Grasshopper ile Parametrik Tasarıma Giriş
What you'll learn
- Algoritmanın temellerini öğrenme
- Parametrelerle tasarım yapabilme
- 2 Boyutlu çizim becerisi kazanma
- 3 Boyutlu modelleme becerisi edinme
- Mimari ölçeklerde modelleme yapabilme
- Organik tasarımları modelleyebilme
- Temel geometrik çözümleme bilgisine sahip olma
- Çizgi, yüzey ve katı prensiplerini anlamayı
- 3D prototipler geliştirmeyi
- Düzgün olmayan geometrilerin doğasını öğrenebilme
- Vazodan villaya küçük ve büyük ölçekli modellemeler yapabilme
Requirements
- Herhangi bir ön çalışma yapmaya gerek yoktur. Anlatım temelden alınmıştır.
- Rhinoceros kurulu olan 1 adet bilgisayara ihtiyaç vardır.
Description
Tıpkı bir yazılımcı gibi kod yazarak, algoritma oluşturarak tasarlamak…
Tasarım yöntemimiz teknolojiyle birlikte dijital süreçlere evrildi ve günümüzde artık yapay zekaların tasarımlarından bahsetmeye başladık. Bu gösteriyor ki yazılım, mimarlık ve tasarım disiplinlerini günden güne daha fazla etkileyecek.
Eğer siz de bu yolculukta yerinizi almak istiyorsanız, tasarım ve yazılımın birleştiği kilit taşı görevi gören Grasshopper’ı öğrenerek doğru yolda olduğunuzu söylemek istiyorum.
Grasshopper, Rhino içerisinde kullanılabilen bir görsel kodlama programı, bu program sayesinde imkansız görülebilen tasarımları birkaç dakikada tasarlayabilirken, tasarımınızın yüzlerce farklı varyasyonunu da saniyeler içinde görebiliyorsunuz. Çünkü tasarımınızı değişkenlere bağlıyorsunuz ve değiştirdiğiniz bir parametre, sizin bütün tasarımınızı etkiliyor.
İşte parametrik tasarımın gücü burada yatmakta.
Kurs içeriğine değinecek olursak:
Kursumuzda ise en temelden giriş yaparak; ara yüz, parametreler, girdiler ve çıktılar, matematiksel ifadeler, listeleme türleri ve veri yapıları gibi teknik kısımlara detaylı bir şekilde değindikten sonra; tek boyuttan 3 boyuta uygulamalar yaparak öğrendiklerimizi pekiştireceğiz.
Nokta ve eğri çekimli yüzeyler, parametrik kule formu, surface morph ve box moprh dediğimiz modelleme teknikleri, uzay kafes tasarımı uygulamaları, Lunchbox eklentisi, ,Voronoi ve Delaunay diyagramları gibi kapsamlı bir şekilde Grasshopper'ı ele alacağız eğitimimizde.
Uygulamalarda algoritmaları baştan sona ele aldığımız için bütün süreçleri olduğu haliyle gözlemleyebiliyoruz. Kontrol edilebilen değişkenlerle birlikte bir algoritmayı nasıl farklı amaçlarla kullanabileceğimizi de öğrenmiş oluyoruz.
Eğer geleceğin tasarımcıları olmak istiyorsanız, geleceğin araçlarını kullanmak zorundasınız.
İsterseniz başlayalım.
Who this course is for:
- Mimarlar/ İçmimarlar
- Tasarımcılar
- Mühendisler
- Endüstriyel Tasarımcılar
- Şehir Bölge Planlamacılar
- Dijital Tasarıma Meraklılar
- Robot ve 3B Yazıcılarla İlgilenenler
Instructors
2022 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldum. Eğitim hayatım boyunca organik mimari ve sanat çalışmaları ilgimi çekmiştir. Bu kapsamda öncelikle Rhinoceros programında uzmanlaşıp, mimaride geometrileri çözümleyerek başlangıç yaptım. Devamında ise gerek ressam, gerek heykeltıraşlarla 3 boyutlu veya 2 boyutlu eserlerin üretilmesine yardımcı olarak Freelance bir şekilde profesyonel hayatıma devam etmekteyim.
3D artist olarak kariyerimi özetleyebilirim. Aynı zamanda lisans sürecimden itibaren, atölye yürütücülükleri ve verdiğim seminerlerle birlikte eğitmen olarak da çalışmaktayım.
Çalışmalarım için kivanccozerr instagram hesabımı inceleyebilirsiniz.
Tifa is the founder of Tifa Studio, an experimental architectural studio in İstanbul.
Tifa, Mısır'dan geliyorum, Türkiye'ye 2013 yılında Mimarlık okumaya geldim, Uludağ Üniversitesinden mezun olup, şu an ITÜ'de Yüksek lisans çalışmalarıma devam ediyorum. Öğrenci iken bir sürü yarışmaya katılıp, dört ödüle sahibim. Onunla birlikte "Mimarlık öğrenci rehberi" adlı bir kitap yayınlamıştım. ve bu serisinin devamını E-kitap halınde yayınlamaya devam ediyorum - şimdiye kadar çıkan E-kitaplar: Arazi Analizi, Örnek Bina Analizi, Mimari proje programının özüne inmek/Kavramak" ve Diyagramlar kitabı.
Parametrik tasarım çalışmalar, kavramsal mimarlık ve grafik tasarım ile ilgileniyorum,