
Şans kursuna giriş.
Profesör Richard Wiseman şansın doğası üzerine on yıl kadar süren bir araştırma yürüttü ve bu konuyla ilgili ‘’şans faktörü ‘’isimli bir de kitabı var.
Geçenlerde yaşamını standup yaparak kazanan bir kadının ilginç başarı hikayesini okudum.
Yazar Jean Louis Servan SCHREİBER ‘’Zamanı Kullanma Sanatı’’ isimli kitabında Kaliforniya’lı psikolog Charles A.Garfield’in 15 yıl süren bir araştırmasından bahseder.
Garfield,üstün başarılı insanların özelliklerini belirlemeye çalışırken onların farklı zihinsel tavırlara sahip olduklarını keşfetmiş.
Bu insanlar hayatın her alanında çok iyi yerlere gelmiş kişilermiş.
Bazen bize tesadüf veya şans gibi görünen olaylar acaba gerçekten de öyle midir?
Teniste kazanmayı sağlayan en önemli yöntemlerden biri, bir puanı oynamaya başlamadan kısa bir süre önce o anki duruma göre bir plan yapmak saniyeler sonra olacakları detaylı şekilde hesaplamak ve böylece ustaların ‘’olmasını ya da gerçekleşmesini sağlamak’’ adını verdiği büyük bir başarı ilkesini uygulamaktır. Böylece geleceği tahmin etmek yerine onu icat etmeye çalışmış olursunuz. Başka bir deyişle, kendi şansınızı ve kendi geleceğinizi yaratırsınız.
Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir. Eğer kapınıza gelen bir fırsata hazırsanız ve onu değerlendirebilirseniz, o zaman başarı da sizin olacaktır.
Bunun gibi bugünden başlayarak uygulayabileceğiniz ve yaşamınızı değiştirme gücüne sahip daha pek çok iyi fikir var.
Şans kursu son söz.
Hayat cesurları sever,hayata gülümse,şans hazırlıklı zihinden yanadır gibi sözleri muhtemelen duymuşsunuzdur.
Hayatınızda şans faktörünün ne kadar etkili olduğunu hiç düşündünüz mü? Şans, sadece rastlantısal bir güç müdür yoksa bizim kontrolümüz altında mıdır? Bazı insanlar neden hep doğru zamanda doğru yerde olurken, bazıları sürekli talihsizliklerle karşılaşır? Daha şanslı olmak için yapabileceğimiz şeyler var mı?
Bu kursta, şansın psikolojik ve pratik yönlerini ele alarak, birlikte kendi şansımızı yaratmanın yollarını arayacağız . Şanslı kabul edilen insanların ortak özelliklerini, alışkanlıklarını ve stratejilerini öğrenmeye çalışacak, kendimize daha fazla fırsat yaratmanın yollarını araştıracağız, sezgilerimizi geliştirmeyi ve geleceğe daha iyimser bakmayı deneyecek, başımıza gelen nahoş olayları avantaja çevirmeye gayret edeceğiz.
Hayat, değer verilmesi ve takdir edilmesi gereken muhteşem bir hediyedir. Herkes yaşam tarafından zaman zaman ödüllendirilir. Nasıl yaşamayı seçtiğimize bağlı olarak hayat bize neşe veya keder getirebilir.
Yaşam, birçok farklı şekilde deneyimlenebilen gizemli bir armağandır. Bazıları sanki her şeye sahipmiş gibi görünürken,bazıları sadece geçinmek için bile mücadele etmek zorunda kalırlar.
Bu durum gizemli görünse de dışarıdan bakıldığında şanslı görünen bu insanların bazı ortak özellikleri vardır.
Şans, mantıkla açıklanamayan rastlantısal olayların nedeni olan bir güç müdür, yoksa bizim kendimizi nasıl hissettiğimizle, düşündüğümüzle ve davrandığımızla ilgili bir durum mudur,öncelikle cevaplanması gereken soru bu.
Psikoloji alanında yapılan araştırmalar, şansın kişinin onu yeni fırsatlara açık hale getiren pozitif bir tutum olduğunu gösteriyor.
Bu kursun amacı da, şansın tesadüfi bir olgu olmadığını, aslında düşünce ve davranışlarımızla şekillendirebileceğimiz bir güç olduğunu göstermek. Şanslı insanların hayatlarında neler yaptıklarını, fırsatları nasıl yakaladıklarını, sezgilerini nasıl kullandıklarını, geleceğe nasıl baktıklarını , kötü şansı nasıl talihe dönüştürdüklerini ve kendi şansımızı yaratmanın pratik yollarını öğrenmeyi amaçlıyoruz.
Bu heyecan verici araştırmada bize katılın ve bu konuda neler yapabileceğimize hep birlikte bir bakalım.