Elementele și clauzele contractului individual de muncă
What you'll learn
- Prevederile legale care reglementează conținutul contractului individual de muncă
- Detalierea elementelor care reglementează contractul individual de muncă
- Redactarea corectă a clauzelor în vederea obținerii rezultatului dorit
- Riscurile pe care le presupune redactarea incorectă a clauzelor contractului individual de muncă
- Probleme practice legate de modalitatea de redactare a clauzelor contractului individual de muncă
Requirements
- Experiența în domeniul resurselor umane nu este necesară
Description
Vă propun acest curs în care să abordam împreună, nu doar teoretic, dar și practic, aspectele care țin de redactarea elementelor și inserarea clauzelor într-un contract individual de muncă. Cursul este gândit și structurat pentru a acoperi toată gama de informații și elemente care vizează contractul individual de munca, astfel încât să fie un instrument indispensabil specialiștilor responsabili cu gestionarea relațiilor de munca din orice domeniu de activitate.
Vom discuta despre importanța contractului individual de muncă și cadrul pe care acesta îl setează și care guvernează relația de muncă dintre angajator și salariat. De asemenea, vom aborda, din punct de vedere practic, cele mai importante clauze ale contractului individual de muncă: clauza pentru formare profesională, clauza de confidențialitate, clauza de mobilitate, etc. Odată agreat și semnat un contract individual de muncă, acesta nu poate fi modificat decât prin acordul ambelor părți. Din acest motiv este important ca elementele legale ale contractului să îndeplinească rigorile impuse, iar clauzele negociate convențional să regăsească într-o manieră care să asigure validitatea și aplicabilitatea lor încă de la momentul semnării contractului. Orice modificare ulterioară, indiferent de necesitățile angajatorului, va face obiectul unei negocieri, iar rezultatul este condiționat și de acordul salariatului.
Legislația muncii este una formalistă și, de obicei, nerespectarea rigorilor impuse de lege are ca și rezultat direct nulitatea clauzelor sau lipsirea lor de efecte, cu consecințe care, de cele mai multe ori, afectează angajatorul.
Cum, obligația încheierii în scris a contractului individual de muncă aparține angajatorului, orice nerespectare a dispozițiilor legale legate de negocierea și semnarea contractului individual de muncă îi va fi imputabilă și, din acest motiv, de cele mai multe ori angajatorul este singurul care trebuie să suporte consecințele nerespectării condițiilor de formă și de fond impuse pentru încheierea valabilă a unui contract individual de muncă.
La sfârșitul acestui curs veți avea instrumentul perfect, respectiv toate informațiile și detaliile necesare completării unui contract individual de muncă ori negocierii clauzelor cel mai des întâlnite în practica.
Who this course is for:
- Acest curs se adresează persoanelor care au sau își doresc o carieră în domeniul resurselor umane precum și celor care doresc să aprofundeze cunoștințe de legislația muncii
Instructor
Sunt avocat din anul 2002, membru al Baroului București, în prezent fiind avocatul coordonator al Societății civile de avocați Vasiliu și Miclea.
În anul 2015 am obținut titlul de Doctor în drept, susținând Teza de doctorat având ca subiect „Timpul de muncă și timpul de odihnă”.
Din anul 2005 m-am specializat în domeniul dreptului muncii, dialog social și resurse umane.
Din anul 2016 sunt Formator certificat de Ministerul muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Autoritatea Națională pentru Calificări. În această calitate, am susținut mai multe cursuri, workshop-uri, mese rotunde și webinarii pe teme de legislația muncii și am participat, în calitate de speker la diferite conferințe și congrese pe teme de legislația muncii.
Din anul 2017 colaborez în cadrul EXEC -EDU, în calitate de Expert în dreptul muncii, susținând modulul de legislația muncii din cadrul cursului „Managementul strategic al resurselor umane”.
Sunt mediator autorizat din anul 2013, membru al Consiliului de mediere.
Activitatea publicistică include, pe lângă numeroase articole pentru reviste de specialitate și publicarea cărților „Cercetarea disciplinară. Aspecte practice și teoretice” și „Protecția maternității la locul de muncă”.