Aloita pyöräily ja nauti liikunnasta
4.6 (16 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
43 students enrolled

Aloita pyöräily ja nauti liikunnasta

Kaikki tarvittava pyöräilyharrastuksen aloittamiseen
4.6 (16 ratings)
Course Ratings are calculated from individual students’ ratings and a variety of other signals, like age of rating and reliability, to ensure that they reflect course quality fairly and accurately.
43 students enrolled
Created by Risto Viitanen
Last updated 8/2016
Finnish
Current price: $20.99 Original price: $29.99 Discount: 30% off
5 hours left at this price!
30-Day Money-Back Guarantee
This course includes
 • 1.5 hours on-demand video
 • 4 downloadable resources
 • Full lifetime access
 • Access on mobile and TV
 • Certificate of Completion
Training 5 or more people?

Get your team access to 4,000+ top Udemy courses anytime, anywhere.

Try Udemy for Business
What you'll learn
 • Valitsemaan sopivan polkupyörän
 • Hankkimaan tarvittavat pyöräilyvarusteet
 • Säätämään pyörän ajoasennon
 • Hallitsemaan oikean polkemistekniikan
 • Pyöräilemään turvallisesti
 • Seuraamaan kehon kuormitusta sykemittarin avulla
 • Syömään ja juomaan viisaasti
 • Rytmittämään liikunnan siten että se edistää hyvinvointia
 • Selviämään yleisimmistä teknisistä ongelmista
 • Tekemään pyörän päivittäiset huoltotoimenpiteet
Requirements
 • Kurssille ei ole muita ennakkovaatimuksia kuin avoin mieli!
Description

Tällä kurssilla saat kaikki tarvittavat tiedot ja taidot pyöräilyharrastuksen aloittamiseen. Kurssilla käydään läpi kaikki pyöräilyn osa-alueet pyörän hankinnasta ajotekniikkaan ja päivittäishuoltoon. Kurssilla opit myös liikkuman sykemittarin kanssa sekä mitoittamaan ja rytmittämään liikunnan, levon ja ravinnonsaantisi siten, että eri osa-alueiden tasapaino edistää hyvinvointiasi.

Kurssi on tarkoitettuvasta-alkajille, jotka haluavat päästä nopeasti alkuun ja sinuiksi pyöränsä kanssa. Tavoitteena voi olla kunnon kohotus, painon pudotus tai vaikkapa vain raittiin ilman saanti ekologisesti liikkuen. Aiempaa kokemusta pyöräilystä tai ylipäätään kuntoliikunnasta ei tarvita.

Kurssi koostuu moduleista, joissa asiat käydään läpi videomuotoisilla luoennoilla ja niitä tukevilla opetusmateriaaleilla. Materiaali sisältää myös runsaasti linkkejä internetistä löytyvään lisäinformaatioon kustakin osa-alueesta.

Monesta kurssin aihealueesta on huippu-urheilussa tehty tiedettä, mutta tällä kurssilla asiat käsitellään kansantajuisesti ja aloittelevalle pyöräharrastajalle suunnattuna.

Oppimisympäristön työkaluilla voit myös esittää kysymyksiä suoraan kurssin laatijalle tai keskustella samassa tilanteessa olevien muiden kurssilaisten kanssa.  

Who this course is for:
 • Kurssi on tarkoitettu niille, jotka ovat aloittamassa tai juuri aloittaneet pyöräilyharrastuksen. Tavoitteena voi olla kunnon kohotus, painon pudotus tai vaikkapa vain raittiin ilman saanti ekologisesti liikkuen. Aiempaa kokemusta pyöräilystä tai ylipäätään kuntoliikunnasta ei tarvita.
 • Kurssi ei sisällä kilpaurheilijan treeniohjelmaa, pyörämekaanikon käsikirjaa tai ihmedieettiä.
Course content
Expand all 19 lectures 01:25:24
+ Perustarpeet pyöräilyn aloittamiseen
3 lectures 14:56

Mikä tahansa polkupyörä sopii pyöräilyn harrastamiseen, kunhan se on turvallinen ja ajajalleen sopivan kokoinen. Uusi ja kallis pyörä ei missään nimessä ole edellytys pyöräilyharrastuksen aloittamiselle. Jos kuitenkin päädyt hankkimaan uuden pyörän, sinun tulisi miettiä minkälaiseen ajoon olet pyörää hankkimassa.

Preview 03:27

Polkupyöriä löytyy nykyään mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Ennen pyörän hankintaa tuleekin uhrata hetki omien tarpeittensa listaamiselle. Minkälaisilla väylillä pyörällä aikoo ajaa, kuinka pitkiä lenkkejä, mihin vuodenaikaan jne.

Polkypyörien päätyypit
05:13

Varsinaisen polkupyörän ostamisen lisäksi on syytä varata rahaa välttämättömiin varusteisiin ja tarvikkeisiin. Kypärä on pyöräilyvaruste numero yksi. Pyöräilijän kontaktipisteet pyöräänsä ovat ohjaustangossa, satulassa ja polkimissa, joten näihin liittyvät asusteetkin ovat tärkeyslistan kärkipäässä.

Pyöräilyvarusteet
06:16
+ Polkupyörän ajoasennon säätö
2 lectures 09:21

Lihasten kipeytyminen varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa on normaalia. Jos pyöräily kuitenkin aiheuttaa toistuvasti kipua, sen syy kannattaa selvittää. Yleisimpiä ongelmia ovat niska-hartiaseudun vaivat, polvikivut sekä sormien puutuminen. Kaikki edellä mainitut oireet viittaavat ajoasennon säätötarpeeseen.

Preview 05:45

Kun satulan paikka suhteessa polkimiin on määritetty, voidaan alkaa hakea ohjaustangon paikkaa suhteessa satulaan. Jos maantiepyörän kumara ajoasento tuntuu aloittelijalle epämukavan matalalta, kannattaa se säätää suosiolla pystymmäksi. Yleensä ajoasento hioutuu virtaviimaisemmaksi kokemuksen karttuessa ja itseluottamuksen kasvaessa. 

Ohjaamon säätö
03:36
+ Pyörällä ajaminen
3 lectures 15:06

Yleisin virhe aloittelevalla pyöräilijällä on ajaa liian raskailla välityksillä. Etenkin jos ajetaan ilman lukkopolkimia, ajosta tulee helposti polvia rasittavaa runnomista ylä-vartalon pumpatessa edestakaisin. Tankoa puristetaan rystyset valkoisena ja hartiat hipovat korvia. Vaihteita käytetään ylipäätään liian vähän. Oikean polkimien pyöritystekniikan omaksuminen ottaa aikansa ja pyöritysnopeuskin on usein aloittelijalla liian harva, johtuen juuri liian raskaista välityksistä. 

Preview 03:41

Liikenneonnettomuuden sattuessa pyöräilijä on useimmiten altavastaajana, joten vaaratilanteet tulee oppia tunnistamaan ja välttämään ennakoivalla ajotavalla. 

Ennakoiva ajotapa
04:30

Ryhmässä ajamisessa moni seikka tulee huomioida eri tavalla kuin yksin ajaen. Tässä yhteydessä keskitytään turvallisuuden kannalta oleellisimpiin seikkoihin

Ryhmäajo
06:55
+ Polkupyörän huolto
2 lectures 09:25

Polkupyörässä kuluvimmat osat ovat renkaat ja voimansiirrossa etenkin ketjut. Jarrupalatkin kuluvat käytössä. Valmiudet näihin liittyviin yleisimpiin huoltotöihin on syytä löytyä kotoa. 

Tarvikkeet ja työkalut
06:36

Renkaan puhkeaminen on edelleen yleisin ongelma pyörälenkillä, joskin rengasrikkojen esiintymistiheys on renkaiden pistosuojauksen kehittyessä vähentynyt oleellisesti. 

Tien päällä tehtävät toimenpiteet
02:49
+ Kuntoilu pyöräillen
5 lectures 21:13

Kaikki liikuntamuodot eivät sovi kuntoiluaan aloittavalle, varsinkaan reilusti ylipainoisille tai iäkkäämmille ihmisille. Pyöräily sen sijaan sopii lähes kaikille, koska siinä rasitustasoa on helppo säätää eikä pyöräily rasita nivelistöä kuten esimerkiksi juoksu. Hiljaisellakin vauhdilla pyöräily nostaa sykettä ja harjoittaa täten sydäntä, parantaa hapenottokykyä ja polttaa kaloreita.

Kuntolenkkien aloitus
05:30

Suorituksen aikana tarvittava lisäenergia hankitaan pääosin hiilihydraateista, ja ravinnon – yleensä nesteen - tulee korvata myös hikoilussa menetettyjä suoloja. Suorituksen jälkeen nautittavalla proteiinipitoisella ravinnolla puolestaan tuetaan lihasten kasvua ja palautumista suorituksesta. 

Ravinto
05:51

Pyöräily on haastava laji sikäli, että valtaosa työstä tehdään jaloilla keskikehon lihasten tukiessa ajoasentoa. Niska-hartiaseutu on sen sijaan koko ajan jonkin asteisessa staattisessa jännityksessä. 

Suositusten mukaan venyttelyt kuuluvat oleellisena osana liikunnan jälkeiseen kehon huoltoon. Itse venyttelen myös kesken pidempien pyörälenkkien. 

Kehon huolto
02:49

Moni hankkii lenkkikaverikseen sykemittarin, joka onkin oiva apuväline varsinkin uutta lajia tai ylipäätään liikuntaa aloitettaessa. Sykettä mittaamalla ja sykerajoja määrittämällä kuvataan sydän- ja verenkiertoelimistön kykyä kuljettaa lihasten työskentelyyn tarvittavaa happea

Sykeliikunta
04:39

Kuuden viikon treeniohjelma, jossa pyöräillään kolmena päivänä viikossa. 

Aloittelevan pyöräilijän treeniohjelma
02:24
+ Liikunta elämäntavaksi
4 lectures 15:23

Jokainen liikuntaa harrastava kohtaa jossakin välissä hetkiä, jolloin harjoittelu ei kiinnosta. Motivaatio saattaa pudota vaikkapa liian korkealle asetettujen ja saavuttamatta jääneiden tavoitteiden vuoksi. Kiinnostuksen puute saattaa olla myös elimistön antama vinkki liiallisesta treenauksesta tai ylipäätään levon tarpeesta, jolloin harjoittelemista ei tulisi tehdä vastentahtoisesti.

Harjoitusmotivaatio
05:23

Kun riittävä peruskuntotaso on saavutettu noin kahden kuukauden harjoittelulla, voidaan treenin tehoa ja kestoa lisätä esim. valmentautuessa pyöräilytapahtumaan. 

Edistyneen kuntoilijan treeniohjelma
01:56

Kiinnostus pyöräilytapahtumiin on kasvanut harrastuksen suosion mukana ja niitä löytyykin nykyään joka lähtöön. Useimmiten uusi pyöräilyharrastaja ryhtyykin ennen pitkää valmistautumaan ensimmäiseen kuntoajoonsa. 

Tulikoe - ensimmäinen kuntotapahtuma
05:18

Jos liikkuminen ei tuota mielihyvää, se jää ennen pitkää taka-alalle. Vaikka kehittyminen vaatii aika ajoin omalta mukavuusalueelta poistumista, tulisi liikunnan kokonaisuutena olla positiivinen elämys.


Jokaisen tulisikin löytää itselle sopiva tapa harrastaa liikuntaa pikemminkin kuin vain matkia toisten tekemisiä. Kun lajin kokee omakseen, saa kammen pyörityksestäkin enemmän irti ja sitä tulee myös harrastettua aktiivisemmin. 


Löydä oma tapasi harrastaa pyöräilyä
02:46