NESNELERİN İNTERNETİ (IOT) ESP8266 - PIC ve MicroPython
What you'll learn
- PIC Programlama
- Mikrodenetleyicilerin Yapısı ve Özellikleri
- MikroC ve CCS C ile uygulamalar
- Elektronik devre tasarımı
- Arduino Programlama
- raspberry pi programlama
- raspberry pi pico programlama
Requirements
- Programlama deneyimi gerekmez. Temelden her şeyi öğreneceksiniz.
Description
Pripheral Interface Controller, (Programlanabilir Çevre Üniteleri) piyasada yaygın bilinene adıyla PIC, İngilizce kelimelerin baş harflerinin kısaltılmasıdır.
PIC Programlama Nedir?
PIC, Microchip firmasının üretimi olan mikrodenetleyicilerin genel ismidir. Diğer mikrodenetleyici çeşitleri şunlardır; Microcip (PIC 16F628) intel (8051AH), Motorola (6800), Atmel (AT mega 161), Scenix (SX18) bunlardan bazılarıdır.
PIC Programlama Dilleri
PIC programlama programları tarafından, programlanmamış bir PIC, işletim sistemi kurulmamış bir bilgisayardan farksızdır. Microchip firmasının PIC programlamak için ürettiği PIC assembly dili, C ile PIC programlama, CCS C ile PIC programlama, basic ile PIC programlama bunlardan en çok kullanılanlarıdır.
Assembly dili bize diğer dillerle karşılaştırılamayacak kadar geniş bir yetki sağlar. Fakat Assembly dili kullanımı zordur. Diğer programlama dilleri bu zorluktan dolayı ortaya çıkmıştır. Bu yazılım dillerinden biriyle programı yazdıktan sonra, yazılımı işlemcinin anlayacağı HEX koduna çevirmeliyiz. Bunun için PIC Assembler, MPLAB, PIC C compiler kullanılabilir.
Hex uzantılı dosya ICPROG gibi yazılımla PIC’e yüklenir. Artık gerekli İnput ve Output bağlantıları yapıldıktan sonra PIC programlama devresi çalışmaya hazırdır.
Günümüzde robot teknolojileri, yazılımlar ve bunun yanında yapay zekâ gibi kavramlar sürekli gelişmekte olan alanları ifade etmektedir. Arduino da günümüzde robotik anlamda ve bunun türevinde gelişen yapıları ifade etmektedir.
Arduino fiziksel yapısı yönünden küçük bir boyutta üzerinde devreleri olan, hafıza ve işlem yapma kabiliyeti olan mükemmel bir mekanizmadır.
Arduino içeriğinde bulunan yapı itibariyle ona yaptığınız kodlamaları ile mükemmel işlemler yaptırabilirsiniz.
Arduino Programlama Dili
Arduino programlama dili sayesinde bu süreç kolay ve etkili bir şekilde ilerlemektedir. Yapının fiziksel özelliklerine baktığımızda bazı giriş ve çıkış birimleri bulunmaktadır. Bir adet USB çıkışa ve bir de bağımsız güç ile çalıştırabileceğiniz adaptör girişi bulunmaktadır. Bu sayede hem bilgisayara bağlamak mümkün iken bunun yanında 9V bir pilden de güç almak mümkündür. Bu yapı sayesinde Arduino programlama dili ile eklediğiniz kodlar cihaz ile bağlantıya geçerek gerekli işlemi yaptıracaktır.
Arduino üzerinde 16 MHZ bir osilatör bulundurmaktadır. 16 MHZ biraz az gibi düşünülebilir. Fakat yapılacak olan işlem ağır bir bilgisayar programı değil yönlendirmeler ve daha basit işlemler olmaktadır. Yani 16 MHZ bu yapı için gayet ideal olmaktadır.
Who this course is for:
- Programlama ve elektronik devre tasarımına meraklı kişiler
Instructor
Siemens S7 1200/1500/300/400 PLC programlama, HMI ve SCADA yazılımları geliştirme. Siemens dışında Delta ve GMT PLC programlama. Solidworks ile 2 ve 3 boyutlu tasarım, Autocad ile 2 ve 3 boyutlu tasarım, Elektronik Devre Tasarımı, Mikrodenetleyici ve Arduino Programlama, Yapay zekâ, Otomasyon Teknolojileri, Android yazılım geliştirme.
Öğrendiğim teorik bilgileri pratikte de uygulayabilmemi sağlayacak projelerde çalışmak, tecrübeli ve değerli mühendisler ile birlikte çalışma imkânı bularak var olan bilgi dağarcığımı genişletip pratikleşmek, tecrübe edinmek ve bu tecrübenin verdiği güvenle bana verilen görevi en iyi şekilde yapabilmek ilk ve tek dileğimdir. Kariyer hedefim; iyi bir teknik öğretmen olup gerek otomasyon proje kısmında gerek ise uygulama kısmında herhangi bir projeyi ana hatlarıyla rahatça anlayıp; oluşabilecek sorunları kısa sürede giderebilecek tecrübeyi edinmek ve bu tecrübeyi öğrencilerime aktarmaktır.
2001- 2005 Kayseri Merkez Teknik Lisesi (Elektronik Bölümü)
2006- 2010 Mersin Üniversitesi Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, Kontrol Öğretmenliği