Arkeolojik Alanlarda Belgeleme Teknikleri-1
What you'll learn
- Arkeoloji bilimini temel seviyede kavrayacaklar
- Haritacılık ve mimarlık disiplinlerinin arkeolojik alanlardaki rolünü kavrayacaklar
- Haritacılıkta kullanılan havadan ve yersel belgeleme araçlarını ve özelliklerini öğrenecekler
- Arkeolojik alanlarda haritacılık disiplinin uygulama alanlarını öğrenecekler
- Haritacılıkta kullanılan havadan ve yersel belgeleme araçlarının çeşitli yazılımlarla kullanımını öğrenecekler
- Arkeolojik alanlarda mimarlık disiplininin uygulama alanlarını öğrenecekler
- Arkeolojik alanlarda geleneksel ve gerçek zamanlı mimari belgeleme araç, yazılım ve tekniklerini öğrenecekler
- Arkeolojik alanlarda haritalama ve mimari belgelemede kullanılan ekipman ve yazılımları uygulamalı olarak test edecekler
Requirements
- Bilgisayarınıza Agisoft Metashape programını kurmanız yeterlidir. Teorik eğitimlerde programın kullanımı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olacaksınız. Sonrasında ek özellikler ile kendinizi geliştirebilir, sorularınız olursa bize de ulaşabilirsiniz.
Description
Arkeolojik alanlarda hala geleneksel sistemler ile oldukça yavaş ve hata payı yüksek belgeleme sistemlerinin kullanıldığını görüyoruz. Bizler bu alanda uzmanlaşarak ve yeni sistemler geliştirerek, belgeleme sürecini zaman, maliyet ve işgücü bakımından optimize etmeye çalışıyoruz. Hem geleneksel yöntemleri hem teknoloji trendlerini hem de kendi geliştirdiğimiz sistemleri sizlerle karşılaştırmalı şekilde paylaşarak, sahadaki projelerin artırılması ve çeşitlendirilmesini, işgücü sayısı ve niteliğini artırmayı, proje çıktılarının güvenilir hale getirilmesini, arkeoloji alanına bilimsel katkıyı artırmayı hedefliyoruz.
Bu eğitimi, arkeoloji alanına ilgi duyan, arkeolojik alanlardaki haritalama ve mimari belgeleme sürecine dahil olmak isteyebilecek veya bu konuda bilgi edinmek isteyen kişiler için hazırladık.
Dolayısıyla dinleyici kitlemizin arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, harita mühendisliği gibi farklı alanlardan olabileceğini düşünerek, en temel seviyeden başlayarak konuları olabildiğince derinleştirmeye çalıştık. Eğitmenlerimiz Yüksek Mimar Selin Küçük, Harita Mühendisi Ali Şahin ve Uzman Sanat Tarihçisi Caner Büktel’in teorik ve uygulama deneyimini bu eğitime yansıtarak, eğitimi alan her bireyin arkeolojik alanlarda haritalama ve mimari belgeleme alanındaki süreçlere hâkim olmasını ve uygulama yapabilir düzeye erişmesini hedefliyoruz. Ekip olarak şu ana kadar Amos, Mokissos, Horoztepe, Doliche gibi farklı arkeolojik alanlarda haritalama ve mimari belgeleme faaliyetlerinde bulunduk. Eğitim içeriğinde kullandığımız görsellerin büyük kısmını da kendi çalışmalarımızdan derledik.
Beş teorik eğitimden oluşan, ‘Belgeliyorum: Arkeolojik Alanlarda Belgeleme Teknikleri-1’ başlıklı bu eğitimin ilk haftasında arkeolojik alanların genel yapısı, arkeoloji bilimi ve diğer disiplinler ile ilişkisi üzerinde duracağız, arkeolojik alanlarda haritalama ve mimari belgeleme faaliyetlerinin genel çerçevesinden bahsedeceğiz. İlerleyen haftalarda sizlere havadan ve yersel belgeleme sistemlerini anlatacak ve örnekler üzerinden konuyu pekiştireceğiz.
Eğitimi tamamlayarak bu alanda kendisini daha fazla geliştirmek isteyen kişilere FieldTech Mühendislik bünyesinde staj imkanı sağlanacaktır.
Eğitim dili Türkçe'dir.
Who this course is for:
- Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, restorasyon, harita mühendisliği, jeoloji mühendisliği gibi alanlarda lisans veya yüksek lisans eğitimi alanlar
- Arkeolojik alanlarda haritalama ve mimari belgeleme süreci hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler
Instructors
Ben Selin, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldum. Meslek hayatımda mimari proje yürütücülüğü, şantiye sorumluluğu, akademisyenlik gibi farklı alanlarda edindiğim tecrübeyi bir kenara bırakarak, lisans dönemimden itibaren ilgilendiğim ve pek çok antik kentte kazı mimarı olarak çalıştığım arkeoloji alanında uzmanlaştım ve FieldTech Mühendislik’i kurdum.
Bugün FieldTech çatısı altında mimarlık, arkeoloji, haritacılık, yazılım, tasarım gibi pek çok alanda interdisipliner çalışma ile projeler yürütüyoruz. Ediğindiğimiz tecrübeyi sizlere aktarmak, yaygınlaştırmak için bu eğitimleri düzenlemeye karar verdik.
2016 yılında Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik (Harita) Mühendisliği bölümünü kazandım ve 2021 yılında bu bölümden Yüksek Onur derecesi ile mezun oldum. Şuan FieldTech Mühendislik bünyesinde çalışmaktayım. Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), fotogrametri alanlarında, PAST isimli mobil uygulama geliştirme projesinde ve arazi sektörlerine yönelik yeni teknolojiler geliştirme projelerinde çalışmalar yapmaktayım.
Lisans-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi- Sanat Tarihi ( 2017-2021)
Yüksek Lisans - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı ( 2021-......)
Mesleki Deneyim
• (07.2018/08.2018) Nevşehir Kalesi Kurtarma Kazısı; açma sorumlusu ve buluntu çizimi, (Nevşehir Müzesi kurtarma kazısı projesi kapsamında, Doç. Dr. Besim Tolga Uyar bilimsel danışmanlığında)
• (07.2019/09.2019) Nysa Antik Kenti Kazısı, açma sorumlusu, mimari belgeleme, buluntu çizimi (Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında)
• (2020-2021) Mokissos Antik Kenti Mimari Belgeleme Çalışmaları, haritalama ve mimari belgeleme, 2020 (Aksaray Müzesi başkanlığında, Doç. Dr. Besim Tolga Uyar bilimsel danışmanlığında)
• (2020 Aralık/2021 Mart) Arkeolojik alanların haritalanması ve mimari belgeleme konusunda AR-GE projeleri yürüten FieldTech Mühendislik Tasarım Ar-Ge Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. bünyesinde TÜBİTAK 1507 Projesi kapsamında yürütülen ERGO-FİELD ARAZİ VERİ İŞLEME PLATFORMU projesinde 3B modelleme, mekanik tasarımcı.
• (2021 Temmuz) Doliche Antik Kenti mimari belgeleme altyapısının kurulması: (Fieldtech Mühendislik ile birlikte)
• (2021-2022) Mokissos Antik Kenti Mimari Belgeleme Çalışmaları, haritalama ve mimari belgeleme, 2020, (Doç. Dr. Besim Tolga Uyar başkanlığında)