Mimarlık, İnsan, Çevre, Doğa, Şehirlerin Perspektif Çizimi
What you'll learn
- İnsan ve Mimari Düzenlemelerle Şehirlerin Cadde ,Meydan ve Sokaklarından Perspektif Tekniğinde çizimlerin nasıl Çizildiğini öğretmektir,
- İnsan Figürünün ölçü ve orantıları ve duruş biçimleri, Perspektif tekniğinde Geometrik hacim yapısı, İskelet sistemi ve İnsanın kas yapılarıyla çizerek öğretme
- Mimari yapıların ve çevresini oluşturan meydan, cadde ve sokaklarıyla birlikte, Tasarımda en değerli varlık olan İnsan figürlerini de katarak, çizebileceklerdir
- Metropol, şehir, kasaba ve köylerin, Bakarak ve hayalden çizim tekniklerini perspektif derinlik oranlarıyla çizmeyi öğreneceklerdir.
Requirements
- Orta öğretim sonrası, Çizim sanatlarına ilgisi olan herkes katılabilir. Mimarlık veya Güzel sanatlar öğrencileri ve profesyoneller ,Çizim tekniklerini geliştirerek, kariyerlerini artırırlar. Kara kalem, silgi ve çizim kağıdı ve istekli olmak yeterlidir.
Description
Serbest el ile, kara kalem tekniğinde, Şehirlerin perspektif çizim dersime, hoş geldiniz.
Temel tasarım ve çizim derslerine, Geometrik hacimlerin çizim teknikleri ve çeşitleri üzerine teorik ve marker kalem ile grafik tonlama ve tarama, noktalama teknikleriyle başlayarak, Kara kalem ile kağıt üzerinde hacimlerin çizim teknikleri ve tarama çeşitleri , skala ve degrade uygulamalı çizimlerle çizerek öğreteceğim. Geometrik küp prizma, küre, konik ve bu üçlü hacmin alt tarafına dikdörtgen düzlem üzerindeki kadraj, denge ve kompozisyon oluşturma tekniklerini çizerek öğreteceğim.
Perspektifin tarifi ve çeşitlerini, obje perspektifleri ve konik artistik perspektifleri hacimleri çizerek öğreteceğim. Tek kaçma noktalı perspektif ile kısalma ve derinlik, diyagonaller yardımıyla düzlem hacim insan derinlik algısını çizerek öğrettikten sonra çemberin eliptik görünüşünü izometrik ve kavalyer perspektif çizimi kemer ve revak çizimleri ile örneklendireceğiz. Tasarı geometriye göre gölgeler, nokta, doğru, düzlem, hacimlerin gölgelerini çizerek öğrendikten sonra
Ayna ve yansıma tekniklerini, hacimleri yatay ve dikey aynadaki görüntülerini deneysel görerek çizim tekniklerini çizerek öğreteceğim. Mimari yapıların su ve göl kenarındaki suya düşen yansımalarının nasıl göründüğünü gösterdikten sonra mimari yapı ve göl kenarı ile yansımalarını çizerek öğreneceğiz.
Sanat ve bilimde en değerli varlık olan insan figür' ünün çizim aşamalarını iskelet, kaslar ve geometrik silindir ve konik hacimli formlardan çizerek, ayak ve kol detaylarını ve silindirin perspektif çizimleri ile çizerek öğreteceğim. Tek kaçma noktalı konik perspektif ile herhangi bir şehir meydanındaki insan figürlerinin bakış yüksekliğimize göre öndeki ortadaki ve uzaktaki insan figür çizimlerinin boy ölçülerini çizerek öğreneceğiz.
Mimari yapılar, çevre düzeni, doğa ve insan figürü ile birlikteliğiyle oluşmuş, şehirlerin perspektif çizimleri tek kaçma noktalı konik artistik perspektifleriyle, ışık, gölge, doku, hacim, orantı, ön plan, geri plan, kadraj ve kompozisyon çizimlerini öğrenmek isteyen, çizmeye meraklı, ve tasarım öğrencileri ve profesyoneller, serbest el ile hayal ettiklerinizi veya gördükleriniz üç boyutlu hacim, yapı, obje çizilerini, iki boyutlu kağıt veya düzlem üzerine çizmek isteyen herkesin katılımına açık, çizim ve tasarım derslerime bekliyorum, Derslerde görüşmek üzere hoşça kalınız.
Who this course is for:
- Çizim yetenek sınavlarına girmek isteyen gençler, Mimarlık öğrencileri, çizime ilgi duyan ve geliştirmek isteyen herkes öğrenebilir.
Instructor
1960 yılında, Türkiye, Denizli, Çivril, Yamanlar köyünde doğdum. İlk okula 5 yaşında başladım, 1970 de 10 yaşında bitirdim. ilkokulda okurken, bütün ders notlarım pekiyiydi. Okulumuzu denetime gelen Milli eğitim müfettişlerinden bir çok ödüller aldım.
İlçemizdeki orta okula başlamak için, ailem parasızlıktan gönderemeyeceklerini söylediklerinde, aylardan Haziran ayının sonuydu. Buğday ekinlerinin biçim dönemiydi. Köyümüze buğdayları biçmek için gelen Biçerdöverlerin biçtiği tarlalardan başak toparladım ve topladığım başakları tane haline getirdikten sonra ilçemizdeki hububat pazarında satarak, sermaye için para elde ettim. Bu paramla köyümüzdeki yaşıtlarım için, küçük bir bakkal dükkanı açarak, 2 ay gibi bir sürede iyi para kazandım, 1 yıllık servis ücretimi, okul için kitap ve kırtasiye malzemelerim ile yeni giysilerimi aldım, kalanları harçlık ederek Orta okula başladım. 2.nci sınıfta annemin vefat etmesi ile köyden ayrılarak Çivril'deki Kamer otelinde Resepsiyon görevlisi olarak, hem çalıştım, hem de okuluma devam ettim. Lise birinci sınıfta Resim dersimizde yağlı boya derslerimiz başladı. Bütün çizimlerimden 10 puan aldım. Lisemizin "Resim kolu başkanı" seçildim.
O günlerde Grafiksel tabelalar yazmaya başladım. Çok paralar kazanmaya başladım. 1976'da vergi mükellefi oldum. Hem okuyor, hem oteli yönetiyor, hem de "Şerif Reklam ajansını" işletiyordum. Hafta sonları, kurmuş olduğumuz "Müzik gurubumuzla" Işıklı gazinosunda sahne performansları sergiliyorduk. Yorumcu Muhterem NUR ve Fatma BELGEN' den önce sahne alıyorduk. Plak yapmak için, İzmir'de "Coşkun plağa " gittiğimizde çok para istemesi üzerine, beni tamamen çizim sanatlarına yönlendim. 1979 da Liseyi bitirdiğimde, kendi param ile okumak için, İsviçre'ye gittim.
1984'de eğitim için gittiğim "Medya ve Reklamcılık" eğitimimden sonra Türkiye'ye döndüğümde, tekrar üniversite sınavlarına katıldım. Mimar Sinan Üniversitesi sınavında ikinci, Marmara Güzel sanatlar fakültesi İç mimarlık bölümünü üçüncülükle kazandım ve Marmara'da İç Mimarlık bölümünde okumaya başladım. Birinci sınıfta, sınıf arkadaşlarım arasında 25 yaşında olan sadece ben vardım. Teknik resim hocam, rahmetli Cemal YILDIZ' ın Sen önceden, Öğretmen' miydin? diye sormasıyla ben hayır hocam dediğimde, ama sanki bir öğretmen edasında anlatıyorsun demesi, beni motive etmişti. Cemal hocamın referansı ile, "GIRGIR DERGİSİ" de ve Reklam Ajanslarında parça başı işler yapıyor, hafta sonları Kartal seramikte desinatörlük yapıyor, yine Üsküdar/ Bağlarbaşı'nda Sinema oyuncusu, Aktör, yönetmen İhsan YÜCE' nin tiyatrosunun sahne dekorlarını hazırlıyor, hem de "Hiroşima sevgilim ve Tahta çanaklar" oyunlarında sahne alıyordum. Birinci sınıf bittiğinde, araştırdım gördüm ki Sanat çizim kurslarında eksiklik olduğunu gördüm. 19 Ağustos1985'de ilk özel çizim kursu verebilmek için, bir yer kiraladım. İlk öğrencilerim geldiler. Çizim yetenek sınavlarına 2 ay gibi kısa bir süre vardı. Ben öğrencilerime günde 10 saat ders vererek ve yoğun çizim programı uygulayarak, kısa bir sürede ,Mimar Sinan Üniversitesi hem de Marmara üniversitesi İç Mimarlık BİRİNCİLERİNİ ve diğer öğrencilerim de DERECELERLE kazandırdım.
Bu başarı beni çok mutlu etmiş ve müthiş motive olmuştum. Bu başarımın ardından, İstanbul İl Milli Eğitim müdürlüğüne baş vurarak, Özel Eğitim ve Öğretim standartlarına uygun Kadıköy'de cadde üstünde bir yer kiraladım.
Eğitimini vereceğim programları yazarak " İç Mimarlık, Grafik, Tekstil-Moda ve Resim kursu" Talim ve Terbiye kurulundan, gerekli izin ve Ruhsatımı aldım. T.C. M.E. Bakanlığı Özel ERART Güzel Sanatlar Eğitim Merkezini İstanbul/Kadıköy'de kurdum. Yine çizim sınavlarda büyük başarılar elde edince, hemen Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Nişantaşı, Kartal, Mecidiyeköy, Ankara/ Kızılay, İzmir/ Konak ve Eskişehir şubelerin açarak kurumsallaştım.
1989 da tekrar üniversite sınavlarına katılarak, Mimar Sinan Üniversitesinin, Mimarlık fakültesine başladım. Amacım, Eğitim ve Öğretim verdiğim öğrencilerime daha faydalı olabilmek ve sınavlara hazırladığım öğrencilerim için, her okulun Eğitim ve Öğretim tekniklerini bilmem gerektiğini, zorunluluk hissettim. Bir dönem asistanlık' tan sonra, bazı özel vakıf üniversitelerinde, öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, işlerimin yoğunluğundan dolayı ayrılarak, Profesyonel hayatta yoğunlaştım. ERART ve ZORBAYART Eğitim kurumlarımın yanında, ERART aylık çizim dergisi yayını ve ERMİD Mimarlık, inşaat, dekorasyon, ERAJA Reklam ajansı, EROS Turizm otelcilik, ZORBAY ART Sanatsal ürünler üretim ve pazarlama, sergileme salonlarını işletmekteyim ve şimdi bu platformdayım.
Ayrıca, Kadıköy/Altıyol' da Tasarım ve Çizim bölümlerinde okumaya yeni başlayan, Liseli ve Üniversiteli öğrencilere yönelik, çizim dersler ile ilgili, Teknik çizim, "Makine, Mobilya ve Mimari" bölümlerine, Ölçekli Perspektif, Tasarı Geometri, İnce yapı, Mobilya konstrüksiyon, Yapı bilgisi, Bina bilgisi tasarım tefriş yerleşimleri, Proje sunum renklendirme teknikleri. Kuru boya, Toz pastel, Akrilik, Sulu boya ve Marker boyama, Endüstri ürünleri tasarımı, Tekstil-Moda Stilistlik, Grafik tasarım, 3d yazılar, Ürün tasarımı, kaligrafik yazım teknikleri, Çizgi film karakter tasarımı, Karikatür ve İllüstrasyon derslerinin öğretildiği, T.C. M.E.B. Özel ZORBAY ART Kursunu kurdum.
2019 yılında dünyada başlayan Covit-19 salgın günlerinin yaşandığı bu günlerde, çekim stüdyoma kapanarak, sizler için, bu programları hazırladım. "Hayat bir yolculuksa, ben yanındayım. Çıktığın bu yolculukta, karşına çıkan engellerin aşılmasında, sana bir e-mail kadar yakınındayım."
"Dünyada yeteneksiz insan yoktur. Sadece iyi eğitilememiş ve doğru yönlendirilmemiş insanlar vardır." Sizde geleceğinize iyi bir yatırım yapınız. unutmayınız dostlarım, Gelecekte bir gün gelecek. Gelecekte ne kadar olmak istiyorsan, o kadar çalışman gerekir.
"Damlanın sürekliliği kayayı parçalar."
Bütün kurs programlarımdan %100 yararlanacağınızdan eminim.
Çünkü yıllardır Derecelerle kazandırdığım öğrencilerim, sizleri de kazandıracağımın teminatıdır. Canlı ders anlatımlarım, bol imaj örnekleri, indirebileceğiniz ders notu, ödev notları ve dikkat edeceğiniz bilgiler hakkındaki yazılı belgeler ve platform üzerinden e-mail yardım ile her an sizlerin yanınızdayım. "Boş çuval dik durmaz." Dostlarım...
Dostlarım, en büyük hobim, bilgi ve deneyimlerimi insanlarla paylaşmaktır.
Bir oğlum, birçok kedim ve bahçemde çiçek ve ağaçlarım ile Kadıköy yoğurtçu da yaşıyorum. "Hayatta en kötü şey, canlıların, canlılara zarar vermesidir." Dostlarım yazımı okuduğunuz için sizlere teşekkür ederim, Şimdilik derslerde görüşmek üzere, yolunuz açık olsun. Saygılarımla....