Kubernetes Temelleri
What you'll learn
- Kubernetes kavramı ve neden ihtiyaç duyduğumuzu anlayacak
- Nasıl Kubernetes yükleyip yapılandırabiliriz? sorusuna bir cevap bulacak
- Pod, Deployment, ReplicaSet, Service vb. temel Kubernetes kavramlarını öğrenecek
Requirements
- Temel seviyede bilgisayar sistemleri bilgisi
- Temel seviyede Linux işletim sistemi ve shell bilgisi
- Temel seviyede ağ sistemleri bilgisi
- Temel seviyede Docker ve container bilgisi
Description
Bilişim sektöründe son on sene içerisinde büyük bir değişim yaşadık. İş yapış şekillerimiz ve tüm altyapımız değişti. Bu yeni dünyada uygulamalarımızı bulut üstünde çalışacak dağıtık mimarideki yapılar olarak tasarlayıp kodluyoruz. Uygulamalarımızı mikro servisler şeklinde dizayn ediyor ve bunları container iş yükleri olarak olarak paketleyip çalıştırıyoruz. Kısacası container teknolojisi tüm bu yeni yapıların kalbi. Bu containerları da production ortamlarında, artık tartışmasız olarak sektör standardı haline gelmiş olan “Kubernetes” üstünde koşturuyoruz. Bu nedenle bir yazılım geliştirici, sistem yöneticisi ya da devops uzmanı olmanız fark etmeksizin, bu sektörde çalışan ve bu yeni dünyaya ayak uydurmak isteyen her insan temel seviyede de olsa bu kavramları bilmeli ve “Kubernetes” dünyasına adım atmalı. Çünkü bu yeni dünyada gelecek bu platform üstünde yükseliyor.
Ayti.tech portalı olarak Türk bilişim çalışanlarının dil bariyerine takılmadan kendi dillerinde eğitim alabilmeleri için birçok önemli konuda eğitimler hazırlıyoruz. Bu eğitimlerden üçüncüsü olan "Kubernetes Temelleri” eğitiminde bilişim dünyasının son dönemlerde en önemli teknolojilerinden biri olan Kubernetes konusunu derinlemesine öğrenebilmenizi amaçlıyoruz. Eğitim sonunda katılımcıların "Kubernetes ile ilgili tüm temel bilgilere ve container olarak paketlenmiş uygulamaları Kubernetes platformunda çalıştırabilmek ve yönetmek için gerekli donanıma sahip olmaları” hedeflenmektedir.
“Kubernetes Temelleri” eğitimi toplam 7 kısım altında 80 bölüm olarak tasarlandı. İlk giriş kısmında sizlere eğitim içeriği ve ön gereksinimlerle ilgili bilgiler sunuyor, ardından 2. Kısıma geçip biraz teorik ilerleyerek “Kubernetes nedir?” sorusuna bir cevap aramak başta olmak üzere Kubernetes mimarisi ile ilgili bilmemiz gereken ana başlıkları açıklıyoruz. Hemen ardından 3. kısımda ilk Kubernetes ortamımızı kurduktan sonra çeşitli kurulum yöntemlerini öğreniyoruz. Bunu takip eden 4 ve 5. bölümler ise eğitimin kalbi. Uygulamalarla pekiştirilmiş şekilde Kubernetes yapısını ve objelerini görüyoruz. Öğrenme kısmını tamamladıktan sonra 6. Kısımda tüm bu öğrendiklerimizi bir gerçek hayat senaryosu olarak uygulayacağız. Yani dağıtık mimarideki bir uygulamayı kendi kuracağımız production grade bir Kubernetes cluster üstünde koşturacak bir projeyi birlikte tamamlayacağız. Son 7 kısımda ise eğitim boyunca değinmediğimiz fakat bilinmesi gereken detayları öğrenecek ve eğitimi kapatacağız.
Who this course is for:
- Başta yazılım geliştiriciler, sistem yöneticileri ve devops mühendisleri olmak üzere tüm bilişim sektörü profesyonelleri
- Bilgisayar mühendisliği vb. alanlarda eğitim alan öğrenciler
- Kubernetes konusunda bilgi edinmek isteyen herkes
Instructor
1983 senesinde Türkiye'de doğdum. İş hayatına çok erken yaşlarda part-time bilgisayar teknisyenliği yaparak başladım. 20 seneyi geçen meslek hayatımın Türkiye'deki kısmında teknisyenlikten, eğitmenliğe, sistem yöneticiliğinden, ekip yöneticiliğine bilişim sektörünün hemen hemen her kademesinde bulundum. 2015 senesinde Almanya'ya taşındım ve şu anda Microsoft Almanya organizasyonunda çözüm mimarı olarak çalışmanın yanında kurucusu olduğum Ayti.Tech bünyesinde editör ve eğitmen olarak görev almaktayım.