Nežna evolucija
5.0 (4 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
14 students enrolled

Nežna evolucija

Transformativno unutrašnje putovanje
5.0 (4 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
14 students enrolled
Created by Tasha Nikolic
Last updated 4/2020
English
Price: $109.99
30-Day Money-Back Guarantee
This course includes
  • 5.5 hours on-demand video
  • 2 Practice Tests
  • Full lifetime access
  • Access on mobile and TV
  • Certificate of Completion
Training 5 or more people?

Get your team access to 4,000+ top Udemy courses anytime, anywhere.

Try Udemy for Business
What you'll learn
  • Polaznici će postepeno biti vođeni kroz svaki korak na putu joge. Student will get the step by step guidance on the path to yoga.
  • Namera programa je da pruži edukativne sadržaje, praktične smernice, odgovarajući kontekst i podršku u radu. Na taj način gradimo samostalnost i učimo kako da prilagodimo ponuđene tehnike ličnim potrebama i nastojanjima. U tom nežnom osvajanju slobode krije se prava draž i vrednost procesa. Upon completing the course they will be able to apply the principles of the practice independently according to their own needs and preferences.
Requirements
  • Generalno dobre zdravstveno stanje. Generally good health.
  • U slučaju određenih zdravstvenih smetnji, neophodno je konsultovati se sa stručnim licem pre pristupanja programu.
Description

Dobrodošli na uzbudljiv i osnažujuć proces svakodnevnog rasta i postepenog preobražaja!

Većini nas danas više nego ikada i češće nego što želimo da priznamo sebi potrebno usporavanje i pojednostavljivanje našeg kako dnevnog, tako i životnog ritma. Tome se pridružuje potreba za negujućim smernicama i konkretnim alatima koji nas sveobuhvatno podržavaju i unose iskru radosti u sve što činimo i sve što jesmo.

Primaran fokus kursa Nežna evolucija je energiji stabilnosti i rad sa bazičnim centrom životne snage. Na taj način jačamo psiho-fizičku stabilnost dok gradimo integritet naše prakse, ali takođe učimo i vežbamo kako da na dostojanstven i svestan način koračamo kroz svaki dan.

Program je osmišljen da vam pruži jednu vrstu solidne baze koju možete po potrebi da nadograđujete a kojoj je uvek korisno da se iznova vratite bez obzira na stepen prethodnog iskustva.

Možete se osloniti na nju tokom gustih životnih perioda kada deluje gotovo nemoguće izdvojiti dovoljno vremena za ovu ili sličnu vrstu prakse u okviru škole i joga zajednice, ili pak kao dopunsku ličnu praksu kojom ćete negovati visok i stabilan energetski nivo u danima između grupnih susreta.

Program obuhvata tematska predavanja i časove različitog trajanja, nivoa i sadžaja.
Od bazičnih tehnika disanja, energizacije i svesnog uzemljenja, preko kreativnih sekvenci i preciznog telesnog pozicioniranja kroz praksu asana, do negujućih meditativnih rituala, reflektivnih zadataka i kontemplativnih smernica.

Čast mi je da podelim sa vama znanja i tehnike koje otvaraju ona nevidljiva vrata beskrajnog potencijala i stvaraju povoljnu klimu za rast i transformaciju.

Radujem se zajedničkom putovanju!

Who this course is for:
  • Za učešće u programu nije neothodno predhodno iskustvo. Sve što vam treba je dobra volja, otvoreno srce i odluča um! All levels
Course content
Expand all 26 lectures 05:21:16
+ Uvodne lekcije: Pripreme za avanturu
5 lectures 43:59
Dobrodošlica
01:11
Kako individualizovati praksu
03:59

Osnovni sedeći položaj pogodan za meditativnu praksu i ugodnu primenu različitih tehnika disanja.

Ključne teme:
- Terapeutski benefiti i energetski efekti;
- Mere opreza, upozorenja i kontraindikacije;
- Korektno pozicioniranje i modifikacije;
- Kontrapoložaj – princip kompenzacije;
- Koja je tvoja supermoć?

Uživajte!

Preview 11:26

O važnosti i praktičnoj primeni pravilnog potpunog, troslojnog disanja, volumenu daha i praničnom kapacitetu.
Regulacija unutrašnjih ritmova – od fizioloških ritmova do suptilnih procesa kao preduslov ali i rezultat mudre duhovne prakse.
Svesnost kao alfa i omega čitavog putovanja i dah kao najbolji vodič na toj transformativnoj avanturi.

Trenuci lekovitog negovanja sebe kroz tehniku čija primena je dostupna i poželjna uvek i svuda.

Obucite nešto udobro, smestite se udobno i uronite!

Bonus materijali: Jogisko disanje
12:12

Uronimo kratko u svet joga anatomije kako bi nam praksa bezbednija, prijatnija i delotvornija!

Lekcija obrađuje strukturu, osnovne pokrete kičmenog stuba i praktične primere principa optimalnog poravnanja koje možemo primenjivati u i van joga prakse:

- Inteligencija naše kičme;
- najčešći obrasci narušene posture i predlozi za korekciju;
- princip stabilnosti i udobnosti u kontekstu kičme i  zašto ih negovati kroz svaki pokret;
- kako do skladnog odnosa fizičke i mentalne snage i gipkosti;

Vrednom primenom do trajne promene!

Bonus materijali
15:11
+ Prva nedelja putovanja: ples saosećanja
6 lectures 01:43:43
Važnost namere
03:33

~Demonstracija i precizne verbalne instrukcije korektnog poravnanja kroz osnovne joga položaje.

Namera
ovog materijala je da pruži višestruku podršku – novim putnicima u joga avanturi može pomoći da lakše usvoje predviđene tehnike, dok iskusnim joginama-ijima daje mogućnost dubljeg razumevanja sebe kroz praksu. Sve to kroz:

- Istraživanje pokreta kičmenog stuba, snage i pokretljivosti svakog segmenta leđa;
- sinhronizaciju daha i pokreta;
- adekvatno uzemljenje i pažljivo pozicioniranje šaka i stopala (energetske ključeve u predelu dlanova i tabana) čime posredno rasterećujemo čitav rameni pojas;
- moguće modifikacije bazičnih tehnika, mere opreza i načini mudrog produbljivanja položaja.

Bez obzira na nivo predhodnog iskustva, povremeno vraćanje na temeljne principe prakse - kako na terenu prostirke, tako i u kontekstu svakodnevnog života, može biti zaista lekovito.

Dobrodošli!

Opšte smernice pozicioniranja
25:16

Buđenje

Jutarnja praksa je svojevrsno baždarenje za novi dan kroz postepeno buđenje kičme, provetravanje pluća, masažu ramenog pojasa i otvaranje grudi. Prepoznajemo željeni kvalitet iskustva i negovanjem fokusa oblikujemo novi dan.

Izbor uzejmljujućih položaja pruža optimalnu kombinaciju stabilnosti i receptivnosti, za snažan um i mekano srce.

Uživajte u svesnom kretanju po prostirci pre nego što zakoračite u novi dan!

Buđenje - jutarnja praksa
18:41

Ples svesnosti i daha

Učimo kako da kroz praćenje disanja uronimo u postojano Prisustvo.
Jednostavna i uvek dostupna pomoć, podrška i instrument svesne promene.
Najdelotvorniji način samoregulacije i samoisceljenja, pri ruci uvek i svuda!

Dubok udah i duuug izdah! :)

Mala istraživačka ekspedicija: dah
12:53

Energetski potencijal mantre nudi oslobođenje od patnje kroz zaštitu od ličnih i kolektivnih poteškoća uz istovremeno razvijanje skrivenih potencijala, negovanje samilosti i saosećanja.

Osvešćujemo ženski aspekt celokupne kreacije i arhetip majke koji nam nudi utehu, pruža toplinu i uči suštinskom razumevanju.

OM TARE TUTTARE TURE SWAHA

Uputite plemenitu molitvu i primite blagoslov srcem.
Za najviše vaše dobro svih!


*Za dodatno objašnjenje i dublje razumevanje predlažem da pogledate lekciju o mantrama. Tu ćete imati priliku da saznate više o vrednosti drevnih mantri kroz susret nauke i duhovnosti, o blagotvornim mentalnim efektima i velikom energetskom potencijalu, odnosno o pročišćujućem i energizujućem svojstvu mantri.
Sve to u susret posvećenijoj praksi i ispunjenijem životu.

Mantra
19:17

Danas nas čeka jedna mirna i tiha praksa.

Korisno je da imate pri ruci nešto od dodatnog materijala poput peškira kojim na kraju prakse možete prekriti oči, i ćebe – kojim ćete se pokriti.

Budite slobodni da se nakon prakse zadržite u položaju Shavasane koliko god osećate da je potrebno kako biste integrisali sve efekte prakse.

Čekam vas sa druge strane prostirke ;)

Svesno usporavanje - jin praksa
24:03
+ Dobrodošli u drugu nedelju!
5 lectures 01:16:55
Dodatne smernice: iskustvena spoznaja
02:05

Svojevrsna “duhovna kiropraktika” kroz negujući odnos sa sobom.

Postepono rasterećenje tela i emocionalno oslobađanje otklanjanjem nepotpunog ili neadekvatnog protok vitalne sile kroz kanale energetskog tela.
Gradimo dinamičan niz dok istražujemo nove tačke oslonca, novi nivo stabilnosti. Koračamo kroz polje beskrajnih mogućnosti dok negujemo radoznalost deteta ka neutranom stanju uma i sitosti srca. :)

Dopustite da dah bude vaš kompas – da vas odvede do čudesnih predela unutrašnjeg prostranstva, do mesta kojima je najpotrebnija vaša pažnja kako bi se probudila, procvetala i radosno dočekala proleće vašeg života!


Dnevna doza svesnosti - meditacija u pokretu
23:08

Sila uzemljenja pomaže nam da pređemo put iz mentalne sfere i misaone svesti kroz telo i fizičke senzacije ka osećajnom biću - gde živi duboki osećaj harmonije, vitalnosti i smisla.

Praćenje fizičkih senzacija i jednostavni ali precizne telesni pokreti obezbeđuje nam maksimalnu stabilnost uz minimalan napor, miran um i otvoeno srce.

Uživajte u ovom isceljujućem ritualu kroz svesno samoposmatranje, samoistraživanje i samospoznaju, u meditativnom ritmu prakse kroz koju generišemo energiju hrabrosti 'za poneti'. :)

Plemeniti ratnik
21:09

Energetski potencijal mantre pomaže nam da uputimo namere za preobražaj neprilika, poteškoća i prepreka u nove životne mogućnosti, da pokrenemo lavinu transformativog potencijala kroz negovanje mudrosti, stabilnosti, jasnoće i posvećenosti.

OM GAM GANAPATAYE NAMAHA

Uputite plemenitu molitvu i primite blagoslov srcem.

Za najviše vaše dobro svih!

*Za dodatno objašnjenje i dublje razumevanje predlažem da pogledate lekciju o mantrama. Tu ćete imati priliku da saznate više o vrednosti drevnih mantri kroz susret nauke i duhovnosti, o blagotvornim mentalnim efektima i velikom energetskom potencijalu, odnosno o pročišćujućem i energizujućem svojstvu mantri.
Sve to u susret posvećenijoj praksi i ispunjenijem životu.

Mantra ~ slatki Ganesha
16:41

Mudra Maya Angelou kaže da je neophodno podjednako negovati i strast i strpljenje:
Strpljenje, samo po sebi, neće izgraditi hram.
Strast, bez mudrosti strpljenja, može srušiti hram.

Istražujemo naizgled suprotne kvalitete: strast kao voljnost, spremnost, odlučnost koja dolazi iz srca, i strpljenje kao poverenje da se sve odvija na svoj način i u svoje vreme, za najviše dobro kako lične, tako i kolektivne evolucije.


Bonus pitanje:
Kako ove kvalitete možete vežbati kroz vašu Sadhanu (duhovnu praksu)?
Kako ih možete otelotvoriti na terenu svakodnevnog iskustva?

Nasmešite se, opustite se i pridružite mi se!

Strast i strpljenje
13:52
+ 2
0 lectures 00:00

Namaste!

Kroz predhodne prakse imali smo priliku da skidamo sloj po sloj – nebitnih stvari, opterećujućih sadržaja, svega što narušava perspektivu i baca senku na unutrašnjeg učitelja.

Vreme je da ga pažljivo osluškujemo.

Slede smernice za kontemplaciju:
*nema pogrešnih odgovora :)

1. Kako možete da kombinujete korake na nov, svež, smeo način, izvan formalne jog prakse?

2. Da li dopuštate sebi da prepoznate unutrašnje signale koji vas nepogrešivo vode u pravcu izvorne radosti? Koji konkretan korak možete da preduzmete na bazi toga?

U susret smislenoj promeni
1 question
+ Dobrodošli u treću nedelju: proces integracije
5 lectures 01:16:10
Dodatne smernice: isceljujuće krize
02:08

Boginja Lakshmi u indijskoj mitologiji predstavlja i upućuje nas na svest izobilja i prosperiteta svake vrste.
Energetski potencijal mantre pomaže nam da proširimo mentalne horizonte i pranične kapacitete izvan trenutnih okvira - ka izobilju vitalnosti, mudrosti, dubokog mira i sveopuhvatnog životnog bogatsva.

OM SHRI MAHALAKSHMI NAMAH

Uputite plemenitu molitvu i primite blagoslov srcem.

Za najviše vaše dobro svih!

*Za dodatno objašnjenje i dublje razumevanje predlažem da pogledate lekciju o mantrama. Tu ćete imati priliku da saznate više o vrednosti drevnih mantri kroz susret nauke i duhovnosti, o blagotvornim mentalnim efektima i velikom energetskom potencijalu, odnosno o pročišćujućem i energizujućem svojstvu mantri.
Sve to u susret posvećenijoj praksi i ispunjenijem životu.

Mantra ~ u susret svekolikom izobilju i prosperitetu
19:22

Poznato je da regulacija disanja povoljno utiče na harmonizaciju svih unutrašnjih ritmova i procesa.

Tehnika Nadhi Shodhana bazira se na naizmenom disanju kroz nosne prolaze radi pročišćenja (shodhana) energetskih kanala (nadhi) i ujedinjenog kretanja kroz centralni pranični put koji dalje snabdeva sve telesne sisteme i energetske centre.

Regulacijom protoka vitalne životne sile kroz psiho-fiziološki mrežni sistem kanala revitalizujemo centralni nervni sistem, usklađujemo rad desne i leve moždane hemisfere
- intuitivne i kreativne strane i holističkog načina sagledavanja, sa
logičkim i racionalnim delom uma, analitičkim sposobnostima i lineranim načinom razmišljanja.

Tehnikom posredno uravnotežujemo dualne tendencije našeg bića – spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, muškog i ženskog principa, instinktivnog i uzvišenog, ka:
- višem stepenu harmonije, vitalnosti i slobode;
- ka skladu komplementarnih polarnosti čudesnog ljudskog života;
- ka suptilnom jedinstvu sa svime što Jeste

Hajdemo da dišemo i živimo punim plućima!

Harmonizacija i integracija: Nadhi Shodhana
13:15

Namera prakse je usmeravanje pažnje – kanalisanje energije ka vezivnim tkivima koja usled modernog načina života postaju kruta, napeta i neretko bolna.

Pozivam vas da dok nešto duže boravite u pozicijama nastojite da prepoznate različita emocionalna stanja kao jedan fini pozadinski energetski ton koji se polako razotkriva i napušta telo. Pratite iz pozicije posmatrača bez namere da se mešate, bez želje da bilo šta kontrolišete - svesni ste i neutralni.

Ovakav sporiji ritam kretanje može biti svojevrsna terapija – naročito u trenucima pojačane osetljivosti, letargije, osećaja težine ili bezvoljnosti – otvaranjem za novo, za dobro, za život.

Jinspiracija: pasivno otvaranje
20:47

Praksa je za nijansu dinamičnija te budite slobodni da prilagodite i pauzirate po potrebi.
Nastojimo da svaki pokret nogu izvedemo iz kuka uz precizno pozicioniranje stopala kako bismo pružili dodatnu podršku kolenima i donjem delu leđa.

Inverzne položaje u drugom delu prakse, mada imaju zaista izvrsne benefite, nije poželjno primenjivati u prvim danima menstrualnog ciklusa, tokom trudnoće (posebno prvog trimestra), kod povišenog krvnog pritiska i u slučaju bilo kakvog stanja vratnog dela kičme.

Nežni podsetnik da je dah najbolji prijatelj na ovom putu i najverniji pokazatelj daljeg pravca kretanja - da li je potrebno da krenemo više nego što mislimo da možemo, ili smo zakoračili dalje nego što je potrebno.

U susret svekolikom Prisustvu! 

Svedočimo svim telesnim promenama, svim emotivnim plimama i osekama - divimo se životnim sezonama i čudesnoj cilkličnoj prirodi postojanja!

Životni krug: pretakanje energije + inverzije
20:38
+ Dobrodošli u četvrtu nedelju: ovo je tek početak!
0 lectures 00:00

Vreme je da poslušate unutrašnjeg učitelja.

Smernice za kratku kontemplaciju:

Ako bi ovo bio vaš posledni dan na planeti zemlji - kakvo bi izgledalo to iskustvo duhovne nege? Šta biste sebi priuštili, šta bi ste na plemenit način uskratili, čega biste se saosećajno oslobodili?

Šta u ovom trenutku može najviše da doprinese vašoj nežnoj evoluciji?

Nema boljih instrukcija do bogate riznice mudrosti koja boravi u vama.
Znate šta vam je činiti!

3…2…1…sad!

Bliskost sa sobom
1 question
+ Bonus materijali: Vertikalno postojanje
4 lectures 19:14
Drevne mantre: blagotvorno dejstvo i pravilna primena
07:30
Vertikalno postojanje
02:38

Kako do majstorstva u joga praksi ali i do mudrog vladanja svojim životnim iskustvom?

Uz osvrt na čuvenu Joga Sutru, lekcija nam pomaže da razumemo i usvojimo osnovne principe joga prakse. Ples stabilnosti i udobnosti koje prepoznajemo i kultivišemo kroz svaki pokret, dah i tehniku.

Od ispravnog telesnog pozicioniranja do stvaranja povoljne energetske klime za procese saznanja, revitalizacije i buđenja – nežne evolucije.

3...2...1...!

Bonus lekcija
06:58

Kako do finog balansa istrajnosti, posvećenosti i strpljenja?
Šta činiti u trenucima premišljanja?

Ovaj material je tu da vas uvede u našu temu ali i da vam pruži dodatnu podršku i nadahnuće tokom procesa – posebno u trenucima prirodnih i neminovnih poteškoća - umora, zasićenja ili sumnje.

Praksa je tu da vam pomogne da podržite sebe.
Imate sve što je potrebo!

Srećno!

Bonus ohrabrenje
02:08