Reach ile Dapp Programlamaya Giriş
What you'll learn
- Dapp Programlama
Requirements
- Temel Programlama Bilgisi
Description
Proje kendisini en güvenli ve kolay şekilde Dapp geliştirme platformu olarak adlandırıyor. Bir saniye duralım ve Dapp’ın ne olduğuna tekrar bakalım.
Bu soruya Wikipedia şöyle cevap veriyor.
Merkezi olmayan, dağıtılmış bir bilgi işlem sistemi üzerinde çalışan bir bilgisayar uygulamasıdır. DApp’ler, DApp’lerin genellikle akıllı sözleşmeler olarak anıldığı Ethereum Blok Zinciri gibi dağıtılmış defter teknolojileri tarafından popüler hale getirildi.
Bu tanım güzel fakat eksik. Çünkü Ethereum ile gündem olsa da artık Algorand başta olmak üzere başka akıllı kontrat sistemlerinde de Dapp gündemde. Reach projesi de Ethereum ve Algorand üzerinde geliştirme yapabilmenizi sağlıyor. Aralık 2020 bilgi notunda paylaştıklarına göre Cardano teknolojisinin arkaplanındaki Plutus’u da sisteme entegre etme sürecindeler.
Biz biliyoruz ki henüz geleneksel programlamacıların blokzincir ekosistemine “Kavimler Göçü” başlamadı. Bundan dolayı Reach tarzı uygulamaları öncü aktörler olarak görebiliriz. Bu kaçınılmaz göç başladığında, blokzincir tabanlı çözümler kulaktan kulağa yayıldığında, Reach tarzı çoklu platform desteği olan çözümler değerini daha da katlayacak.
Yine biliyoruz ki Blokzincir konusu farklı bir teknolojiye göre çoğu zaman daha karışık. Örneğin Artırılmış Gerçeklik gibi bir teknolojinin gerek mantığını gerek kodsal arkaplanını anlamak bir kaç saatinizi alırken, Blokzincir’de aynı sürede sadece kafanızda Bizanslı generalleri dolaştırmaya başlayabiliyorsunuz. Hal böyle olunca insanlar da bu teknolojiden geride duruyor. Fakat Reach tarzı platformlar bu süreci günlerden dakikalara indirebilecek çözümler sunma noktasında iddialı.
Reach nasıl çalışır ?
Peki nasıl çalışır bu Reach. Sistem sizin Reach’in kendi dilinde yazdığınız kodları farklı blokzincir teknolojilerinde kullanılabilir şekilde derler.
Who this course is for:
- Blokzincir Meraklıları
- Dapp Geliştiricileri
- Akıllı Kontrat Geliştiricileri
Instructors
Yaklaşık 10 yıldır internet teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Ayan, 2009 yılında Microsoft Student Parner görevinde bulunmuştur. 2013 yılında Milli Savunma Bakanlığı Araştırma Geliştirme Daire Başkanlığı’nda mühendis olarak göreve başlayan Ayan, 2015 itibariyle Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı’nda Uzman olarak görevini sürdürüyor. MediaCat, Aramamotoru gibi bir çok araştırmacı tarafından Türkiye’deki internet ve teknoloji alanındaki en etkin 10 isim arasına giren Ayan’ın İnternet Sırları(2009), APPInventor ile Mobil Uygulama Geliştirme(2015), Sosyal Ağlar Tarihi (2016) , Dijital Girişimcinin Yol Haritası isimli 4 adet kitabı bulunmaktadır. Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiren Ayan’ın koordinatörlüğünde yapılan “Hayalimdeki Robot” projesinde 10 bine yakın çocuk hayalindeki robotu tasarlamıştır.
-
Hello everyone,
I am Mrs. Ayan from Turkey. I've graduated from English Language and Literature in 2012. I have gotton my formation training for being an English teacher in 2013.
I have written a book named “Techno-Kid” (in progress). This book has got about 100 pages and it is about a child who is interested in technology and it describes how a single idea can change his world.
I have also developed MOOC (Massive Open Online Course) through website and social media like though the years 2013-2015 more than 25.000 users.
Furthermore, I have got an application about OABT – KPSS English in playstore (Oabt Ingilizce).
I am willing to educate students whom I teach English, with the experience, capability and patience that I have, in order to make students be successful. I have worked many places as a teacher in Ankara for many years. Then, in May 2018 I have got my own twin babies, so I've decided to teach via Udemy.
2008 KTU Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 10 yıldır haberleşme sektöründe çeşitli görevlerde bulundum. 2017 yılından itibaren haberleşme sektöründe bir firmada Bölge Müdürlüğünde Enerji ve Soğutma Sistemleri Müdürü olarak görev yapmaktayım. Enerji sektörü ve bilgisayar ağları alanda görevimi sürdürmekteyim. Hobi olarak Raspberry Pi, Android Studio, XCode, Python, OpenCV, Kotlin, Linux ve Siber güvenlik alanlarıyla uğraşmaktayım.
Chris Swenor has over 15 years of experience managing technical teams around the world and over 3 years of experience in blockchain ventures. He is also currently a mentor at Harvard Business School, TechStars, and MassChallenge.