Herkes sinema filmi çekebilir, iyi bir yönetmen olabilir.
What you'll learn
- kendi sinema filmini çekmede önemli bir adım atmış olacak
Requirements
- sinemayı seven ve merak eden herkes kolayca anlayabilir ve ilk filmini çekebilir
Description
Herkes yönetmen olabilir ve her yönetmenin hayali ilk filmini çekebilmektir… Peki ilk filminiz için nasıl bir senaryo seçmelisiniz? Yada mekanı neye göre belirlemelisiniz? Set ekibinizi nasıl kuracaksınız? Hatta en önemli soru parayı nereden bulacaksınız? Kanıt, Cennet, Araf, Seni Seviyorum Adamım ve daha fazlasının Kanit dizisi , Araf, Bana bir soygun yaz, seni seviyorum adamım gibi hafızada kalan işlerinden tanıdığımız Ödüllü Ünlü Yönetmeni Biray DALKIRAN ile hayalinize en kısa yoldan ulaşın. Bu eğitim setinde Biray DALKIRAN’dan kolay anlaşılan bir anlatım ile gerçek izlemeniz gereken yolları öğreneceksiniz. Oyuncu seçiminden yapımcı ile anlaşmaya, finans desteklerinden festivallere katılmaya kadar ilk filminizi çekmek için ihtiyacınız olan tüm bilgiler Biray DALKIRAN’ın tecrübeleri ile birlikte sizin için hazırlandı.
Who this course is for:
- sinemayı seven ve merak eden her yaş grubu
Instructor
Biray Dalkıran, 1976’da İstanbul’da doğdu. Lisans ve Yüksek lisans eğitimini Beykent Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümünde tamamladı. Marmara Üniversitesi Radyo ve Televizyon bölümünde Doktora eğitimi almıştır. 2003 ve 2004 yıllarında İstanbul Üniversitesi iletişim bölümünde reklam ve sinema tv dersleri, BSF akademi de yönetmenlik dersleri verdi. Öğrencilik zamanında yaptığı kısa filmlerle Altın Portakal (Mansiyon), San-Fransisco, Ziff 2001, Afo, Avşa, Ankara, vb… film festivalleri gibi bir çok festivallere katıldı ve ödüllerle döndü.
Şu ana kadar sekiz adet uzun metraj sinema filminin yönetmenliğini yaptı. Bunlardan ilki olan “Araf” korku türünde olup Türkiye’de hatırı sayılır bir gişe başarısı kazandı. Aynı film Amerikan şirketi “Path Finder Pictures” tarafından Amerika’ya ve dünyaya “The Abortion” adı altında dağıtıldı. Bu özelliğe sahip ilk Türk korku filmi oldu. Bir ilk de Antalya Altın portakal film festivaline Kabul edilen ve yarışma kategorisinde yer alan ilk ve tek korku filmi olmasıyla akıllarda kaldı.
Arkasından çektiği “Cennet”; Macaristan, Çin, Amerika, İtalya, İsrail ve yurdumuzdaki bir çok festival katıldı ve ödüller aldı. Masalsı anlatım ve görsel efektleriyle büyük beğeni kazandı. Üçüncü uzun metraj sinema filmi olan “Cehennem 3D” yine korku türünde olup Türkiye’nin ilk 3D sinema filmi olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin dünyada 3 boyutlu film çekebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlamıştır. 2012 yılında vizyona giren “Bana Bir Soygun Yaz” adlı komedi filminin yönetmenliğini yapmıştır.
28 Mart 2014 de vizyona giren “Peri Masalı” ve 4 Nisan 2014 de vizyona giren “Meleklerin Mucizesi” sinema filmlerinin yönetmenliğini yapmıştır. “Peri Masalı” isimli uzun metraj filmin senaryo, görüntü yönetmenliği, yönetmenliği ve yapımcılığını yaparak dördünü birden yapabilen Türkiye’nin en genç yönetmeni ünvanını almıştır. Çektiği filmlerin başrollerinin tamamı “celebrity” ünvanını alarak, ne kadar başarılı oyuncu seçimi ve yönetimi gösterdiğini kanıtlamıştır. 2014 yılında Kıbrıs da çekilen bir aşk hikayesini anlatan “Seni Seviyorum Adamım” sinema filmini çekmiştir. Son zamanlarda ise 2015 yılının en komik filmi olacak olan “Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu” sinema filmini yönetmiştir.
2014 yılında Türkiye’nin en büyük sinema sitelerinin ortaklaşa düzenlediği 200 binden fazla kişinin oylamaya katıldığı “En İyi 10 Dram Filmi” seçim anketi sonucu Biray Dalkıran imzası taşıyan 3 sinema filmi “Meleklerin Mucizesi”, “Peri Masalı” ve “Seni Seviyorum Adamım” listeye girmeyi başarmıştır. Türkiye’nin en iyi yönetmenlerinin kıyasıya yarıştığı ankette 3 filmi ile listede olma başarısını gösteren tek yönetmendir. 2018 yılında Sinemalar com sitesinin hazırladığı “2000’lerin En İyi Yerli Aşk Filmleri”listesinde “Peri Masalı” filmi ilk 10 arasında gösterilmiştir.
2017-2018 yılları arasında ABD’de Los Angeles’ta yaşayan yönetmen; burada tamamı Amerikalı oyuncularla “The Crossbreed” (Melez) isimli korku gerilim filmini çekmiştir. Katıldığı pek çok uluslararası festivalden ödülle dönen filmin, Kuzey Amerika hakları Breaking Glass Pictures tarafından satın alınmıştır. Film, Türkiye’de vizyona girdikten hemen sonra; DVD ve VOD olarak iTunes, Amazon, Google Play, PlayStation, Xbox ve Vudu gibi dijital platfomlarda dünya çapında yayınlanmıştır.
2018 yılında Türkiye’ye gelen Biray Dalkıran; yönetmen, yapımcı ve senarist kimliklerinin yanına dağıtımcılığı da eklemiştir. MC Film ile ortak olan yönetmen, ilk olarak “Antisocial 2” filmini Türkiye’de sinemalarda gösterime sokmuştur.
2018 başından itibaren “Araf 2” filminin çekimlerine başlamıştır.
Reklam kökenli olan Biray Dalkıran, 2008’de çektiği “Son Balo Vals ve Zeybek” adlı canlandırma belgeseliyle Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden önce katıldığı son baloyu beyaz perdeye taşımıştır. Dünyanın bir çok ülkesinde hem festivallere katılmış, hem de konu ve çekim teknikleri açısından büyük beğeni toplamıştır. İnternete koyulduğu ilk gün 200.000 den fazla insanın izlediği bir drama belgeseli olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün orjinal eşyaları kullanıldığından Türkiye’nin sigorta bedeli en yüksek işi olma özelliğini hala korumaktadır ve önemli günlerde tüm kanallarda gösterilmeye devam etmektedir. Türklerin kurtuluş hikayesini anlatan “Çanakkale Savaşı Belgeseli” de yine Biray Dalkıran tarafından başarıyla yapılmış, belgesele özel gösterimler düzenlenmiştir.
2008 yılında aksiyon ve dram dozu çok yüksek bir dizi olan “Gazi”nin 7.,8.,9.,10. ve 11. bölümlerini yönetti. Aksiyon planlarının çekimleri bir çok internet sitesinde övgüyle bahsedildi ve iyi reytingler aldı. Son olarak Kanal D’de 100.bölümü yayınlanmış olan “Kanıt” adlı criminal dizinin yönetmenliğini yapmıştır.
Türkiye’de binlerce gerçek polisin katıldığı ve polis marşının seslendirildiği “Polis Yanındadır” şarkısının müzik videosu da Biray Dalkıran imzası taşımaktadır.Türkiye’nin devlet kanalı TRT 1 HD‘nin açılış belgeseli yine Biray Dalkıran yönetmenliğinde gerçekleşmiştir.Türkiye’nin en önemli şarkıcılarının en fazla izlenen müzik videoları, Türkiye’nin en büyük markalarının reklam filmleri, en çok beğenilen filmler ve göğsümüzü kabartan drama belgeselleri, tekrarları reyting rekorları kıran dizileri Biray Dalkıran tarafından çekilmiştir
Çektiği klipler ve kendine ait tarz ile sektörde internet sitelerinin yaptığı oylamalarda en iyi 10 video klip yönetmeninden birisi olmuştur. İnternet sayfaları ve sosyal medyada Türkiye’de yapılan oylama ile tüm zamanaların en iyi dizisi yine Biray Dalkıran yönetmenliğine aittir.
Ödüller
* Altın Portakal (Golden Orange)
* Avşa Ulusal Film Festivali En İyi Kısa Film 1.lik Ödülü
* Son Balo Vals ve Zeybek Belgesel Ödülü
* Evos Angels En İyi Yönetmen Ödülü
* Gelişim Üniversitesi Özel Gösterim
* Mustafa Kemal Üniversitesi Özel Gösterim
* İstanbul Ticaret Üniversitesi Özel Gösterim
* Sinema ve Oyunculuk Konferansı Özel Gösterim
* Bodrum Türk Filmleri Haftası Özel Gösterim
* Çayda Çıra Sinema ve Sanat Festivali Özel Gösterim
* Çanakkale Kısa Film Festivali Özel Gösterim
* Son Balo Vals ve Zeybek Belgeseli Üstün Hizmet ve Teşekkür Plaketi
* Nürnberg Film Festivali Özel Gösterim (Seni Seviyorum Adamım)
* Sofya Film Festivali Özel Gösterim (Seni Seviyorum Adamım)
* Antakya Film Festivali Özel Gösterim (Meleklerin Mucizesi)
* Münih Film Festivali Özel Gösterim (Cennet)
* Düzce Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü
* Zift 2001 Short Fılm Festıval
* Türkiyenin En İyi 10 Klip Yönetmeni
* Independent Horror Movie Awards 2017 – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (The Crossbreed)
* Independent Horror Movie Awards 2017 – En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Müzik ve En İyi Dönüş Adayı (The Crossbreed)
* Accolade Global Film Competition – Liyakat Ödülü (The Crossbreed)
* Los Angeles Film Awards 2017 – En İyi Gerilim ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (The Crossbreed)
* Los Angeles Film Awards 2017 – En İyi Film Adayı (The Crossbreed)
* Darphanga International Film Festival 2018 – Resmi Seçki (The Crossbreed)