleggingen betaalt voor al je uitgaven en meer. Dit is een zeldzame werkstijl dat door weinigen bereikt wordt.

Dus, welke werkstijl is het beste voor je? Als de stabiliteit en veiligheid je belangrijkste zorgen zijn, kan de werknemer werkstijl het beste voor je zijn.

Als je niet onder een baas kunt werken en trots bent op je professionele vaardigheden kan de zelfstandige werkstijl het beste voor je zijn.

Ben je ambitieus? Is er iets dat je absoluut moet doen, ongeacht de kosten of risico’s? Dan is de ondernemer werkstijl misschien net wat je nodig hebt.

Als je succesvol bent in een van de andere drie werken stijlen - en je spaart en investeert je geld zorgvuldig- ben je in staat om de belegger werkstijl te bereiken.

Dit kwadrant werd oorspronkelijk ontwikkeld door Robert Kiyosaki en is uitgelegd in zijn bestseller getiteld Cashflow Quadrant. Dat is een geweldig boek dat ik kan aanbevelen . Hij gebruikte het om de meest effectieve manier om rijk te worden te illustreren. Mijn punt is om verschillende werkstijlen te tonen dan te suggereren dat de ene beter is dan de andere.

Dus als je je loopbaan begint te herinrichten, overweeg welke van de vier werkstijlen het beste bij je past. Vergeet niet dat de ene niet beter is dan de ander, maar een past waarschijnlijk het beste bij je – ten minste in deze fase van je leven J

Welke van de vier werkstijlen is geschikt voor je?
04:23

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je Loopbaan.

Ik wil het vandaag graag even voor een paar minuten met u hebben over een zeer belangrijk onderwerp.

In de afgelopen lessen hebben we geleerd over ondernemerschap. Ik ben erg voorzichtig geweest om je aan te moedigen om te leren OVER ondernemerschap en NIET om een ondernemer zelf te worden. Ik heb niet gezegd "je moet een ondernemer worden." Ik ga het herhalen Ik heb niet gezegd dat je een entrepreneur MOET worden! Laat me uitleggen waarom ik dat niet gezegd heb.

Allereerst, ik geloof echt dat de meeste mensen gelukkiger, meer financieel succesvoller zullen zijn, meer vaardigheden zullen leren en persoonlijk meer voldoening zullen vinden bij het werken in traditionele banen of het creëren van een positie voor zichzelf in een organisatie en NIET door ondernemer te worden.

Hier zijn mijn redenen om dit te zeggen:

Ten eerste kun je je herinneren dat wij "ondernemer" gedefinieerd hebben als iedereen die zelfstandige is of een eigen bedrijf begint. Onder deze definitie, de overgrote meerderheid van de ondernemers, zijn mensen die zelfstandig werken.

Het is heel belangrijk om onderscheid te maken tussen mensen die ondernemerschap kiezen op basis van noodzakelijkheid en mensen die kiezen voor ondernemerschap op basis van keuze. Nogal wat mensen zijn zelfstandig ondernemer uit noodzaak, niet uit keuze. Ze zijn niet in staat om een goede baan te vinden, of ze zijn niet in staat of niet bereid om te werken voor andere mensen, ze willen geen baas. Dus nogmaals deze mensen worden ondernemers vanuit noodzaak en niet vanuit een keuze.

Er is duidelijk bewijs dat zelfstandig werkende mensen minder verdienen in hun leven en minder tevreden zijn met hun loopbaan dan mensen die een vaste baan hebben. Dit wordt vooral veroorzaakt door, nogmaals, dat veel van deze zelfstandig werkende mensen dat doen vanuit noodzaak en niet vanuit een keuze.

Kijk eens naar de verschillende blog-post die ik bij deze les heb gezet. Ik denk dat je het erg nuttig zult vinden. Één gaat over de basisprincipes van ondernemen en een andere is een post over zelfstandig ondernemerschap. Het komt van een man Scott Shane die een prachtig boek geschreven heeft waarin dit onderdeel in detail wordt beschreven. Hij heeft gedegen academisch onderzoek gedaan over dit onderwerp en hij vond en bewees dat mensen in zelfstandig ondernemerschap vergeleken met mensen met vaste banen minder verdienden en minder tevreden waren over hun loopbaan.

Een ander ding: Dat mensen die ervoor kiezen om ondernemer te worden dat doen om veel geld te verdienen is een populaire perceptie. Dit is helemaal niet waar. Het is niet waar vanuit mijn persoonlijke ervaring en het is ook niet waar vanuit het onderzoek dat is gedaan naar dit onderwerp. Geld verdienen is eenvoudigweg niet een motivator die sterk genoeg is. Om een succesvolle ondernemer te worden moet je jarenlang inspanningen plegen en een heleboel opgeven. En alleen het verdienen van geld is bijna nooit een motivator die sterk genoeg is om die inspanning vol te houden. Mensen die kiezen om ondernemer te worden, en nogmaals niet die mensen die ondernemer worden door noodzaak, maar mensen die ervoor kiezen om ondernemer te worden doe dat omdat ze voelen dat ze het moeten doen. Er is iets dat ze echt willen doen en willen dat doen los van welke reden dan ook. Ze gaan het ook doen los van de inspanning of persoonlijke opofferingen die ze moeten plegen.

Onthou dat ik dit alles zeg hoewel ik een docent in ondernemerschap ben en dat 9 jaar ben. Ik moedig mensen aan om ondernemerschap te overwegen als loopbaankeuze en meer te leren over ondernemerschap. Je zou denken dat ik een aanjager ben om een ondernemer te worden YEAH!

Er worden elk jaar honderden boeken gepubliceerd in de US die je aanmoedigen om je baan op te zeggen, je eigen weg te gaan, je eigen bedrijf te starten enzovoorts. En dat is prima. Maar ik geloof echt dat de meesten van jullie gelukkiger en meer succesvol zullen zijn wanneer je een ondernemer wordt.

Ik onderbreek mijzelf hier even als dat goed is - ik kom terug uit de toekomst naar deze les na het horen van een uitstekende reactie van mijn vriend Antonia die loopbaanadviseur is gevestigd in Griekenland.

Antonia schreef me om te zeggen, "Ik ben het oneens met de aanpak op het zelfstandig ondernemerschap. In een economie zoals Griekenland is op dit moment, is het een luxe om te praten over het verbeteren van je loopbaan of van baan te veranderen vanuit een intrinsieke behoefte aan zekerheid als werknemer. Werkloosheid is omhooggeschoten en mensen pakken elke baan aan die ze aangeboden wordt, met een minimum aan loon, zolang het maar essentiële uitgaven dekt. Derhalve geven zij nauwelijks om iets wat ze doen. Ze zijn een soort aan het zweven in de verwachting de komende ontslagronde hen zal treffen. "

Dat is een heel goed punt. Als je woonachtig bent in een economisch achtergebleven gebied heb je misschien geen andere keus dan ondernemer te worden.

Dat brengt een verwant onderwerp aan de orde. Ik ben net klaar met het lezen van een geweldig boek met de titel The New Geography of Jobs, door Enrico Moretti. Het boek gaat over waarom bepaalde geografische gebieden een hoge werkgelegenheid hebben en de andere niet, en wat dit betekent zowel voor werkzoekenden en voor de maatschappij als geheel. Het punt is dit: als je in een economisch achtergebleven gebied leeft, overweeg je wellicht om te verhuizen. Verhuizen kan een geweldige positieve impact op je loopbaan hebben. Ik weet het, want ik heb het zelf gedaan. Nogmaals, het boek is The New Geography of Jobs. Ik zal een link zetten aan het einde van deze les.

Oke Tim, terug naar jou. Ik denk dat je op het punt stond te zeggen, Vergeet uiteindelijk niet dat ik dit alles zeg om ….. "

Ik zeg dit alles om je niet te ontmoedigen ondernemer te worden. Maar wanneer je je loopbaan aan het herontwerpen bent, denk dan heel duidelijk aan de verschillende werkstijlen. We hebben de werkgeverswerkstijl, de zelfstandig werkstijl, de ondernemer werkstijl en de belegger werkstijl. Het is belangrijk om te kijken welke werkstijl het beste voor je is.

In de volgende les zullen we een hulpmiddel bekijken dat kan helpen om je eigen beslissing te nemen of je wel of niet een ondernemer moet worden. Je zult dit hulpmiddel zeer nuttig vinden, ongeacht hoe je tot het besluit komt om je loopbaan te herontwerpen.

Waarom zou je geen ondernemer worden?
07:19

Hallo iedereen ik ben Tim.

Om onze lessenreeks over ondernemerschap af te sluiten laten we eens een belangrijk instrument opnieuw bekijken die we in een eerdere les hebben gehad.

Herinnert je nog de Levenslijn oefening? Ik vroeg je om deze oefening te doen op het einde van het eerste deel van de training als een krachtige stap in de richting van het herontwerpen van je loopbaan.

Als je de resultaten van je Levenslijn hebt bekeken heb je misschien een aantal goede tips om je loopbaan te herontwerpen. Heb je bijvoorbeeld ontdekt dat je veel hoogtepunten in je leven die werden geassocieerd met het proberen van nieuwe dingen, het nemen van risico's, overtuigen of leiden van anderen of het verkopen? Als dat zo is, kan de ondernemer werkstijl goed zijn voor jou.

Aan de andere kant, wanneer Levenslijn suggereert dat je je beter thuis voelt bij zekerheid en routine, gestage vooruitgang, een professioneel bent, kan de werknemer stijl van werken meer geschikt zijn.

Heb je ontdekt dat je echt genoten hebt van het uitoefenen van een specifieke vaardigheden of een professionele specialiteit en dat je veel voldoening vindt om te worden erkend als een expert op een bepaald gebied? Als dat zo is, kan de zelfstandige werkstijl het beste voor je zijn.

Ongeacht welke stijl van werken die je kiest, is het zeer waarschijnlijk dat je gaat werken bij verschillende organisaties voor de rest van je loopbaan: ofwel als werknemer of als zelfstandige professional of een ondernemer die aan organisaties levert.

Nu is het tijd om organisaties op hun meest fundamentele basis te bestuderen: het business model niveau. En dat is het onderwerp van onze volgende lessenreeks.

Levenslijn follow-up
01:59
+
Business Model Gedachte: Organisaties
7 Lectures 01:01:30

3.20 Wat zijn Business Modellen? Waarom zijn ze belangrijk?

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je Loopbaan.

We komen aan bij het deel van bedrijfsmodellen in onze training en dat is erg leuk.

Wat zijn business modellen, en waarom zijn ze belangrijk?

Weet je nog hoe we "werk" gedefinieerd hebben eerder in de training? Denk er nog eens aan terug.

We hebben "werk" gedefinieerd als "het helpen van andere mensen."

Wanneer je er over nadenkt, dat is wat organisaties doen, toch? Organisaties zijn geformeerd om onder mensen te helpen. Denk aan ziekenhuizen, overheden, brancheorganisaties, vrijwilligersverenigingen, beroepsverenigingen, sociale ondernemingen, for-profit organisaties, for-profit organisatie moeten succesvol zijn om mensen te helpen nietwaar?

Dus wanneer je er over nadenkt is elke organisatie ontworpen en gevormd om mensen op een of andere manier te helpen.

Nu, weet je nog de term die we gebruiken voor de mensen die je helpt door je werk? Het woord is "klanten."

Dus, alle organisaties bestaan om hun klanten te helpen.

Hoe specifiek helpen organisaties hun klanten?

Nou, elke organisatie helpt haar eigen klanten op verschillende manieren. Maar vergeet niet dat mensen hulp waardevol vinden - dat is de reden waarom ze bereid zijn er voor te betalen. Dus in die zin biedt elke organisatie waarde aan haar klanten.

Maar hoe precies bieden die organisaties waarde aan hun klanten? Nou, nogmaals, elke organisatie doet dat op een andere manier. Maar er is een veel voorkomende term die we kunnen gebruiken om de logica waarmee een organisatie haar klanten helpt te beschrijven. En die term is "business model."

Hier is de definitie van business model:

"Een business model beschrijft de logica waarmee een organisatie waarde creëert en levert aan klanten en wordt gecompenseerd om dat te doen."

Organisaties hebben verschillende manieren waarop zij waarde creëren en leveren aan klanten, maar ze volgen allemaal een soort van logica om dat te doen.

We kunnen die logica net zo goed een operationele model, of een organisatie-model, of een ondernemingsmodel noemen. Maar de traditionele aanduiding is "business model" dus die houden we aan. En het woord business herinnert ons aan dat iedere organisatie zelf een non-profit geld binnen moet krijgen om haar werk te kunnen blijven doen.

Ok, waarom zijn business modellen belangrijk? Denk daar eens even over na - misschien moet je deze video pauzeren en aan je eigen reactie denken voordat je die van mij hoort.

Business modellen zijn belangrijk, omdat de meesten van ons werken voor organisaties, hetzij als werknemers, contractanten of leveranciers die onze diensten verkopen aan organisaties. Ben je het daarom met mij eens dat het belangrijk is dat we begrijpen hoe onze eigen werkgever functioneert? Ben je het daarom met mij eens dat het belangrijk is dat we begrijpen hoe die van de klant waarvoor je werkt functioneert?

In feite, hoe kun je zelfs overwegen om voor een organisatie te werken als werknemer wanneer je niet begrijpen wie de klanten zijn en hoe de organisatie hen helpt? Hoe kan iemand van ons dat doen? Dat is eenvoudig toen ik jonger was deed het iedere keer.

Maar serieus, Ik zou willen voorstellen dat de mogelijkheid om business modellen te begrijpen er een is van de meest fundamentele behoeften van een professional op de werkplek van vandaag. Het is daarom essentieel dat kennis - en ook een set van essentiële vaardigheden - voor iedereen van cruciaal belang zijn, die zijn of haar loopbaan wil herontwerpen.

Daarom gaan we in de komende lessen business modellen in detail bekijken en ik garandeer je dat het erg interessant en zeer behulpzaam zal zijn in termen van het herontwerpen van je loopbaan. Business modellen zullen de basis zijn voor het herontwerpen van je loopbaan.

Voor nu, bedenk dan dat het business model de logica is waarmee een organisatie waarde creëert en levert aan klanten en wordt gecompenseerd om dat te doen.

Laat me je een goed boek aanraden over business modellen genaamd Business Model Generation. Ik ben erg trots op als één van de vijf originele co-makers van deze wereldwijde bestseller te hebben gewerkt. Ik zet een link naar het boek bij deze les. Check it out als je de kans krijgt.

Preview 05:34

3.21 De Ultieme wet van Business Modellen

Hallo. Dit is Tim met herontwerp je loopbaan.

Ik hoop dat je veel plezier aan de training beleeft. Wanneer je alles bekeken hebt tot nu toe, compliment voor je. Wanneer je rechtstreeksnaar deze lessen bent gesprongen, kijk toch een snaar de vorige lessen. Voor iedereen is er wel iets ook heb je een ruime achtergrond in het zakendoen.

The Ultime wet van Business Modellen. Zo hoe is dat voor een pakkende titel.

Dus wat is de hoogste wet van Business Modellen? En nog belangrijker, waarom zou het je iets uitmaken?

De Ultieme wet van Business Modellen is dit: Elke organisatie, ongeacht hoe groot of klein, heeft een business model.

Dat is duidelijk wanneer je erover nadenkt. Elke organisatie, van een één-persoonskapper tot aan een multinationaal adviesbureau met 1000 werknemers, volgt een soort van logica bij het maken en leveren van waarde aan klanten. En business modellen zijn niet beperkt tot ondernemingen met winstoogmerk. Overheden, ziekenhuizen, buurthuizen, professionele verenigingen, sociale ondernemingen en vrijwilligersorganisaties hebben allemaal business modellen.

Maar veel organisaties, met name kleine organisaties, laten die logica niet zien. Met andere woorden, ze denken niet na over het opschrijven, uitleggen, teken van de structuur of anderszins om formeel die logica te beschrijven. Hun business modellen blijven tacit (dat betekent "onuitgesproken").

Wat er zo krachtig aan business modellen concept is, is dat : wanneer je je business model formeel beschrijft, je een hoop duidelijkheid krijgt over het werk dat je doet. Vergeet niet, een business model is gewoon logica, dus het is niet tastbaar. Het bestaat nergens. Dus als je dat niet tastbare voorwerp omzet in iets blijvends - iets waar je wat mee kunt doen – ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden.

Dus als je je loopbaan aan het herinrichten bent kun je het business model denken gebruiken en het maakt niet uit voor wat voor soort organisatie je wilt gaan werken. Hou dit in gedachten als we door de komende lessen gaan.

We zullen nog veel meer te leren over business modellen in de komende lessen. Voor nu, denk aan de Ultieme Wet van Business Modellen: Elke organisatie, ongeacht hoe klein of groot, heeft een business model.

De ultieme wet van Business Modellen
03:08

3.22 Het Business Model Canvas

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Vandaag gaan we verder met business modellen en leren hoe we ‘s werelds meest krachtige tool voor het beschrijven van en het werken met business modellen kunnen toepassen. Het heet het Business Model Canvas en het werd uitgevonden door mijn twee vrienden, Alexander Osterwalder en Yves Pigneur.

We starten meteen en leren het Business Model Canavas.

Laten we beginnen door te herinneren aan de definitie van een business model. Een business model is de logica waarmee een organisatie waarde creëert en levert aan klanten en daarvoor wordt gecompenseerd.

De tool die we gebruiken om deze logica te beschrijven en te visualiseren is het Business Model Canvas. Het Business Model Canvas bestaat uit negen bouwstenen. Elke bouwsteen is onlosmakelijk verbonden met de andere. Samen vormen ze een "relatie kaart", dat de logica van een business model toont.

De eerste en meteen ook belangrijkste bouwsteen in de Canvas is Klantsegmenten. Vergeet niet, elke organisatie is er om klanten te bedienen. Zonder klanten hebben organisaties geen reden tot bestaan.

Sommige organisaties hebben meer dan een klantensegment. Denk aan Google. Google heeft algemene gebruikers zoals jij en ik en we betalen niets voor het gebruik van Google. Google heeft ook andere betalende klanten - adverteerders bijvoorbeeld. Dus een organisatie kan zowel betalende als niet-betalende klanten hebben. Het belangrijkste om te overwegen bij het opstellen van een business model is: Wat is uw belangrijkste klantsegment?

Vervolgens hebben we Waardepropositie. Waardeproposities zijn producten of diensten die voordelen leveren aan klanten. Je kunt wellicht onze discussie herinneren over "taken te doen". Klanten hebben in hun dagelijks leven werk dat uitgevoerd moet worden. Google-gebruikers bijvoorbeeld hebben behoefte om iets te vinden: mensen, organisaties, producten, video's, afbeeldingen, enzovoort. Waardeproposities zijn aanbiedingen aan klanten die een bepaalde voordeel leveren of een bepaalde bevrediging creëren of klanten helpen om een bepaalde taak gedaan te krijgen.

De volgende bouwsteen is Kanalen. De gemakkelijkste manier om na te denken over kanalen is te denken aan het als de route die waardoor de Waardepropositie aan klantsegmenten wordt gecommuniceerd, verkocht en geleverd. Het is eigenlijk een proces in vijf stappen - ook wel bekend als "marketing."

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een fictief bedrijf, wij noemen het Spamazon.com. Hier is hoe het proces in vijf stappen werkt:

Spamazon.com stuurt je een e-mail om je te laten weten dat ze een nieuw boek te koop hebben. Dat is de eerste stap in het proces: het creëren van Bewustzijn. Je bent nu bewust van iets dat potentieel waardevol voor je.

Laten we zeggen dat je de e-mail ontvangen hebt en tegen jezelf zegt: "he dit boek ziet er goed uit. Ik ga het een bekijken" Dus je klikt op de link en leest over het boek op de Spamazon.com website. Je leest de beschrijving en zegt tegen jezelf: "Dit ziet er interessant uit." Dit is fase twee van het vijf-traps Kanaalproces: Evaluatie.

Je concludeert dat je het boek leuk vindt en dus je klikt en koopt het. Je bent nu in fase drie van het vijf-traps Kanaalproces: Aankoop. Je werd je bewust van het boek in de eerste fase, je het in de tweede fase geëvalueerd en nu heb je het in de derde fase gekocht.

Een paar dagen later komt het boek bij je thuis via de post. Dit betekent dat Spamazon.com de vierde fase heeft afgerond: Levering. Je opent de verpakking en leest en geniet van het boek.

Een paar dagen later - als bij toverslag! – ontvang je een ander e-mailbericht vanuit Spamazon.com. Dit is de after sales fase van het vijf-traps Kanaalproces. Het bericht zegt: "Wat vond je van het boek? Wil je het niet beoordelen? Wilt je alstublieft je transactie met Spamazon.com beoordelen? Oh ja, we hebben een aantal geweldige nieuwe boeken waarin je misschien wel interesse in zou hebben ... “

Dit After Sales Proces leidt ons weer terug naar de bewustzijnsfase en andere producten of diensten die de organisatie voor je heeft.

Dat is het vijf-traps Kanaalproces: het begint met Bewustzijn, gaat over naar Evaluatie, gaat naar Aankoop, Levering en daarna After sales. Dit vijftraps Kanaalproces wordt ook wel "marketing" genoemd.

De volgende bouwsteen is Klantrelaties. Zodra de organisatie iets heeft verkocht, afgeleverd en opgevolgd heeft door een Waardepropositie is het belangrijk om in contact te blijven met de klanten. Dit kan gedaan worden door middel van e-mail, telefonisch, in persoon, via het web, door Skype, enzovoorts. Er kan meer gefocussed worden op bestaande klanten of op het aanwerven van nieuwe klanten. In ieder geval, Klantrelaties is een zeer belangrijk onderdeel van de relatie kaart die we het Business Model Canvas noemen.

Vervolgens hebben we Inkomstenstromen. Als we een Waardepropositie creëren en we krijgen Bewustwording, Evaluatie, Verkoop, Levering en After Service, en effectief communiceren met de klant, dan komen er Inkomsten (geld!) binnen. Inkomsten weerspiegelt precies waar de klanten bereid zijn voor te betalen. Als je Inkomsten beschrijft moet je precies begrijpen waar klanten voor willen betalen en specifiek zijn over de methode en de vorm waarmee ze betalen.

Tot nu toe hebben we het gehad over de rechterkant van het business model. Dit is de Klant gerichte zijde van het model. Laten we nu eens kijken naar de linkerkant van het model: de "achter de schermen" kant.

De eerste bouwsteen om te overwegen is Key Resources. Alle organisaties hebben middelen nodig voor het uitvoeren van hun werk. Er zijn slechts vier soorten middelen: mensen, dingen (computers, gebouwen en apparatuur, etc.), geld en intellectuele eigendom (methodieken, merken, patenten, etc.).

Bij de beschrijving van een business model willen we niet elke individuele resource die gebruikt wordt benoemen. Integendeel, we willen ons alleen richten op die cruciale middelen die absoluut noodzakelijk zijn om de waardepropositie te creëren, te communiceren, te verkopen, te leveren en het leveren van After Sales voorde Waardepropositie.

De volgende bouwsteen heet Kernactiviteiten. Dit zijn de specifieke dingen die de organisatie moet elke dag moet doen om de waardepropositie te creëren, te communiceren, te verkopen, te leveren en het leveren van nazorg. Benoem niet elke unieke activiteit - alle organisaties doen bijvoorbeeld de boekhouding en personeelsadministratie - het zijn die activiteiten die absoluut cruciaal zijn om de rest van het business model te laten functioneren.

Vervolgens hebben we de Keypartners. Het zou onlogisch zijn voor iedere organisatie om elke Key Resource bezitten of elke Kernactiviteit in-house uit te voeren bij het creëren, communiceren, het verkopen en leveren van de Waardepropositie. Het is vaak zinvol om te vertrouwen op de belangrijkste partners om bepaalde belangrijke bronnen, waar de organisatie niet over beschikt te leveren, of om bepaalde belangrijke activiteiten uit te voeren waarvan de organisatie niet weet hoe dat moet, of niet zo goed of zo efficiënt als een partner dat kan doen . Dus een belangrijke partner is iemand of een andere organisatie die zowel een belangrijke bron levert of een kernactiviteit uitvoert waardoor het business model gaat werken.

Tot slot hebben we de kosten, of de Kostenstructuur. Middelen kost geld, het uitvoeren Kernactiviteiten kost geld, en Key Partners moeten meestal betaald worden. Al deze zaken leiden tot kosten.

Dat is het Business Model Canvas. Het is leuk om foto's te gebruiken bij het tekenen van het Canvas op deze manier of je kunt een text-only versie zoals deze hier maken. Het belangrijkste dat je moet onthouden over business modellen is dat de Inkomsten steeds hoger moeten zijn dan de Kosten. Om financieel gezond te zijn, moeten de inkomsten steeds hoger zijn dan de Kosten, of op zijn minst gelijk zijn aan de kosten.

Ik heb een PDF-versie van het Business Model Canvas bij de les gevoegd. Download het, print het uit, en probeer het business model van je werkgever of opdrachtgever in te vullen.

Laten we eens kijken hoe je een business model kunt tekenen. Laten we bijvoorbeeld gebruik maken van Craigslist, een zeer populaire online service in de Verenigde Staten. Het biedt veel verschillende diensten, maar een van de belangrijkste is het helpen van mensen om huurwoningen te vinden.

Allereerst schrijven we op post-its, niet op het canvas zelf. Je zult zo zien waarom.

Een van de belangrijkste klanten van Craigslist zijn huurders, mensen die woningen willen huren. Een ander belangrijk klantensegment zijn de verhuurders: mensen die appartementen of andere woningen te huur hebben.

Elke klant Segment heeft een overeenkomstige Waardepropositie. De Waardepropositie voor huurders is om huisvesting te vinden. Craigslist is een zeer effectieve manier voor het vinden van een plaats om te wonen. De Waardepropositie voor verhuurders is om huurders te verwerven. Craigslist is een zeer effectieve en goedkope manier voor verhuurders om aan huurders te komen.

We maken gebruik van post-its om twee redenen. Een reden is om ons te herinneren dat business modellen vaak veranderen! De tweede reden is dat als je wilt werken met een business model en de inhoud van een bouwblok wilt wijzigen, wordt die wijziging ook weerspiegeld in andere bouwstenen, dus moet je steeds over en weer de inhoud verplaatsen en wijzigen.

Hier is een korte video waarin je kunt zien hoe het eruit zou kunnen zien wanneer je werkt met het Business Model Canvas.

Zo ga je te werk wanneer je met een business model canvas werkt.

Ik weet dat dit heel wat materiaal is om in een keer op te nemen! Ik heb een link naar een video van Alex, de uitvinder van het Business Model Canvas, gekoppeld. Let op dat de video: slechts twee of drie minuten lang is en het zal echt helpen om je begrip van het Business Model Canvas te versterken.

In onze volgende les zullen we een business model van een echt bedrijf tekenen zodat je echt begrijpt hoe het Canvas werkt en hoe krachtig het is.

Het Business Model Canvas
12:27

Business model denken: Ondernemingen
3 questions

3.23 Case Study: Hoe een Business Model van een organisatie te tekenen (deel 1)

Hallo Ik ben Tim met Herontwerp je loopbaan.

We gaan een casestudie doen middels het tekenen van een business model van een organisatie - laten we er meteen naar toe gaan.

Er zijn twee manieren waarop je kunt beginnen. Een daarvan is door het afdrukken van het Business Model Canvas dat is bijgevoegd aan deze les en de vorige les. De andere manier is dat je gewoon je eigen canvas kunt tekenen.

Ik laat je snel zien hoe je je eigen canvas kunt tekenen. Dit whiteboard is een beetje klein voor de canvas dus ik ben een beetje uit beeld. Teken op een whiteboard of een schoolbord een grote rechthoek zoals deze. Dan ongeveer 1/5 boven de bodem trek een rechte lijn horizontaal, halveer deze daarna door het midden. De rechterkant is de omzet en de linkerkant de kosten.

Dan teken twee lange H’s (zoals je ziet in de video). Hier is de eerste H en hier is de tweede H.

Dit is het Business Model Canvas!

We vullen nu acht van de negen bouwstenen snel in: Klanten, Waardepropositie, Kanalen, Klantrelaties, Inkomsten, Key Resources, Kernactiviteiten en de Kosten (we slaan Key Partners overs).

Vergeet niet om te beginnen met de belangrijkste bouwsteen: Klanten. Daarna Waardepropositie die we communiceren, verkopen en leveren via Kanalen. We communiceren met klanten door middel van Klantrelaties en dat levert Inkomsten.

Aan de linkerkant van het Canvas hebben we Key Resources - mensen, geld, zaken, en intellectuele eigendom die nodig zijn voor het creëren en leveren van de Waardepropositie- Kernactiviteiten, Key Partners en Kosten.

Dat is het Business Model Canvas. Je kunt dit eenvoudig zelf tekenen op een whiteboard of schoolbord. Of je kunt dit tekenen op een groot stuk papier. Je kunt dan de bouwstenen invullen met bijvoorbeeld “Post-its”.

Ik laat je nu een van de canvassen zien. Dit is de canvas die je uit kunt printen. En we bevelen je altijd aan om zo groot mogelijk te werken als je kunt. We willen dat je groot denkt en het helpt echt om grote materialen te gebruiken. We zijn allemaal gewend aan het gebruik van A4 formaat documenten in ons dagelijks leven dus het helpt om die gewoonte te doorbreken en echt groot denken:-)

Je kunt je canvas tekenen op een groot stuk papier op een schoolbord of een whiteboard of wat je zelf wilt of je kunt de canvas uitprinten. Maak het in ieder geval zo groot als je kunt.

Laten we naar de volgende stap gaan. Je moet je eigen canvas nu hebben of een op een whiteboard of op een schoolbord, of op een groot vel papier.

Dit is het bedrijf waarvan we het business model gaan proberen te tekenen. Maar eerst, ik wed dat velen van jullie al klant zijn van dit bedrijf want het heeft iets van 800 miljoen klanten over de hele wereld. Ik ben een klant al was het alleen maar omdat mijn kinderen klanten zijn!

Het bedrijf is Facebook. Nu volgt hoe ik je ga vragen om het model te tekenen. Laten we beginnen met het definiëren van de belangrijkste bouwsteen: Klantsegmenten. Ik wil dat je twee Klantsegmenten definieert. Klantsegment A wordt het belangrijkste klantensegment en Klantsegment B wordt het tweede belangrijkste klantensegment.

Denk nu aan Facebook in termen van zijn meest elementaire, of breedste, diensten. Facebook biedt nu veel verschillende diensten, maar we gaan op een zeer hoog niveau naar de onderneming kijken. Dus schrijf gewoon op welke de twee belangrijkste Klantsegmenten zijn die je kunt bedenken.

Voor Klantsegment A moet er een overeenkomstige Waardepropositie A zijn en voor Klantsegment B moet er een overeenkomstige Waardepropositie B zijn. Is dit logisch? Ok. Je gaat voor klantsegment A, de belangrijkste, een waardepropositie A definiëren en voor klantsegment B een waardepropositie B.

De volgende is kanalen. Hoe communiceert, verkoopt en levert Facebook haar Waardepropositie aan haar klanten? Je kunt waarschijnlijk elk kanaal beschrijven met een woord. In feite moeten je bouwsteen beschrijvingen allemaal heel kort en bondig zijn: schrijf geen lange zinnen of alinea's!

De volgende is Klantrelaties. Wanneer je eenmaal een Facebook-klant wordt, hoe communiceert facebook dan met je? Je zult je waarschijnlijk willen concentreren op klantsegment A, de grootste en belangrijkste groep.

Nu moeten we Inkomsten definiëren. Welke van deze Klantsegmenten produceert inkomsten en hoe zien deze inkomsten er uit?

Dat is het voor de rechterzijde van het business model voor de organisatie - de Klantgerichte zijde. Laten we nu eens kijken achter de schermen.

Als eerste hebben we Key Resources. Je kunt hier heel veel items opsommen. Maar ik wil dat je maar één item opschrijft. Schrijf het ene item op waarvan je denkt dat het de belangrijkste Key Resource is van Facebook. Dat item kan uit een aantal componenten bestaan maar schrijf geen 27 componenten op – focus alleen op het enige item dat het meest belangrijkste resource is voor Facebook.

Nu is het tijd om Kernactiviteiten te definiëren. Schrijf een of twee activiteiten op, niet een hele lijst. Schrijf die items op waarvan je denkt dat ze die elke dag moeten doen om hun Waardepropositie te creëren, te communiceren, te verkopen en te leveren aan klanten.

Hier is een hint: Kernactiviteiten komen vaak voort uit Key Resources. Met andere woorden, als je in staat om Key resources te identificeren en te definiëren, moet je in staat om de Kernactiviteiten te definiëren.

Laten we vervolgens kijken naar de Kosten. Wat is de grootste kostenpost die Facebook heeft? Natuurlijk net als elke grote onderneming hebben ze veel verschillende kosten, maar wat denk je wat de grootste kostenpost is, of de grootste categorie van kosten? Schrijf dat in de bouwsteen Kosten.

We negeren Key Partners. Facebook heeft natuurlijk veel partners, maar het is een zeer rijke en grotendeels zelfstandige onderneming en het is maar de vraag wie van hen echte Key Partners zijn. Dus zullen we dit overslaan voor vandaag.

Dus nogmaals, start met Klantsegmenten en het definiëren van het belangrijkste segment eerst. Maak vervolgens Waardeproposities voor elk Klantensegment. Definieer het kanaal waarmee de Waardepropositie wordt gecommuniceerd, verkocht en geleverd. Bepaal Klantrelaties, de vorm van Inkomsten, wat de belangrijkste Key Resource zijn, de belangrijkste Kernactiviteiten en de grootste kostenpost of kostencategorie.

Dit kan je 10 of 20 minuten duren, dus ik ga deze les in twee lessen opdelen. Tussen de lessen wil ik dat je werkt om het business model van Facebook tetekenen. Ga niet zo maar naar de volgende les om het antwoordt zien. Ik wil echt dat je het zelf uitwerkt, oke? Dan kun je nu naar de volgende les gaan :-).

Case study: Hoe een Business Model van een organisatie te tekenen (Deel1)
09:40

Controleer je begrip van business modellen voor ondernemingen
7 questions

4.24 Case Study: Hoe teken je een Business Model van een organisatie (deel 2)

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Laten we eens kijken naar een korte video over Facebook.

Hier is Mark Zuckerberg thuis. Nu hij vertrekt voor het kantoor. Daar is de receptioniste: "Hoi, Mark"

Yay! Erg leuk - skateboarden, graffiti, enzovoort.

Facebook ziet eruit als een geweldige plek om te werken, nietwaar? Maar laten we eens wat verder in detail kijken naar Facebook, op basis van onze nieuwe begrip van het bedrijf dat we hebben gekregen door het analyseren van het business model.

Facebook ziet eruit als een geweldige plek om te werken, en misschien is het ook zo. Maar laten we eens een kijkje nemen op haar business model.

Denk na over de Waardepropositie. De Waardepropositie is echt het doel van een organisatie. Dus Facebook's doel met betrekking tot de consument is om hen te helpen "te verbinden en te delen." En haar doel met betrekking tot organisaties is om hen te helpen de aandacht te krijgen, zodat ze kunnen adverteren, marktonderzoek kunnen doen enzovoort.

Komen die doeleinden overeen met je met je persoonlijke doel? Denk je bijvoorbeeld dat er maatschappelijke of economische waarde zit in het helpen om consument te verbinden en online te delen via Facebook? Denk je dat er sociale of economische waarde zit in het helpen van organisaties aandacht te krijgen via Facebook?

Het belangrijkste is of je persoonlijke doel overeenkomst met wat je begrijpt wat het doel van Facebook is.

Vervolgens laten we eens kijken naar Facebook's Keyactiviteiten.

Vergeet niet Kernactiviteiten zijn niet skateboarden door het kantoor, high-fiving collega's en het maken van graffiti. De kernactiviteiten zijn het behoud, de bescherming en uitbreiding van het Facebook-platform.

Zou dat nu iets zijn waarvan je geïnteresseerd zou zijn onderdeel van uit te maken? Betekent dit soort activiteiten - 90% coderen, controleren en testen - dat soort activiteiten dingen zijn die overeenkomen met je persoonlijke welzijn? Passen ze goed bij je interesses? Heb je de vaardigheden om deze activiteiten uit te voeren?

Facebook heeft natuurlijk vele andere soorten banen. Het heeft waarschijnlijk economen, financiële en boekhoudkundige mensen, logistieke en personele medewerkers, buschauffeurs - ze hebben waarschijnlijk hun eigen kantine, zodat ze koks enzovoorts nodig hebben.

Maar al die activiteiten zijn secundair - ze zijn niet absoluut noodzakelijk voor het maken, verkopen en leveren van de Waardeproposities. Wat absoluut noodzakelijk is, is behoud, de bescherming en uitbreiding van het platform. Dat is waar de echte actie is op Facebook!

Wil je daar deel van uitmaken?

Wanneer je verder gaat met het herontwerpen van je loopbaan, is het belangrijk om de organisaties te begrijpen waar je voor zou willen werken. En ze te begrijpen niet alleen vanuit de media hype: krantenartikelen, video's en advertenties - maar om te begrijpen wat ze echt willen - wat ze echt doen intern, wat hun Waardeproposities zijn en wat het zou zijn om daar te werken.

Daarom veronderstel ik dat het begrijpen van business modellen en de mogelijkheid om business modellen te beschrijven, je een veel realistischer beeld geeft van wat een bedrijf, of een andere organisatie, doet.

Tot slot, ik zeg niet dat dit Facebook's business model IS. Het is onze GELEERDE veronderstelling over Facebook's business model, en het komt waarschijnlijk vrij dicht in de buurt.

Ik laat je achter met een laatste gedachte. Elke organisatie waar je voor werkt heeft Key Resources, toch? En natuurlijk, de mensen zijn een zeer belangrijke Key Resource. En heeft niet elke werknemer, in zekere zin, een "persoonlijke business model"?

Ieder van ons heeft de middelen: vaardigheden, interesses, persoonlijkheid. Wij gebruiken deze middelen om activiteiten uit te voeren en waarde te creëren voor een bepaalde vorm van klanten. We krijgen betaald in salaris of andere vergoedingen. En we hebben de kosten in termen van tijd en moeite.

Is het niet belangrijk dat ons persoonlijke doel overeenkomt met het doel van deze organisatie? Niet alleen moeten we <functioneel> passen in termen van wat we willen doen, en wat vinden we leuk om te doen, maar moeten we ook niet passen in de zin van doel? Moeten we niet echt geloven in de Waardepropositie van de grotere organisatie?

In zekere zin moeten mensen idealiter "fracties" zijn van de grotere organisatie. Hun vaardigheden, interesses en persoonlijkheden en doeleinden moeten worden afgestemd met die van de grotere organisatie.

Deze 'personal business modellen "zal het onderwerp zijn van een set van komende lessen in deze training. Maar voor onze volgende les, wil ik twee geheime wapens verklappen waar elke werkzoekende van moet weten.

Case study: Hoe een Business Model van een organisatie te tekenen (Deel2)
05:37

3.25 Twee Geheime Wapens voor Werkzoekenden.

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Laatste keer heb ik je twee nieuwe geheime wapens beloofd die belangrijk zijn voor iedereen die op zoek is naar een betere of meer bevredigende baan.

Laten we meteen beginnen. Ik ga mijn computer in.

Open een browser en typ in de URL "edgar.sec.gov." Dit is de EDGAR-databank en wordt beheerd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het is een opslagplaats van alle documenten of "aanmeldingen" onthuld door openbare bedrijven in de Verenigde Staten - met andere woorden, bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in de Verenigde Staten. Als een bedrijf genoteerd is aan een beurs in de Verenigde Staten zijn ze verplicht om allerlei soorten documenten in te sturen.

Het is makkelijker om EDGAR begrijpen door het daadwerkelijk te gebruiken, dus laten we het eens proberen.

Klik op "FILINGS" en dan "Company Filings Search."

Laten we zoeken naar het bedrijf waar we net mee bezig waren: Facebook. Typ in "Facebook."

Je ziet Facebook verschijnen. Klik nu op "see all company filings."

Laten we eens kijken naar het meest recente jaarverslag. Klik er op. Er is hier zo veel informatie dat het verwarrend kan worden.

Kijk naar "Financial Satements" aan de linkerkant en selecteer "Consolidated Statement of Income."

Dit is gewoon een winst-en-verliesrekening. Vergeet niet dat we eerder in de training gewerkt hebben met winst-en-verliesrekening zodat die informatie nu handig van pas gaat komen.

Deze resultatenrekening toont de inkomsten van Facebook voor het jaar eindigend op 31 december 2013, en voor het jaar voorafgaand aan dat jaar en een jaar daarvoor ook. De eenheden zijn hier in miljoenen dollars, dus wanneer we omzet cijfer van $ 7.872 zien, is dat 7.000 miljoen, of $ 7,8 miljard. Dus Facebook had bijna $ 7,9 miljard omzet in het jaar 2013.

Weet je het nog? Kosten van inkomsten. Dat is hetzelfde als kostprijs van de verkoop.

Kijk eens naar deze: Kijk naar hoeveel geld ze besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

Dus dit is een goede hint. Als je op zoek bent naar een baan bij Facebook, dan kun je van deze winst-en- verliesrekening zien dat onderzoek en ontwikkeling een enorm gebied voor hen is. Als dat iets is waarin je geïnteresseerd in bent, zou dat een zeer goede onderwerp zijn om over te praten.

Uitgaven aan marketing en sales zijn ook heel groot. Het is duidelijk dat ze veel marketing en sales medewerkers hebben.

Algemeen en administratief is ook een belangrijke post.

Maar de grootste verrassing hier, of het meest interessante feit dat we hier zien, is misschien wel hoeveel geld ze besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

Het bedrijfsresultaat, voor rente en andere kosten, is $ 2.8 Miljoen.

Hier zijn de netto-inkomsten. U kunt op deze tekstballonnen klikken en definities van de begrippen verschijnen.

Kijk eens naar deze nettowinst cijfer: $ 1,5 miljard. Dat is bijna een vijfde van de verkoop, bijna 20% van de omzet. Dat is zeer hoog. Dat is een heel goed resultaat voor een beursgenoteerde onderneming.

Dus we kunnen hier een aantal dingen aan zien. Allereerst zien we dat Facebook het financieel heel goed doet. Ze hebben bijna een 20% netto-inkomen-ratio bereikt.

Ze besteden ook bijna 20% van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is een enorm gebied voor het bedrijf, iets wat je in gedachten zou willen houden als je voor dit bedrijf als medewerkers zou willen gaan werken. Of, als je een leverancier bent, wil je ze misschien benaderen met onderzoeksgerelateerde diensten.

Het is echt opmerkelijk hoeveel informatie je kunt krijgen over beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Dit is allemaal heel krachtige informatie die maar zeer weinig mensen weten te vinden. Maar het is allemaal beschikbaar via EDGAR, die door iedereen in de wereld gebruikt kan worden.

Laten we terug gaan naar de hoofdpagina waar we gezocht hebben naar Facebook en deze lange lijst met documenten kregen. Laten we eens kijken naar het allereerste document, het 8K document. Dit is het meest recente document, klik nu op de HTML-versie.

Kijk eens wat we hier hebben: Het is gedateerd 19 februari 2014, slechts een paar weken voordat ik deze video opgenomen heb. Het is een overeenkomst tussen Facebook en dit bedrijf Rhodium Acquisition Sub. Het laat zien dat het Facebook in wezen gaat om een bedrijf genaamd WhatsApp te verwerven. Wanneer je dit doorleest, zul je zien dat Facebook tot $ 4 miljard in contanten wil betalen voor dit bedrijf plus een aantal aandelen.

Dit is nogal verbazingwekkend als je dit soort dingen nooit eerder gezien hebt. Deze transacties zijn allemaal openbare bestanden en je kunt via EDGAR zien hoeveel Facebook betaalt voor de acquisitie van dit bedrijf, wie de CEO van WhatsApp is en wat de voorwaarden van de verkoop zijn enzovoorts.

Relatief weinig mensen weten dat dit soort informatie beschikbaar is. Wanneer je wilt gaan werken voor een beursgenoteerd bedrijf als Facebook, kun je allerlei "inside" informatie vinden - “vertrouwelijke" informatie die eigenlijk helemaal niet vertrouwelijk is. Nogmaals, een bedrijf dat openbaar is genoteerd in de Verenigde Staten is verplicht al deze informatie te verstrekken.

Hier kun je een vrij goed beeld krijgen wat intern gebeurt bij Facebook – In wat voor soort bedrijven ze geïnteresseerd zijn, de bedragen die ze betalen om bedrijven te verwerven - allerlei zeer krachtige feiten waarvan weinigen weten hoe ze te vinden. Nogmaals, het is allemaal beschikbaar via EDGAR op het web.

Met deze oefening wil ik niet impliceren dat je een baan bij faceboek moet proberen te krijgen! Er zijn duizenden en duizenden bedrijven in de EDGAR database. Kies een bedrijf waarin je geïnteresseerd bent en kijk eens naar hun winst-en-verliesrekening. Gebruik je nieuwe vaardigheden met betrekking tot de resultatenrekening en probeer dat wat je ziet op de resultatenrekening te relateren waarin je geïnteresseerd bent. Of kijk of je de winst-en-verliesrekening kunt relateren aan een aspect van de organisatie waar je meer over wilt weten.

Verschillende landen hebben verschillende manieren om informatie van beursgenoteerde bedrijven openbaar te maken. In de Verenigde Staten is dit erg transparant - de EDGAR-database bevat een enorm scala aan bedrijven. Dat is misschien niet het geval waar jij woont. Dus dat moet je onderzoeken. Maar ga EDGAR proberen en ik denk dat je echt iets leert.

Nu, laten we gaan over tot de tweede geheime wapen. Het is nauwelijks een geheim - het is het Business Model Canvas!

Als iemand die zijn loopbaan aan het herontwerpen is, heb je verschillende mogelijkheden. Één mogelijkheid is dat je blijft waar je bent, verder gaat in je loopbaan of verander van het werk dat je nu doet in je organisatie.

Een andere mogelijkheid is dat je je huidige organisatie verlaat en gaat werken voor een andere organisatie.

Een derde mogelijkheid is om je eigen bedrijf te starten.

Laten we eens kijken hoe het Canvas je kan helpen met een van deze drie mogelijkheden.

Laten we eerst eens kijken naar het eerste scenario, dat je blijft waar je bent. Je wilt doorgroeien in je huidige baan of je wilt ergens anders gaan werken binnen je organisatie.

Mijn suggestie is om het business model van je huidige organisatie te tekenen.

Kijk dan in welk deel van de organisatie je werkt. Werkt je in de klantgerichte deel van de organisatie? Met andere woorden, ga je in de eerste plaats om met het rechter deel van het business model? Heb je te maken met klanten? Kanalen? Klantrelaties? Inkomsten?

Werk je, aan de andere kant, meer achter de schermen, aan de linkerkant van het business model? Heb je tijdens je werk te maken in de eerste plaats met Key Activiteiten, Resources, misschien Key Partners of Kosten? Met welk deel van de organisatie heb je het meest te maken?

Begrijp dan hoe de Waardepropositie wordt gemaakt, gecommuniceerd, verkocht en geleverd. Wat is jouw rol om er voor te zorgen dat dat gebeurt.

Als je in een klant gerelateerde positie werkt en je wilt naar de linkerkant van de Canvas dan moet je je rol begrijpen in het creëren, communiceren en verkopen van de Waardepropositie.

Evenzo, als je primair werkt aan de linker kant van het Canvas, maar je wilt aan de Klant gerichte zijde zijn, moet je begrijpen wat je nu moet doen dat draagt bij aan het creëren, communiceren, verkopen en leveren van de Waardepropositie - en hoe je er voor kunt zorgen dat blijft gebeuren in een ander deel van het bedrijfsleven.

Bent je tevreden over de activiteiten die je uitvoert? Kijk naar de activiteiten die je uitvoert en probeer er achter te komen van welke je met plezier uitvoert en welke je liever niet doet. Dat zou de sleutel kunnen zijn tot een verandering of bevordering waar je nu werkt in de organisatie.

Wil je een activiteit elimineren moet je een partner vinden die het voor jou kan doen, of iemand anders moet deze activiteit over nemen. Of als je een nieuwe activiteit wilt toevoegen die je op dit moment niet doet, moet je uitzoeken hoe die activiteit helpt bij het creëren, communiceren, verkopen, en leveren van de Waardepropositie.

Laten we aannemen dat je van plan bent om organisatie te verlaten en ergens anders een baan wilt vinden. Dezelfde principes zijn dan van toepassing. De bedrijven waarvoor je zou willen werken zijn wel of niet opgenomen in EDGAR. In ieder geval zou het enorm krachtig en nuttig voor je zijn om het business model te tekenen van de bedrijven waar je zou willen werken. Wanneer je bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek gaat, wil je hun business model goed genoeg kennen om relevante vragen te stellen en terplekken opmerkingen maken over hun bedrijf. Zelfs als je het bedrijf onderzoek door hun business model te tekenen zul je een aantal problemen en uitdagingen begrijpen waarmee zij geconfronteerd worden en de sterke punten die ze hebben begrijpen. Dat ondersteunt je veel meer wanneer je verder gaat.

Het belangrijkste van alles is dat het je helpt te begrijpen hoe je wellicht in hun business model past.

Dus! Teken het business model van die bedrijven waarvoor je zou willen werken.

Het derde scenario is het starten van een eigen bedrijf. In dit geval is niets belangrijker dan het business model. De taak van een nieuwe onderneming is het definiëren, testen, opnieuw definiëren, weer testen en uiteindelijk zorgen voor een duurzaam business model. Dit is hetzelfde, of je nu een for-profit corporation, een sociale onderneming, een non-profit, of overheidsinstelling enzovoorts bent. Het creëren van een duurzaam business model is taak nummer een.

Als je je eigen bedrijf start, is het business model van je onderneming waarschijnlijk diep verweven met je persoonlijke business model en dat is het onderwerp van onze volgende reeks lessen. Maar laten we voor nu eens kijken welk huiswerk dat ik je ga vragen om te maken. Ik verwacht dat je het spannend en zeer de moeite waard zult vinden. Dus blijf erbij voor de laatste les in deze serie over business modellen voor ondernemingen.

Twee geheime wapens voor werkzoekenden.
14:35

3.26 Take-Home Enterprise Business Model Project

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Om dit hoofdstuk over business modellen voor ondernemingen af te ronden wil ik je vragen als vervolg op de vorige les om een project te doen waarvan ik denk dat je dat enorm waardevol zult vinden.

Ik ga je vragen om het business model van de organisatie waar je op dit moment voor werkt te tekenen. Wanneer je een medewerkers bent teken dan het model van de onderneming, het agentschap of de organisatie waar je nu voor werkt.

Wanneer je zelfstandige bent, teken dan het business model van je belangrijkste klant. Bepaal wie je belangrijkste klant is en teken daarna het business model.

Tot slot, wanneer je een student of momenteel werkloos bent, teken dan het business model van een onderneming, organisatie of instantie - wat welke organisatie je voor zou willen werken – de onderneming waar je je op richt.

Ik ga je vragen om dit eerst zelf te doen, dan om je business model met iemand te delen in de community. Licht je model real-time aan ze toe via Skype of e-mail en krijg feedback van hen op het inzicht dat je hebt op het business model van die organisatie.

Wissel dan en doe hetzelfde voor je partner: zij zullen het business model van hun organisatie aan jou uitleggen en jij geeft feedback op hun inzicht in het model.

Er is een geweldige tool waarmee je dit on-line kunt doen. Het is gratis, je hoeft geen geld te besteden en er zijn verder geen middelen nodig. Het is erg handig voor mensen die op verschillende plaatsen in de wereld te leven.

Dus duik ik weer in mijn computer om je precies te laten zien hoe je deze tool kunt gebruiken.

Hier zijn we in mijn computer weer:-) Open een browser en type in "bmfiddle.com." Dit is een online tool voor het creëren van business modellen en andere hulpmiddelen in verband met business modellen. Het ondersteunt vele talen, en is volledig gratis te gebruiken. Je kunt het gebruiken met elke browser of smartphone.

Hier zijn een paar video's hier: een voor het Business Model Canvas en een voor de Personal Business Model Canvas.

Je moet je aanmelden en een gratis account aanmaken om de dienst te gebruiken. Zodra je dit hebt gedaan, ga dan naar "Fiddle Now." Wanneer je naar "Fiddle Now," gaat, ga naar het pictogram dat lijkt op een tandwielkast in de linker bovenhoek. Dit is het icoon "Instellingen". Klik hier op.

Dit is de pagina waar je kunt beginnen met je eerste Business Model Canvas.

(Aan de linker onderkant is een link "tour" waarmee je kunt zien hoe je de service kunt gebruiken.)

Ga nu naar de knop "Nieuw" en klik erop. Geef de nieuwe canvas een naam en voeg een korte beschrijving toe.

Kies de template Business Model Canvas aan de rechterkant. Zoals je kunt zien, zijn er andere sjablonen voor andere tools die je net zo goed kunt gebruiken.

Om je nieuwe Canvas te maken, klikt je op het groene vinkje in de rechterbovenhoek en je ziet het Business Model Canvas verschijnen. Hier zijn de negen bouwstenen. Vergeet niet, de Value Proposition bestaat uit een bundel van diensten of producten die voordelen, bevrediging, of hulp aan Klanten bieden om hun werkzaamheden uitgevoerd te krijgen. De Value Proposition wordt gecommuniceerd, verkocht en geleverd door middel van kanalen. Klant Relaties worden onderhouden en dit resulteert in opbrengsten. Aan de andere kant van het model hebben we Key Resources, Kernactiviteiten, Key Partners, en Kosten.

In de rechterbovenhoek van de pagina, kunt je schakelen tussen het canvas en de beschrijvingen van elk van de negen bouwstenen. Hier schrijf je dus de inhoud in. En wanneer je terugschakelt dan zie je de inhoud die je ingevoerd hebt.

Laten we in sommige voorbeeld bouwstenen iets schrijven.

Ik neem aan dat ik werk voor een bedrijf dat particuliere huurders als belangrijkste klantensegment heeft. Dus ik klik hier, en dit wordt klantsegment nummer 1. Klik dan ik op het pijltje in de rechterbovenhoek die naar rechts wijst en ga naar Waarde Propositie voor dat klantensegment.

Ik type in "snel huisvesting vinden en zonder kosten." Dat is een groot voordeel voor deze particuliere huurders.

Klik weer op het pijltje (# 3) in de rechterbovenhoek om naar Kanalen te gaan en type in "Internet."

Vervolgens naar # 4, dat is klantrelaties. Klantrelaties worden uitgevoerd via e-mail (dit klinkt zeer vergelijkbaar met Facebook, en eigenlijk is het ook zo!)

De volgende is Inkomstenstromen. De particulieren betalen niets, dus typen we "de particulier betaalt niets." Er zal een ander klantensegment zijn dat betaalt voor de dienst.

Dus ga je door al deze bouwstenen en op elk moment kun je je werk opslaan. Ga dan naar het pictogram "home" en je kunt schakelen tussen de visuele Canvas en de tekstblokken die je hebt gemaakt. Je kunt ook de kleuren aanpassen. Dus, bijvoorbeeld, als je een ander klantensegment hebt, wilt je misschien een kleurcode gebruiken en diezelfde kleur gebruiken voor een overeenkomstige Waarde Propositie.

Wanneer je klaar bent om je canvas te delen klik je op de link in de rechterbovenhoek. Wanneer je helemaal klaar bent met je Canvas, kun je deze opslaan. Je kunt hem ook opslaan als een figuur en verzenden als e-mailbijlage. Of wat je ook kunt doen is het opslaan in BMFiddle.com en dan een link delen met je partner zodat je partner er naar kan kijken.

Je partner kan reageren op je Canvas en jij kunt hetzelfde doen voor zijn of haar Canvas. Dus het is echt een handig hulpmiddel. Je hoeft deze tool niet te gebruiken om je canvassen te delen, maar misschien wil je het proberen om te kijken of het voor je werkt.

Dus dat is BMFiddle.com - een online service die je kunt gebruiken om deze oefening te doen en je Business Model Canvas te delen met je partner.

Ik laat je nog een online service zien. Open je browser en ga naar "Strategyzer.com."

Dit is een fee-based service die werd opgericht door de uitvinder van het Business Model Canvas, Alexander Osterwalder.

Dit is een sterke commerciële dienst. Er zijn van allerlei dingen die je op de site kunt doen. Je kunt zeker alles leren over het business model canvas. Cursussen volgen enzovoorts. De belangrijkste functie is het maken van je eigen canvassen.

Je gaat naar het My Business Project, creëert je eigen canvas en daarna kun je anderen toevoegen en samenwerken met mensen over de hele wereld.

Nogmaals, dit is een commerciële dienst en zeer geschikt voor mensen die serieus bezig zijn met business modelling en die behoefte hebben om op afstand samen te werken.

Dat was het Business Model Fiddle door Johan Steenkamp (en Strategyzer door Alex Osterwalder!). Onthoud dat je altijd een canvas op gewoon papier kunt tekenen, het scannen en het sturen naar je partner.

Ik hoop echt dat je iemand vind om aan dit project mee te werken. Dit is zeker een van die gevallen waar een plus een drie is, of zelfs vijf! Je zult een veel leren door met iemand samen te werken voor deze oefening.

Doe nu de quiz die volgt om je begrip van de concepten van deze paragraaf over Enterprise Business Modellen te testen. Dan gaan we door naar persoonlijke business modellen.

Business Model voor ondernemingen.
10:29
+
Sectie 4
10 Lectures 01:37:41

4.27 De Personal Business Model Canvas

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Ik ben echt enthousiast want we zijn nu in het persoonlijke business model deel van de training. Business Model denken voor individuelen. Alles wat we tot nu toe gedaan hebben, heeft geleid tot dit deel en je gaat al die voorbereiding nu gebruiken.

Dit zal het deel van de training zijn waar je de meeste tijd door gaat brengen, je zult het meeste werk doen en je zult nu in het zware werk van het herinrichten van je loopbaan terechtkomen.

Een paar notities voordat we beginnen: zorg ervoor dat je het voorbeeld van het boek doorgelezen hebt. Het 79-pagina tellende Business Model You boek voorbeeld is gekoppeld aan de eerste les van deze training als PDF bestand. Het is heel nuttig om dit door te lezen. Je gaat ook samenwerken met een partner in dit deel van de training. Het is belangrijk om deze oefeningen niet zelf te doen! Het is essentieel dat je een partner vindt om mee te werken. Ik zal je wat begeleiding geven wanneer we verder gaan.

Neem contact op als je nog vragen of opmerkingen hebt. Nu ga ik mijn grote tv pakken en dan beginnen we met "Wat is een Personal Business Model?"

Onze laatste les was gericht op business modellen voor ondernemingen: hoe organisaties waarde creëren en leveren aan klanten. Helemaal aan het einde hebben we het idee van "personal business modellen" aangestipt - hoe ieder van ons waarde creëert en levert aan onze eigen klanten.

Is het niet logisch dat ieder van ons onszelf zou kunnen zien als een éénpersoons bedrijf dat waarde creëert en levert aan klanten? Dat is het idee van het persoonlijke business model.

Laten we het eens bekijken. De definitie van een persoonlijk business model is "de logica waarmee een individu waarde creëert en levert aan klanten." Om deze logica te beschrijven, gebruiken we dezelfde hulpmiddelen als voorheen, het Business Model Canvas, die, zoals je je herinnert bestaat uit negen bouwstenen.

In een persoonlijk business model, echter, beschrijven we de bouwstenen een beetje anders. We maken het model ook op een iets andere manier. Laten we eens een kijkje nemen.

Als eerste kun je je wellicht deze bouwsteen herinneren van het ondernemingsmodel: Key –resources. Key resources zijn onder andere mensen, geld, zaken en intellectuele eigendom die het bedrijf gebruikt om mee te werken.

In een persoonlijk business model, noemen we dit Wie Je Bent en Wat Je Hebt.

Welnu, er zijn vele manieren om te beschrijven wie je bent, maar ik wil deze drie gebruiken: Allereerst: Belangen.

Belangen zijn erg belangrijk, omdat de meeste professionals je zullen vertellen dat geluk en tevredenheid op het werk direct gerelateerd zijn aan de mate waarin je <geïnteresseerd> bent in de dingen die je doet op je werk. Belangen in je werk is de nummer één voorspeller van loopbaantevredenheid en loopbaansucces. Dus je belangen zijn een essentiële bron - misschien wel het belangrijkste onderdeel van Wie Je Bent en Wat Je Hebt.

Ten tweede hebben we een Persoonlijkheid. Persoonlijkheid is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan wie we zijn en wat we hebben. Persoonlijkheid is echt belangrijk. Hier is waarom:

De meeste werkplekken, of de meeste werkomgevingen, bestaan in hoofdzaak uit andere mensen. Wanneer je naar je werk gaat zijn er andere mensen. Omgeving bestaat werkelijk uit andere mensen. De meeste werkomgevingen hebben een kenmerkende "persoonlijkheid."

Kijk eens naar een bank. Mensen die bij een bank werken zijn mensen die de neiging hebben om goed te werken in een conventionele, regel-georiënteerde, gestructureerde setting. Dat neigt er naar om mensen met een bepaalde persoonlijke tendens aan te trekken.

Aan de andere kant kijk eens naar een reclamebureau. Reclamebureaus zijn bijna het tegenovergestelde van de banken. Ze gedijen op creativiteit, gebrek aan regels en gebrek aan structuur. Daarom hebben ze de neiging om mensen aan te trekken met een persoonlijkheid die vergelijkbaar zijn met dat soort omgevingen.

Als je van structuur, de conventioneel en regels houdt, zul je het goed doen bij een bank. Maar als je van vrijevormstructuur, gebrek aan regels en out-of-the-box creatief denken houdt, gaat het je niet goed af bij een bank. Je zult het veel beter doen bij een reclamebureau.

Dit is gewoon een heel eenvoudig voorbeeld, maar de persoonlijkheid is absoluut van cruciaal belang voor je succes en de tevredenheid op je werk.

Vervolgens hebben we vaardigheden en bekwaamheden. Vaardigheden en bekwaamheden zijn absoluut essentieel. Weet je nog toen we spraken over competenties als de meest geschikte basis voor een loopbaan in plaats van passie? Je moet kennis en vaardigheden hebben om effectief aan het werk te zijn.

Maar toch plaats ik ze onder Interesses en Persoonlijkheid omdat vaardigheden iets is wat je kunt leren op het werk. Je kunt nieuwe vaardigheden leren om de meeste werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Bekwaamheden, aan de andere kant, zijn dingen waarmee je bent geboren: zaken als fysieke coördinatie en ruimtelijk redeneren. Dat zijn dingen die je van nature goed doet, het is veel moeilijker om ze te ontwikkelen. Maar bekwaamheid is iets waar je aan kunt werken en kunt verbeteren.

Vaardigheden hebben de neiging om te worden overbenadrukt op de werkvloer. Veel bedrijven werken volgens het principe van 'vaardigheden matching, "bijvoorbeeld “We hebben iemand nodig met deze set van vaardigheden -. Nou ja, deze persoon heeft die vaardigheden, dus laten we die dan aannemen". Ik geloof dat dit een verouderde methode is voor het selecteren van medewerkers.

In ieder geval, dit zijn drie elementen van Wie Je Bent en Wat Je Hebt ofwel Key Resources. Belangen persoonlijkheid en vaardigheden, bekwaamheden.

Ik zal nooit suggereren dat iedereen volledig kan worden beschreven met alleen deze drie elementen! Er is ervaring, waarden, humor, fysieke kenmerken - er zijn veel andere dingen die deel uitmaken van wie je bent en wat je hebt. Maar deze drie elementen zijn dingen die kunnen worden gemeten of gekwantificeerd tot op zekere hoogte en kunnen worden beschreven of geëxpliciteerd - er zijn tests en andere maatregelen die je kunnen helpen met wie je bent te koppelen met het soort werk dat je wilt doen.

Laten we verder gaan met Key Activiteiten ofwel Wat Je Doet. Wat je doet komt voort uit je Key Resources. Bent je bijvoorbeeld geïnteresseerd in financiën, geld, cijfers en berekeningen, kan een van je Kernactiviteiten jaarrekening opmaken of boekhouden zijn. Dus je kernactiviteiten, of wat je doet, hebben de neiging om te ontstaan uit Wie Je Bent.

Wat je doet zijn de dingen die je elke dag op het werk doet. Maar we willen niet elk ding wat we elke dag op het werk zo beschrijven. Als ik dat zou doen, zouden mijn Kernactiviteiten "koffie drinken" en "het lezen van tijdschriften" zijn(Grapje!!!)

Wat je wilt doen in je persoonlijke business model is een beschrijving geven van de meest <belangrijke> dingen die je elke dag doet. We doen elke dag veel dingen die urgent lijken, maar zijn eigenlijk heel triviaal - niet erg belangrijk. Wanneer we kijken naar een persoonlijke business model, waar we ons op willen richten zijn de activiteiten die duidelijk van belang zijn, die essentieel zijn in het creëren en leveren van waarde.

Vervolgens hebben Wie Helpt Jou? Je kunt je deze herinneren als Partners. Wie helpt jou op het werk? Misschien heb je thuis een sterke partner of familielid. Misschien heb je op je baan een goede baas of mentor of collega's die je steunen. Dit zijn je belangrijkste partners die voor key resources kunnen zorgen die je misschien zelf niet hebt, of helpen je met Kernactiviteiten die je misschien niet zelf uit kunt voeren.

Vervolgens hebben we How You Help. Je voert activiteiten uit op je werk en deze activiteiten creëren een soort van Waarde. Je herinnert je deze bouwsteen misschien als Waarde Propositie. In een persoonlijk business model beschrijft Waarde Propositie Hoe Je helpt.

Herinner je dat we aan het begin van de training “Werk” hebben gedefinieerd? Werk betekent het helpen van andere mensen. Dus, de Waarde Propositie beschrijft hoe je andere mensen helpt –welke voordelen je biedt aan andere mensen.

Wanneer je bijvoorbeeld in de boekhouding werkt, denk je misschien "goed, ik maak de hele dag berekeningen". Maar dat is de <activiteit>. Het <voordeel> dat je biedt zou je organisatie moeten helpen om de risico’s te verminderen, om verlies te voorkomen of misschien meer winst maken, managers helpen betere beslissingen te nemen. Dit boekhoudkundig werk creëert waarde voor andere mensen - die waarde is Hoe Je Helpt!

"Hoe je helpt" wordt uitgedrukt in de vorm van voordelen, tevredenheid of het helpen van klanten om hun taken gedaan te krijgen.

Laten we vervolgens kijken naar Kanalen: Hoe Ze Je Kennen en Hoe Je Levert.

Je zou je werk op een zeer eenvoudige manier kunnen uitvoeren. Misschien creëer je schriftelijke rapporten Misschien presenteer je je werk mondeling. Misschien moet je code opladen naar een server. Misschien schrijf je e-mailberichten of maak je websites of print materialen, enzovoort.

Vaak denken we aan werk in de vorm van levering, vooral als we al werken als een medewerker van een organisatie en vooral gericht zijn op de <Leveringsfase> van het Kanaalproces.

Laten we eens een ander maar dieper blik op dit kanaalproces werpen.

Let we net doen alsof je nu niet aan het werk bent. Je gaat vanaf scratch naar een baan zoeken.

Wanneer je het vijf-fasen Kanaalproces volgt, zou je eerste fase zijn om bewustzijn te creëren. Je zou praten met mensen, evenementen of colleges bij wonen, berichten schrijven of misschien blog berichten of reacties op blog berichten. Je zou spreekmogelijkheden nastreven en nog belangrijker, heel goed proberen te luisteren! Je zou mensen om advies vragen enzovoort. Daaruit bestaat de bewustzijnsfase.

Herinnert u zich het vijf fasen Kanaalproces van het business model voor ondernemingen? Dit is het zelfde ding.

Je wil bewustzijn creëren over wie je bent, wat je doet en wat voor soort waarde die je kunt bieden en creëren.

Vervolgens zou je een soort van evaluatie krijgen. Je zou informatieve interviews af kunnen nemen, rond gaan om mensen te ontmoeten en met ze praten over het soort werk dat ze doen waarin je geïnteresseerd bent. Je zou ergens vrijwilliger kunnen worden, zodat mensen je leren kennen, je kunnen observeren en kunnen zie welke waarde je kunt creëren. Je zou voorbeelden van je werk kunnen overleggen of een CV insturen. Je zou de mensen kunnen vragen voor een evaluatie van jezelf. Dit is de evaluatie fase - de tweede fase in het vijf fasen kanaalproces.

Volgende halte is de aankoop fase. Dit komt overeen met ingehuurd worden, of gaan werken als adviseur of consultant. Dit is waar iemand je diensten koopt. Vergeet niet dat we in een persoonlijke business model altijd diensten verkopen. We verkopen geen producten.

Dus dit is de fase waar je ingehuurd wordt, betrokken raakt of een contract binnenhaalt.

Nu, begin je met leveren. Je helpt klanten met de taken die ze gedaan moeten krijgen, je levert waarde, enzovoort.

Hier is iets om te onthouden.

Laten we zeggen dat je een werknemer bent in een organisatie. Je werkt er al jaren en je bent vooral aan het leveren, leveren, en het leveren! Je mag niet veel meer doen in deze eerste drie fasen: Je mag geen Awareness creëren, je mag geen Evaluaties uitvoeren en je hoeft zogezegd niet meer gekocht te worden want je bent al in vaste dient.

Je kunt vast komen te zitten, om zo te zeggen, in de Leveringsfase. Dit is de vierde van de vijf fasen van het Kanaalproces.

Tot slot is er service na de verkoop. Als je een werknemer bent kan dit je jaarlijkse beoordeling of functioneringsgesprek zijn, evaluaties van je baas en collega's, discussies over professionele ontwikkeling, etc. Jij en je baas zorgen er voor dat je het goed doet in je baan. Dit komt overeen met de service na verkoop of opvolgfase in het vijf fasen kanaalproces.

Hier is een belangrijk ding om te onthouden: Wanneer je een langere tijd werkt voor één organisatie, werk je voornamelijk in deze laatste twee fasen: Levering en Service na verkoop. Maar als je plotseling je baan verliest, kun je misschien ontdekken dat je niet meer weet wat te doen in de vorige drie fasen.

Dus het is goed om in gedachten te houden dat dit vijf fasen Kanaalproces iets is wat je wilt oefenen, of van op de hoogte wil blijven, zelfs wanneer je maar voor één werkgever werkt.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste bouwsteen van allemaal: “Wie je Helpt”. Herken je dit als Klanten? Vergeet niet, de mensen die je helpt op het werk worden Klanten genoemd.

Je gebruikt je Resources om Key Activiteiten uit te voeren, en die Kernactiviteiten creëren, communiceren, verkopen, en leveren waarde aan klanten.

Je mag meer dan één set Klanten hebben. Wanneer je voor een organisatie werkt, kan je baas je belangrijkste Klant zijn, klanten van de organisatie zelf kunnen je klanten zijn of collega's, of zelfs leveranciers of Key Partners kunnen je Klanten zijn. Je kunt een variatie aan klanten hebben.

Wanneer je in echte persoonlijke termen denkt, kunnen je echtgenoot of familie goed je belangrijkste Klanten zijn. Denk aan dit: Je familie of externe belangen kunnen belangrijker voor je zijn dan werk. En dat is prima. Absoluut. Misschien religie, sport, hobby's, spirituele bezigheden, familie en vrienden. Misschien zijn al die dingen wel belangrijker voor je dan je werk. Dus wil ik je aanmoedigen om meer in het algemeen te denken aan je persoonlijke business model: niet alleen in termen van je loopbaan, maar in termen van wat werkelijk echt belangrijk voor je is.

Laten we kijken naar “Hoe Je Omgaat”. Je kunt communiceren via e-mail, face-to-face in vergaderingen, door Skype enzovoorts. Maar vormen van interactie op het werk worden steeds meer en meer ingewikkeld en meer gevarieerd. Misschien heb je een corporate wiki of intranet waarop je communiceert. Misschien gebruik je sociale media om te communiceren met Klanten.

Wat belangrijk is, is om te communiceren op een manier waar je Klanten de voorkeur aan geven. Wanneer je een klant bedient is het belangrijk dat je communiceert op de manier zoals ze dat graag willen en dat je betaalwijzen aanbiedt zoals zij dat graag willen.

Laten we aannemen dat je je Resources en je Partners inzet om die Activiteiten uit te voeren die waarde creëren en leveren en dat je effectief communiceert met je klanten. Dit moet resulteren in beloningen voor je werk, of Wat Je Krijgt.

Er zijn twee soorten beloningen of voordelen. Er zijn "harde" voordelen. Harde voordelen betekent salaris, ziektekostenverzekering, pensioen, collegegeld - voordelen die kunnen worden gemeten in geld of substituten voor geld. Dat zijn “harde” voordelen. In een business model voor ondernemingen worden de inkomsten voornamelijk gemeten in termen van geld.

In een persoonlijk business model, echter, willen we ons denken over de voordelen uitbreiden.

Laten we eens in meer detail kijken naar Wat Je Krijgt. Dit zijn de beloningen voor je werk. Je zult deze bouwsteen herkennen als Inkomstenstromen uit het business model voor ondernemingen.

In een business model voor ondernemingen worden de inkomsten voornamelijk gemeten in monetaire termen. Dit zijn "harde" voordelen.

Harde voordelen in een persoonlijke business model omvat salaris, vergoedingen, aandelenopties, zorgtoeslag, collegegeld, ziektekosten vergoeding, pensioen voordelen - iets dat in de vorm van geld of een vervanging van geld.

In een persoonlijk business model willen we verder kijken dan de harde voordelen. Want zo blijkt dat het meest belangrijk voor de meeste mensen niet de harde voordelen zijn, maar eerder de "zachte" voordelen van het werk. "Zachte voordelen" zijn dingen als persoonlijke voldoening, een gevoel van verbondenheid, sociale bijdrage, professionele ontwikkeling en misschien flexibiliteit.

Dus wanneer je je persoonlijke business model tekent, is het zeer belangrijk om niet alleen naar de harde voordelen van je werk te kijken, maar ook naar de zachte voordelen te kijken.

Aan de andere kant van de vergelijking hebben wij wat je aan je werk <Geeft> . Je zult dit herkennen als Kosten. Dit is wat je geeft of investeert in het werk. Ieder van ons investeert ten minste twee dingen in het werk: de ene is de tijd, en de andere is energie.

Mensen zeggen dat er twee "valuta" in deze wereld: tijd en geld. Ik denk graag in de twee valuta's van een persoonlijke business model in de zin van tijd en energie. Maar er is ook een derde munt: En de derde munteenheid is flexibiliteit.

Beschouw dit: Wanneer je als fulltime medewerker werkt, kan je gevraagd worden om op dezelfde locatie vijf dagen per week, 50 weken per jaar te werken, of reizen wanneer je werkgever dan van je verlangt. Je verliest veel flexibiliteit in termen van hoe je je tijd kunt gebruiken.

Als je zelfstandige bent of je eigen bedrijf hebt, heb je veel meer flexibiliteit in termen van hoe je je tijd, etc. kan gebruiken. Dus flexibiliteit kan een belangrijke derde munt voor je zijn. Als je flexibiliteit verliest, worden het Kosten. Als je flexibiliteit realiseert, is het een voordeel, of Inkomsten.

Dus, nogmaals, hier hebben we het persoonlijke business model. We hopen voor je dat de voordelen opwegen tegen de kosten!

Zoals je zou verwachten, hebben we een Personal Business Model Canvas. Ik heb dit bij de les gevoegd in de vorm van een PDF-bestand. Je kunt dit downloaden en uitprinten. Het bevat de negen bouwstenen en beschrijvingen van elke bouwsteen. Je gaat deze canvas gebruiken om je eigen persoonlijke business model te tekenen.

Wow! Dat was heel wat materiaal om in een keer op te nemen. Waarom neem je niet even een pauze, bekijk deze les nog een keer of ga naar de bijlagen bij deze les, waar twee video’s zijn die je kunt bekijken om je begrip van persoonlijke business model te verbeteren.

In onze volgende les ga ik je specifiek laten zien hoe je een persoonlijke business model kunt tekenen met behulp van een voorbeeld van een persoon die behoorlijk goed begint te kennen: Mijzelf!

De persoonlijke business model canavas
23:06

Controleer je begrip van het persoonlijk business model canvas
10 questions

4.28 Hoe je Persoonlijke Business Model stap-voor-stap te tekenen: Snelle aanpak.

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Vandaag ga ik je laten zien hoe je jouw persoonlijke business model kunt tekenen.

Ik ga je op twee verschillende manieren laten zien hoe je persoonlijke business model te tekenen: de snelle manier en de langzamere manier! Deze video heeft betrekking op de snelle manier. Dit is toepasselijk wanneer je redelijk zeker bent van de richting van je loopbaan en je wilt direct resultaat zien van een fundamenteel herontwerp.

In een andere video laat ik je de langzame weg zien. Dit is geschikt als je op zoek bent naar een grotere loopbaan verandering: misschien een promotie of andere wijziging in het werk, het veranderen van branche of misschien zelfs het starten van een eigen bedrijf.

Laten we meteen in de computer springen en gebruik deze man als voorbeeld. Je hebt hem eerder gezien:-)

Dat ben ik en dit is mijn persoonlijke business model Canvas. Ik ga je laten zien hoe mijn canvas er uit zag toen ik een professor was aan de universiteit. Ik laat je zowel de "voor" als de "na" versie zien. Wat <je> gaat tekenen is jouw "as-is" persoonlijke business model. Met andere woorden een visueel beeld hoe je loopbaan er uit ziet vandaag.

Voor deze snelle aanpak stel ik voor dat je Key Resources of Wie Je Bent en Wat Je Hebt overslaat. Dat komt omdat dit een groot onderwerp is dat we zullen behandelen bij de integrale aanpak.

Dus begin met Key Activiteiten of Wat Je Doet op het Werk.

Toen ik een professor aan de universiteit was doceerde ik, schreef ik en ik deed vrijwilligerswerk. Dit zijn drie activiteiten die de meeste docenten doen.

Wanneer je jouw eerste as-is persoonlijk business model tekent, stel ik voor dat je alle, behalve één kernactiviteit, elimineert. Focus op de belangrijkste activiteit die je doet op je werk.

Voor mij was dat doceren. Onderwijs was de belangrijkste activiteit voor mij. En het was het leukste!

Laten we vervolgens kijken naar klanten. Ik had drie klantsegmenten: studenten, docenten en de administratie en de gemeenschap. En deze komen overeen met mijn drie activiteiten.

Maar nogmaals, ik selecteer het belangrijkste klantsegment en dat was voor mij de studenten. Ik hou er van om studenten te onderwijzen en ik vind dat het de belangrijkste taak is van een docent.

Bedenk nu dat je om slechts één belangrijke klantsegment gaat.

In elke bouwsteen van je persoonlijke business model wil je slechts één woord of één korte zin hebben. Je zult later zien waarom dit belangrijk is.

Laten we nu eens kijken naar Geleverde Waarde of Hoe Je Helpt. Dit is de belangrijkste en meest uitdagende bouwsteen van alle.

Het is makkelijk om Kernactiviteiten te verwarren met geleverde Waarde en het is verleidelijk om te denken dat Waarde simpelweg het tegenovergestelde is van een activiteit.

Bijvoorbeeld het resultaat van onderwijzen is leren. Dus het zou gemakkelijk zijn voor mij om te zeggen: "welnu, de waarde die ik geef is <leren>."

Maar wat ik door de jaren heb geleerd van het onderwijzen van ondernemerschap is dat, terwijl sommige studenten mijn cursussen volgden omdat ze een nieuwe ondernemingen wilden starten, de meeste mijn cursussen volgen omdat ze meer ondernemend wilden worden. Ze wilden doorgroeien in hun loopbaan. Dus na jaren begreep ik het en besefte ik dat de Waarde die ik leverde hen hielp door te groeien in hun loopbaan.

Nu, wat was het Kanaal waarmee ik deze waarde leverde? Nou, dat was zeer eenvoudig en duidelijk: het waren klaslokalen.

Daar is het: een eenvoudig, vier-bloks persoonlijk business model. Maar kijk eens hoe bondig ik mijn loopbaan heb beschreven. Ik leer studenten hun loopbaan verder te ontwikkelen en dat doe ik door middel van een traditionele klassikale omgeving.

Nu is het jouw beurt. Ik wil dat je je eerste as-is persoonlijk business model maakt. Begin met een lege canvas. Je kunt het persoonlijke business model canvas afdrukken of je kunt er gewoon een voor jezelf tekenen. Vervolgens schrijf je naam op het canvas. Dit is de enige keer dat je eigenlijk op de Canvas zelf wilt schrijven. In alle andere gevallen gebruik je “Post-its”.

Begin met Kernactiviteiten. Maak een lijst en breng deze dan terug tot één belangrijke activiteit.

Vervolgens beschrijven je je klanten. Je kunt er meerdere hebben, maar bepaal welke Klant of Klantgroep het belangrijkste is.

Dan voeg je Waarde toe of Hoe Je Helpt. Hoe helpt je die allerbelangrijkste Klantgroep? Dit is een echte uitdaging om te beschrijven.

Dan tot slot, hoe communiceer en lever je je Waarde aan jouw belangrijkste klant?

Als je klaar bent met je model, oefen met het presenteren er van.

Bijvoorbeeld: ". Mijn naam is Tim Clark ik leer studenten hoe ze hun loopbaan kunnen ontwikkelen op de traditionele klassikale manier of workshop manier - en ik heb nu ook een online training!"

Het helpt goed wanneer je in staat bent om je verhaal op deze eenvoudige manier te vertellen. Je kunt proberen Post-its op je canvas te plakken terwijl je het verhaal vertelt.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe je de Personal Business Model Canvas kunt gebruiken om je loopbaan te herontwerpen.

Weet je nog dat ik een docent op de universiteit was en studenten leerde hoe ze in hun loopbaan konden doorgroeien door middel van het traditionele klaslokaalkanaal?

Nu wilde ik een nieuw klant segment benaderen: werkende volwassenen die geen onderwijs volgden. Hoe kan ik mijn model veranderen?

Ten eerste heb ik gewoon een nieuw Klantsegment erbij gezet en met een andere kleur Post-it aangegeven dat het een nieuwe Klantsegment betreft.

De kracht van de Personal Business Model Canvas is dat het <een relatiekaart> is. Het toont de relatie tussen de verschillende bouwstenen in je persoonlijke business model. En als we hier naar kijken wordt het duidelijk dat het klaslokaalkanaal niet kan worden gebruikt om te communiceren met en waarde te leveren voor werkende volwassenen die geen onderwijs volgen. Daarom werd het voor mij duidelijk dat ik behoefte had aan een nieuw kanaal om deze nieuwe klanten te bereiken.

In mijn geval dacht ik dat, "Als Ik werkende volwassenen niet kan bereiken via het traditionele klaslokaalkanaal, misschien kan ik een boek schrijven en een speciale online community maken speciaal voor dat nieuwe klantsegment”.

Dus op mijn nieuwe model schreef ik "boek / online community."

Deze canvas begint nu meer zin te krijgen, nietwaar?

Laten we nu eens kijken naar Geleverde Waarde of Hoe Je Klanten Helpt.

Het blijkt dat de Geleverde Waarde gelijk is voor zowel werkende volwassenen als studenten. Dus kunnen we meteen doorgaan naar Key Activiteiten, of Wat Je Doet.

Het creëren van een boek en een nieuwe online community impliceert dat er een aantal nieuwe Key Activiteiten gaat komen. Ik ontdekte dat de boeken zichzelf niet schrijven ...:-)

Eigenlijk had ik al eerder boeken geschreven dus dat was geen nieuwe activiteit voor mij. Maar het creëren van een online community was een zeer belangrijke nieuwe kernactiviteit. Dus ik zet het hier: "Bouw en leiden van een online community."

Bouwen en het leiden van een online community houdt in dat ik een aantal nieuwe vaardigheden moet gaan ontwikkelen - een aantal nieuwe Key resources voor mezelf.

En het betekent ook dat er kosten gemaakt gaan worden- niet alleen tijd en moeite van mijn kant, maar ik zal waarschijnlijk ook een aantal belangrijke partners moeten krijgen om me te helpen deze website en de community te bouwen.

Laten we eens kijken naar dit herontwerp proces. Je kunt bij elke bouwsteen beginnen. Als je niet genoeg geld verdiend, kun je beginnen met Inkomsten of Wat Je Krijgt. Als je te veel voor het werk op reis bent, kunt je beginnen met de kosten, of Wat Je Geeft om te werken.

In mijn geval ben ik begonnen met een nieuwe klant. Kijk dus naar de wijziging en volg dan de veranderingen als gevolg van deze wijziging. Hier zagen we dat het Klaslokaalkanaal de werkende volwassenen niet zou bereiken of daarmee zou kunnen communiceren zodat we het boek en online community toegevoegd hebben.

De Value Proposition bleef hetzelfde, maar het creëren van een nieuw kanaal vereist een aantal nieuwe Kernactiviteiten.

Dan kunnen we de veranderingen bij Key Resources, Kosten, Key Partners volgen enzovoort.

Ik weet dat dit heel gemakkelijk en eenvoudig lijkt als je het hier ziet. Maar het is een uitdaging! Het belangrijkste punt is om de loopbaan en werk-gerelateerde gedachten uit je hoofd en op papier te krijgen, op een "derde plaats" waar je ze goed kunt zien, ze logisch kunt verschuiven en dan heel bewust zijn over de manier waarop je wilt werken om vooruit te gaan.

Oke, hier is het huiswerk dat je moet doen. Allereerst maak je "as-is" persoonlijke business model. Doe gewoon de vier bouwstenen: Kernactiviteiten (Wat Je Doet), Klanten (Wie Je Helpt), Geleverde Waarde (Hoe Je Helpt) en Kanalen (Hoe Ze Je Kennen en Hoe Je Levert).

Schrijf slechts één woord of een korte zin per bouwsteen.

Ik vertrouw erop dat deze oefening zeer nuttig voor je zal zijn. En voor de volgende stap zul je het nog krachtiger vinden als je een partner vindt om mee te werken. Het zou ideaal zijn als je iemand kunt vinden die in de buurt woont, zodat jullie bij elkaar kunnen komen en deze oefening samen kunt doen. Lukt dit niet, zoek dan iemand waarmee je kunt werken vanuit de training of op de community van BusinessModelYou.com. Je kunt dan een scan of een foto van je canvas maken of je kunt één van de online diensten gebruiken om je canvas te maken, dat je dan kunt uitwisselen met je partner en elkaar helpen met de volgende oefening.

Dus, nadat je jouw model hebt voorgelegd aan je partner met een simpel verhaal over wie je bent en wat je doet, vraag hem of haar dan om feedback. Maakt niet uit wat. Praat over jouw model. Ze vragen misschien meer over je Klanten, de Waarde die je levert, de Kernactiviteit waar je je op richt, je Kanaal enzovoort. Doe dan hetzelfde voor je partner. Je kunt beginnen met het helpen van elkaar door na te denken over hoe je jullie loopbanen willen herontwerpen. Oke?

Geweldig! In onze volgende les gaan we een kijkje nemen op een meer integrale aanpak van het creëren van je eigen persoonlijke business model. In de lessen daarna, zal er veel meer komen over de diagnose van jouw model, de herziening van het model en het opnieuw herzien van jouw model. Dus blijf afgestemd!

Hoe je persoonlijke business model stap-voor-stap te tekenen: de snelle aanpak.
11:41

2.29 Hoe je Persoonlijke Business Model stap-voor-stap tekenen langzame aanpak

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je looopbaan.

In onze vorige les hebben we de snelle manier geleerd om je persoonlijke business model te tekenen. Nu gaan we de langzame manier leren.

Dit is hoe je het moet doen wanneer je op zoek bent naar een grote verandering in je loopbaan.

Het eerste wat je echtnodig hebt is je Persoonlijke Business Model Canvas uitgeprint of op je scherm. Binnen een minuut weet je waarom.

Laten we de bouwstenen eens bekijken. Weet je nog in de korte versie dat we deze overgeslagen hebben? Weet je nog welke dit is? Dit is Key Resources of Wie Je Bent en Wat Je Hebt. Als je op het punt staat om een grote verandering door te maken, is het belangrijk om deze bouwsteen zeer zorgvuldig op te zetten.

Het eerste element in je Key Resources is <belangen>. Je herinnert je misschien nog dat belangen de belangrijkste factor is die je tevredenheid en effectiviteit op het werk bepaalt. Het is belangrijk geïnteresseerd te zijn in de activiteiten die je uitvoert op je werk.

Misschien wil je opnieuw je Levenslijn bekijken. Deze oefening moet je een aantal zeer goede tips gegeven hebben over wat je belangen zijn en of je deze belangen aan het invullen bent of dat je deze belangen in je loopbaan aan het nastreven bent.

De volgende is Persoonlijkheid. We spraken over persoonlijkheid en over hoe werkplekken hun eigen persoonlijkheid hebben. Het is belangrijk om je eigen persoonlijkheid te kennen en hoe ze passen bij verschillende werkplekken. En weet je, dat is echt ongewoon. Het is een ongewone en moeilijke psychologische prestatie om jezelf te leren kennen.

Na het uitkomen van Business Model You, kreeg ik een briefje van een man uit Duitsland. Hij zei: "Dank u voor het schrijven van dit boek. Ik realiseerde me dat ik al 30 jaar het verkeerde werk heb!" Dertig jaar!

Wanneer je wat hulp kunt gebruiken om je eigen persoonlijkheid beter te begrijpen, doe dan deze online quiz. Het is gebaseerd op de Holland Codes. Het duurt slechts een minuut of tien en je zou dit heel nuttig en interessant kunnen vinden. Ik heb ook een link gezet naar het artikel over Holland Codes op Wikipedia en ik denk dat je zult merken dat het een zeer krachtige en handige manier is om je te helpen je eigen persoonlijkheid te begrijpen.

Oke, laten we verder gaan naar vaardigheden en bekwaamheden. Weet je nog dat Vaardigheden dingen zijn die je geleerd hebt te doen, terwijl bekwaamheden aangeboren eigenschappen zijn, zoals ruimtelijk redeneren en fysieke coördinatie, dingen die je op natuurlijke wijze en zonder oefening kunt doen.

Hier kun je goede hulp krijgen. Wanneer je de canvas gebruikt weet je dan nog de negen bouwstenen en wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op Key Resources of Wie Je Bent en Wat Je Hebt, zie je een heleboel gedetailleerde vragen. Deze helpen je om de bouwsteen te beschrijven.

Als voorbeeld: "Waar ben je het meest enthousiast over het op je werk?" of "Geef je voorkeuren aan: “Hou je vooral van het omgaan met mensen, verwerken informatie en ideeën, of fysieke objecten en buitenwerk?" "Beschrijf een aantal van je bekwaamheden," enzovoort.

Wat we hebben gedaan is met opzet deze vragen vrij klein maken, dus je moet je Canvas groot uitprinten en groot werken zodat je in staat bent deze vragen te lezen!

Dus nogmaals we moedigen je aan om groot te werken en groot te denken. Wanneer je inzoomt op de canvas krijg je voor elk van de negen bouwstenen een heleboel echt goede "hulp"vragen die je zullen helpen om die bouwsteen in te vullen.

De volgende bouwsteen is Wat je Doet. En ook hier hebben we een aantal gedetailleerde vragen waar je op kunt inzoomen. Bijvoorbeeld, "Maak een lijst van een aantal kritische activiteiten die je elke dag uitvoert op het werk waarmee jouw beroep zich van anderen beroepen onderscheidt.

Bijvoorbeeld wanneer een docent aan de universiteit onderwijzen, schrijven, en vrijwilligerswerk uitvoert – deze drie activiteiten als een cluster van activiteiten onderscheidt het beroep van universiteitsdocent van andere beroepen. Ook: "Welke van deze Kernactiviteiten heb je nodig voor je Waarde Propositie?" "Welke Kernactiviteiten hebben je Kanalen en Klantrelaties nodig?"

Deze hulpvragen helpen je elke bouwsteen in heel wat detail in te vullen.

Daarna kun je gaan naar Wie Jou Helpt. Dit zijn de belangrijkste partners die middelen te beschikking stellen die je nodig hebt voor het uitvoeren van Key Activiteiten om je Waarde Propositie of Hoe Je Hulp Biedt te creëren en te leveren.

Je Kanaal, zoals je je kunt herinneren, is Hoe Ze Je Kennen en Hoe Je Levert. Het is hoe je je Waarde communiceert en levert aan je klanten - de mensen of organisaties die je helpt.

Vervolgens hebben we Hoe Jouw Interactie Plaats Vindt, ook wel bekend als Klantrelaties. Dan gaan we naar Wat Je Krijgt - Inkomsten en voordelen - en Wat Je Geeft om te werken, of Kosten.

Dus hier is je Persoonlijke Business Model. En nogmaals je zult de canvas uit willen printen zodat je in kunt zoomen en de hulpvragen gebruiken om elke bouwsteen in detail in te vullen.

Ik hoop dat je dit erg nuttig vond. Nogmaals, print je Canvas en kijk naar die vragen in kleine letters om elke bouwsteen in detail in te kunnen vullen.

Ga dan werken aan je Canvas. Je kunt het bespreken met je partner en als je klaar bent, doorgaan naar de volgende sectie over het diagnosticeren en dan je persoonlijke business model herzien.

Hoe je persoonlijke buisness model stap-voor-stap te tekenen langzame manier
06:12

Controleer je begrip van het tekenen van je persoonlijke business model
5 questions

4.30 Diagnosticeer je Persoonlijke Business Model

Hallo ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

In onze laatste les heb je een as-is persoonlijk business model gemaakt met slechts vier bouwstenen. Je vond een partner, wisselde canvassen en je hebt je persoonlijke business model met je partner en feedback gekregen en daarna heeft je partner zijn of haar persoonlijk business model aan jou uitgelegd en jij heb hem of haar feedback gegeven. Ok, je hebt dit gedaan nietwaar?

Nou, als je niet dat nog niet gedaan mocht hebben, krijg je nog een kans in de volgende les :-)

Vandaag gaan we leren om je persoonlijke business model te diagnosticeren. De manier om dat te doen is te kijken in welke bouwsteen waar de pijn zit of waar het probleem zit. En die bouwsteen is de bouwsteen waar ook de kansen kunnen liggen.

Laten we dit illustreren met een voorbeeld.

Ok, laten we zeggen dat dit mijn canvas is. Ik heb er overal Post-its opgeplakt, er is niets op geschreven, maar dat is voor nu om zaken duidelijk te houden. Stel je hebt een probleem. En dat probleem is dat ik niet genoeg geld verdien op mijn werk. Dit is een gebruikelijke situatie. Natuurlijk willen we allemaal meer geld verdienen op ons werk! Voor sommige mensen is dit een erg serieus probleem – en ze moeten het oplossen, hoe gaan we dat doen?

Waar komt het probleem van niet genoeg geld verdienen "tot leven" op de canvas?

Het is behoorlijk duidelijk dat dit probleem zich hier bevindt in de Inkomsten bouwsteen. Dus het zou nuttig zijn om die bouwsteen met een ander gekleurde Post-it te markeren. Op die manier weten we dat hier een probleem zit.

By the way laat me je vertellen hoe je deze Post-its het beste kun gebruiken. Begin niet bij de bodem. Ik laat je zien waarom. Als je dat namelijk doet zie je dat hij uit blijft steken zoals hier. Begin in plaats daarvan bij de zijkant en kijk of je hem er zo af kunt trekken. Als je hem van de zijkant er af trekt kijk dan eens naar het verschil. Wanneer je hem van de bodem er af trekt steekt hij uit en wanneer je hem er van de zijkant af trekt logt hij mooi en vlak.

Nu, hoe zou je je werk kunnen herontwerpen om het probleem van niet genoeg geld te verdienen kunnen overwinnen? Nou van het bestuderen van de resultatenrekeningen weet je dat je meer inkomsten moet genereren. Hoe kun je dat doen? Nou, laten we eens even denken. Er zijn verschillende manieren:

1 Zoek een nieuwe klant

Je kunt een nieuwe klant te vinden. Als je een werknemer bent, betekent dat dat je een andere baan kunt vinden. Dat is behoorlijk extreem, maar het is een mogelijkheid. Als je zelfstandige bent of eigenaar van een bedrijf, kun je je huidige klant “ontslaan” en een nieuwe klant toevoegen die bereid is om jou meer te betalen. Of voeg een gloednieuwe Klant toe. Laten we een ander gekleurde Post-it toevoegen in de Klantsegmentbouwsteen om de mogelijkheid aan te geven in deze bouwsteen actie te ondernemen om het probleem van te weinig geld verdienen te verhelpen.

2 Wat kun je nog meer doen? Verhoog de waarde van je bestaande klanten.

Je kunt meer waarde te creëren en deze hogere waarde aan je huidige klant laten zien en meer in rekening brengen. Laten we nog een ander gekleurde Post-it toevoegen aan Geleverde Waarde of aan Waarde Propositie bouwsteen van de canvas om de mogelijkheid aan te geven om in deze bouwsteen een verandering door te voeren om het probleem van te weinig geld verdienen te verhelpen.

3 Wat kunnen we nog meer doen. We kunnen een nieuwe betaalmethode toevoegen.

Het kan ongebruikelijk zijn, maar misschien kun je een extra betaling in een andere vorm accepteren: een "in natura" betaling, waarvan de betaling niet in contanten is, maar in de vorm van goederen en diensten die de Klant al produceert voor haar eigen klanten. Als je bijvoorbeeld gewerkt hebt voor een supermarkt of een andere retailer, zou betalingen in de vorm van coupons kunnen krijgen die je kunt inwisselen voor voedsel of kleding. Of je zou extra voordelen kunnen krijgen, zoals uitbetaling overuren, aandelenopties, schoolgeld, flexibiliteit in de uren die je moet werken of aanvullende pensioenuitkeringen.

4 Hier is nog een andere mogelijkheid: In plaats van het werken voor je bedrijf als werknemer, kun je een freelancer worden en instemmen met een hogere contante betaling in ruil voor het opgeven van secondaire arbeidsvoorwaarden. Laten we een ander-gekleurde Post-it in de Inkomstenbouwsteen plakken om ons eraan te herinneren dat het mogelijk is om de vorm van betaalmethode wijzigen.

In onze volgende les zullen we zien hoe een vrouw dit op een zeer ingenieuze manier heeft gedaan.

5 Laten we eens naar een andere mogelijkheid kijken. Nogmaals, van de studie van resultatenrekeningen weet je dat er een andere manier is om de inkomsten te verhogen en dat is door de kosten te verlagen. Dus misschien is het mogelijk voor je om een hogere effectief uurloon te krijgen door het verlagen van het aantal uren dat je werkt, door het verlagen van de reiskosten, door je werkgever voor een aantal kosten die voorheen niet gedekt waren te laten betalen enzovoort. Het verlagen van de kosten is een manier om effectief de hoeveelheid geld die je verdient te verhogen.

Samenvattend, de basistechniek is:

1 Identificeer de bouwsteen waar het probleem zit

2 Onderzoek hoe het probleem betrekking heeft op andere bouwstenen

3 Verander bouwstenen waardoor het probleem opgelost wordt

Na onze volgende les, ga ik je vragen om weer met je partner samen te werken om "pijnpunten" in je business model te identificeren. Om dat te kunnen doen gaan we kijken hoe je je model kunt reviseren nadat je die pijnpunten ontdekt hebt.

Diagnosticeer je business model
07:13

4.31 Herziening van je model.

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

In onze vorige les hebben we geleerd hoe pijnpunten te identificeren in je persoonlijke business model. Laten we vandaag eens kijken hoe je je persoonlijke business model kunt herzien om deze pijnpunten te overwinnen.

De beste manier om dit te doen misschien is om te kijken naar een paar verschillende voorbeelden.

Het eerste voorbeeld gaat over Sean Backus, een jongeman, die niet te ver van mij hier in Portland vandaan woont, in Oregon in de Verenigde Staten.

Sean's probleem was dat hij niet wist in welk bouwsteen het probleem lag! Het was pas na een zeer gesprek met een andere persoon en het doen van wat oefeningen die vergelijkbaar zijn met die van Business Model You, dat hij ontdekte dat het probleem lag in Key Resources en Kernactiviteiten, twee bouwstenen die zeer nauw verwant zijn, zoals je zult merken.

Sean hield van computers en technologie en studeerde informatica op school. Hij had, wat wij een "conventionele" persoonlijkheid of geaardheid noemen, wat betekent dat hij van structuur en orde houdt. Maar hij was ook een erg sociaal persoon, maatschappelijk actief op school en behoorde tot een aantal clubs en organisaties waar hij een aantal leidinggevende functies op zich nam.

Tijdens zijn studie voor zijn diploma, nam hij een part-time programmeerbaan aan bij een softwareontwikkelaar van maatwerk. Hij genoot hier zeer van en het deed hem zo goed dat het bedrijf hem een full-time baan aanbood direct na zijn afstuderen, die hij aanvaardde.

Op dat moment begonnen de problemen. Binnen een jaar werd Sean meer en meer gefrustreerd met zijn werk. Hij concludeerde dat hij bij het verkeerde bedrijf was gaan werken en vond een andere programmeringsbaan bij een ander bedrijf. Maar na een paar maanden begon hij dezelfde frustraties te voelen. Waarom?

Laten we eens kijken naar zijn persoonlijke business model van dat moment:

Als eerste laten we eens kijken naar zijn Key-resources. Sean was zeer geïnteresseerd in technologie en werkte bij een technisch bedrijf. Op zichzelf was dit al een puzzel. Herinner je je dat tevredenheid en succes op het werk sterk gerelateerd is aan hoe geïnteresseerd je bent in het werk dat je doet. Sean was werkzaam bij een bedrijf waar alles over techniek ging en hij was geïnteresseerd in het programmeren. Dus waarom was hij ongelukkig?

Laten we eens een kijkje nemen op zijn persoonlijkheid. Sean had een sterke "conventionele" oriëntatie. Dit betekent dat hij hield van structuur en orde en de voorkeur had om te werken in een omgeving met duidelijke regels en conventies.

Tegelijkertijd was hij nogal een persoonlijkheid een sociaal iemand. Toen hij bijvoorbeeld op school zat diende hij als facilitator en leider in een aantal van de organisaties waar hij toe behoorde. Dus had hij een sterk sociaal aspect in zijn persoonlijkheid.

Laten we eens kijken naar zijn kernactiviteiten.

Zijn twee belangrijkste activiteiten op het werk waren programmeren en testen van code. Hij was een voltijds programmeur dus dit was te verwachten.

Laten we eens kijken naar zijn klanten.

Het bedrijf waar hij werkte werd Credence Systems genoemd dus dat was natuurlijk een belangrijke klant. Klanten van het bedrijf waren natuurlijk ook zijn klanten. Dus dit deel van zijn model is zeer duidelijk.

Zijn Waarde propositie was heel duidelijk: Het oplossen van zakelijke problemen met software.

Het Kanaal waarmee hij zijn werk leverde was ook heel duidelijk: hij uploadde code naar servers.

Dat is genoeg van zijn persoonlijke business model voor nu. Laten we terug gaan naar Sean's verhaal.

Vergeet niet, Sean is gestopt met een baan en ging naar een ander, vergelijkbaar bedrijf en voelde zich nu echt gefrustreerd. Hij stopte en ging voor een derde software services bedrijf werken en al snel begonnen dezelfde gevoelens.

Hij begon zelfs te vragen of hij de juiste studie had gevolgd op school! Hij erkende de noodzaak om met iemand om te praten over zijn onvrede op het werk.

Door het delen van zijn verhaal met een andere persoon en oefeningen te doen zolas die uit Business Model You deed hij een zeer belangrijke ontdekking.

Hij realiseerde zich dat er een zeer belangrijk SOCIAAL aspect van zijn persoonlijkheid is dat hij niet kon uiten op zijn werk.

Weet je nog hoe Key Activiteiten ontstaan uit Key Resources? Nou, Sean uitte zijn interesse in technologie en computers door het testen van code en programmering, maar hij faalde om zijn belangrijkste sociale aard van zijn persoonlijkheid uit te drukken door middel van een Kernactiviteit. Hij was zijn programmeringscarrière op een part-time basis begonnen, terwijl hij nog steeds betrokken was bij sociale activiteiten op school. Maar nu besteedde hij zijn hele dag, elke dag, aan een computer waardoor hij zijn energie verloor en uitgeput raakte.

Zijn partner stelde voor dat hij een andere belangrijke activiteit op het werk moest vinden of creéren, dat de sociale kant van zijn persoonlijkheid zou uitdrukken. Samen kwamen ze met het idee om Sean opleidingsdiensten te laten geven aan andere programmeurs van Credence. Hij stelde dit voor aan zijn baas en die was het er mee eens.

Om een lang verhaal kort te maken, deze zet was zeer succesvol, en Sean begon weer te genieten van het werk. Hier is hoe zijn nieuwe persoonlijke business model leek:

  ·Hij had nieuwe klanten in de vorm van Credence medewerkers.

  ·Hij creëerde een nieuwe Waarde Propositie: verbetering van de productkwaliteit.

  ·En hij had een nieuw kanaal voor het leveren van waarde: Persoonlijke trainingen en gesprekken.

Er zijn paar dingen die we kunnen leren van dit voorbeeld.

Allereerst zijn Key-resources nauw verbonden aan Kernactiviteiten. Problemen ontstaan vaak wanneer we in onze dagelijkse activiteiten die we uitvoeren op ons werk onze interesses, persoonlijkheid en bekwaamheden niet kunnen uiten.

Ten tweede is het erg moeilijk voor ons om onszelf duidelijk te zien. Er was een derde partij voor nodig - Sean's partner - om hem te helpen inzien dat het probleem niet lag in de plaatsen waar hij werkte, maar in het te beperkte aanbod van activiteiten waar hij zich op richtte. Sean was slim. Hij besefte dat hij hulp nodig had om zijn loopbaan te begrijpen en hij kreeg hulp om die te herontwerpen.

Laten we eens kijken naar een andere korte case.

Deze vrouw, genaamd Jet, werkte als managementassistente voor een groot adviesbureau in Europa. Haar klanten waren de individuele partners binnen het bedrijf. Het kanaal waardoor zij waarde leverde was face-to-face interacties. Haar Waarde Propositie was het ontlasten van de partners zodat ze zich konden richten op advisering. In haar Kernactiviteiten was het uitbrengen van offertes, het regelen van reizen en de logistiek van de partners.

Ze werkte negen jaar voor dit bedrijf en groeide uit tot een zeer betrouwbare en verantwoordelijke werknemer. Uiteindelijk begon ze echter te voelen dat haar vaardigheden, competenties en ervaring vanzelfsprekend werden genomen door het bedrijf.

Op een dag kondigde haar bedrijf dat het zou gaan verhuizen naar een andere stad. Dit zou het dagelijks pendelen van Jet hebben laten toegenomen met meer dan een uur per enkele reis. Ze had het idee dat ze al te veel van haar tijd wijdde aan het bedrijf dus besloot ze om haar business model te herontwerpen.

Ze spendeerde elke dag zo veel van haar tijd aan de telefoon en het internet dat ze dacht dat ze haar werk op afstand kon doen.

En omdat elk van de partners van het adviesbureau haar zo volledig vertrouwde, had ze het idee dat ze haar wel zouden willen houden en haar diensten, ook al werkte ze niet op hetzelfde kantoor - of zelfs in hetzelfde bedrijf!

Ze kwam op het idee om een op abonnement-gebaseerde managementservice op te zetten, waarbij elke partner haar een maandelijks abonnement zou betalen voor een bepaalde hoeveelheid werk.

Tegenwoordig werkt Jet vanuit huis via het internet, cloud-gebaseerde tools en telefoon om alles te doen wat ze deed toen ze bij het adviesbureau werkte. Maar ze pendelt nooit- en ze verdient drie keer zo veel als voorheen verdiende!

Er zijn een paar lessen die we kunnen leren van deze zaak.

Allereerst. Jet erkende dat het langer pendelen onaanvaardbare kosten met zich mee zou brengen voor haar persoonlijke business model. Dit hielp haar te focussen op een manier om deze kosten te verminderen door het elimineren van het woon-werkverkeer.

Ten tweede, ben je in staat om een fundamenteel onderdeel van je persoonlijke business model te herontwerpen dat je nog nooit eerder overwogen hebt te herontwerpen. In het voorbeeld van Jet was dit Inkomsten. Twee eenvoudige veranderingen in twee verschillende bouwstenen maakte een wereld van verschil voor haar. Deze veranderingen elimineerde woon-werkverkeer en tegelijkertijd kon ze veel meer geld te verdienen.

Tot slot, Jet was in staat om dit te doen omdat ze zeer bekwaam in haar werk was. Onthoud dat we in een vorige les we spraken over hoe competentie en niet "passie" de juiste basis is voor een loopbaan en het ondernemerschap?

Duidelijk was het Jet's solide bekwaamheid en het vertrouwen dat ze had gekregen van haar collega's, dat het mogelijk maakte voor haar om haar persoonlijke business model volledig te herontwerpen en een superieure levensstijl als een betere verdiensten te bereiken.

Nu is het jouw beurt. Ik zou graag willen dat je de canvassen weer wisselt met die van je partner.

Vraag hen dan deze keer om de 'pijnpunten' te beschrijven in hun eigen business model. Kijk of je kunt bepalen in welke bouwstenen hun "pijn" ligt.

Welke bouwstenen van hun persoonlijke bedrijfsmodel zijn gerelateerd aan de bouwsteen met die pijn? Ga vervolgens nadenken over manieren waarop je die pijn zou kunnen elimineren of verminderen.

Help hen dan aan een aantal specifieke manieren om de uitdagingen te overwinnen. Stelt je je een aantal nieuwe mogelijkheden voor - of een aantal wijzigingen – in je persoonlijke Canvas.

Het helpen van iemand om door dit proces te gaan zal je eigen persoonlijke business modelleringvaardigheden verbeteren. Welnu, ga naar buiten en geef je partner goede hulp - en krijg wat goede hulp terug:-)

Herziening van je model
12:39

4.32 Her-Herzie je model | Recensie

Hallo IK ben Tim ontmoet herontwerp je Loopbaan.

Ik hoop dat je begint te zien hoe krachtig de Personal Business Model Canvas kan zijn voor het herinrichten van je loopbaan. Wanneer je je eigen persoonlijke business model alleen hebt getekend, heb je ervaren hoe nuttig het kan zijn je werk in een nieuw perspectief te zien. En wanneer je de oefeningen die we hebben voorgesteld met je partner geprobeerd hebt, dan heb je heel wat vooruitgang geboekt in het begrijpen van je werk en hoe je je loopbaan kunt herontwerpen.

Ik kan het belang van partners niet genoeg benadrukken. Kijk eens naar de video bij de externe links van deze les. Je zult zien waarom mensen zeggen dat het bijwonen van een workshop is, als het krijgen van hulp van zes loopbaan consultants op één dag!

In feite, de belangrijkste reden dat ik deze cursus heb, is omdat mensen uit Indonesië, Frankrijk, Taiwan en vele andere landen mij vertelde dat ze een workshop bij wilde wonen, maar ze konden niet reizen - was er niet iets online beschikbaar?

Dus nogmaals ik moedig je aan om een partner te vinden en samen te werken om die workshopervaring een beetje te creëren, met iemand dichtbij of ergens anders op de wereld. Je kunt een partner vinden, hetzij binnen deze training of op de BusinessModelYou.com website.

Het doel van de les van vandaag is om je verder op weg te helpen met het herontwerpen van je loopbaan, wat meer tips te geven over hoe vooruit te komen en een aantal middelen die kunnen helpen.

Het eerste dat handig om te onthouden is, is dat wat je hier probeert te doen en dat is het leren van de vaardigheid voor het maken en testen van een persoonlijk business model - niet om te proberen het <perfecte> model te vinden.

Dat komt omdat het persoonlijke business model gaat veranderen in de tijd. En je wilt de vaardigheid van <business modellering> leren. Dit is een vaardigheid die je je hele leven kunt gebruiken.

Denk na over hoe onze persoonlijke business modellen in de pas moeten veranderen met veranderingen ons persoonlijke leven. Wanneer je 25 bent, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in opzetten van een loopbaan en misschien het vinden van een levenspartner. Iemand met wie we de rest van ons leven kunnen delen. Op je 35e krijg je misschien kinderen. Op je 45e of je 50e denk ej aan kinderen die naar school gaan, ouder wordende ouders, een midlife crisis. Op de leeftijd van 55 of 60 heb je waarschijnlijk andere zorgen die bij deze levensfase horen. Jouw levensfase! OK?

Je persoonlijke business model moet veranderen samen met de levensfasen.

Denk echter ook aan externe factoren: technologie, economische en sociale veranderingen die overal om ons heen zijn. Al die dingen werken op ons in als individu en ze hebben zeker invloed op de business-modellen van organisatie - de bedrijven waar wij voor werken of met werken.

Dus nogmaals, leer de vaardigheid van business modellering omdat je persoonlijke business model voortdurend zal veranderen, zowel in de tijd en als antwoord op de persoonlijke verandering van je leven en in reactie op externe krachten, zoals technologie, economie en sociale verandering.

Ten tweede, als je met je persoonlijke business model gewerkt hebt, heb je ontdekt dat je jezelf niet zo goed kent als je dacht. Herinner je je Sean Backus nog? We zijn allemaal een beetje als Sean; we zouden allemaal ons beter moeten kennen. In feite, het is ongewoon voor mensen om zichzelf goed kennen.

Er zijn een aantal geweldige oefeningen in het gratis boek voorbeeld die bij deze training zit. Ik heb het ook bij deze les bijgevoegd voor het geval dat. Laten we eens kijken naar een paar van die oefeningen:

Dit is de Levenslijn die we behandeld hebben in een vorige les. Laten we er eens naar kijken en je kunt deze nog een keer bestuderen. Zo ziet hij er uit. De Levenslijnoefening zal je helpen om beter te begrijpen waar je interesses, persoonlijkheid, vaardigheden en bekwaamheden liggen en van welke activiteiten je geniet. Als je dat nog niet gedaan hebt, zou je het misschien willen proberen, vooral met een partner.

Het Levenswiel is een andere zelf-assesmenttool dat vooral handig is als je het gevoel hebt dat je te veel werkt of behoefte hebt om meer tijd doorbrengen te met vrienden, familie, of interesses buiten je werk.

Ik hou echt van de oefening van de Doelvlag. We spraken over Doel in het begin van de training en <waarom> je iets doet belangrijker kan zijn dan <wat> je doet of <hoe> je het doet.

Tot slot zijn hier een paar oefeningen die je helpen om met de structuur van je persoonlijke business model te werken.

Je vindt bijvoorbeeld instructies over hoe je je model kunt diagnosticeren. Die hebben we al behandeld in een van de vorige lessen, maar deze schriftelijke instructies geven je een beetje extra hulp.

Dan is er een sectie met de naam "de berekening van Waarde." Dit kan echt nuttig zijn wanneer financiën niet je sterkste punt is.

Tot slot, een herinnering dat er meer dan 8.000 leden uit 100 landen zijn in de community van Business Model You. Dus dat zou een goede plek zijn voor je zijn om medestanders en hulp te kunnen krijgen:-)

Een persoonlijk business model is niet iets dat je alleen maakt voor op papier! Zodra je je canvas getekend hebt, herzien hebt en nog een keer herzien hebt, totdat je er uiteindelijk enthousiast over bent, is het tijd om actie te ondernemen. En dat is het onderwerp van onze volgende sectie en de laatste set van lessen. :-)

Her-Herzie je model
06:14

Sectie 4 Vragen om terug te kijken
2 questions

5.33 Hoe je model te testen met behulp van Gericht Onderzoek

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Je hebt je eigen persoonlijke business model gemaakt en nu is het tijd om verder te gaan. Maar wat betekent "verder gaan"? We gaan verder betekent testen. Waaromtesten? Laten we beginnen met een voorbeeld.

Weet je nog van Sean Backus? Sean was de full-time computerprogrammeur die gefrustreerd werd door de hele dan aan een computer te werken en het nodig had om zijn sociale persoonlijkheid uit te drukken in zijn werk.

Hij wilde trainingen geven. Als hij interne trainingen zou geven voor zijn bedrijf, zou hij nieuwe klanten (medewerkers) hebben en een nieuwe Waarde Propositie (kwaliteitsverbetering). Dit zijn de gewijzigde bouwstenen in zijn nieuwe persoonlijke business model.

Wanneer je bouwstenen aangepast hebt, wat je dan eigenlijk hebt zijn aannames of een set van hypotheses. Je denkt dat het nieuwe model zou kunnen werken - je denkt dat het zou kunnen werken - maar je weet niet zeker. Je moet het testen.

De manier waarop Sean zijn nieuwe persoonlijke business model testte was zeer eenvoudig. Hij ging naar zijn baas, en zei: "Baas, ik wil graag een aantal trainingen geven aan onze programmeurs in huis en ik denk dat ik hen kan helpen de kwaliteit te verbeteren, plus dat het heel leuk voor mij zou zijn en ik denk dat het mij energie op het werk zou kunnen opleveren. "

Zijn baas zei: "Klinkt goed!"

Dus dat was een zeer eenvoudige test.

Soms is de test echter niet zo makkelijk. Als je van baan wilt veranderen of je eigen bedrijf starten je veel meer en zorgvuldiger testen. Laten we eens kijken naar een andere situatie.

Herinnert je je Jet, de managementassistente bij het Europese adviesbureau? Jet had een zeer interessant nieuwe persoonlijk business model.

In haar inkomsten, of Benefits bouwsteen, gaf ze haar vaste salaris op en creëerde in plaats daarvan een op abonnement gebaseerd verdienmodel. Dat zou betekenen dat haar Kanaal geheel online zou zijn: cloud, internet en telefoon.

Dus dit waren de twee grote veranderingen in haar persoonlijke business model: Waardepropositie bleef hetzelfde. Ze moest die twee grote veranderingen zorgvuldig te testen, omdat de uitvoering van het nieuwe model zou betekenen te stoppen met haar baan.

Zoals je misschien nog weet, sprak ze met een aantal van de partners en ontdekte dat inderdaad, dat ze deze verandering in haar persoonlijke business model zouden accepteren. In feite, een van de partners was er erg enthousiast over.

Dus testte ze deze veronderstellingen of hypothesen, in haar model, en vond dat ze geldig waren.

Nogmaals, dit is erg belangrijk als je van plan bent om te stoppen met je baan, het veranderen van bedrijf, het starten van een eigen bedrijf of het maken van een zeer belangrijke verandering in je persoonlijke business model.

Soms is de meest effectieve manier om een nieuwe persoonlijke business model te testen om het gewoon uit te proberen. Bijvoorbeeld, als je er over nadenkt om je loopbaan te herontwerpen om een verpleegkundige of verzorger te worden. Een manier om je nieuwe model te testen is je als vrijwilliger aanmelden bij een bejaardentehuis of in een ziekenhuis. Daarmee zou je heel snel leren of je de interesses, persoonlijkheid en vaardigheden en bekwaamheden hebt die nodig zijn om een verpleegkundige of verzorger te worden.

Laten we eens een kijkje nemen op een specifieke testmethodiek gemaakt door mijn vriend en partner, Bruce Hazen, 's werelds grootste loopbaanadviseur. Het heet "Gericht Onderzoek."

Bruce zegt dat al het werk in deze wereld wordt gegenereerd door vier dingen. Vier zaken die allel bedrijven hebben: Problemen, Issues, Nodig en Trends. Alle organisaties hebben werk gemaakt van deze PINT elementen.

Een probleem betekent dat er iets kapot is of niet goed werkt.

Een issue betekent dat er niets gebroken is, maar regels, voorschriften of voorwaarden zijn aan het veranderen.

Nodig betekent dat er iets ontbreekt, of er is een verlangen of honger naar iets nieuws of anders.

Trends betekent dingen veranderen of bewegen in nieuwe richtingen, of mensen gaan zich anders gedragen.

PINT is nuttig omdat het helpt te identificeren wat voor werk gecreëerd wordt dat is afgestemd op je persoonlijke business model. PINT zal je helpen te zien wat de klant wil en wat het werk schept dat ze gedaan willen hebben.

Laten we eens naar een paar voorbeelden kijken hoe je dat doet. Je kunt dit formulier, dat bij deze les als een PDF-bestand is bijgevoegd, gebruiken.

Zo ziet het er uit. Neem een kijkje op pagina 1 van je PINT hand-out. Als eerste moet er ten minste een of twee PINT elementen zijn die het werk genereren in de branche of de organisatie, dat door jou persoonlijke business model bediend zal worden. De elementen die je beschrijft moeten je zeer interesseren - niet simpelweg hypotheses of aanname over de branche of de organisatie.

Beschrijf vervolgens ten minste twee vormen van Waarde die je kunt bieden die overeenkomen met de PINT-elementen.

Bijvoorbeeld, in antwoord op een probleem, je Waarde Propositie biedt een oplossing.

In reactie op een Issue, geef je inzicht.

In antwoord op Nodig, geef je middelen.

En in het licht van de belangrijke trends, geef je Positioneringsideeën.

Er is een voorbeeld in de hand-out. Laten we zeggen dat je geïdentificeerd hebt wat je denkt dat een belangrijke behoefte is: je hebt gemerkt dat softwarebedrijven die “agile programmeer” methodieken hebben geadopteerd hebben het moeilijk hebben, omdat ze geen teamleiders kunnen vinden met sterke sociale communicatieve - en leiderschapsvaardigheden. Dit is een Nodig waarvan je denkt dat deze bedrijven die hebben.

Jij hebt echter wel een Resource die zou kunnen voldoen aan deze behoefte: je hebt een IT achtergrond en je voorziet in communicatie training en teambuilding diensten.

Het idee hier is dat je je nieuwe persoonlijke business model kunt testen wanneer je PINT elementen en de bijpassende SIRP (Solution, Insights, Resources, Positioning ideas) onderdelen van je persoonlijke business model identificeert.

Dit doe je door middel van wat Bruce noemt Gericht Onderzoek. Dit staat op pagina 3 van je hand-out. Het idee achter Gericht Onderzoek is om informatieve interviews uit te voeren op basis van de PINT-SIRP match zojuist beschreven.

Het belangrijkste punt is om te voorkomen dat van het benaderen van andere professionals als een "goede leerling" terwijl er gezocht wordt naar de "leraar" om je informatie te vergaren! Je wil hen betrekken als een succesvolle onderzoekende professional: iemand die begrijpt en een standpunt heeft over Problemen, Issues, Nodig, of Trends in de branche of de organisatie die van belang is. Het belangrijkste: je moet 1) echt geïnteresseerd zijn in de PINT-elementen, en 2) klaar, kunnen en bereid zijn om iets te DOEN over die PINT elementen op basis van je nieuwe persoonlijke business model.

Hier is een voorbeeld van een uitnodiging voor een netwerk van de hand-out. Lees deze door en kijk of je een netwerkuitnodiging kunt ontwerpen die je helpt je nieuwe persoonlijke business model te testen.

Deze hand-out is een compleet overzicht van hoe je je persoonlijke business model kunt testen met de Gerichte Onderzoeksaanpak. Probeer het eens, en ik weet zeker dat je zult zien hoe krachtig het voor je kan zijn!

Hoe je model te testen met behulp van Gericht Onderzoek
09:13

Controleer je begrip van Gericht Onderzoek
6 questions

5.34 Customer Development Basics

Hallo Dit is Tim met herontwerp je loopbaan.

Het onderwerp van vandaag is Customer Development. Wat betekent Customer Development en waarom is het belangrijk?

Bedenk dat Klanten de mensen zijn die je helpt op het werk. Als je een full-time medewerker bent van een organisatie zijn je klanten ook: je werkgever, je baas, je collega's, enzovoort. En misschien ook de klanten van je werkgever

Wanneer je zelfstandige bent of een bedrijf te runt, dan zijn je klanten ook de organisaties en individuen die je dient.

Customer Development is een gestructureerd proces voor het verwerven van nieuwe klanten. Het is onderdeel van de woordenschat van het ondernemerschap. Het veronderstelt dat, als nieuwe onderneming of iemand die een nieuw persoonlijk business model heeft, je natuurlijk nog geen klanten hebt. Dus je moet naar buiten om ze te gaan zoeken.

Dit is erg handig voor onze doeleinden, omdat we veronderstellen dat je je loopbaan herontworpen hebt en nu moet je klanten vinden voor de nieuwe loopbaan die je ontworpen hebt! Voor velen van jullie kan dit betekenen een nieuwe baan vinden. Customer Development betekent het testen van je nieuwe persoonlijke business model en kijken of er klanten zijn die "kopen", om zo te zeggen.

En daarom is het belangrijk - omdat we allemaal willen dat onze klanten onze nieuwe persoonlijke business modellen kopen!

Laten we eens kijken naar het proces van het creëren van een persoonlijke business model.

Je begon met het tekenen van een persoonlijke business model Canvas. Dan heb je er over nagedacht. Je hebt nagedacht over de pijnpunten, de problemen, de kansen. Je hebt jezelf bekeken en de activiteiten die je leuk vindt, de mensen waar je graag mee wil werken, je persoonlijkheid enzovoorts. Je reflecteert terug naar je Canvas.

Dan herzie je – je wijzigde je Canvas. Ik hoop dat je dit een paar keer gedaan hebt en ik hoop dat je dat met een partner gedaan hebt. Wanneer je je canvas meerdere malen herzien hebt, kwam je met een heel mooi nieuw persoonlijk business model dat klaar is om te testen.

We noemen dit ook wel de Actie-fase. Wij noemen het "Actie", maar het gaat echt over het testen. In deze Actiefase, ga je de aannames van je eigen business model Canvas testen. Onthoud dat, wanneer we onze loopbaan herontwerpen, de meesten van ons een aantal onbewezen aannames of hypotheses in onze canvassen zullen hebben.

Het doel van Customer Development is om naar buiten te gaan en de hypotheses te testen om te zien of klanten willen kopen.

Hoe weet je wanneer je persoonlijke business model klaar is om te testen? Je moet er zeer enthousiast over zijn. Je moet tegen jezelf zeggen: "I Wow, dit is wat ik wil doen. Dit is wat ik ga proberen!" Dan is je model klaar om te testen.

De volgende stap is om er op uit te gaan en te praten met mensen over de issues die je geïdentificeerd hebt in het Gericht Onderzoek ™ (het onderwerp van een vorige les). Deze geïnterviewden hoeven niet echte potentiële klanten te zijn. Maar ze moeten de issues die je in je Gericht Onderzoek ™ geïdentificeerd hebben begrijpen. Zij moeten experts zijn in het onderwerp of in de industrie, of gebruikers van de diensten of producten die verband houden met je Gericht Onderzoek. Of, moeten in staat om je bij deze deskundigen te introduceren. Dat is wat je zoekt: sterke, deskundige meningen.

Praten met slechts één persoon is waarschijnlijk niet genoeg! Je moet met ten minste drie of vier mensen praten voordat je je persoonlijke business model kunt valideren. Wanneer je met mensen spreekt, wanneer mensen echt geïnteresseerd zijn, ze goed luisteren en wanneer hun ogen oplichten – dan kun je wellicht je model valideren. Als ze niet geïnteresseerd zijn of ze zijn het niet eens met wat je zegt, is het tijd om terig te gaan en je aannames te herzien en misschien ook wel je model te veranderen om tegemoet te komen aan de realiteiten van de markt.

Dus Customer Development is een "iteratief" proces: dat betekent dat je het een paar keer over en over moet doen tot je tegemoet komt aan de marktrealiteit en klanten bereid zijn te kopen.

Je zult verschillende sets van gesprekken met verschillende groepen mensen nodig hebben om andere aannames in je persoonlijke business model te bevestigen of te ontkrachten. Aan de andere kant, ben je misschien in staat om de hypothesen van je persoonlijke business model redelijk snel en makkelijk te valideren zoals Sean en Jet deden.

Zo nu ga ik weer naar mijn computer en toon je een geweldige website waar je meer over Customer Development kunt leren.

Hier zijn we op SteveBlank.com.

Steve Blank is de ondernemer die het Customer Development concept heeft uitgevonden, of liever gezegd formeel geëxpliciteerd.

Steve ’s basisidee was dat het opstarten van bedrijven, of nieuwe ondernemingen, fundamenteel verschillend is dan dat van gevestigde bedrijven. Het belangrijkste verschil is dat de gevestigde bedrijven een bewezen business model hebben, terwijl nieuwe ondernemingen onbewezen business modellen hebben.

Dat is wat we allemaal hebben als we onze loopbaan opnieuw uitvinden: onbewezen <persoonlijke> business modellen.

Steve ‘s website heeft een groot aantal mooie dingen. Laten we eens kijken naar "customer development". Er moeten een heleboel artikelen over Customer Development zijn.

Hier is een goede. Deze gaat over business model ontwerp. Hij heeft het natuurlijk over nieuwe ondernemingen of business modellen van bestaande organisaties. Maar je kunt nog veel leren door door de dia’s te gaan. Deze dia's praten over enterprise business modellen, en wat het betekent om een business model te creëren, testen, enzovoort.

Dus er zijn heel veel leuke dingen hier. Ga naar SteveBlank.com en lees het Customer Development proces.

We zijn bijna klaar met onze training. Gefeliciteerd om er op deze manier bij te blijven. Ik weet dat het pittig is.

We hebben nog twee korte lessen. De volgende heet "De Gouden Sleutel tot loopbaanontwikkeling - en ondernemerschap." Dus blijf afgestemd!

Customer Development Basis
08:01

Controleer je begrip van Customer Develeopment
3 questions

5.35 De Gouden Sleutel tot loopbaanontwikkeling

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Zijn deze online cursussen niet verbazingwekkend? Toen ik opgroeide was deze vorm van leren via internet onvoorstelbaar. Maar tegenwoordig is het gemeengoed en zeer effectief om nieuwe kennis op te doen.

In de aanloop naar onze laatste les in deze training, zou ik graag een stuk van advies willen aanbieden wat ik noem: "De Gouden Sleutel tot loopbaanontwikkeling (en ondernemerschap)."

Hier is het: Wanneer je een herzien of nieuw persoonlijke business model hebt, wat is dan het eerste wat je doet? Wat is de eerste kernactiviteit die je gaat ondernemen?

Nou, wat we allemaal doen, is zoeken naar mensen die ons kunnen helpen, toch? Met andere woorden, zijn we op zoek naar nieuwe Key Partners, of mensen die ons kennismaken kunnen laten maken met nieuwe Key Partners.

Nu, wat is de beste manier om nieuwe mensen te ontmoeten? In een afgelegen leeromgeving zoals deze, wanneer we partners nodig hebben om mee te werken aan gestructureerde oefeningen, heeft het veel zin om het internet te gebruiken om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ergens anders zou ik willen voorstellen dat het gebruik van internet niet de beste manier is om nieuwe mensen te ontmoeten.

Maar elke vorm van verandering in je loopbaan - of een belangrijk nieuw werk-gerelateerde initiatief dat je onderneemt - begint bijna altijd met het persoonlijk praten met nieuwe mensen. Meestal niet de mensen die je al kent. Waarschijnlijk zijn het die mensen waaraan je geïntroduceerd bent door mensen die je al kent of iemand die je onlangs ontmoet hebt. Studies tonen aan dat de meeste succesvolle loopbaan-gerelateerde bewegingen voortvloeien uit interacties, niet met mensen die we goed kennen, maar met de mensen wie we 'zwakke verbindingen " hebben.

Hoe realiseer je deze 'zwakke verbindingen’? Welnu je hebt hiervoor goede communicatiemiddelen voor nodig!

Laat me je voorstellen aan Clark's Communicatie Potentieel Schaal™. Kortom, het zegt dat de communicatiekracht exponentieel toeneemt in relatie met nabijheid.

Email, bijvoorbeeld, is de zwakste vorm van communicatie. Ik geef het 1 punt op de Communicatie Potentieel Schaal. Een telefoontje, aan de andere kant, is 10 keer zo krachtig als een e-mail. Daarom krijgt het een 10 op de Communicatie Potentieel Schaal. Maar persoonlijke ontmoetingen is de gouden standaard voor communicatie. Het scoort 100 op de Communicatie Potentieel Schaal.

Dus gebruik e-mail om een telefoongesprek met iemand proberen te krijgen. En maak gebruik van de telefoon om een persoonlijk gesprek te krijgen. Je zult veel verder komen door met iemand via de telefoon te praten en nog veel verder door elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Nogmaals, ik wil niet cynisch zijn over de kracht van online communicatie, zij zijn erg krachtig. Maar wanneer het tijd is om echt te beginnen met het maken van stappen in je loopbaan, is het absoluut noodzakelijk om naar buiten te gaan. Vergeet niet, zoals Derek Sivers zegt: "Alle grote dingen die in je loopbaan gebeuren, beginnen altijd met iemand die je kent. Ga en leer mensen kennen."

De gouden sleutel tot loopbaanontwikkeling
03:51

5.36 Focus op Modellering, niet op "Het Model"

Hallo Ik ben Tim met herontwerp je loopbaan.

Dit is de laatste les.

Het herinrichten van je loopbaan betekent het creëren van een nieuwe of ander persoonlijk business model. Maar dit is niet iets wat je maar één keer doen – je kunt het opnieuw en opnieuw doen in de loop van je loopbaan.

Als voorbeeld zul je waarschijnlijk je persoonlijke business model gaan veranderen als je ouder wordt, meer ervaring opdoet en als je belangen veranderen. En het is zeer waarschijnlijk dat je je persoonlijke business model zult veranderen als reactie op veranderingen in de economie, veranderingen in technologie en andere externe krachten.

Dus het basisidee is niet om te proberen te komen tot een "perfecte" model. Integendeel, het idee is om het proces van het creëren, het herzien en het testen van verschillende persoonlijke business-modellen onder de knie te krijgen. Er zijn een oneindig aantal persoonlijke business modellen waaruit je kunt kiezen en niet slechts één. Dus wees niet bang om weg te gooien wat je hebt en opnieuw te beginnen!

Je herinnert je misschien dat we begonnen zijn in deze training met het praten over Doel en hoe goede organisaties jou zouden kunnen inhuren voor het <waarom> je iets doet in plaats van wat of hoe je het doet. Het is heel nuttig om een doel in wat je doet te vinden, ongeacht hoe nederig dat doel kan zijn.

Vervolgens hebben bepaald dat werk het "het helpen van andere mensen" is. Die mensen die we helpen worden klanten genoemd. Dit was zeer handig toen we begonnen te werken aan business modellen voor ondernemingen en persoonlijke business modellen.

We hebben ook het fundamenteel verschil geleerd tussen Activiteiten en Waarde en dat allemaal het creëren van waarde moeten leren in plaats van simpelweg druk bezig zijn!

Vervolgens hebben we geleerd waarom geld slechts één loopbaan probleem oplost. De lange termijn uitdaging van het ontwikkelen van een succesvolle loopbaan ligt in het uitzoeken hoe je om gaat met het helpen van andere mensen. Dit is ook het geheim van een succesvolle ondernemer, omdat je alleen een succesvolle ondernemer kunt zijn als je een heleboel andere mensen helpt!

Daarna leerden we waarom je "passie" moet vermijden bij het selecteren van een baan. We hebben geleerd dat passie zeldzaam is, en dat voor de meesten van ons, het zich ontwikkelt als gevolg van competentie en ervaring - het is niet een vooraf bestaande aandoening die we kunnen ontdekken door middel van introspectie. Daarom is het ontwikkelen van vaardigheden en competenties meer fundamenteel is voor loopbaanontwikkeling (en ondernemerschap!) Dan proberen om een baan of carrière aan uw zogenaamde "passie" te koppelen.

Vervolgens leerden we het verschil tussen de "banen" en "werk." We hebben geleerd om "banen op een rij" te vermijden en we moeten een sterke <professionele identiteit> ontwikkelen. Jouw professionele identiteit is niet afhankelijk van een enkele functie of je positie binnen een specifieke organisatie. Het hangt af van het werk dat je doet en dat overstijgt elke organisatie of functieomschrijving. Het is een richting in plaats van een bestemming.

Daarna presenteerden we de Levenslijn oefening om je te helpen een beter gevoel te krijgen van de mensen waar je graag in de buurt bent, de activiteiten die je wilt uitvoeren en de omgevingen waarin je graag opereert. Dit was een uitstekende voorbereiding voor het maken van je eerste persoonlijke business model.

Het volgende deel van de training was gewijd aan ondernemerschap. Zoals je je zult herinneren, beschouw ik loopbaanontwikkeling zelf als een vorm van ondernemerschap (en ondernemerschap is een vorm van loopbaanontwikkeling!). Ondernemerschap begrijpen is essentieel, want in de wereld van vandaag moeten professionals de basis hoe organisaties zichzelf financieel handhaven begrijpen en hoe waarde wordt gecreëerd en voor wie.

We gingen toen door een korte geschiedenis van de moderne theorie van het ondernemerschap waarvan ik hoop dat je leuk en nuttig gevonden hebt.

Vervolgens hebben we geleerd dat de ware kern van het ondernemerschap competentie is en niet "ideeën". Dit relateert aan de les over waarom je "passie" moet vermijden bij het selecteren van een baan. Populaire perceptie is dat ondernemers mensen zijn die met goede ideeën komen. De waarheid is dat ondernemers mensen zijn met zeer sterke vaardigheden.

Onze volgende les was over financiën. Je leerde over resultatenrekeningen en waarom elke organisatie - for-profit, non-profit, overheid, of op andere wijze – de elementaire logica van geld moet volgen. Het basisinstrument voor het begrijpen van deze logica is de winst-en verliesrekening.

Schaalbaarheid was onze volgende onderwerp. We hebben het gedefinieerd en lieten zien waarom het belangrijk is om dit te begrijpen, of je nu je eigen bedrijf start of gewoon overweegt een baan te nemen bij een nieuwe organisatie - of bij een andere afdeling van je bestaande organisatie.

Vervolgens hebben we gekeken naar de vier werkstijlen: werknemer, zelfstandige, ondernemer en investeerder. De meesten van ons zijn het beste af om te werken als werknemers of anders als ZZP’er. Maar deze les was erg handig wanneer je overweegt een bedrijf te starten - of uiteindelijk een investeerder wil worden!

Om dit onderdeel over ondernemerschap samen te vatten, hebben we gesproken over redenen waarom je <geen> ondernemer moet zijn! Als voormalig professor aan de universiteit, gespecialiseerd in ondernemerschap en als ondernemer zelf, zou je denken dat ik een grote aanjager ben om mensen ondernemers te laten worden. Niet zo! De meesten van ons - maar niet allemaal - zullen gelukkiger, succesvoller, en financieel beter af zijn als we geen ondernemer zijn.

Het volgende deel van de training richtte zich op de business modellen voor ondernemingen. We hebben business modellen vastgesteld als de logica waarmee een onderneming waarde creëert en levert aan klanten en gecompenseerd worden om dat te doen. We hebben geleerd het Business Model Canvas te gebruiken en ik weet zeker dat je ervaren hebt hoe krachtig het kan zijn. Een belangrijk punt was dat iedere organisatie, ongeacht de grootte, branche, of dat het een for-profit of non-profit is, een business model heeft - of dat business model nu stilzwijgende (onbeschreven en gewoon bestaat) of expliciet (formeel ontworpen en beschreven) is. Natuurlijk moedigen we alle organisaties aan om formeel hun business modellen te ontwerpen en beschrijven.

Vervolgens heb ik je gevraagd om met het ontwerpen van het business model van de organisatie waar je momenteel voor werk of een organisatie waar je voor zou willen werken in de toekomst, te oefenen. Ik liet je een gratis online tool zien dat je kunt gebruiken om je canvas met iedereen in de wereld te delen. Ik hoop dat je dat ook gedaan hebt want het creëert een nieuw inzicht voor je.

Daarna liet ik jullie twee "geheime wapens" zien die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar nieuw werk. Één is de EDGAR dienst en die werkt alleen voor beursgenoteerde ondernemingen. De andere is het Business Model Canvas! En die werkt voor elke organisatie.

Ons volgende onderwerp van studie was persoonlijke business modellen. Je tekende je "as-is" persoonlijke business model, daarna heb je het gediagnosticeerd om je "pijnpunten" te identificeren. Ik hoop dat je een partner gevonden hebt en de oefeningen deed waarbij je je Persoonlijke Business Model Canvas uitgewisseld hebt en elkaar hielpen om jullie persoonlijke business modellen te begrijpen en te herzien. We hebben ook een aantal korte cases laten zien die illustreerde hoe andere mensen hun persoonlijke business modellen gediagnosticeerd en herzien hebben.

Ten slotte hebben we onderzocht hoe je een nieuw persoonlijk business model kunt testen. We verkenden de Gerichte Onderzoeksaanpak, die in feite een manier is om het traditionele "informatief gesprek" opnieuw uit te vinden. We hebben laten zien hoe al het werk voort komt uit PINT elementen: Problemen, Issues, Nodig en Trends, en hoe je je Waarde Propositie kunt ontwerpen om te reageren op de PINT elementen in de industrie waar je wilt werken.

Tot slot hebben we gekeken naar de basis van Customer Development, dat een gestructureerd proces is voor het verwerven van nieuwe klanten. We zagen hoe het belangrijk is om elk van de onbewezen veronderstellingen, of hypothesen, in je persoonlijke business model te testen en hoe dat te doen.

Ik hoop dat je genoten hebt van Herontwerp je Loopbaan. Het maken van deze training was een enorme hoeveelheid werk, een enorme hoeveelheid plezier en ik zou graag uw feedback horen. Veel succes met waar je ook gaat werken en blijf in contact!

Tim Clark en Marijn Mulders

Focus op modellering, niet op Het Model
09:31
About the Instructor
Tim Clark
4.6 Average rating
188 Reviews
1,146 Students
5 Courses
Best-selling author, entrepreneur, and career redesigner

Tim Clark is an educator, entrepreneur, NEXT-certified entrepreneurship trainer, and author who leads the global personal business model movement. After selling his startup to a NASDAQ listed entity in a multi-million-dollar transaction, he completed doctoral research in international business model portability and went on to author or edit five books on entrepreneurship, business models, and personal development, including the international bestsellers Business Model You and Business Model Generation, which together have sold more than a million copies in 30 languages.

Marijn Mulders
3.2 Average rating
21 Reviews
128 Students
2 Courses
Best-selling author,entrepreneur,career - business developer

Marijn Mulders was at one of the first in Holland who graduated for AMBI, Automation and Mechanization of Administrative Computing. After several years of content in the field of ICT, he worked in a commercial function for several companies, especially how ICT contributes to the results of companies. With Cap Gemini he assisted companies in the Paper, cardboard and corrugated industry in redesigning their business processes and business models. He moved then to one of his clients KNP BT supporting the subsidiaries in Europe and America. The main objective of his job was supporting change processes of the subsidiaries to improve business results with the support of ICT, mainly ERP systems. He is now working at Avans University of Applied Sciences in Breda where he also coaches of how theory and practice go together and he is specialized in ENTRPRENEURSHIP. Marijn has its own management and training company. Besides that he is writer of different management books including the best seller 101 management models. Lately he followed the Change Management course at the Nyenrode Business University in Breukelen, Holland.