Digital kommunikasjon og digital marketing
0.0 (0 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
2 students enrolled

Digital kommunikasjon og digital marketing

Spar tid og penger med en riktig digital strategi. Dette kurset vil hjelpe deg med beslutningsprosesser.
0.0 (0 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
2 students enrolled
Created by Tatjana Strømme
Last updated 1/2017
Norwegian
Current price: $12.99 Original price: $19.99 Discount: 35% off
22 hours left at this price!
30-Day Money-Back Guarantee
This course includes
 • 1.5 hours on-demand video
 • 23 downloadable resources
 • Full lifetime access
 • Access on mobile and TV
 • Certificate of Completion
Training 5 or more people?

Get your team access to 4,000+ top Udemy courses anytime, anywhere.

Try Udemy for Business
What you'll learn
 • Du vil lære å designe profesjonell hjemmeside, velge kommunikasjonsstrategi og kommunikasjonsplan, planlegge markedsføringsbudsjett, få dypt kunnskap om digtiale markedsføringsprosesser, velge effektive markedsføringstiltak
Requirements
 • Passer til alle
Description

Kurs i Digital Kommunikasjon og Digital marketing passert til engasjerte ledere og markedsføringsansvarlige i bedrifter av alle størrelser. 

Mine kurs er rettet spesielt mot nystartede bedrifter og etablerere, samt bedrifter som trenger å styrke sin markedsførings evne. 

Kurser er et resultat av flere års erfaring med varierte oppdrag.

For eksempel en av mine kunder trengte å øke effektivitet i et virtuelt team. Den andre ønsket å promotere en av sine ansatte som landets ledende ekspert på område.

Jeg lærer mine kunder om at suksess i digital kommunikasjon avhengig av mange aspekter, blant annet av å forstå potensiale som ligger i forskjellige digitale kanaler. Mine kurs fokuserer på reelle problemstillinger og mulige løsninger, teori og praksis. En perfekt løsning er den som underbygger bedriftens strategi.

Min bakgrunn er fra Digital Kommunikasjonsledelse, Nyskaping og Kommersialisering ved BI i Oslo. Jeg har jobbet med konsulentoppdrag innenfor business kommunikasjon, alt fra relasjonsbygging, salg og markedsføring til utvikling av hjemmesider.

Dette kurset vil ta deg gjennom viktigste temaer innenfor digital kommunikasjon:

Dette kurset består av fire moduler. Hver modul vil har opplysninger som til sammen gir deg et komplett bilde av digital marketing i praksis i dag.

Modul 1 gir et overordnet oversikt over kommunikasjonsstrategi samt hva skiller salg fra markedsføring. Kursdeltagere vil lære om mekanismen som gjør kommunikasjon til et effektivt verktøy for å oppnå virksomhetens mål.

I modul 2 vil kursdeltagere gjennomgå alle designelementer som er med på å skape et universelt kommunikasjonsplattform,  alt fra brukervennlig hjemmeside til etiske normer for bruk av kanaler.

I modul 3 vil vi gå gjennom temaene om annonsering på Internett: videoannonsering, SoMe annonsestrategi, bruk av SMS, e-mail markedsføring.

Til slutt, modul 4 gir oversikt over strategier for integrert markedsføring på tvers av tradisjonelle og sosiale medier.  Vi avslutter med case-studier fra Lexus.

Velkommen!

Who this course is for:
 • Leder, entreprenør, markedsansvarlig, gründer, etablerer, blogger
Course content
Expand all 24 lectures 01:20:37
+ Introduksjon til tema Digital kommunikasjon og Markedsføring
7 lectures 20:51

Dagens forbrukere er svært sofistikerte. De har lært alle våre markedsførings triks, så det er vanskelig å ”snike” seg på dem med overraskende effekt. 

Utfordringen for det kreative markedsføringsteamet er å skape interesse hos kunder som ikke ønsker å bli ”pushet” mens  kommunikasjonen pågår. Måten å få kontakt med mennesker i dag er å svare på deres spørsmål, og gjøre det med uttrykt lidenskap og oppmuntring til handling. 

Hvis du klarer å vise følelser og kommunisere tydelig din erfaring, akkurat som en venn gjør, vil du kunne nå frem.  Noen større selskaper investerer i aktiviteter som kan gi deres kunde en uforglemmelig opplevelse, for eksempel sponser musikkfestivaler eller fotballkamper. Et annet eksempel er Red Bull som lager dokumentarfilmer om ekstremsport, (hoppet fra stratosfæren i 2012 har de kringkastet live over hele verden). 

Den største utfordringen i dag er ikke å nå målgruppen sin lenger. Det er faktisk å holde på publikum, stimulere den og motivere den. Vår forbindelse med våre forbrukere bør være på en så intim plan, at de ikke vil bare se mer av oss, men også betale for å få tilgang til vår informasjon. Vi må finne nye måter for våre produkter å skape gode øyeblikk for forbrukerne. 

Kreative ideer blir av å blande personlige og kulturelle elementer, hente frem unike erfaringer og sette sammen nye produkter av nye overraskende materialer, dvs drive med alchemy på sitt sterkeste.

Preview 01:52

Det første vi må avklare er at det er en stor skille mellom salg og markedsføring. Forskjellen er så kritisk at det å vite den, kan det spare mange gründere for økonomiske tabber.

Vi ofte gjør en og samme feil når vi starter en ny virksomhet.

For eksempel når vi bruker all vår tid på å sitte bak dataskjermen og blogge, optimalisere Google søk, eller oppdatere Facebook feed. Alt dette er jo kjempefint! Så kjøper vi annonser eller lager MailChimp kampanjer. Alt dette er utrolig kraftige tiltak som hører hjemme under markedsføring.

Ikke misforstå, det er det vi skal snakke om i dette kurset, men når det gjelder i relasjon til salgstall er det ikke det eneste vi må ta hensyn til. Vi må også komme oss vekk fra dataskjermen og ta direkte kontakt med våre forbrukere for å få fart på salget.

Forestill deg at du er på en stor messe. Det dyreste og flotteste stand er reservert til for eksempel Google: 30 - 40 personer, alle i sine Google skjorter med juicy farger. Flotte brosjyrer, give aways, osv. Tenk at det er flere av slike selskap på messen, og din stand er bakerst i rommet. Der står det et lite bord med en liten logo festet til duken. Her skal du stå og kjempe om oppmerksomheten.

 Det er slik alle kommer i gang, og det gjeller alle type virksomhet. Grunnen til at vi snakker om dette er at vi skaper et tydelig skille mellom salg og markedsføring. Og her er spørsmålet som jeg vil at alle skal tenke på. Hvem  gjør markedsføring i dette eksemplet, og hvem selger?

Google markedsfører, mens du selger. Google bader i oppmerksomhet, det er derfor betaler de en svinedyr pris for å stå rett ved inngangen og slippe gjennom sin stand tusenvis av besøkende, mens du får kontakt med en liten gruppe av besøkende og har kapasitet til å ta en-til-en prat. Salg er en kontaktsport. Mens markedsføring skjer en til mange. Du selger i situasjonen en-til-en.

Poenget med å analysere dette eksempelet er at tross for at du har muskler for å ta all oppmerksomhet i rommet, ikke glem å være ivrig til å selge. Dette er også en av de viktigste suksesskriterier for å lykkes med digital markedsføring. 

Dette er også grunn til at flere ønsker å ha faktisk mindre trafikk på sine sider og legger en bremse på hvor fort du kan logge deg på siden. For eksempel sider der du kan laste ned og strime informasjon, slik at kunder opplever at nedlastningen skjer raskt.

Preview 02:46

Felix Munoz har 25 års erfaring, blant annet fra  i Coca Cola, Telephonica, og Movistar.  https://www.linkedin.com/in/femunoz. Det første og det viktigste han ser etter er å skape en vellykket markedskommunikasjons kampanje. Han sier at markedskommunikasjon er ikke en enkel oppgave, og den spiller ikke etter enkle regler. Det er en veldig lang og kompleks prosess der du raskt forstår at markedsarbeidet er ikke kunst (!). Det er vitenskap. Det handler ikke bare om å annonsere eller å være sexy. Det influerer og  forbedrer hele din virksomhet, fra å ansette dyktige medarbeidere til å realisere gevinster.


Hovedreglene for markedskommunikasjon må komme av menneskeforståelsen. Fordi til slutt er det mennesker du selger til, og du jobber med mennesker. 
Han definerer suksesskriterier for å lykkes med markedsføringen: 
Når du prøver å forstå hvilke prosesser som skjer i hjernen hos mennesker kan du gjøre et bedre valg om hva du må gjøre med virksomheten og kommunikasjonen din.   
Og motsatt, dersom du vet hvilken verdi ligger bak din merkevare kan du skape et fotavtrykk i menneskets hjerne og hjerte og lukkes med markedsføringen. 
Tredje, du må vite hvilke av verktøyene du må bruke for å gjøre det. Teknologien i dag er en av de viktigste markedsføringskanaler du må bruke. Du må være godt opplyst over alle tilgjengelige muligheter for å kommunisere med kunder. 


Ikke bare teknologi og digitale verktøy som utløser suksess, men også kunnskap om hva du kan gjøre for å påvirke mennesker. Verden utvikler seg veldig fort og du har plikt til å gjøre så godt du kan i riktig hastighet. 
Felix oppsummerer og konkretiserer handlingsfaser: 
Du må forstå virksomheten, forstå problemet du må løse, forstå mennesker og hvordan du kan påvirke dem, forstå teknologien, og gjør ting raskt. • - Ha strategi;
 • - Forstå emosjonell pakt til merkevaren;
 • - Avgrens territoriet som merkevaren skal okkupere;
 • - Ha plan for gjennomføring (plan betyr i hvilken rekkefølge du skal levere dine meldinger);
 • - Gjennomfør;
 • - Analyser og lær;
 •  Eksempel med Coca-Cola Zero, Coca-Cola uten sukker. Problemet var at mennesker trodde ikke på produktet. De trodde ikke at det var mulig å gjenskape smaken av Coca-Cola uten tilsatt sukker. De hadde en ide om Coca-Cola. 
Til tross for mange tradisjonelle kampanjer, trodde fortsatt ikke kunder at smaken var lik. Det gjorde at konsernet fokuserte på å overbevise forbrukerne om at de ikke vil kjenne forskjellen. De brukte Internett og YouTube for å demonstrere at produktene smaker helt likt og de har til slutt klart å overbevise mange. Salget økt og produktet ble reddet.

  Felix Munoz, Coca Cola case
  02:43

  Hvordan og hvorfor skal en markedsførings- og kommunikasjonssjef velge et reklamebyrå? Hvilke faktorer er viktigst? Og hvis markedskoordinator sliter med å velge et kommunikasjonsbyrå, hvordan kan han eller hun være sikker på at byrået er faktisk fruktbart og effektivt?

  Reklamebyrå er en viktig del av prosessen i kommunikasjon og markedsføring, til tross for at ressursen i din bedrift kan gjøre alle prosesser selv: strategien, planlegging, gjennomføring, og til og med evaluering.

  Du trenger en kreativ sparringspartner!

  Ved valg av byrået står selvfølgelig kreativitet sentralt. Det handler om å ha ideer og talent. Fordi til syvende og sist det er det dine kunder vil huske lengst. Så er det nivå på service og leveranserutiner. Det å levere ideer som skal løse utfordringer til din virksomhet skal være en godt strukturert prosess.

  Start samarbeid med et byrå alltid med styling. Be dem å komme med et fotslag som du kan analysere.

  Vurder størrelse til byrået. Det er forskjell på en liten bedrift og et internasjonalt byrå. Det siste sannsynligvis leverer tjenester i mange land.

  Velg kvalitet og gjennomføringsevne. Tross for at du får mange gode ideer, vurder om byrået er faktisk i stand til å levere de på tid og kost.

  Store byråer kan bety masse involverte mennesker. Dette kan være bra hvis du er selv et stort selskap, og du ønsker en kompleks leveranse.

  Men hvis behovet ditt er veldig konkret, velg et lite byrå med fire til fem personer, et kreativt miljø som er i stand til å levere gode ideer og sette dem ut i liv. 

  Preview 02:08

  Kommunikasjonsprosessen starter med en klar definert målgruppe.

  Du bør bestemme om du ønsker å snakke til eksisterende eller potensielle kunder, enkeltpersoner, bestemte grupper eller offentlighet.

  Målgruppen vi velger vil påvirke beslutninger i vår kommunikasjonsstrategi. Det vil påvirke svarene på spørsmål som: hva jeg skal si, hvordan jeg skal si det, når jeg skal si det, og hvor jeg skal si det.

  Etter at du har identifisert målgruppen, må du bestemme mål med kommunikasjon. Du kan satse på å etablere merkekjennskap, spre informasjon, endre holdning, eller atferd. For eksempel, hvis du har identifisert ditt målgruppe som nye forbrukere vil din kommunikasjons kampanje ta sikte på å skape merkekjennskap blant dem.

  For å designe kommunikasjonskampanje etter den ønskede reaksjonen må du svare på tre spørsmål: hva skal jeg si, hvordan sier jeg det og hvem som skal si det (kilde eller kanal).

  Selvfølgelig alt vi forteller om oss og produktet må være relevant og i tråd med hva vår målgruppe er interessert i.

  Dårlig kommunikasjon kan oppstå av feil budskap eller at det rette budskapet ble uttrykt dårlig.

  Det å få nok oppmerksomhet er en vanskelig oppgave, fordi kommunikasjonskanaler blir mer og mer fragmentert og uoversiktlig. Annonser som bruker kjendiser kan potensielt oppnå større oppmerksomhet. 

  Tenk om Felix Baumgartner sitt fritt fall fra stratosfæren, organisert av Red Bull. Nesten alle av oss har hørt om det, ikke sant?

  Felix Baumgartner ble det første mennesket som har slått lydhastighet i fritt fall. Millioner av mennesker i verden har sett dette hoppet live på TV.

  Red Bull-sjef sa en gang i et intervju at Red Bull gir deg vinger. Dette betyr at Red Bull gir ferdigheter, evner, for å oppnå det du vil.

  Det er en invitasjon om å være aktiv, performance-orientert, våken, og å ta utfordringer.

  Var Felix Baumgartner sitt fritt fall i tråd med interessene til målgruppen som er menn i 20-30 årene? Var den relevant til det merkevaren Red Bull står for?

  De seks elementer til Effektiv kommunikasjon
  02:17

  Når vi velger kanaler for kommunikasjon må vi bestemme mediemiksen. Selskaper må fordele sitt markedskommunikasjonsbudsjett over flere nivåer.

  Vi har mange former for eksponering, for eksempel reklame, salgskampanjer, PR, digital markedsføring og mange flere

  Selskaper innenfor sine begrensede budsjetter må målrette former for kommunikasjon som passer deres målgruppe og deres merkevare, slik at bruk av ressurser blir effektiv.

  Når vi måler resultatene og analyserer avkastningen fra vår kommunikasjonsinvestering må vi svare på neste spørsmål:

  • Traff vi vår målgruppe? På hvilken måte og i hvilken grad? 
  • Har vi klart å nå målene og få vår målgruppe til å huske vårt budskap? Hva husker de? Hvordan føler de om det? 
  • Hvilke kommunikasjonskanaler fungerte best? Kunne brukere ha interaksjon med oss i løpet av kampanjen? 
  • Har de kjøpt produktet? Kan de anbefale det videre?

  Det er fire måter å sette opp et budsjett for markedskommunikasjon:

  1. Prosentandel av salget; 

  2. Matche konkurrenten;

  3. Det du har råd til;

  4. Objektive metoder. 

  2 Prosentandelmetoden betyr å sette av en viss prosentandel av årets salg. Den er enkel å bruke, noe som gjør det til et populært valg.

  Imidlertid kan det virke mot sitt hensikt. Ifølge denne metoden, når salget øker, gjør budsjettet det også. Når salget stuper, blir budsjettet redusert. 

  Det kan være en bedre beslutning å øke budsjettet for å hindre ytterligere salgsfall. 

  I praksis bruker vi denne metoden for å ha en innledende budsjettestimering og deretter endre den avhengig av mål, konkurrenter, og muligheter.

  2 Matche konkurrenten

  Et selskap kan kopiere strategi til sin primære konkurrent, for eksempel 10% av salget går til markedsføring og kommunikasjon. 

  Noen ganger et selskap kan bestemme for å ikke matche konkurrentene, men å overgå dem. Tross alt, forskning tyder på at en merkevare som investerer tungt i reklame signaliserer høyere kvalitet på sine produkter.

  Den underliggende forutsetningen om å møte konkurransen er at hvis du ønsker å forbli konkurransedyktig, må du bruke minst like mye som dine konkurrenter.

  Men dette betyr ikke nødvendigvis garantert suksess. 

  Vi må huske, at ikke hvor mye, men hvor godt budsjettet er brukt er viktigst.

  Hvis vi kan bruke vårt budsjett mer effektivt, kan vi oppnå mer med mindre.

  3 ”å ha råd” metode setter rammer for kommunikasjonsbudsjett etter at alle andre utgifter er budsjettert.

  Ved bruk av denne metoden vil markedskommunikasjonens rolle ikke fremstå som sentral i forhold til andre investeringer i selskapet. 

  Budsjettet blir definert ut i fra hva ledelsen føler seg komfortabelt med, og setter av rammer etter at alle andre investeringer er gjort.

  Men hva skjer hvis ledelsen ikke fullt forstår betydningen av markedskommunikasjon?

  Markedssjefer må forklare betydningen av markedskommunikasjon til ledelsen i selskapet og fortelle hvordan det kan gi resultater.

  4 Den objektive metoden er vanligvis betraktet som den mest fornuftige og forsvarlige budsjetteringsmetoden.

  Markedssjefer setter budsjettet basert på hva det vil koste å komme i mål. 

  Med andre ord, markedssjefer først må etablere klare mål og deretter identifisere nødvendige oppgaver for å nå disse målene. 

  Det samlede markedskommunikasjonsbudsjettet kan deretter befestes i tall opp mot kostnadene.

  Vær oppmerksom på at når vi fastsetter budsjettet er arbeidet ikke ferdig ennå. Det kan være nødvendig å justere budsjettet i løpet av året og fordele utgifter i tråd med endrede forhold i markedet.

  Preview 04:51

  Når markedskommunikasjonsbudsjettet er opprettet må vi bestemme fordelingen av den.

  Det er tre viktige metoder som brukes til å planlegge riktig: kontinuitet, flyt og intakt.

  1 Kontinuitet metoden er først og fremst brukes til ikke-sesongvarer. Reklame går jevnt med en liten variasjon over hele kampanje periode.

  2 Flyt metoden brukes vanligvis i sesonger. Den innebærer perioder med reklame og perioder med ingen reklame.

  3 Intakt metode kombinerer flyt og kontinuitet ved å benytte annonsering med en lav intensitet over hele året kombinert med en tung annonsering i salgs perioder.

  Produktet som selges hele året, men opplever en salgsøkning på bestemte perioder er gode kandidater for intakt annonsering. For eksempel: solkremer selges hele året, men spesielt i sommermånedene.

  Forhold mellom markedskommunikasjon, budsjett og salg

  Det er viktig å forstå dette forholdet, fordi de fleste har urealistiske forventninger som er gjort på bakgrunn av forutsetninger som ligger for markedsføringsbudsjett.

  Det er ingen direkte sammenheng mellom digital kommunikasjons markedsføring og salg.

  Salgsresultater i løpet av en bestemt tidsperiode er konsekvensen av flere faktorer.

  Disse inkluderer det rådende økonomiske klimakonkurranseaktivitet og mix av alle markedsførings variabler i tillegg til prisnivå, produktkvalitet, distribusjonsstrategi, og så videre.

  Markedsføring og kommunikasjon er bare en av mange mulige faktorer som bestemmer størrelsen av salgsinntekter.

  I tillegg er selve målet for markedskommunikasjons kampanje påvirker effekt av salget.

  For eksempel, hvis kampanjen er utformet for å øke oppmerksomhet rundt merkevaren vil ikke den utgjøre effekt på salget umiddelbart.

  Effekten av markedskommunikasjon er vanskelig å observere med en gang.

  Forbrukerne vanligvis trenger å se annonsen flere ganger før de kan huske deg og få et forhold til produktet ditt. Det er vanligvis et terskel punkt (moment), hvor kommunikasjon begynner å påvirke respons mot et salg.

  Dersom det er et innovativt produkt, kan kunden bli oppmerksom på produktet raskere og vil ønske å kjøpe det umiddelbart. Slik at "moment" kan treffe på et tidligere stadium.

  På "moment" stadiet, er avkastningen av investeringen for vår kampanje er på et optimalt nivå.

  Et annet kritisk punkt når kampanjen gjennomføres når markedet er mettet. Dette punktet kalles avtagende avkastning.

  Etter dette punktet har reklame en minimal effekt på salget.

  Andre kommunikasjonseffekter kan også påvirke forholdet mellom utgifter og salg.

  For eksempel når annonsen blir husket til når produktet er nødvendig: vi trenger ikke et kjøleskap når vi ser en annonse, men hvis annonsen er effektiv, vil vi huske produktet og hvor vi kan kjøpe det.

  Budsjett fordeling
  04:14
  + Alt om universell design - dykke dypere
  5 lectures 21:36

  Har du noen gang logget deg inn på et nettsted som virket forvirrende i forhold til navigering? Hadde for mye tekst og virket overladet med informasjon som var irrelevant? 

  Eller derimot en nettside som var informativ, som opplevdes brukervennlig, var estetisk og lett å navigere gjennom? 

  En gjennomtenkt design kan hjelpe bedrifter å tiltrekke nye kunder, yte service, og som resultat beholde sine kunder. På den andre siden kan dårlig design ødelegge for bedriftens intensjon med hjemmesiden.

  Universell design kan være vanskelig å definere, men lett å bli enig om når du ser en. 

  Siden må kunne skape en positiv opplevelse og gi kunden verdi av å dele innholdet gjennom sosiale nettverk. 

  Universell design kan deles i to hovedkategorier. 

  Funksjonell universell design. Dette omfatter brukeropplevelsen som er knyttet til bruk av nettsiden eller applikasjonen. Det inkluderer integrering av applikasjoner (Facebook, Instagram), navigasjon (meny oppsett), søkefunksjoner og lenker. 

  Opplevelse. Dette er et større og vanskeligere område å definere. Inntrykket skapes mens kunden bruker tid på hjemmesiden eller applikasjonen. Med andre ord, det er den wow-faktor som er knyttet til de visuelle og funksjonelle egenskaper av plattformen.

  Seks prinsipper som utgjør en god universell design:

  1. Tilgjengelighet. Kan jeg finne siden raskt? Vises den høyt oppe i søkeresultatene? Virker det på min mobiltelefon eller områder med svak internettforbindelse? Kan mennesker med nedsatt funksjonsevne bruke nettstedet eller programmet?

  2. Positiv opplevelse. Likte jeg den?

  3. Brukervennlighet. Er det enkelt å bruke?

  4. Intuitivt. Er det lett å finne fram til Informasjonen jeg trenger?

  5. Troverdighet. Kan jeg stole på informasjonen jeg finner på siden?

  6. Og til slutt - nytten. Vil jeg lære noe nytt?

  Viktigste prinsipper for Universell Design

  Selv nå er det overraskende ofte brukeren blir glemt under utformingen av funksjoner på siden. Intern politikk i et selskap, for eksempel hver avdeling ønsker egen utforming på en felles korporativ hjemmeside, reduserer ytelsen og hindrer å oppnå en god design på siden. Hvordan unngå dette?

  Ved utforming må du stille følgende spørsmål:

   - Hvem er brukeren?

  - Hva er brukerens ønsker og behov som finnes på din side? 

  - Hvorfor skal kunden gå på din nettside?

  - Hva er brukerens evner, digitale ferdigheter og tilgjengelig teknologi?

  - Hvilke funksjoner vil gjøre brukeropplevelsen enklere og bedre?

  Svarene på disse spørsmålene kan komme frem fra omfattende brukerundersøkelser, som for eksempel markedsundersøkelse i ”Digital Marketing Channels Landscape” av Illions Universitet i USA:

  Dette kan være mer komplisert enn man tror fordi mange brukere ikke kan vite nøyaktig hva deres ønsker og behov er.

  Det er jobb til designere av universelldesign å oppdage disse gjennom undersøkelser og tolke dem på best mulig måte.

  Fakta fra Science of People om hvrordan gjøre din hjemmeside populær:

  http://www.scienceofpeople.com/2014/05/6-nonverbal-hacks-website/

  Universell utforming, Design
  04:20

  Det handler om å gjøre digital utforming enkel og intuitiv å bruke. Som Steve Krug sier: ”ikke stimuler kunder til å tenke, stimuler dem til å handle”.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Don%27t_Make_Me_Think)

  En av de viktigste aspektene ved brukervennlig utforming innebærer å følge felles regler om å strukturere informasjonen på din hjemmeside. 

  Her må du unngå å være kreativ. Regler inkluderer: linker i blått med understrek, navigasjonsmenyen plassert øverst eller til venstre på nettsiden, logoen er i øvre venstre hjørne og er knyttet til startsiden, søkefunksjonen plassert høyt oppe på siden. Du må sørge for at menyer, logoer, farger og layout er tydelige, lett å forstå og gjentas konsekvent på tvers av alle sider. 

  Noen sentrale elementer er ikke obligatoriske. Disse inkluderer størrelse på vinduer eller bruk av lanserings pop-up.

  Her kommer det bare noen advarsler, for eksempel: Ikke bruk splash-sider (landingsside) som kunder ser før de kommer på hjemmesiden. La dem komme til hjemmesiden med en gang. Aldri bygg hele hjemmeside på en landingsside. De fleste søkemotor-følere kan ikke spore effektivt flash-sider, og de vil ikke fungere bra nok på flere mobile enheter.

  Ikke distraher brukere med blinkende bilder, blinkende lys, automatisk lydoppsett, rulletekst, uvanlige fonter, ting som vi kaller for ”juletrær”. De var svært fremtredende i de tidlige dagene av Internett, men er ikke populære i dag av flere grunner, for eksempel:

  Enkelhetsprinsippet

  Dette er et annet viktig element ved en bra design. I universelle prosjekter et enklere alternativ er nesten alltid det beste og oppleves mer brukervennlig. Selv om tjenesten eller produktet er komplisert, trenger ikke hjemmesiden din være det. Det er viktig å huske at de fleste kundene vil bare ha den mest grunnleggende informasjon fra deg, for eksempel hva er dette og hvordan det virker.

  Universell design kan kjennetegnes med:

  Mellomrom. Designmessig kan dette oppfattes negativt, men på siden må ikke tomme flater være hvite.  Hovedprinsippet er en mørk tekst på et lyst bakgrunn. Generelt er det mer effektivt å ha "puste rom" mellom ulike designelementer på siden, slik at det blir lettere for kunden å dele den i soner. 

  Når du vil at kunden foretar et valg, kobles det mye psykologi i bildet: bekymring om å gjøre det riktige valget, forvirring og tvil over alternativene, beslutningsvansker og annet. Studier har funnet at mennesker som ble møtt med færre valg vanligvis gjør et raskere valg og er mer overbevist at det var et riktig valg, samt at de er mer fornøyd med sin beslutning i etterkant. 

  Bruk et enkelt språk. For et mindre selskap er det ikke nødvendig å bruke kompliserte tekster. Klart, enkelt og godt strukturert språk er det beste alternativet når du oppretter en god universell hjemmeside.

  Eksempel. Fremtiden for kommunikasjon ligger i det visuelle. Ifølge en studie utført av 3M, mennesker behandler bilder 60.000 ganger raskere enn vi behandler ord. Derfor trenger vi å vende oss bort fra tunge tekstsider til sider med en visuell anker.

  The Weather Channel, NBC, A & E. https://weather.com

  Alt begynner å se litt mer ut som Pinerest.

  Hold deg til konvensjoner (regler). Konvensjonene er snarveier for å holde ting enkelt for brukerne. 

  Bruk ekte tilbakemeldinger. Dette er en fin måte å vise potensielle kunder hva dine nåværende kunder har å si om organisasjonen. Tillit er viktig, og dette er en måte å oppmuntre den på.

  Vis logoer av dine samarbeidspartnere og utmerkelser. Dette vil hjelpe etableringen av din troverdighet, vise at du har ledende kompetanse og hever deg over konkurrentene dine.  

  Check list: ser siden din profesjonell og vakker ut?

  Er telefonnumre og adresser enkelt å finne? 

  Skaper siden din troverdighet? 

  Er ”Kontakt oss” et synlig valg i menyen? 

  Er ”Om Oss” informativ og personlig? 

  Kan dine kunder se den interne dynamikken i selskapet? 

  Kan de raskt forstå din gründer-idé og lese om selskapets ledelse? Inneholder siden ansattes bilder og profiler?

  Har bloggen din lenker til tredjeparts referanser og omtaler? (Dette er en måte å hevde din troverdighet uten å tute ditt eget horn).

  Sørg for et friskt og up-to-date innhold. (En "Nyhet" som ble oppdatert for et år siden røper at ingenting har skjedd siden, eller at du bryr deg lite for å fremstå som en kundeorientert aktør).

  Så sørg for at det er du, lag et nytt innhold på nettstedet ditt, spesielt der du deler nyheter og kompetanse.

  Og til slutt: skrive- og stavefeil virker svært uprofesjonelt, og mens det store flertallet av leserne ikke kan plukke dem opp, vil en eller to reise spørsmål om din troverdighet. Dette omfatter også ødelagte koblinger, feil i referanser og interaktive elementer som ikke fungerer som de skal.

  Les mer om Universell Utforming på https://uu.difi.no/krav-og-regelverk/losningsforslag-web

  Brukervennlighet
  05:18

  Hensyn til mobilitet bør prioriteres i alle faser: Strategi, design og implementering.

  En mobil-kampanje lanseres for å støtte strategisk markedsføring på Facebook, Instagram for mobil-brukere. Det betyr at vi må stimulere frem gode brukeropplevelser på mobile enheter og deretter tilpasse disse for web, i stedet for den andre veien rundt, som mange vanligvis gjør.

  Det har sine fordeler, siden prinsipper for god mobil-design fungerer like bra også på PC skjerm. De omfatter enkel design, lineære skiller, og tydelige knapper. Mobil-design vil hjelpe deg til å bestemme hvilket innhold som er viktigst å fremme.

  Aallikevel er den ikke uten utfordringer. Vi har stor variasjon av mobile enheter. Det er ikke bare telefoner som varierer mye i seg selv, men også tabletter, spillkonsoller og lignende. Vi må også vurdere brukervaner. Mobile brukere bruker mobilt nettsøk annerledes enn PC brukere.  

  Begrensninger til enheter må tas i betraktning. Telefoner har mindre skjermer, liten tastatur, lav tilkoblingshastighet, og treg hardware.

  Sentrale prinsipper for mobildesign er:

  Forenkle, forenkle, forenkle.

  Vis informasjon kun når det er behov;

  Reduser tid for nedlasting;

  Strukturer innhold på samme side;

  Gjør menyen tilgjengelig for berøringsskjermer.

  Dette gir brukeren følelsen av å være i kontroll.

  Google AMP & Wordpress

  Google AMP er en slanket utgave av dagens vanligste webstandarder – HTML, CSS og JavaScript. Google, i samarbeid med WordPress, rapporterer at sidene som benytter AMP, laster 89 prosent raskere enn vanlige mobilsider. Det å implementere Google AMP vil ikke bidra til økt synlighet alene, men er en av mange virkemidler for å oppnå synlighet gjennom organiske søk.

  Design for mobil
  02:36

  Først må du skissere menyen og funksjoner på siden. Fokuser på praktisk bruk, samtidig som du informerer om virksomheten og forretnings ide. Derfor bør du ha en enkel struktur som er lett å forstå og huske.

  Kategorier og sider skal flyte fra den generelle, til mer og mer smalere plan. Jo mer intuitiv strukturen er, desto lettere blir det for brukeren å forstå din nettside. Du må se på dette fra både makro- og mikronivå. Din hjemmesidearkitektur må bestå av generelle og mer spesifikke sider. Til sist må brukeren kunne oppsummere og analysere innholdet. 

  Opprett et hjemmeside-kart. Strukturer og visualiser hvordan sidene vil bli lagt ut og organisert. Start med hjem, og hva den inneholder. Deretter opprett logiske nivåer til emner og informasjon på sidene. Ikke glem statisk informasjon som finnes på hver side, som for eksempel bunn-tekster, overskrifter, søkeverktøy, etc.

  Strukturer menyen. En god og intuitiv meny hjelper brukerne å orientere seg, bevege seg frem og tilbake og foreta en ønsket handling. Det er egentlig et veikart for kunden din.

  Layout. Her ser vi på fire soner. Overskriften er øverst på siden. Den venstre sidebar, brødtekst og den høyre sidebar,  bunnteksten nederst på hver side.  Selvfølgelig er det andre elementer i tillegg til hovedinnholdet som trenger å bli inkludert. De inkluderer skjemaer, handlingsknapper, søkefelt og annet. Finn logisk plass til hver element.

  Det første inntrykket er viktigst.

  Vær nøye med å studere de teoretiske aspekter når det gjelder design. Skaff deg oversikt over form og farger som kan symbolisere forskjellige ting og gi følelser i de forskjellige kulturer. Du bør sørge for at alt det du gjør er forankret i en solid forskning.

  Se på din logo, signatur utforming, skrift type og sørg for at de appellerer til din potensielle kunde, er lesbare og vekker de riktige kulturelle assosiasjoner. Se på bakgrunns farge og ta hensyn til at fargen kan endre lesbarhet.

  Statisk side. Har du en statisk side, kan du endre den regelmessig i forhold til endrende kontekst. For deg som vil administrere siden selv må du huske på å ta backup hver gang du oppdaterer informasjonen. Koden som blir skrevet i serveren har en betydning for å kunne opprettholde informasjonen dersom noe går galt i løpet av oppdateringen. Det viktigste for deg som eier nettsiden er at koden oversettes til et vanlig språk og at nøkkel-ordene vises i søkemotorer til dine kunder. 

  App. Når du jobber med dine mobil-kunder, må du bestemme om du ønsker å opprette en mobilvennlig hjemmeside (refleksiv) eller lage en egen app. Når refleksive hjemmesider åpnes fra hvilke som helst mobil-enhet, må app imidlertid bli utformet for bestemte operativsystemer.

  Bruk. Det viktigste hensynet som må gjøres når du tenker på applikasjoner eller responsive hjemmesider, er å tenke på kunden. Hvor mye av trafikken kommer fra mobilbrukere? Har mobilkunder samme mål og interesser som de som oppsøker din hjemmeside fra PC? Har det betydning for din markedsføringsbudsjett? Ved utvikling av din hjemmeside tenk både på virksomheten og på brukerne.

  Domenenavn. Selvfølgelig, må du velge ditt domenenavn. Domenenavn bør være lett å huske og, om det er mulig, inneholde viktige søkeord for din virksomhet.

  Synlighet på søkemotorer er viktig for din hjemmeside. Trafikken via søkemotorer er viktigere enn noensinne da kunder generelt søker etter hjemmesider med relevant innhold i stedet for å skrive inn hele URL eller domenenavn i en nettleser. 

  Enkle step ved design
  04:24

  Det er vanskeligere å skrive gode online artikler enn artikler i trykt media. Online artikler må ikke bare informere, men også bidra til engasjement på din hjemmeside og fremheve det unike ved ditt produkt. I tillegg må artikkelen serveres i kontekst av relevante for søkemotorer temaer og begrep.

  På grunn av overveldende mengde av informasjon på internett, skrive online er prinsipielt annerledes enn å skrive for tradisjonelle medier. Bra innhold betyr alt for å lykkes. Skrive gode innlegg for din hjemmeside omfatter ikke bare riktig mengde av ord i artikkelen, men også kommentarer, vedlegg og linker du bruker for å formidle ditt budskap.

  Som i alle markedskommunikasjon tilfeller er det viktig å forstå målgruppen. Dette vil gi deg klarere visjon for å utvikle strategi for planlegging av innholdet, og organisere og strukturere informasjonen du leverer.

  Før du starter, test dine lesere i forhold til hva som er interessant for dem, og hva som kan stimulere dem til å foreta handlinger du ønsker.

  INNHOLD

  Det som gjør det vanskelig å skrive for bloggen er at publikum ikke er lenger bredt, men er et nisje publikum som setter pris på å bli snakket til med en stor presisjon for de temaene det har signert for.

  Viktige ting å tenke på når du skriver er: demografi, alder, kjønn, geografi, mindset, trender, karakteristisk atferd, handlingspreferanser. Alle disse tingene vil hjelpe deg å forstå målgruppen og kommunisere mer effektivt.

  Selvfølgelig, ikke alle innlegg har lik intensjon. Vi har undervisningsartikler, statusoppdateringer, annonser, kommentarer, intervjuer, offentlig publiserte brev, osv. Vi har ofte svært lite plass for å formidle vårt budskap. Mye av overskrifter og ingress (tagg linje) har kortere versjon på internett enn i trykte medier, men de må kunne engasjere og kommunisere til dine lesere like effektivt og med tjent tillit. 

  Når det er sagt, du har en unik mulighet online å gi mer informasjon i form av dobbelt sett av din artikkel, en kort og en forlenget versjon for de som vil vite mer om tema. Når du skriver en forlenget versjon husk å strukturere budskapet med overskrifter og avsnitt, slik at det blir lettere for lesere å navigere gjennom teksten, eller på tvers av begge versjoner.

  Pressemeldinger kan publiseres direkte på din nettside i egen rubrikk.

  Statusoppdateringer eller kommentarer må være korte, slik at hele teksten blir synlig uten å måtte rulle siden ned. Blogginnleggene kan være svært effektive markedsføringsverktøy. Dine innlegg må kunne deles via sosiale mediekanaler og tiltrekke nye lesere til hjemmesiden din.

  Tekster fra sider på din hjemmeside bør være lett å printe ut, dele eller referere til, derfor tenk nøye gjennom meningsfulle overskrifter og underoverskrifter. Du bør også vurdere fet skrift og fremheve viktige setninger. Inkluder aktivt multimedia, slike som bilder, videoer og grafikk.

  SØKBARHET

  Hvis du vil lykkes som bloggforfatter, må du ha god forståelse for SEO, eller Search Engine Optimization, og hvordan dette kan integreres i ditt budskap online.

  En av de viktigste momenter er at du ikke bare skriver for dine lesere, men også for søkemotorer og algoritmer. Målgruppen din vil sannsynligvis bruke søkemotorer for å lete frem til bloggen din, eller til informasjonen på din hjemmeside. Det å blande søkeordene inn i dine blogginnlegg er derfor helt nødvendig, likesom intuitivt nærvær av ordets betydning og relevante link til andre informative nettsteder.

  Du kan bruke Google verktøy for å finne ut hvordan potensielle kunder søker etter informasjonen i form av setninger, så deretter inkludere disse setningene inn i din artikkel for å tiltrekke flere lesere.

  Husk alltid at kvalitet på innholdet er viktigst.

  BEST PRAKSIS FOR Å SKRIVE EN GOD BLOGG INNLEGG:

  • Har din artikkel formidlet en unik idé?
  • Har du en lettleselig layout med avsnitt, overskrifter og bildemateriale som fremhever ditt budskap?
  • Er din tolkning av tema klar og direkte?
  • Er informasjonen strukturert på en logisk måte?
  • Har dine lesere forutsetning til å forstå deg riktig?
  • Kan artikkelen kommenteres, deles eller printes ut?
  Om å skrive digtialt innhold
  04:58
  + Annonserings kunst: e-mail, SoMe, Google, YouToube, SMS
  8 lectures 29:18

  Online annonsering kan være en applikasjon (app), nyhetsbrev, Google annonse, blogginnlegg, Facebook innlegg, osv.  På lik linje med trykte medier bidrar online annonsering til flere formål. Først og fremst branding. For det andre kan Internett bidra til å skape nye behov gjennom å informere, skape relevance, og minne på. 

  Annonsering´s Art

  Det er flere type annonseringer på Internett: Bannerannonser, Google annonser, Pop-up annonser, animerte annonser, bakgrunnsannonser,

  Google map annonser.

  Når du velger din annonserings kampanje, tenk kreativt, analyser effekten, og planlegg budsjett. Internett gir deg strålende muligheter til å annonsere kreativt og rimelig i forhold til mange andre tradisjonelle medier.

  Hvordan bestille og betale nettannonser? Det er mange ulike betalingsmodeller online. I tradisjonelle medier har du forhandlingsmetoder for å redusere kostnader. Online, avhengig av hva målene dine er, har du også mange forskjellige betalingsmodeller.

  (CPM) "cost per 1000 impressions" betale per tusende visning.

  (PPC) betale per klikk, hvis noen klikker på annonsen.

  Betale per kjøp på siden din.

  Betale for færre brukere, slik at hastigheten per kjøpende kunde blir høyere.

  Sponse annonser til populære leverandører på siden din, spesielt hvis innholdet på den har sammenheng med annonsen. 

  Hvordan bestille en annonse? Du kan ha premium-avtaler og spare på mange ekstra kjøp. Hvis du annonserer, eksponer deg på de større nettsidene som er mer robuste. Bygg egen annonsestrategi på tvers av ulike plattformer. Prøv CPM eller CPC (betal per like). Bli synlig med samme type annonser på Facebook, Twitter, Pinterest eller Instagram.

  En av de beste egenskaper ved annonsering på Internett er at du kan få virkelig spisset din målgruppe. Bruk kjønn, alder og geografisk plassering som hovedkategorier, så kan du spisse videre med interesser, kjøpehistorikk osv. Du kan være så spesifikk eller så bred som du vil.

  Ta hensyn til nedlastingstid for dine videoer og annonser.

  Presiser tid på dagen, for eksempel, annonser salg av matvarer før frokost, lunsj eller før middag.

  Hvordan lage og gjennomføre en annonserings plan? Først må du bestemme målet for kampanjen. Er det du gjør en branding eller en kampanje? Sørg for at målene er spesifisert. Deretter identifiser nøkkelindikatorer. Disse bidrar til å indikere om kampanjen er vellykket eller ikke, og vil hjelpe deg med å optimalisere neste kampanje senere.

  For det tredje må du vite hvem du er ute etter for å nå med denne kampanjen. Dette i sin tur vil hjelpe deg å definere din markedsførings budsjett.

  Du må undersøke hvilke digitale kanaler vil nå målgruppen.

  Du må finne ut hvilke prismodeller passer ditt budsjett.

  Du må sørge for at annonsene skaper engasjement. 

  Kjør annonsene i henhold til planen. Hold øye med forbruket ditt,

  analyser og optimaliser.

  Til ettertanke...

  Dine visuelle annonser blir vurdert etter kvaliteten på bilder, videoer og animasjoner. Utfordringer vil komme av at for noen kan dine annonser virke påtrengende. Så når du bruker pop-up, risikerer du å ikke nå til kunden fordi den velger å blokkere dem, for eksempel ved hjelp av AdBlock. 

  Annonsering på internett
  04:04

  YouTube har en videodelingsstatistikk som er på 2.plass, rett etter Google. Dette tyder på at mennesker bruker YouTube på en konsekvent og forutsigbar måte. De er ikke bare blar tilfeldig etter innholdet, men ser etter innhold både målrettet og strategisk. Ifølge egen statistikk har YouTube mer enn én milliard brukere, og 300 timer med video blir lastet på YouTube hvert minutt.

  YouTube er lokalisert i 75 land og er tilgjengelig på 61 språk. Halvparten av YouTube-visninger skjer via mobile enheter.

  Utfordringen med strategisk annonsering på YouTube er at video er vanskeligere å kryptere enn tekst. Så det er viktig å tenke på hvordan dine videoene blir oppdaget, delt, og bidrar til engasjement.

  På YouTube kan du dele musikkvideoer, og opprette egne kanaler for å drive personlig branding.  

  Først, la oss se på forskjellen mellom video og videoannonser. Video er laget for å underholde seeren. Video kan inkludere how-to guider, eller tutorials, videopresentasjoner, opplærings videoer, underholdning, konferanse overføringer,  viktige oppdateringer og dokumentmaler.

  Videoannonser produseres i dag for både den tradisjonelle TV og som videoannonse for bruk på nett. På denne måten kan annonser brukes på tvers av forskjellige markedsføringskanaler.

  Videoannonser har en høy stistikk for å bli delt viralt.

  Det kalles viral av en grunn - det er en ikke kontrollerbar markedsføring. Det er noen råd om hvordan øke sjansen for videoen til å bli spredt viralt. Du må treffe dagens trend. Hvis du tar et aktuelt tema og tilfører det ekstra verdi vil videoen komme automatisk opp til topps av dagens engasjement i sosiale medier. Det er viktig å bidra med verdifull informasjon. Det å overdrive med informasjon som ikke er relevant, vil skape en motsatt effekt. Gjør innlegget ditt fristende. Tittel, bilde og beskrivelse bør tiltrekke oppmerksomhet.

  Videoproduksjon. Først er det viktig å identifisere målgruppen. Hvilket videoinnhold har de allerede sett? Hvordan kan du gi dem noe nyttig og verdifullt. Skal du markedsføre deg samtidig? Hva vil appellere til din målgruppe? Er det en singel annonse eller en serie av annonser? Hva vil du formidle med din melding?

  Lag en gjennomføringsplan.

  Du trenger tidsplan for å lage bilder, videomateriale, bestemme hvor du tar bilder, hvilke mennesker som er nødvendig i prosessen, om du trenger skuespillere, og hvor mange. Du trenger å vurdere andre rekvisitter og materialer som trengs. Det er som å lage en mini-film i rammer av et ganske stramt budsjett.

  Etter at du har opprettet en plan må du smøre deg med tålmodighet. Som det er vanlig med videoer, må du regne med mange opptak, redigering, implementering av spesialeffekter, og ferdigstilling.

  Du må velge riktig teknologi for å ta opp og laste opp videoen. 

  Har du planer om å lage flere videoer under samme tema kan du opprette din egen videokanal slik, at alle videoene dine blir samlet på ett sted. Sørg for at videoen blir lett å oppdage på nettet. Ha en beskrivende video tittel, en lang nøyaktig beskrivelse, tags med søkeord og kommentarer.

  YouTube gir en robust analyseplattform der du kan spore klikk på dine videoer. Du kan analysere geografisk og se hvor lang tid det tar for videoene å få oppmerksomhet, og kan bruke dette til å lage nye strategier og taktikker.

  Betalte annonser.

  For In-stream betaler du bare når en bruker ser 30 sekunder eller mer av videoen, eller hvis videoen er kortere enn 30 sekunder vil du betale bare hvis de er ferdig med å se hele klippet. For in-search og in-display, betaler du per klikk på videoen. Dette er en flott mulighet for merkekjennskap, kombinert med en potensielt lavere kostnad.

  Noen brukere finner denne formen for annonsering svært ubehagelig spesielt i markeder der brebånd er tregt og dyrt. Det kan ta flere sekunder for annonsen å spille før du kan hoppe over. Enkelte blokkerer YouTube reklame. Det er en vanskelig balanse mellom å oppnå markedsførings målene dine og ikke forstyrre brukerne.

  YouTube tilbyr flere andre betalte annonseringsalternativer som du kan lese om på deres hjemmeside. Du kan også sjekke YouTube Trender dashbordet for å holde deg oppdatert om de mest populære videoene på et konkret tidspunkt.

  Videoannonsering
  05:13

  Det viktigste skille mellom sosiale medier og tradisjonelle medier er at i tradisjonelle medier, slike som tv og radio, kan vi holde merkevarebygging under kontroll. I sosiale medier tar publikum kontrollen over. Vi bytter kontrollen mot troverdighet. 

  Fordelen med det er at kundene våre er i stand til å spre budskapet vårt viere enn det vi er i stand til selv.

  I tradisjonell media vil gjentatte annonser irritere publikum. I sosiale medier vil budskapet hele tiden tilpasses dialogen med kunder.

  I den tradisjonelle media er vi fokusert på branding. I sosiale medier fokuserer vi på kundene, og passer på at kundene våre får et verdifullt innhold.

  Via sosiale kanaler kan du lagre, dele og eksponere informasjon til ditt nettverk. Du prioriterer kanskje en kanal fremfor den andre, ikke sant? 

  Facebook eksempel. Det er mange måter du kan bruke Facebook på for å markedsføre deg selv og for å engasjere dine kunder. Spill er en big deal i Facebook. For eksempel Farmville ber brukere om å invitere sine FB venner for å prøve spillet.  

   Facebook Connect er en annen mekanisme som hjelper oss å komme nærmere våre kunder. Når kunder logger seg på med sine Facebook-profiler vil din app aktiveres og huske dem.

  Kampanjer og konkurranser skaper engasjement uansett kanalen. 

  Likes er en nøkkelindikator som vi ofte bruker for å tilpasse innholdet og nyhetsfeed. 

  Sosiale medier er ofte forbundet med bilder. Instagram og Snapchat er laget spesielt for dette. 

  Blogging er en fin måte å få budskapet ut og kanskje vise frem selskapets ledende profil. Når du har lagt ut et blogginnlegg kan du dele det på sosiale medier for å øke trafikken.

  Korporativ blogging er en god måte å holde kunder oppdatert på hva som skjer i bedriften. Folk liker å ta titt bak i kulissene. Det øker troverdighet og det er det sosiale medier handler om.  

  Og så har vi microblogging, for eksempel Twitter. 

  Podcast, setter deg i kontakt med din nisje-publikum, dersom det er det du ønsker.

  Du kan legge ut dine videomeldinger eller eksponere deg på så kalte samleplattformer.

  Guide til SoMe
  02:57

  Det viktigste bidraget til sosiale medier i vår markedsføringsstrategi er å spore og analysere resultater av kampanjene i reel tid. Alle sosiale plattformer har egne analyseverktøy som vi kan bruke for å spore hva våre kunde liker, engasjerer seg i,  hvor mange visninger våre annonser får osv.

  Du kan sammenligne resultater av testene når du publiserer annonser på de ulike sosiale kanaler: Facebook Insights er et godt eksempel, YouTube Analytics, Google Analytics, Twitter. Få å øke engasjement og få dine kunder å snakke om deg må du snakke mye og ofte  med dem som deler mye. Du kan se hvem i nettverket ditt bare leser innholdet,  hvem som deler den og hvem som kan mest om tema.

  Når du annonserer på Facebook, Twitter, Pinterest eller Instagram, må du sørge for at du uttrykker din autentiske stemme. Det handler om "sosial markedsføring"

  Vær relevant og målrettet og ta hensyn til viral kommunikasjon når du produserer innhold.

  Du kan kapitalisere dine kunder`s kreativitet. Oppmuntre dem til å laste opp og dele egne videoer eller bilder, la dem være det kreative geniet bak din egen markedsføring. Du kan redusere kraftig din markedsførings budsjett hvis du bruker disse muligheter aktivt.

  Utfordringer. Utfordringer for virksomheter kan være at dårlige nyheter sprer seg veldig fort, og i mange tilfeller raskere enn gode nyheter. Vi må derfor være oppmerksomme på hva som blir sagt om oss eller våre produkter, og reagere raskt på uhyggelige meldinger der ute.

  Kommunikasjon er et verktøy for å løse business utfordringer. Bruk sosiale medier for å kommunisere strategisk. For eksempel American Airlines bruker Twitter for å varsle om utsettelse av reiser på grunn av storm været. 

  Bruk sosiale medier i kundeservice og sørg for at du er i stand til å svare raskt. Misfornøyde kunder har lav terskel å komme ut på sosiale medier dersom de opplevde dårlig kundeservice.

  Sosiale medier kan brukes både for å øke bevissthet, for eksempel Norsk Politi Twitter-feed, og noen ganger for å få trafikken på siden din opp.

  For søkemotoroptimalisering kan du bruke sosiale medier som et verktøy for å finne ut hva kunder tenker om produktet ditt. Det beste er at det er gratis å bruke plattformens analyse verktøy for å få innsikt om mange forskjellige ting, fra kampanje resultater til omdømme målinger.

  Kommunikasjon i sosiale medier skifter raskt og er uforutsigbar. Derfor en nøye planlegging er viktig. Bedrifter må ikke bare lene seg på kampanjer, men også ha en plan for annonser eller innlegg som kommer i tillegg. I det at sosiale medier er en toveis kommunikasjon er de ikke bare blitt til en enorm markedsføringskanal, men også en kilde for utfordringer for markedsførere.

  La oss se på planlegging, slik at vi får et godt fundament for å lykkes i digital kommunikasjon. Sosiale medier blir ofte sett på som frie kanaler for eksponering. Men det er definitivt en investering i form av tid og krefter, selv om du ikke betaler mye. Så må du sørge for at du har nok ressurser for å gjennomføre planlagte kampanjer. Det finnes ulike interessenter, både innenfor og utenfor selskapet, som må ”kjøpe inn” din sosiale mediestrategi. Kontroller at du kan bemanne prosjektet på en riktig måte slik at du har de riktige ressursene tilgjengelig.

  Lytt og forstå landskapet. Det første du trenger å gjøre for å forstå det sosiale landskapet er å ”lytte”. Hva som blir sagt om dine produkter? Hva som blir sagt om dine konkurrenter? Blir ditt selskap tatt opp i diskusjoner? Hele det sosiale medielandskapet er bredere enn de nettstedene som du bruker personlig, så det er viktig å tenke på landskapet veldig, veldig bredt. Bare fordi du bruker Facebook og ikke Twitter betyr ikke at ingen andre av dine kunder ikke er på Twitter. Twitter er et stort sosialt nettverk. Så tenk bredt og undersøk hvor kunden din snakker om deg.

  Til ettertanke: Tenk kritisk om sosiale medier og hva de kan bety for din totale markedsføringsstrategien. Ha et oversikt over dine konkurrenter og lær av eksempler. Ha klar liste over potensielle sabotører som kan påvirke din virksomhet eller din bransje likesom ivrige deltagere som skaper mye innhold på dine sosiale plattformer.

  Definer et team. Hvem vil være ansvarlig for å poste, svare eller overvåke aktiviteter på sosiale medier? Hvilken rolle vil hver person ha? Bestem hvilke kanaler vil du overvåke og deretter bestem taktikk og tidsplan for hver av disse kanalene.

  Profilen på sosiale medier bør være autentisk. Du må opprette retningslinjer for hvordan du svarer på et innlegg, kommentar eller likes, og på hvilket tidspunkt på dagen.

  SoMe Strategi
  06:10

  E-post som markedsføringsverktøy er også en del av CRM-strategi. Det er en av de eldste og mektigste av alle digitale markedsførinstiltak. Den er kostnadseffektiv, målrettet og målbar.

  Dens viktigste styrke er at den når kundene i deres private e-mail. De samme prinsipper gjelder også SMS-kommunikasjon og markedsføring via mobiltelefonapplikasjoner. 

  E-post markedsføring er et verktøy for å bygge relasjoner med både eksisterende og nye kunder. Verdien av det maksimeres i takt med at lister med dine kunder vokser. 

  Nyhetsbrev har litt forskjellige mål enn reklame. De er fokusert på å etablere og opprettholde et forhold med brukeren.

  Analyser hvor mange som har åpnet den? Hvor mange som har klikket på linker eller knapper i ditt brev?

  E-post strategi øker dine sosiale aksjer. Se hvor mange nye kunder har registret seg for å få tilgang til et nylansert produkt, hvor mange har delt eller videresendt brevet, og gjennom hvilke kanaler: Facebook, Linkedin, Twitter, eller annet?

  Ta hensyn til om du vil, at e-posten skal lastes også via mobilen. Statistikken sier at 66% av all e-post er nå åpnet eller lest på smarttelefoner og nettbrett. Dette byr på utfordring og muligheter. Tilpass e-mail innholdet til å bli lest på en mindre skjerm, legg til egenskaper som sørger for raskere nedlasting og få budskapet komme raskt opp.

  Vi vet også at forbrukerne bytter fra enhet til enhet i løpet av dagen. De kan åpne e-post på sin bærbare eller stasjonære PC og fortsette å lese på den fra sin mobil på veien fra jobb eller hjem.  Tenk derfor alltid responsive design, som fungerer på alle skjermstørrelser.

  Tenk også at alt på mobil kan bli fort bladd videre. Gjør en klar oppfordring til handling så tidlig som mulig i ditt e-mail brev.

  Velg design som passer for berøringsskjerm. Avstand mellom linjene i teksten bør være litt større slik, at det ikke oppstår frustrasjoner ved feil tast. 

  E-mail strategi
  02:48

  Det første stepp for å lykkes med e-markedsføring er å utvide kundedatabasen. Den må vokse organisk ettersom kundene registrere seg for å motta nye e-post fra deg. 

  Det er flere måter å få utvidet e-postlisten. Bruk alle kanaler for det formålet, til og med i en digital presentasjon du sender til dine samtalepartnere. 

  Tenk hvordan du vil gjøre det og hvilken informasjon om kunden du ønsker å samle inn. Det kan være lurt å vite navn, kjønn, geografisk tilhørlighet, fødselsdato, telefonnummer eller annen relevant informasjon. Be bare om kritisk for deg informasjon for å ikke skremme vekk interesserte. 

  Design din e-post. E-poster skal opprettes i HTML for å tilfredsstille de fleste mobile enheter. HTML e-poster kan inneholde bilder, linker og diverse skrifter.  Design e-post etter webdesign prinsipper for universell design.

  Innholdet må være relevant og verdifullt for brukeren.

  Nyhetsbrev kan by på humor, forskning, informasjon, kampanjer eller eksklusivt innhold. Alt dette kan være nyttig for leseren, avhengig av deres behov og interesser. 

  E-post er markedsføring på en makro skala. Selv de enkleste elementer, for eksempel å sette opp navn kan forbedre resultatene. Jo mer du vet om brukere, desto mer du kan segmentere og tilpasse.

  Du bør ha en plan for utsendingsfrekvens av nyhetsbrev versus impulsive e-post. Du kan balansere en mer langsiktig strategi med mer salgsfremmende e-poster. 

  Ikke send e-post for ofte. Overvåk dine unsubscribes slik, at du kan identifisere misfit. Test. Se hva som fungerer best og hva som ikke gir så gode resultater. Optimaliser. 

  A/ B test innebærer å sende en versjon av meldingen til publikum  A, og en annen versjon til publikum B. Du kan teste ting som emnelinjer, tid på dagen som du sender, dagen i uken, layout, linket tekst versus knapper , ulike kundesegmenter og ulike handlingsfremmende budskap.

  E-markedsføring
  02:45

  Ifølge Mobile Marketing Association, er det et sett av etablerte praksiser for organisasjoner å kommunisere og engasjere sine kunder på en interaktiv måte gjennom mobil.

  Mobile telefoner holder vi personlig. Vi vil ikke gi vår mobiltelefon til noen andre. Den er alltid med oss når vi forlater huset og vi slår dem svært sjeldent av.

  Mobiltelefon kan fungere som et betalingssystem og fakturering kan håndteres gjennom mobiloperatøren. 

  Den kan være kilde for inspirasjon og kanal for vår kreative utfoldelse.

  Og, selvfølgelig alle våre handlinger spores: tekstmeldinger, telefonsamtaler, internett besøk, GPS-posisjon i reel tid.

  Kunder kan bruke mobil for å søke og sammenligne varer, og kan jobbe med to skjermer og to strømmer av innhold samtidig. Vær forberedt på å bli sammenlignet  med dine konkurrenter hele tiden.

  Ved å forstå hvordan publikum bruker sine mobiltelefoner på ulike stadier i kjøpeprosessen, kan du forbedre dine CRM, markedsføring og analyseprosesser.

  Mobil marketing
  01:30

  Short Message Service, eller SMS, leder den største datasamlingen i verden. Over 350 milliarder tekstmeldinger utveksles på tvers av verdens mobilnett. Over 15% av disse meldingene er klassifisert som kommersielle eller med markedsføringsbudskap.

  SMS-meldinger er begrenset til 160 tegn. Nesten alle elektroniske kommunikasjonsenheter støtter SMS. Siden det er så utbredt, bør SMS være en vurdering for markedsførere. 

  Du kan belønne kunder for å få dem til å abonnere på dine SMS kampanjer. SMS brukes aktivt for bedre customer relationship management. For eksempel i reiselivsbransjen kan flyselskaper og hoteller sende oppdateringer om kommende reservasjoner og flyreiser. Andre bedrifter kan sende oppdateringer om kommende faktureringer, kontobevegelser osv.

  Kampanjer kan også sendes via SMS. Disse bør være på et riktig tidspunkt når brukere sannsynligvis vil være i stand til å kjøpe dine varer.

  Motta meldinger. SMS kan også brukes til å motta meldinger fra kunder eller potensielle kunder. WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat og andre meldingstjenester kan vurderes for å nå forbrukerne.

  QR-koder er også kalt 3D-strekkoder kan dekodes av en mobiltelefon og er en praktisk måte å overføre informasjon med ett klikk. 

  Stedsbasert markedsføring er en av de mest betydelige fordelene med mobil markedsføring. GPS forteller oss hvor kundene våre er. Vi kan sende meldinger til dem når de er i nærheten av din butikklokale, eller når de er i nærheten av dine konkurrenter. Dette gjør ditt kommersielle budskap mer relevant. 

  Selvfølgelig mobilbruk stimulerer til bruk av sosiale medier. Mange sosiale nettverk har mobile apps. Markedsførere bør tenke på kombinasjonen av geolocation, kraften som ligger i sosiale medier, og brukervennlighet. 

  Stimuler oppmerksomhet. Brukere ofte gir sin fulle oppmerksomhet til kategoriinformasjon. 

  Tidsfordriver.  Frist kunder til å logge seg inn på din app i mellom sine vanlige aktiviteter. Konstruer oppgaver til kunden som gir følelse at det haster.

  Rutine. Mobile brukere har en tendens til å handle etter etablerte rutiner. 

  Lidenskap. Brukerne er opptatt av relevant informasjon som har en stor nyhetshøyde. Sørg for at de får tilgang til den. 

  Skap tillit og trygghet. Når du designer for mobilen, lag menyene dine korte og tydelige. Ha en enkel layout som er så intuitiv som mulig. Bruk virkningsfulle og klare bilder som ikke tar en evighet for å bli lastet ned. 

  Kategoriser informasjonen, slik at det blir lett å søke etter den som er relevant. Registreringen for å fullføre et kjøp bør være frivillig. Kunder ofte ikke ønsker å skrive mye privat informasjon på en mobilskjerm for å fullføre kjøpet. Du kan bruke e-post eller ditt CRM system for å følge opp din kunde etter kjøpet. 

  SMS marketing
  03:51
  + Integrert Marketing
  4 lectures 08:52

  Det første trinnet i gjennomføring av en effektiv IDM (identity management) strategi er å definere og etablere produktet som er relevant for vår digitale tidsalder. Tenk på dette, hva er organisasjonens mål? Det å definere konkrete mål som er godt gjennomtenkt og reflekterer den fremtidige retningen for organisasjonen er en kritisk del av den IDM strategiske prosessen.

  Det andre trinnet i en IDM strategi er å utnytte digitalt innhold og formidle organisasjonens budskap, produkt, kompetanse eller kreativitet. Organisk søk, betalt søk, og sosiale kanaler benyttes for å markedsføre effektiv ditt budskap.

  Innhold

  Ved hjelp av betalte annonser, for eksempel Google AdWords, kan du bryte ned ditt budskap til mikro nivå for å øke sjanser for å nå potensielle kunder mer kostnadseffektivt enn gjennom tradisjonelle former for annonsering.

  En vellykket IDM strategi formidler din melding på tvers av alle digitale plattformer og skaper relasjoner med dine kunder.

  Det siste trinnet i en IDM strategi er å avgrense innsatsen. For å lykkes må du hele tiden vurdere alle taktikker og verktøy du velger for å få resultater. Du må da bruke analyse for å forbedre fremtidige IDM grep.

  Det er viktig å se på markedsføringstiltak på tvers av både digitale og tradisjonelle mediekanaler. Det er også viktig å se på din innsats på tvers betalte, tjente og eide medier.


  Integrert marketing
  02:00

  Betalte medier betyr involvering av en tredjepart i vår annonseringsstrategi. For eksempel søkemotorer, display, trykte medier, tv, radio.

  Fortjent media er i hovedsak viral. Kundene våre sprer informasjon gjennom sine kanaler. PR og sosiale medier er inkludert.

  Eid media som inkluderer nettsider, applikasjoner, trykt reklame eller bøker, art. Disse bør fortsatt brukes for å sørge for en klart og konsist budskap. 

  For å sørge for at alt fungerer sammen er det viktig å huske at innholdet er konge, spesielt i den digitale verden uansett om du bruker betalt, fortjent eller eid media for å oppnå dine forretningsmessige mål. 

  Ha et integrert plan med hensyn til tilgjengelige kanaler og hvordan brukeren kommuniserer gjennom dem. Brukere forventer å se på forskjellige annonser på TV og på mobil. 

  Pass på at du fanger ønsker og forventninger når du utformer innholdet og budskapet for hver kanal. Digital strategi bør være drevet av den samlede strategien, som skal i sin tur være drevet av virksomhetens mål.

  Forretningsmål og markedsføringsmål kan oversettes til fire viktige pilarer: produkt, sted, kvalitet og pris. Dette bør gjenspeiles i din digitale strategi. Det bør passe godt innenfor tradisjonelle strategier og taktikk. 

  For eksempel, før du etablerer en ny kul kanal er det viktig å sørge for at du har en ressurs til din nye digitale tiltak, som deretter blir en del av din markedsføringsstrategi. Hvis den gjør det, og budsjettet tillater - gå for det. Det er flott å være innovativ og tenke utenfor boksen. 

  Medier guide
  02:19

  Det er viktig å forstå de samlede kampanjemål, slik at du kan finne de riktige variabler for å måle hele kampanjen, og hvordan hver av de kanalene bidrar til å oppnå disse målene. Indeks for hver kanal kan variere noe. 

  Vi snakket om AB-testing i forhold til e-post, men du kan også gjøre dette med alle digitale kanaler. Du kan også teste nye kanaler eller optimalisere hver kanal, slik at det fungerer så godt som mulig mot sin egen indeks. Dette bør gjøres gjennom hele kampanjen. 

  E-handel. 2% kjøper etter første besøk av en nettbutikk. Hvordan bringe tilbake de andre 98%?

  En piksel plassert på din nettside eller annonse, oppretter deretter en cookie for denne brukeren, slik at du kan sende dem annonser via andre digitale kanaler, og på denne måten minne dem om produktet.

  Har du noen gang søkt på noe, en ny bil eller sko, og har opplevd at annonsen følger etter deg rundt på internett? Dette skyldes retargeting. Og det kan brukes av markedsførere for å konvertere visninger til kjøp. (https://support.google.com/adwords/answer/3210317?hl=en)

  Optimaliser dine digitale kanaler.  Bruk de riktige medier for å nå dine mål. For eksempel TV kan generere bred bevissthet. Annonser og reklame i det offentlige rommet kan gi en bra forsterknings effekt. Intelligent location marketing annonsering (http://www.adobe.com/video/solutions/digital-marketing/mobile-services/demo-geolocation.html) trekker forbipasserende kunder. 

  Sørg for at du har optimalisert meldinger slik at de slår flere mål. Radio er en frekvens medium, så det bør brukes som en påminnelse i motsetning til YouTube-videoer som kanskje brukes til å informere og underholde. Men de bør alle ha samme mål som de jobber mot.

  Det er viktig gjennom hele kampanjen å evaluere kontinuerlig hver kanal, tradisjonell og digital, og hvordan de jobber sammen. 

  Optimalisere markedsføringsplan
  02:28

  Vi har snakket om hvordan vi kan optimalisere markedsføringskampanje på tvers av kanaler. La oss se på et eksempler som illustrerer hvordan integrert digital markedsføring fungerer.

  Lexus ønsket å øke merkekjennskap og annonserte for prøvekjøring av Lexus IS Range. Kampanjen hadde fokus på to nye modeller: Convertible og  Sedan.

  Lexus satte konkrete kampanjemål som inkluderte økt trafikk til Lexus nettsider. De har oppnådd fra 10 500 til 16 000 besøkende per måned i løpet av kampanjen. Kampanjen resulterte i 1408 prøvekjøring forespørsler.

  Mens den tradisjonelle tv-reklamebudskapet hadde en sterk emosjonell påvirkning på kunden, hadde den digitale kampanjen fokus på vakre bilder og fakta om de forskjellige modeller. De brukte en prisme effekt som eksponerte vinkler av Lexus som kunder ville sannsynligvis aldri ha sett.  Kundene ved en tast kunne bytte mellom modeller og sammenligne innhold.  Bannerannonser dro trafikk til kampanjesiden som tilba prøvekjøring.

  Kunder kunne bestille prøvekjøring ved å klikke på en knapp på kampanjesiden.

  Kampanjen brukte sosiale medier. De har laget en tynnere versjon av kampanjen på Lexus Facebook-siden slik, at følgere fikk følge med hele kampanjen.  

  Lexus brukte sin tv-annonse også på nett, men med en vri. Den viste prosesser bak kulissene i løpet av opptak av videoen. Kunder liker å se prosesser, spesielt i digitale medier.

  Best Praksis
  02:05