What you'll learn
- Fotoğrafta kompozisyon kuralları
- Kompozisyonu oluşturan ögeler
- İyi bir kompozisyon için yapılması gerekenler
- Etkili bir fotoğraf için kadraj içi tasarım
- İzleyicinin ilgisini ve dikkatini çekebilmek için uygulanabilecek kompozisyon bileşenleri
- İzleyicinin duygusal yönelimini sağlayacak kompozisyon bileşenleri
Requirements
- Temel fotoğrafçılık bilgisi
Description
Grafik sanatlarda, örneğin ressamlar, grafikerler boş bir sayfa ile başlarlar. Eserlerini boş sayfa üzerine, nesneleri belirli grafik düzenlerde yerleştirerek sonuca ulaşırlar.
Oysa fotoğrafta boş sayfa yoktur. Fotoğrafçı olarak bizler zaten dolu olan bir kadrajın içinden ayıklama yaparak fotoğrafımızı çekeriz. Bu noktada da belirli kaygıları güderek ve belirli araçları kullanarak bunu yapmaya çalışırız.
Bu kaygılar ve araçlar topluluğu "fotoğrafta kompozisyon"u işaret eder.
Bu kursta, kompozisyon kurallarını, nasıl ve nerede kullanılacaklarını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, yanlış bilinen noktaları, çok bahsedilmeyen püf noktalarını ve kuralları ne zaman yıkabileceğinizi bulacaksınız.
Kursu bitirdiğinizde ve öğrendiklerinizi pratikler yaparak uyguladığınızda, zaman içinde içselleştirdiğinizde; fotoğraflarınızın sınıf atladığını göreceksiniz.
Who this course is for:
- Fotoğraf çekmeyi seven yeni başlayanlar
- Etkili fotoğraf çekmek isteyen orta seviye fotoğrafçılar
- Kendini geliştirmek isteyen uzman fotoğrafçılar
Course content
- Preview02:25
- Preview05:27
Instructor
1967 yılında Kayseri’de doğdu. Makina Mühendisi’dir. Evli, iki çocuk babasıdır.
Görsel sanatlara ilgisi okullu yıllarda resim sanatı ile başladı. Üniversite öğrenciliği yıllarında resim çalışmalarına ara verirken, fotoğrafa yöneldi. Bu dönemde, ileride yapacağı resimler için arşiv oluşturmak amacıyla fotoğraf çekmeye başladı. Ancak öğrencilik koşullarında bu hiçbir zaman kayda değer bir arşive dönüşmeden anı fotoğraflarıyla sınırlı kaldı.
Dijital teknolojilerin fotoğraf alanında sunduğu olanakların cazip hale gelmesi ile birlikte fotoğraf sanatına etkin bir biçimde yöneldi. Bu yöneliş, zamanla bir tutkuya dönüştü. 2002 yılından bu yana yoğun olarak fotoğraf çekmekte. Fotoğraflarında insan ve mekan ilişkisini ortaya koymaktan haz alıyor. Konunun içinde, kahramanları ile burun buruna oluşturulmuş kompozisyonlardan hoşlanıyor.
Kütahya Evliya Çelebi Fotoğraf Derneği (EÇFOD) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmıştır. Halen Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği (EFSAD) ve Sille Sanat Sarayı (SSS) üyesidir. Birçok karma sergiye katıldı. Fotoğraf gösterileri sundu. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller ve sergilemeler aldı. Çalışmaları dergilerde, kitaplarda yayınlandı. “Taş Yerinde Ağırdır” ve “Bana Kalan” isimli iki kişisel sergisi mevcuttur.
AFIAP unvanına sahiptir. Halen, YouTube'da mebirok isimli kanalda fotoğraf üzerine eğitim videoları yayınlamakta ve çalışmalarını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşmaktadır.