0'dan 100'e Uygulamalı Konteyner Temelleri ve Docker
What you'll learn
- Konteyner teknolojisi temelleri
- Kendi konteyner çalışma zamanını oluşturma
- Docker imajları oluşturma
- Docker kurulum ve kullanımı
Requirements
- Kurs için bir önce gereksinim bulunmamakta
Description
Bu eğitimde, sıfırdan başlayarak detaylı anlatımlarla ele aldığımız konteyner temellerini, ardından da Docker'ı sizler için hazırladığımız lab ortamında kendiniz deneyimleyeceksiniz.
Eğitimde katılımcıların Konteyner'lar hakkında hiç bilgiye sahip olmadığı varsayılmaktadır. Docker'a giriş yapmadan önce teker teker aşağıdaki konteyner bileşenlerini inceliyeceğiz;
Chroot
Network namespace
PID namespace
Mount namespace
UTS namespace
User namespace
CGroup namespace
Detaylı olarak anlatılan bu bileşenlerin her biri için size lab ortamı sunulmakta. Sunulan bu lab ortamında bir rehber eşliğinde adım adım kendiniz deneyimleyerek öğreneceksiniz.
Bu bileşenlerin anlatımı ardından sizin için hazırlanan lab ortamında basit bir container runtime'ı oluşturacaksınız. Bu şekilde, kullandığınız Docker v.b. konteyner çalışma zamanı uygulamalarının arkaplanda neler yaptığınız daha rahat anlayacaksınız.
Docker öncesi aktif kullanılan Linux Containers (LXC ve LXD) hakkında bilgi edinerek yine lab ortamında kullanacaksınız.
Bu dersler ardından Docker'a giriş yaparak lab ortamında kendiniz deneyimleyeceksiniz;
Docker Mimarisi
Docker Nesneleri
Docker Hub
Docker CLI ile komut satırı kullanımını
Docker imaj çekme, listeleme, başlatma, durdurma v.b. sık kullanılan işlemler
Bu eğitimle Konteyner teknolojisi ve Docker'ı temelden, adım adım ve deneyerek öğreneceksiniz.
Who this course is for:
- DevOps
- Uygulama Geliştiricisi
- Sistem Yöneticileri
Course content
- Preview03:09
- Preview10:24
- 00:05Etkileşimli Ortam Kupon Kodu
Instructor
Bilgisayar mühendisi olan Fatih Boy Ankara/Türkiye’de yaşamaktadır. Kendi şirketinde özellikle bankacılık, sigortacılık ve otomotiv sektörlerinde IT danışmanlığı ve yazılım hizmeti sunmaktadır. İş yaşamı boyunca pek çok başarıya imza atan Fatih Boy, Microsoft tarafından 2011-2016 yıllarında üst üste 6 defa Visual C#, Visual Studio and Development Technologies gibi konularda Microsoft En Değerli Profesyoneli (MVP) ödülüne layık görülmüştür. C#, Java, Asp.Net, Php gibi farklı programlama dilleriyle ve Mysql, MsSql, Oracle veritabanlarıyla masaüstü uygulamaları, web teknolojiler, akıllı istemciler gibi pek çok farklı mimari üzerinde çalışmıştır.
DevOps süreçleri, kurumsal veri yolu ve sistem mimarileri konularında uzmanlaşmıştır. Jenkins, Elasticsearch, Redis, RabbitMQ, Kubernetes, Openshift v.b. pek çok ürün ve teknoloji üzerine danışmanlıklar vermektedir. Linux Foundation tarafından verilen Certified Kubernetes Application Developer (CKAD) sertifikasına sahiptir. İş hayatı boyunca yazılım uzmanı, takım lideri, proje yöneticisi, kıdemli yazılım mimarı, yazılım müdürü, danışman gibi çok farklı pozisyonlarda görev almış olan Fatih Boy, bu görevlerinde ekip çalışması, sistem mimarileri, ALM süreçleri ve DevOps gibi çok farklı konular üzerinde çalışarak önemli deneyimler kazanarak uzmanlaşmıştır.
İş yaşamı boyunca görev aldığı Sağlık Bakanlığı Ulusal Sağlık Bilgisi Sistemi (Sağlık-Net/e-Sağlık), Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı EGE Web Servisleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı E-İhale, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kurumsal veri yolu gibi ulusal çapta projelerde önemli deneyimler kazanmıştır.
Kendisinin aynı zamanda, aralarında “Understandable Logical Design Specifications for HL7 CDA Interoperability” (MedInfo World Congree, 2007 Londra, İngiltere) ve “Simplifying HL7 v3 Message Implementation and Adaptation Using CDA” (9th International HL7 Interoperability Conference, IHIC 2008, Yunanistan) gibi yayınlarda yazar/yardımcı yazar olarak yer aldığı makaleleri bulunmaktadır.