Ekşi Mayalı Ekmek Eğitimi
What you'll learn
- Ekşi mayanızı oluşturabileceksiniz.
- Sorularınıza 48 saat içinde cevap alabileceksiniz.
- El ile Yoğurma Nasıl Yapılır ?
- Ev Tipi Yoğurucu İle Ekmek Yapımı.
- Tüm Tarifleri Ankastre Fırında Pişirebilirsiniz.
- Ekşi mayanın beslenmesi ve çoğaltılması.
- Pastane Tipi Yoğurucu İle Ekmek Yapımı
- Profesyonel Sprial Makinede Yoğurma ve Pişirme
- Butik İşletmeler İçin Maya Kullanımı
- Neden Buğdaydan Ekmek yaparız ? Buğdayın Özellikleri nedir ? Buğday kaç Bölümden Oluşur ? Buğdaydaki Enzimler nedir ? Bu enzimler neden çok önemlidir.
- Taş Değirmen Unları İle Nasıl Ekmek Yapılır ?
- Unlar Aralarında Nasıl Sınıflandırılır ? Unların Temel Özellikleri Nedir ? Sert Un ve Yumuşak Unlar Nerelerde kullanılır ?
- Gluten Nedir, ne işe yarar ? Gluteni nasıl etkisiz hale getirebiliriz ?
- Neden ekşi maya kullanmalıyız ? Ülkemizde ekşi Maya Kültürü nedir ?
- Ekmekte Kullanılan Tahıllar Neler ?
- Un, Su, Tuz ve Maya Oranları Nedir ?
- Fırıncı Ölçüsü Ne işe Yarar ?
- Ekmeğim Neden Kabarmıyor ?
- Hamur Elde veya Makinada Nasıl Yoğrulur ?
- Ankastre Fırında Ekmek Nasıl Pişirebiliriz ? Taş Zeminde Pişirme, Döküm Tencerede Pişirme ve Baton Kalıpta Ekmekler Nasıl Pişer ?
- Hangi Ekmekleri Yapacağız ? Beyaz Ekmek, Köy Ekmeği, Karakılçık Tam Buğday Ekmeği, Siyez Tam Buğday Ekmeği, Çavdar Ekmeği, Cevizli Çavdar Ekmeği ve Tost Ekmeği
- Ekşi Mayalı Pizza
- Ekşi Mayalı Pide, Ekşi Mayalı Lahmacun ve Karadeniz Pidesi
- Sık Sorulan Sorular
Requirements
- Hamur İşlerini Sevmesi Gerekiyor.
- Yoğurma Makinesi Yoksa El ile Yoğurma Gücünün Olması Gerekiyor.
- Ekmek Pişirme Ekipmanlarına Sahip Olması Gerekiyor.
Description
Sosyal medyada Mutfak Kitap ile başlayan “ekşi mayalı ekmek” serüveninde geniş kitlelere ulaşmamızla ortaya çıkan farkındalığı, şimdi bu online ile daha da fazla insana ulaştırmak için hazırız. %100 ekşi mayalı ekmek yapma konusundaki bilgi ve deneyimlerimiz, yalnızca Mutfak Kitap takipçileri ve eğitime gelenlerle sınırlı kalmamalıydı. Zira dünyanın en çok ekmek tüketen üçüncü ülkesinde yaşıyorsak ve ekmeğin yaşadığı değişim ile ciddi sağlık tehditlerinin hedefi haline geldiysek, ekmek konusunda anlatacaklarımız da ülkemiz için çok çok önemli demektir.
Bizler, çocukların “vatana millete hayırlı evlat olsun” dualarıyla büyütüldüğü bir toplumda yaşıyoruz. Bu yüzden her birimizin asli görevlerinden biridir faydalı olmak. Ben de bir şef olarak günümüzde git gide tırmanan beslenme ve gıda sorununa en çok tükettiğimiz “ekmek” ile bir ışık yakmayı gönülden istiyorum. Bu amaçla ortaya koyduğumuz Bir Lokma Ekmek ile tıpkı eskiden anneannelerimizin, dedelerimizin yaptığı yöntemlerle yapılan ekmeklerin evimize, bedenimize ve muhabbetimize katacağı sıcaklığı sizlerle paylaşıyorum.
Bu eğitimi alırken; ekmeğin tarihinden, ekşi mayanın ilk ortaya çıkışından başlayacak; ardından bir buğday tanesinin derinlerine yolculuk edeceksiniz. Buğdayı anlamak ekmeğin tüm sırlarını size fısıldayacak. Evrende hiç bir şey öylesine yer almaz. Gluten de bunlardan biri! Ancak nasıl işlendiği önemli! Bu online eğitimde son zamanlarda adı sıkça alınan gluten hakkında bilinmeyen gerçeklere değineceğiz. Bunun ardından ekmek yapımına ve ekşi mayaya dair her şeye görsel anlatımlı tariflerde yer vereceğiz.
Ekmek yalnızca bir besin değildir. Bir nimet ve bereketi temsil eden bir semboldür. Bu yüzden ekmeği anlamak için ona gönül gözüyle bakmak gerekir. Bu yüzden kültürümüzde ve tasavvufta ekmek konuları ile ekmeğin gönüllerdeki yerini kavrayacağız. Son olarak, eğitimlerime katılanları ekmek işini ilerletmek adına motive eden sözlerimi siz değerli okurlarım için de kaleme aldığım naçizane motivasyon konuşmaları ile başarıya ulaşmanın anahtarını birlikte arayacağız.
Who this course is for:
- Profesyonel Ekmekçiler
- Amatör Ekmekçiler
- Ev Hanımları
- Hamur işini Seven Herkes Ekmek Yapabilir.
Instructor
Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi Mezunuyum. Kendi işimi yapmak istediğim için bir Meslek Lisesi seçmek istedim. Gitmek istediğim 3 okul vardı: Gebze Ayakkabı Teknolojisi, Bartın Kurucaşile Yat ve Tekne Yapımı ve Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi. Askeri Liseyi de tercih etmiştim ancak 4 puan ile kaçırdım, zaten istemiyordum. O zaman zarf ile geliyordu sınav sonuçları. Bir gün zarf geldi ve Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi’nin mülakatlarına girmeye hak kazandım. İşte tüm macera böyle başladı. Birçok kişi dalga geçti. “Aşçılığın okulu mu olur” diye. Babama ‘çocuğu bu okula gönderme’
diyenler bile oldu. Ancak ben bu okula gitmeye kararlıydım. Babam da canla başla beni okula yazdırdı. Kütahya nere, Bolu nere! 14 yaşındaydım ve yatılı okula gidecektim. Okula başlamadan önce türlü türlü hayallerim vardı; okula gideceğiz, en iyi yemekleri yiyeceğiz, en iyi yemekleri yapacağız. Tabii öyle olmadı…
Okula girdiğim zaman 2002 yılıydı ve Türkiye deprem yaralarını yeni sarıyordu. Okul da depremde hasar gördüğü için yenilenmiş, eksiklerini yavaş yavaş tamamlamaya başlamıştı. Bir de arkasından gelen ekonomik kriz ile herkesin beli bükülmüştü. Tüm bu zorluklar bizleri de etkiledi zira okulda ödenek olmadığı için mutfağa giremiyorduk Sizin anlayacağınız okul hayatımız boyunca mutfağa 10 kez ya girdik ya girmedik. Çok heyecanlı ve hevesliydik, hep soruyorduk ‘hocam mutfağa ne zaman gireceğiz?’ diye. Bir gün ‘Çocuklar mutfağa giriyoruz’ diye bir haber geldi. İnanılmaz mutlu olmuştuk. O zaman patates konusunu işlediğimiz için 10 çuval patates geldi kondu önümüze. Patates çorbası, patates oturtma, patates haşlama, patates röşti, patates kızartması, patates köftesi, patates salatası ve patates tatlısı. Patatesin her türlüsünü yaptık. Gel gelelim biz türlü türlü hayaller kurarken karşımızda yalnızca ‘Le Patates’ vardı.
Varlığı Yoklukta Bulmak
Bugün geçmişe bakınca “keşke” demiyorum, aksine “iyi ki imkânlar yokmuş” diyorum. Yoklukta insan daha yaratıcı oluyor, yıllar sonra bunu keşfettim. İlkel uygulamalar insanı daha hayal kuran bireyler haline getiriyor. Bence bir insanda öncelikle IQ değil EQ yüksek olmalı. Hayal kuramayan bir insanın, süper matematik bilmesi benim için bir önem ifade etmiyor. Akıllı robotlar artık tüm hesaplamaları, neredeyse kusursuz bir şekilde yapıyor zaten. Ama bu robotlar, hayal kuramıyor. Hayatı, ‘sahip olmak’ için çalıştığınızda asla mutlu olamıyorsunuz. Çünkü sahip olmanın bir sonu yok! Bu yüzden sevdiklerinizi sahiplenin ancak onlara sahip olmaya asla çalışmayın. Mevlana’nın bir sözü var. ‘’Ben varlığı yoklukta buldum, onun için varlığı yokluğa feda ettim.’’