Tütsü Yapımı ve Tüm Detayları
What you'll learn
- Tütsü nedir?
- Tütsü çeşitleri nelerdir?
- Tütsü yapım araçları nelerdir?
- Her çeşit tütsü yapımı
- Niteliklerine göre tütsü tarifleri
Requirements
- Hiçbir deneyim gerektirmez
Description
Tütsü kullanımı tahmini olarak 1.yy’a kadar uzanmaktadır ve esas olarak dini seremonilerde kullanılma amacı ile Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan yapılır. Yüzyıllar boyunca kullanılan tütsüler, meditasyon, ferahlama, kötü kokuları bastırma ve kötü ruhları kovmak gibi amaçlar için kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre tütsü kullanımının kökeninde dini ayinlerin yattığını kanıtlar.
Tütsü Nedir?
Tütsü nedir sorusuna cevap olarak eski Türkçe’de tütsü kelimesi duman çıkaran obje demektir cevabı verilebilir. İsim kökeni olarak eski Türkçe’den gelen tütsü; yakıldığında çeşitli kokular çıkaran ve kötü kokuları bastırmak amacı ile ya da enerji yayması ve kişinin veya ortamın enerjisini temizlemek amacı ile kullanılan bir malzemedir. Tütsüler farklı türlerde olabilmekle birlikte her tütsünün işlevi farklıdır. Yakıldıklarında türlerine göre ortaya koku çıkaran tütsüler, odak arttırmaya yardımcı olmanın yanı sıra zihni de açarlar. Bu sebepten dolayı yoga, meditasyon ve reiki gibi kişinin odaklanmasını gerektiren çalışmalar yapılırken tütsü yakılabilir. Ayrıca farklı dinlerde ve farklı kültürlerde ritüeller yani ayinler öncesinde ya da sonrasında veya ayin sırasında kullanılabilir.
Tedavi süreçlerinde dua, büyü ve muskalardan faydalanılmıştır. İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır. Dini ayinlerde kullanılmaya başlanan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı genişlemiş ve değişen kültürler, yaşam tarzları ve dini inanışlar sayesinde günlük hayatta kullanılmaya başlanmış ve dini mimarilerde de kullanımı yaygınlaştırmıştır.
Tütsüler İslam kültüründe, Bizans kültüründe ve Selçuklu kültürü ile Osmanlı kültüründe de kullanılmış malzemelerdir. İslam kültüründe camii ve türbelerde kullanılan tütsüler, Bizans kültüründe kiliselerde ayin amaçlı yakılırken Selçuklu döneminde ise bulunan pek çok buhurdan sayesinde tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Osmanlı kültüründe ise saraylarda gül suyu ikramı sırasında tütsüler yakılıp çeşitli buhurdanlar kullanılmıştır. Günümüzde tütsü kullanımının yerini oda spreyleri almış olsa da ev ve odalarında tütsü kullanan insanların sayısı da yadsınamayacak kadar fazladır.
Tütsü Ne İşe Yarar?
Tütsü ne işe yararsorusuna cevap olarak şu cevaplar verilebilir:
Meditasyon, yoga ve reiki gibi zihin gücü gerektiren aktivitelerin yapıldığı ortamlarda tütsü yakılması odaklanmayı pozitif olarak etkiler.
Tütsüler yakıldıkları mekanlardaki kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları kovar.
İçerikleri tamamen doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermenin yerine solunum yolu sağlığını olumlu yönde etkiler.
Günlük yaşantıda kişinin karşısına sıkça gelebilen sıkıntılı durumlardan dolayı oluşturduğu stresi azaltmaya ve dindirmeye yarar.
Terapi ve odaklanma etkilerinin yanı sıra tütsüler böcek uzaklaştırıcı olarak da kullanılabilirler.
Çoğu alternatif tıp uygulamasına göre daha pratik ve uygulanması daha kolay olan tütsüler, alternatif tedavilerde kullanılabilir.
Her bir tütsünün aromasının farklı olması sebebi ile vücutta ve zihinde yarattığı etki farklıdır. Bu sayede kişilerin bulundukları duruma göre tütsü seçimi yapma lüksleri vardır.
İnsanların yanı sıra iç mekanlara ve eşyalara da olumlu yönde etkiler göstermekte olan tütsüler, iç ortam ferahlığını sağlar.
Who this course is for:
- Tütsü yapımını merak eden herkes
Instructor
UZMAN DİYETİSYEN
EBRU PİROĞLU DURGUT
Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden “13-16 yaş çocuklarda büyüme geriliğine dair tez çalışması ve bu çalışmasının ‘journal’ olarak yayınlanması ile mezun olduktan sonra; ilk iş hayatına Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun yanında “Yaşasın Hayat” kliniğinde başladı. Burada özellikle Wellness-Anti Aging konularında ihtisaslaşmasının ardından; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Klinik Diyetisyen olarak göreve başladı. Bu esnada beslenmemin tamamen psikolojik bir olgu olduğuna inanarak “Beslenme Psikolojisi” üzerine mastır yaparak “ruh-beden-zihin” dengesini genç yıllarda kuran bir diyetisyen oldu. Metabolik ve genetik hastalıkları olan çocuklar için kurulmuş vakıflarda gönüllü diyetisyenlik yaparak; özellikle otizmli çocuklarla uzun süreler çalıştı. Bunların yanında özellikle obezite, diyabet, metabolik sendrom konusunda çalıştığı hastanede besin intoleransı konusunda çeşitli eğitimler alarak eliminasyon diyetini hastalarına başarılı şekilde uyguladı. Holistik Yaşam’ın olmazsa olmazlarından biri olan “Diyet ve Beslenme”yi klişelerden kurtararak diyetin aslında kısıtlamalarla dolu listelerden ibaret olmadığını, bu işin beyinde bittiği ve “Detoks & Eliminasyon Diyeti”nin zaman zaman vücudumuzu tanımak ve rahatlatmak adına hayatımıza sokulması düşüncesini; deneyimlerini sizlerle paylaşmak ve bir ömür boyu “Sürdürülebilir Sağlık” için “Holistik Yaşam” biçimini herkese aktarabilmek amacıyla kolları sıvadı.
dyt.ebrudurgut
www. birlokmasaglik .com
Gerçek mesleğinin yanında Marbling Bodrum Losyon Mum markasını da kuran Diyetisyen Durgut, losyon mum markasını şöyle anlatıyor;
“Bir hobisi olmalı insanın diyerek çıktığım bu yolda; severek, eğlenerek yaptığım işi ciddiye aldım, bu sayede başarılı olmak çok da zor olmadı diyebilirim. İnsanların mum tutkusu bilinen bir gerçektir. Mumların sevilmesinin yanı sıra, sağlığımızı olumsuz etkilediği gerçeğini yıllardır duyarız. Mum hayranı olan biri olarak, bu konuda en sağlıklı ve en iyi performanslı mumu üretmek istedim. Marbling Bodrum olarak sadece yanıp biten mumlar değil, faydası olan mumlar üretmeye başladım. Kokuların yıllardır bilinen tedavi edici özellikleriyle ruhunuza, soyanın ve yağların tedavi edici anti-aging özellikleriyle de cildinize dokunmak fikriyle çıktık yola. Marbling Bodrum mumlarının erime noktası çok düşük olduğundan, yağ masajı için doğrudan cildinize sürmeniz güvenlidir. Yazın sıcaklığını unutturmayan hindistan cevizi & yaban mersinli; zihni güçlendirip, zindelik ve enerji veren narçiçeği & miskli ve antioksidan özelliğiyle rahatlatan yasemin & yeşil çaylı çeşitlerimizle Bodrum evlerinin vazgeçilmezleri arasına girdik.”
Evinizi ve cildinizi güzelleştirecek mumların kokuları ile de ruhunuzu dinginleştirin.
Yiyemediğiniz Hiçbir Şeyi Cildinize Sürmeyin
Muma duyduğu hayranlıkla evinde atölye kurarak mum yapmaya başlayan Ebru Piroglu Durgut, mumları yaparken kullandığı kimyasallardan rahatsız olmaya başladıktan sonra "Neden Sağlıklı Mum Yapamıyorum?"diyerek düşünürken yaptığı araştırmalar, katıldığı workshoplar sayesinede içinde hiçbir kimyasal bulunmayan, sürülebilir hatta yenebilir mumlar üretmeye başladı.
2006 yılından bu yana, losyon mumlar olarak bilinen masaj mumları yurt dışında popularitesini arttırdı. Türkiye'de de kimyasal içerikli mumlar yerine artık evlerde de bu sağlıklı mumların kullanılması gerektiğini düşünen Durgut, her kesime hitap edebilecek Losyon Mumlar üretiyor.
Bu sağlıklı mumların insanlar tarafından bilinmesi ve kullanılması gerektiğini söyleyerek, kendisine böyle bir misyon yükledi.
Konseptimiz; Öz'e ve Doğaya dönüş. Aslına inme ve özüne dönüş.
Neden Farklıyız? "Koku gönül gözünüzü açar" Hz. Mevlana, felsefesiyle kokuların şifa özelliklerine önem verdik. Sadece yağlardan faydalanarak hazırladığımız mumlarımızın en büyük özelliği sadece yanarken kokmalarıdır. %100 soya/balmumu, %100 aromaterapi yağı, %100 el emeği Eriyen kısımlar losyondur, sürülebilir.
Misyonumuz; Bugün mevcut olan en sağlıklı, en iyi kokan, en iyi performanslı mumları hazırlamaktır. Sürülebilir losyon mumlarla "HEM DUYGULARINIZA HEM CİLDİNİZE HİTAP ETMEK" istiyoruz.
Vizyonumuz; Artık sağlıksız ve kimyasallarla dolu parafin mumların değil, sağlıklı, sürülebilir ve tedavi edici kokularıyla Marbling Bodrum Losyon Mumlarının tercih edilmesini sağlamaktır.
marbling.bodrum
www. marblingbodrum .com