Requirements
- Nu este necesară o experiență prealabilă din partea părinților cursanți. Poate participa orice persoană, indiferent de pregătirea profesională, care decide să susțină cauza copilului său cu TSA, care are motivația și determinarea de a identifica toate căile posibile pentru a produce schimbarea dorită, individual sau alături de alții.
Description
Noi, părinții, putem pleda și susține cu mai mare succes nevoile si interesul superior al copiilor noștri dacă ÎNVĂȚĂM.
Cursul nostru își propune să ofere noțiuni de bază asupra demersului de advocacy, explicând ce înseamnă acesta, cum se face, de unde începem și cu ce instrumente operăm, în calitate de părinți de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului/TSA.
Termenul de ” copil” în acest curs are în vedere copilul de orice vârstă al unui părinte/unei familii și nu se referă doar la vârsta copilăriei-0-18 ani.
Pe parcursul acestui curs cursanții vor afla ce înseamnă să faci advocacy, cum să își susțină cauza prin demersuri de advocacy, cum să parcurgă procesul de advocacy, singuri sau alături de alte persoane cu aceeași motivație ca a lor, cum să înțeleagă și să susțină drepturile copiilor lor diagnosticați cu autism, cum să își sprijine copiii pentru a fi capabili să ia propriile decizii și să le susțină în fața celor ce dețin puterea de decizie/schimbare, pentru a putea duce viața pe care ei o doresc și o merită.
Cursul va fi urmat de sesiuni practice, aplicative de advocacy pentru primii 30 de părinți care vor parcurge acest demers de învățare individual. In cadrul sesiunilor aplicative, noțiunile teoretice vor putea fi aplicate pentru acțiuni în cazuri particulare în care se află părinții cursanți sau în acțiuni de grup, pentru problematici mai generale, care afectează pe toți părinții din comunitatea Dobrogeana și nu numai.
Cursul face parte din seria de resurse pentru părinți oferite prin proiectul ”Autism Dobrogea-Vocea care schimba vieti„, implementat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este cel de a crea premize pentru reducerea excluziunii și marginalizării persoanelor cu tulburări din spectrul autismului-TSA în Dobrogea. Proiectul se va desfășura în perioada februarie 2022 – martie 2023 în Constanța și Tulcea.
Proiectul își propune să dezvolte capacitatea tinerilor și adulților cu TSA, a parinților lor de a fi o voce suficient de puternică pentru a se autoreprezenta (selfadvocacy) și de a reprezenta comunitatea autistă la nivel local (advocacy).
Who this course is for:
- Cursul este destinat părinților copiilor (de orice vârstă) cu autism/autiști. Tuturor părinților care doresc să inițieze sau să participe la schimbare durabilă în comunitate, în beneficiul propriului copil și a celorlalți copii, tineri și adulți autiști din comunitate.
Instructor
AUTISM ROMANIA a fost înființată de un grup de părinți în anul 2001.
Misiunea asociației este apărarea drepturilor și intereselor, creșterea calității vieții copiilor, tinerilor, adulților autiști și a familiilor lor si promovarea includerii și participării lor depline la viața comunității din care fac parte.
Advocacy este una dintre cele mai importante direcții de acțiune ale asociației. Desfășurăm de la înființare acțiuni pentru promovarea respectării drepturilor omului, a prevederilor tratatelor internaționale la care Romania este parte, pentru schimbări legislative care să reflecte drepturile și interesele persoanelor autiste. Promovăm și sprijinim accesul copiilor, tinerilor și adulților autiști la servicii de calitate, potrivite nevoilor lor individuale și specifice, incluziunea și participarea acestora la viața comunității în condițiile egalității de șanse.
Despre trainer
Anemari Necșulescu este doctor în științe politice și activează in sectorul neguvernamental din Romania de peste 20 de ani. Ca trainer, manager de proiect, de expert în Advocacy sau expert în creșterea capacității organizaționale, Anemari a lucrat în domenii precum: educație, drepturile omului, locuire, sănătate și inserția pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.