Architectuur visualisatie met Artlantis Studio
4.1 (8 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a course's star rating by considering a number of different factors such as the number of ratings, the age of ratings, and the likelihood of fraudulent ratings.
343 students enrolled
Wishlisted Wishlist

Please confirm that you want to add Architectuur visualisatie met Artlantis Studio to your Wishlist.

Add to Wishlist

Architectuur visualisatie met Artlantis Studio

Maak fotorealistische beelden en animaties van architectuur modellen met Artlantis Studio
4.1 (8 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a course's star rating by considering a number of different factors such as the number of ratings, the age of ratings, and the likelihood of fraudulent ratings.
343 students enrolled
Created by Stefan Boeykens
Last updated 11/2014
Dutch
Price: Free
Includes:
 • 36 mins on-demand video
 • Full lifetime access
 • Access on mobile and TV
What Will I Learn?
 • Maak een fotorealistische rendering met Artlantis Studio
 • Zet een CAD of BIM model om naar Artlantis
 • Werk het model bij na wijzigingen, zonder je werk verloren te laten gaan
View Curriculum
Requirements
 • Voor Artlantis is geen specifieke voorkennis vereist, maar je moet wél een 3D model kunnen opzetten in andere software. Het wordt geïllustreerd met SketchUp, maar VectorWorks, ArchiCAD, AutoCAD of Revit zijn eveneens geschikt.
 • Deze cursus legt NIET uit hoe je een 3D model maakt.
Description

Update 25/3/2014: Deze cursus wordt (tijdelijk) gratis gemaakt, in afwachting van de update naar Artlantis 6. Ik heb de intentie om deze Engelstalig te maken, tenzij ik hier te veel negatieve reacties op krijg.

Update 25/3/2014: This course will be made free temporarily, while the update to Artlantis 6 is prepared. At that time, it will be an English language course, unless I get too many negative reactions.

In deze cursus maak je kennis met Artlantis Studio, een software voor architectuur visualisatie, die goed samenwerkt met 3D CAD of BIM software.

Ook voor studenten of architecten zonder ervaring met rendering is deze cursus geschikt, omdat Artlantis eenvoudig en snel werkt en toch goede resultaten mogelijk maakt.

Op minder dan één uur gaan we via video-lessen van een eerste kennismaking tot en met een afgewerkte foto-realistische rendering.

 • We beginnen met de software en de interface.
 • Daarna laden we een 3D model in dat we in SketchUp maakten. Je kan ook andere 3D software gebruiken, zoals ArchiCAD, VectorWorks of Revit, maar je moet in ieder geval een 3D model hebben om mee te werken, omdat Artlantis géén modelleer opties aanbiedt.
 • Vervolgens gaan we kijken naar de belichting, via de Heliodon, een combinatie van zon en hemelkoepel. We gaan ook extra lichtbronnen bekijken, die vooral bij interieur-beelden belangrijk worden.
 • Met materialen kan je het model beter aankleden. We leren daarbij de Catalogus kennen, waardoor we vlot nieuwe materialen in onze scene kunnen toewijzen.
 • We kunnen bijkomende objecten plaatsen, om de inrichting verder te verzorgen.
 • Tenslotte gaat de camera gebruikt worden om de kijkpositie, de beeldcompositie en de render-instellingen te configureren. Je kan meerdere van deze cameras toevoegen aan je project.
 • Omdat een architectuur-project evolueert, kijken we ook naar het proces om het model bij te werken na wijzigingen. Dit is één van de sterke punten bij Artlantis.

Op het einde van deze cursus kan je zelf een heel visualisatie project aanpakken en tot een goed resultaat brengen.

Deze cursus gaat niet in op de animatie-mogelijkheden van Artlantis Studio, dus kan ook met de Artlantis Render versie gevolgd worden. Hoewel de video op OSX werd opgenomen, kan je gerust volgen met de Windows versie van Artlantis, die identiek werkt.

Who is the target audience?
 • Architecten of studenten architectuur, die hun ontwerp willen presenteren op een fotorealistische manier
Compare to Other 3D & Animation Courses
Curriculum For This Course
+
Kennismaking met Artlantis
1 Lecture 05:12

We maken kennis met de software Artlantis Studio (versie 4.1). We leggen kort uit waar je de software kan bekomen en hoe de interface werkt en dan gaan we direct aan de slag.

We vertrekken van een SketchUp model en leggen uit hoe je dat model kan omzetten naar het ATL formaat van Artlantis, om het vervolgens te openen in Artlantis.

Deze procedure kan je ook volgen indien je andere software gebruikt, zoals ArchiCAD, VectorWorks of Revit.

Het fijne aan de Artlantis interface is dat je ten allen tijde een Render Preview te zien krijgt, die bijna ogenblikkelijk wordt bijgewerkt bij aanpassingen. Dit geeft de gebruiker een goede inschatting van het resultaat.

Introductie en inlezen van een 3D Model
05:12

Enkele elementaire vragen over Artlantis

Over Artlantis
2 questions
+
Voorbereiden en configureren van je project
4 Lectures 22:14

We gaan in eerste instantie kijken naar de Camera instellingen, van waaruit we ofwel de bestaande kijkpositie van het SketchUp model overnemen ofwel eigen posities vastleggen. We leren ook hoe je per camera-positie een reeks eigenschappen vastlegt.

We letten er op dat iedere wijziging van het kijkpunt in de Preview ook effectief de camera aanpast die actief is.

Vervolgens kijken we naar de materialen en hoe je in Artlantis de geïmporteerde materialen kan verfijnen of vervangen, door gebruik te maken van de Catalogus.

Het is goed om te weten dat je altijd extra texturen kan inladen of zelfs nieuwe catalogi kan aanschaffen. Er zijn verscheidene goede basis-shaders in de standaard catalogus om bijvoorbeeld Glas of Metaal beter weer te geven dan bij de geïmporteerde materialen uit het 3D model.

Camera & Materialen
08:37

Zonder licht doe je niet veel, dus kijken we naar de belichting.

Aparte lichtbronnen laten toe om vooral de interieur-belichting beter op punt te stellen.

Artlantis gebruikt de wat ongewone term "Heliodon" om de combinatie van een hemelkoepel en een zon te beschrijven. Je kan vertrekken van de basis belichting uit het geïmporteerd model of deze verder verfijnen, door de datum en tijd van je rendering in te stellen en ook de intensiteit van het licht van de zon, de omgeving (hemelkoepel) en hoe de schaduwen berekend worden. Je kan ook de wolken en lucht verder configureren.

Tenslotte kijken we ook naar de Object tab, van waaruit we de geïmporteerde geometrie en eventuele extra objecten kunnen controleren.

Artlantis is géén modelleer software, maar laat wél toe om de geometrie die je inlaadt nog te transformeren.

Er is ook een optie voor een oneindig grondvlak, zodat je gebouw niet in de leegte zweeft als je geen terrein of omgeving modelleerde.

Lichtbronnen, Heliodon & Objecten
04:00

Enkele vragen over de belichting bij Artlantis

Over Licht
3 questions

Hier leren we hoe je per camera-positie een reeks eigenschappen vastlegt en ook bepaalt welke belichting per camera gebruikt wordt.

Bij Artlantis is het zo dat je per camera kiest welke lichtbronnen actief zijn, wat toelaat om in één project bijvoorbeeld een dag- en een nachtscène kan simuleren.

Evenals de materialen, kan je ook bijkomende objecten uit te cataloog toevoegen aan je project, zoals meubels, bomen of andere entourage.

Tip: als je zelf eigen objecten wil toevoegen aan de catalogus, kan je dat doen door een apart model in een nieuwe Artlantis project in te laden en dat op te slaan als een catalogus object.

Camera & Objecten
04:45

Tenslotte kunnen we overgaan naar de feitelijke rendering. Hoewel je in Artlantis in bijna realtime al een goede weergave krijgt, zal je toch finaal een échte rendering moeten berekenen. We overlopen de Render Settings die, in vergelijking met andere render software, opvallend eenvoudig zijn. Misschien zelfs iets té simplistisch...

De eigenlijke rendering zal dan het beeld van de viewport op een hogere kwaliteit berekenen, al geeft de viewport wel al een goede inschatting van belichting en kleur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Renderen
04:52
+
Workflow en afwerking
2 Lectures 08:47

Bij Artlantis is het proces en de integratie met de modelleer software essentieel. Je kan na het importeren van een model nog wijzigingen doorvoeren en als je gebruik maakt van een referentiemodel kan je de wijzigingen terug importeren in Artlantis, zonder je instellingen te verliezen van belichting, materialen en render settings.

Erg belangrijk omdat architecten tot op het einde blijven doorwerken aan hun ontwerp.

Wijzigingen aan het ontwerp doorvoeren
03:50

Hoe gaan we om met 3D modellen en andere software?

Over de workflow
3 questions

Tenslotte willen we eindigen met een afgewerkte rendering en gaan we in op de meer geavanceerde instellingen om de rendering te controleren.

Het is hier dat een snellere PC of Mac het verschil zal maken... want hoewel de viewport in bijna realtime een voorafbeelding geeft van het resultaat, kan het toch nog behoorlijk lang duren.

Finale Rendering
04:57
About the Instructor
Stefan Boeykens
4.3 Average rating
254 Reviews
3,653 Students
9 Courses
BIM Specialist, Teacher and Researcher

Stefan Boeykens is an architect-engineer from Belgium.

After graduation, he worked a few years as a professional architect, for several local offices, where he was involved in design, building permits, drafting, site supervision, visualisation and IT management.

At the end of 2000, he got the opportunity to return to his former university (KU Leuven), at the Department of Architecture, where he started teaching Computer Aided Architectural Design. Initially AutoCAD and 3D Studio VIZ, but step-by-step, he introduced SketchUp, Rhinoceros + Grasshopper, ArchiCAD, Artlantis, Unity, Processing and Cinema 4D. He completed a PhD on Building Information Modelling in 2007 and worked a few years as a post-doc, focusing on the use of BIM throughout the design process. He became familiar with a wide variety of IT skills: Windows, OSX, Linux, VBA in Excel, php, C++, Java/Processing, Autolisp and C # in Unity.

At the moment, Stefan is a part-time guest professor at KU Leuven, teaching primarily ArchiCAD, Grasshopper, Cinema 4D and Unity, where he has created several online video tutorials.

In parallel, he is working as a BIM specialist/consultant for D-Studio, a Belgian company focusing on BIM middleware and consultancy. He is a frequent speaker at BIM-related events and is actively involved in different professional working groups on BIM standardisation, including CEN/TC 442 (Europe) and TC BIM & ICT + CLUSTER BIM (Belgium).

He is father of three boys and enjoys reading, cycling, loosing time online and learning.

If he has some additional time, he likes to compose music, mainly focusing on guitar, but occasionally with vocals, synths and laptop drums.