Requirements
- Kendine güven
Description
Bu eğitim serisinde Freebsd üzerinde Redis kullanımı anlatılmaktadır.Redis bellek tabanlı bir veritabanıdır.
Genel olarak cache sistemi olarak kullanılır.Karmaşık sorguların sonucu burada tutulabilir.Bu şekilde sürekli sorgu gönderilerek kullanılan sistemin yükünü hafifletilir.
Ayrıca programlama dilleri arasında haberleşme içinde kullanılmaktadır.Bir veriyi redis sayesinde belleğe atıp, başka bir programlama dilinde veriyi alıp kullanabilirsiniz.Hızlı bir veri alışverişi yapmanızı sağlar.
Bellek tabanlı olduğu için redis çok hızlıdır.Sistem özelliklerine bağlı şekilde saniyede 40 milyon isteğe cevap verebilir.Örneğin büyük verileri buraya basarak hızlıca erişim yapabilirsiniz.
Cluster mantığı ile birden fazla redisi bir birleri ile haberleştirebilirsiniz.Bu şekilde bir sunucuzda oluşa bilecek bir kesintide diğerlerinden devam etmesi sağlanır.
Master - Slave mantığı ile birden fazla redis bir master redisine bağlayarak sekronize şekilde çalıştırabilirsiniz.Bu şekilde tüm redislere saniyeler içinde veri ekleye bilirsiniz.Ayrıca her slave yeniden başladığında master'a bağlanarak onun veritabanını indirerek kendi içine alır.
Redis temel çalışma prensibi key - value şeklindedir.Keyi çağırdığınızda value değerini verir.Rediste bir value 512 mb boyutunda veri atayabilirsiniz.Bu şekilde resimleri yada videoları ram yani belleğe ekleyebilirsiniz.Tabi bu denli büyük verileri eklediğinizde
Bir çok programlama dili redis desteklemektedir.Aşağıda listesi mevcut.Redis sitesine girerek buradan programla dillerine ait kütüphanelere erişip indirebilirsiniz.
ActionScript, ActiveX/COM+, Bash, Boomi, C, C#, C++, Clojure, Common, Lisp, Crystal, D, Dart, Delphi, Elixir, emacs, lisp, Erlang, Fancy, gawk, GNU, Prolog, Go, Haskell, Haxe, Io, Java, Julia, Lasso, Lua, Matlab, mruby, Nim, Node.js, Objective, C, OCaml, Pascal, Perl, PHP, PL/SQL, Pure, Data, Python, R, Racket, Rebol, Ruby, Rust, Scala, Scheme, Smalltalk, Swift, Tcl, VB, VCL, Xojo, Zig
Who this course is for:
- Bellek tabanlı cacheleme isteyenler
- Hızlı veritanı isteyenler
Instructor
2010 dan beri yazılım ile uğraşmaktayım.Website yapımıyla başladığım yazılım dünyasına,mobil uygulama,network şeklinde devam ettim.7 yıl boyunca freelance olarak çalıştım.3 yıldır ise Göller Bölgesi Teknokentde bulunan Arjeta Bilişim de yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım.Yeni şeyler uğraşmayı,Arge yapmayı seviyorum. Bu zamana kadar bir çok yazılım dili ve veritabanıyla uğraştım.Tecrübelerimi artık eğitim şeklinde sizlere sunacağım.