Gerçek Zamanlı İşletim Sistemlerine Giriş - CCS ile TI-RTOS
What you'll learn
- Sıfırdan çekirdek projeleri oluşturun
- Çekirdek hizmetleriyle ilgili bilgi sahibi olmak
- Dinamik ve statik olarak Clock ve Time Stamp oluşturma
- Semaphore, Mutex, Gates, Platform Destek Paketleri, Mesaj Kuyrukları hakkında bilgi sahibi olmak
- Hwi, Swi, Task, Idle gibi çeşitli kernel thread tipleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Görevleri dinamik ve statik olarak oluşturma
- Dinamik ve statik olarak Hwis iş parçacıkları oluşturma
- Dinamik ve statik olarak Swis iş parçacıkları oluşturma
- Zamanlama algortitmalarını anlama
- Bir işletim sisteminin CPU kullanımını hesaplayabilme
Requirements
- Temel C programlama bilgisi
Description
Kısa Açıklama: Bu kurs size gerçek zamanlı sistemlerin temellerini ve Texas Instruments'ın gerçek zamanlı çekirdeği SYS / BIOS olarak da bilinen TI-RTOS'u kullanarak gerçek zamanlı uygulamaların nasıl oluşturulacağını öğretir. Kurs, TI-RTOS tarafından sağlanan bileşenler ve hizmetler hakkında ayrıntılı bir genel bakış sunar ve daha sonra bu hizmetleri kullanarak gerçek zamanlı uygulamalar geliştirmeye devam eder.
Bu kursun en temel amacı TI-RTOS ve Tiva C kartlarını kullanarak RTOS konseptini pratik olarak kavratabilmektir. Kurs ileri konular için sürekli güncel tutulacak olup, sizden gelen bildirimler ile ilgili konularda eksikler var ise giderilecektir. Temel anlamda gerçek zamanlı sistemlerin bileşenlerini anlatan kursta, geliştirmeyi düşündüğünüz ya da geliştirdiğiniz sistem için ilgili konulara ileri örnekler eklenebilecektir.
Derste Kullanılan Geliştirme Kartı: Bu kursta Texas Instruments'in Tiva C Serisi TM4C1294 isimli kartı kullanılmıştır. Geliştirmelerinizde Texas Instruments'in herhangi bir kartını kullanabilirsiniz.
Derste Kullanılan Yazılımlar: Bu kursta Texas Instruments'in geliştirmiş olduğu IDE olan Code Composer Studio(WIN/OSX/LINUX) (Ücretsiz) ve ekli gelen analiz programları kullanılmıştır.
Who this course is for:
- Gömülü Sistem Mühendisleri
- Gömülü sistemleri keşfetmekle ilgilenen profesyoneller
- Kariyerine gömülü sistemler dünyasında başlamak isteyen öğrenciler
- RTOS' a yeni başlayan ve orta düzey öğrenciler
Course content
- Preview01:13
- 01:41Önemli Notlar
Instructor
Merhaba. Ben Mustafa Abdullah Kuş. 1995 yılında Konya'da dünyaya geldim. İlköğretim boyunca Visual Basic, PASCAL ve HTML dilleri ile ilgilenip basit programlar geliştirmeye çalıştım. Meram Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar Programcılığı bölümüne başladığımda C# ve ASP.NET ile tanışıp masaüstü ve web uygulamaları üzerine kendimi geliştirmeye başladım. Bu dönemde çevremde işletme sahibi insanların web sitelerini ve masaüstü program ihtiyaçları üzerine çözümler ürettim.
Üniversite hayatıma Atatürk Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji bölümü ile başlamış, Karabük Üniversitesi İmalat Mühendisliği bölümünden Süleyman Demirel Üniversitesi Harita ve Kadastro Bölümüne geçiş yaparak devam etmiş ve yine aynı üniversitede Elektrik-Elektronik Mühendisliğine başlayarak ile nokta koydum.
Üniversite hayatımın ilk yıllarında bir harita firmasına IT danışmanlığı yaparken, firmanın ağında bulunan firmalara web uygulamaları geliştirdim. Elektrik Elektronik Mühendisliği eğitimi alırken gömülü sistemlere olan ilgim artarak devam ettiğinden üniversite hayatım boyunca mikro denetleyiciler ile ilgilendim. İlk başlarda Atmel firmasının 89C51 kartı ile donanım seviyesinde geliştirmelerde bulundum. Sonralarda herkesin radarına bir şekilde girmiş olan Arduino ile bitirme projelerine yardım edip, kendim de merak ettiğim çevre birimleri ile denemelerde bulundum. Uzun dönem stajıma başlamadan önce ST firmasının uzman bir kartı olan STM32F4Discovery ailesinden bir model ile tanışıp, bütün çevre birimlerini ayağa kaldırıp, piyasaya daha yakın çözümler ile tanıştım.
Şuanda ODTÜ Teknokent bünyesinde gömülü sistemler işleri yürüten bir firmada uzun dönem stajyerim. Bu dönemde ve öncesinde Texas Instruments firmasının geliştirmiş olduğu Tiva C ailesine ait olan bir kartla TI-RTOS konusunda kendimi geliştirdim.
Gömülü sistemler alanında kendimi geliştirdiğim dönemde Türkçe kaynak konusunda şikayetçiydim. Bu alan ilgi duyan herkesin motivasyonunu kaybetmemesi adına böyle bir girişimde bulunmak istedim. Üniversitede arkadaşlarıma ders anlatırken sohbet havasında ders çalışmanın verimi artırdığını fark ettim. Eğitimleri de bu prensiple oluşturmaya özen gösterdim.
Bu alanda kendinizi geliştirirken bana her konuda soru sormaktan çekinmemenizi özellikle rica ediyorum. İyi dersler!