Cambridge English: C1 Advanced (CAE) Reading Exam
4.4 (11 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
132 students enrolled

Cambridge English: C1 Advanced (CAE) Reading Exam

Pass the Cambridge English: C1 Advanced (CAE) Certificate Reading Exam
4.4 (11 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
132 students enrolled
Last updated 4/2020
English
English [Auto-generated]
Current price: $69.99 Original price: $99.99 Discount: 30% off
5 hours left at this price!
30-Day Money-Back Guarantee
This course includes
  • 3 hours on-demand video
  • Full lifetime access
  • Access on mobile and TV
  • Certificate of Completion
Training 5 or more people?

Get your team access to 4,000+ top Udemy courses anytime, anywhere.

Try Udemy for Business
What you'll learn
  • Understand the format of the CAE Reading paper: C1 Advanced Reading paper
  • Know the best strategy to answer all the questions in the CAE Reading paper
  • Understand how to avoid the exam 'tricks'
  • Perfect the CAE: C1 Advanced Reading paper exam techniques
  • Find and use the best resources to prepare yourself effectively for the exam in your own time
  • Use the information and learning methods I show you to prepare for other exams in the future
Requirements
  • You should have an upper-intermediate (B2) level of English
  • It is better if you have a personal computer (pc) or laptop
Description

Get A C1 Advanced English certificate and open up a world of opportunities.

If you get a C1 English certificate you will be able to:

  • Get into lots of English speaking universities.

  • Improve your job prospects.

  • Get more job offers.

  • Travel more easily.

You will have proof of your English language ability for life.

This course is designed to help you pass the CAE Reading exam paper or C1 Advanced Reading paper. The CAE: C1 Advanced exam is globally recognised and accepted by lots of education and work institutions around the world!

In this course I give you all the best tips, techniques and strategies to effectively prepare yourself for the CAE Reading paper. I go through each part of this paper giving you the best advice on how to answer the questions. I also show you where to find extra resources and how to use these to effectively prepare yourself for the CAE Reading paper, so you won't need to spend lots of extra money on lessons.

I show you how the best techniques for every part of the Reading paper, using real exam sample papers as examples. Using old sample papers is a great way to prepare.   

The course comprises 7 video lessons with lots of useful information, tips and practice exercises. Homework exercises are given.

You will love this course if you follow what I teach. The techniques you will see are exactly what I have been teaching to real students in live lessons for several years, but they have been paying every week for private lessons! This is a cheap way to learn the same exam strategies, so what are you waiting for?

If you're still not sure, check out the promo video and preview class...otherwise I look forward to seeing you inside ;-)

Who this course is for:
  • Anyone with an upper-intermediate level of English and wants to improve further
  • Students who would like to get into universities in English speaking countries
  • People who would like to get better jobs
  • People who would like to have more job opportunities
  • Any student who wants a C1 English language certificate!
  • Any student who wants to have an English language qualification for life
  • Motivated individuals who want to keep learning and improving their lives
  • *Any webpage/coursebook/resource links mentioned in the video lectures will also be posted in the description with the video...
Course content
Expand 10 lectures 02:52:00
+ Cambridge English: C1 Advanced (CAE) Reading Exam
10 lectures 02:52:00

This video tells you:

What you will learn in the course.

How to fully benefit from the course.

*Any webpage/coursebook/resource links mentioned in the video lectures will also be posted in the description with the video...

Course resources:

Cambridge English Reading Sample Paper 4 (practice exercises): https://www.cambridge-exams.ch/sites/default/files/cae_reading_and_use_of_english.pdf

Cambridge English Advanced Handbook for teachers: https://shop.swiss-exams.ch/wp-content/uploads/2017/06/Advanced.pdf

Ready For Advanced coursebook: http://amzn.to/2zlsBp0  - includes grammar reference and vocabulary list BUT no cd's

Ready For First workbook - https://amzn.to/2HkUkvF - includes cd BUT no grammar reference.

Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: http://studentlanguages.com/book-lessons/


Preview 04:43

This video tells you:

The Cambridge English: C1 Advanced Certificate (CAE) C1 level exam format. 

How many papers there are and the duration of each paper.

To pass the exam you should be getting a minimum of 60% in each exam paper.

What the different parts of the Reading paper look like, including how many questions and how many marks are awarded.

A few quick tips.

Overall Exam Structure & Reading Paper Format and Marks
07:57

This video focusses on Part 1 of the C1 Advanced (CAE) Use of English Paper: 'Multiple-Choice Cloze'.

It has 3 main tips for how to complete this section of the exam and gives you examples to practice using these tips.

Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: https://studentlanguages.com/book-lessons/

Homework:

1. Complete Part 1 from the Sample Paper 4 document using the strategy from the lesson: https://drive.google.com/file/d/19mRxV0VxGEThJAhN39VypN9xME5jjFoI/view?usp=sharing

2. Complete the Part 1 exercises in a coursebook using the strategy from the lesson: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/





Answer Key:

1. B

2. B

3. D

4. D

5. C

6. B

7. A

8. C



Use of English Part 1 - NOW MARKED WITH THE READING PAPER
16:20

This video focusses on Part 5 of the C1 Advanced (CAE) Reading Paper: 'Multiple Choice'.

It has 3 main tips for how to complete this section of the exam and gives you examples to practice using these tips.

Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: https://studentlanguages.com/book-lessons/

Homework:

1. Complete Part 5 from the Sample Paper 4 document using the strategy from the lesson: https://drive.google.com/file/d/19mRxV0VxGEThJAhN39VypN9xME5jjFoI/view?usp=sharing

2. Complete the Part 5 exercises in a coursebook using the strategy from the lesson: https://amzn.to/31CmF9G





Answer Key:

31. D

32. B

33. D

34. A

35. A

36. C


Reading Paper - Part 5 - Tips, Technique & Practice
13:08

This video focusses on Part 6 of the C1 Advanced (CAE) Reading Paper: 'Cross-Text Multiple Matching'.

It has 3 main tips for how to complete this section of the exam and gives you examples and exercises showing and letting you practise using these tips.

It has lots of really useful exam information.


Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: https://studentlanguages.com/book-lessons/


Homework

1. Complete Part 6 from the Sample Paper 4 document using the strategy from the lesson: https://drive.google.com/file/d/19mRxV0VxGEThJAhN39VypN9xME5jjFoI/view?usp=sharing

2. Complete the Part 6 exercises in a coursebook using the strategy from the lesson: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/




Answer Key:

37. C

38. B

39. A

40. A


 

Reading Paper - Part 6 - Tips, Technique & Practice
17:20

This video focusses on Part 7 of the C1 Advanced (CAE) Reading Paper: 'Gapped Text'.

It has 4 main tips for how to complete this section of the exam and gives you examples and exercises showing and letting you practise using these tips.

It has lots of really useful exam information.


Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: https://studentlanguages.com/book-lessons/


Homework

1. Complete Part 7 from the Sample Paper 4 document using the strategy from the lesson: https://drive.google.com/file/d/19mRxV0VxGEThJAhN39VypN9xME5jjFoI/view?usp=sharing

2. Complete the Part 7 exercises in a coursebook using the strategy from the lesson: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/




Answer Key:

41. C

42. F

43. A

44. E

45. G

46. B


 

Preview 09:49

This video focusses on Part 8 of the C1 Advanced (CAE) Reading Paper: 'Cross-Text Multiple Matching'.

It has 4 main tips for how to complete this section of the exam and gives you examples and exercises showing and letting you practise using these tips.

It has lots of really useful exam information.


Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: https://studentlanguages.com/book-lessons/


Homework

1. Complete Part 8 from the Sample Paper 4 document using the strategy from the lesson: https://drive.google.com/file/d/19mRxV0VxGEThJAhN39VypN9xME5jjFoI/view?usp=sharing

2. Complete the Part 8 exercises in a coursebook using the strategy from the lesson: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/




Answer Key:

47. E

48. B

49. D

50. E

51. D

52. A

53. C

54. E

55. D

56. B


 

Reading Paper - Part 8 - Tips, Technique & Practice
09:27

This video tells you the 5 steps you need to follow from now until your exam to ensure you get the best mark possible!!!


1 - Learn an exam strategy

2 - Use the strategy to complete a coursebook https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/ - here you can find 'Ready for Advanced' coursebook (with a grammar reference but no cds) or the workbook (with a cd - no grammar reference)

Free listening samples: https://www.youtube.com/watch?v=O1A_z3GWrT4

3 - Specifically target your weak areas

Good grammar books:  https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

4 - Measure your progress

Practice test book:  https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

http://studentlanguages.com/book-lessons/   

5 - Book your exam in Cambridge: http://www.cambridgeopencentre.org/asp_pages/examinations.asp

Find your nearest exam centre: http://www.cambridgeenglish.org/find-a-centre/find-an-exam-centre/


Extra Resources

Coursebook: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

Workbook: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

Advanced grammar in use: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

Recycling Advanced English (grammar): https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

Advanced Practice Test Book: https://studentlanguages.com/c1-advanced-books/

Handbook for teachers: https://shop.swiss-exams.ch/wp-content/uploads/2017/06/Advanced.pdf

Information for candidates: www.cambridgeenglish.org/images/181151-cae-information-for-candidates-2016-document.pdf

Listening practice folder download: https://www.cambridge-exams.ch/exams/Advanced_Certificate.php 

Ultimate guide to cae: http://studentlanguages.com/cae-preparation-online/

Writing samples: http://studentlanguages.com/cae-writing-samples/


Other Advanced courses:

C1 Advanced (CAE) Speaking Exam Paper Video Course: studentlanguages.com/caespeak

C1 Advanced (CAE) Listening Exam Paper Video Course: studentlanguages.com/caelisten

C1 Advanced (CAE) Use Of English Exam Paper Video Course: studentlanguages.com/caeuse

C1 Advanced (CAE) Writing Exam Paper Video Course: studentlanguages.com/caewrite


Support/Follow Me:

Make a donation: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=BKWVXBXKW9LDG

Youtube playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8ZKdw3wlaEXwxKekmuiwYdTQI6MiklZo

Twitter: https://twitter.com/cambridgerory/

Instagram: https://www.instagram.com/cambridgerory/

Facebook: https://www.facebook.com/cambridgerory/


Book your exam

Exam in Cambridge: https://www.cambridgeopencentre.org/asp_pages/examinations.asp

Find an exam centre (global): http://www.cambridgeenglish.org/find-a-centre/find-an-exam-centre/


Write to me:

admin@studentlanguages.com


Book Lessons:

If you want to book lessons with me, complete the form on this page: http://studentlanguages.com/book-lessons/



Reading Paper - What To Do Next - Resources And How To Book Your Exam
12:49

I created this dictation exercise myself.

You can watch this video and read the dictation here: https://studentlanguages.com/dictation24220/

English word families and sentence structures: https://studentlanguages.com/english-word-families-and-sentence-structures/

This is a live dictation video I made recently. I hope you enjoy it.

There will be 8 blanks in the passage for you to complete with these a-d options:

1. a) like b) as c) among d) between

2. a) whole b) all c) entirely d) completed

3. a) full b) on c) up d) in

4. a) on b) while c) in d) to

5. a) the b) great c) a d) total

6. a) in b) on c) into d) to

7. a) a b) an c) up d) on

8. a) done b) are c) have d) finally


Here are the answers:

1. b - as

2. a - whole

3. d - in

4. d - to

5. a - the

6. b - on

7. a - a

8. c - have

Part 1 Dictation Practice
35:01

In this video I will show you the answers to my previous live dictation video and try to explain them for you.

English word families and sentence structures:https://studentlanguages.com/english-word-families-and-sentence-structures/

There is more information about these answers on my webpage: https://studentlanguages.com/dictation24220/

Canguro English Phrasal Verbs: https://www.youtube.com/watch?v=k1uduN-i8R0

Part 1 - Dictation Answers & Explanations
45:26