Aloita pyöräily ja nauti liikunnasta

Kaikki tarvittava pyöräilyharrastuksen aloittamiseen
4.6 (6 ratings)
Instead of using a simple lifetime average, Udemy calculates a
course's star rating by considering a number of different factors
such as the number of ratings, the age of ratings, and the
likelihood of fraudulent ratings.
15 students enrolled
$15
$30
50% off
Take This Course
 • Lectures 19
 • Length 1.5 hours
 • Skill Level Beginner Level
 • Languages Finnish
 • Includes Lifetime access
  30 day money back guarantee!
  Available on iOS and Android
Wishlisted Wishlist

How taking a course works

Discover

Find online courses made by experts from around the world.

Learn

Take your courses with you and learn anywhere, anytime.

Master

Learn and practice real-world skills and achieve your goals.

About This Course

Published 8/2016 Finnish

Course Description

Tällä kurssilla saat kaikki tarvittavat tiedot ja taidot pyöräilyharrastuksen aloittamiseen. Kurssilla käydään läpi kaikki pyöräilyn osa-alueet pyörän hankinnasta ajotekniikkaan ja päivittäishuoltoon. Kurssilla opit myös liikkuman sykemittarin kanssa sekä mitoittamaan ja rytmittämään liikunnan, levon ja ravinnonsaantisi siten, että eri osa-alueiden tasapaino edistää hyvinvointiasi.

Kurssi on tarkoitettuvasta-alkajille, jotka haluavat päästä nopeasti alkuun ja sinuiksi pyöränsä kanssa. Tavoitteena voi olla kunnon kohotus, painon pudotus tai vaikkapa vain raittiin ilman saanti ekologisesti liikkuen. Aiempaa kokemusta pyöräilystä tai ylipäätään kuntoliikunnasta ei tarvita.

Kurssi koostuu moduleista, joissa asiat käydään läpi videomuotoisilla luoennoilla ja niitä tukevilla opetusmateriaaleilla. Materiaali sisältää myös runsaasti linkkejä internetistä löytyvään lisäinformaatioon kustakin osa-alueesta.

Monesta kurssin aihealueesta on huippu-urheilussa tehty tiedettä, mutta tällä kurssilla asiat käsitellään kansantajuisesti ja aloittelevalle pyöräharrastajalle suunnattuna.

Oppimisympäristön työkaluilla voit myös esittää kysymyksiä suoraan kurssin laatijalle tai keskustella samassa tilanteessa olevien muiden kurssilaisten kanssa.  

What are the requirements?

 • Kurssille ei ole muita ennakkovaatimuksia kuin avoin mieli!

What am I going to get from this course?

 • Valitsemaan sopivan polkupyörän
 • Hankkimaan tarvittavat pyöräilyvarusteet
 • Säätämään pyörän ajoasennon
 • Hallitsemaan oikean polkemistekniikan
 • Pyöräilemään turvallisesti
 • Seuraamaan kehon kuormitusta sykemittarin avulla
 • Syömään ja juomaan viisaasti
 • Rytmittämään liikunnan siten että se edistää hyvinvointia
 • Selviämään yleisimmistä teknisistä ongelmista
 • Tekemään pyörän päivittäiset huoltotoimenpiteet

Who is the target audience?

 • Kurssi on tarkoitettu niille, jotka ovat aloittamassa tai juuri aloittaneet pyöräilyharrastuksen. Tavoitteena voi olla kunnon kohotus, painon pudotus tai vaikkapa vain raittiin ilman saanti ekologisesti liikkuen. Aiempaa kokemusta pyöräilystä tai ylipäätään kuntoliikunnasta ei tarvita.
 • Kurssi ei sisällä kilpaurheilijan treeniohjelmaa, pyörämekaanikon käsikirjaa tai ihmedieettiä.

What you get with this course?

Not for you? No problem.
30 day money back guarantee.

Forever yours.
Lifetime access.

Learn on the go.
Desktop, iOS and Android.

Get rewarded.
Certificate of completion.

Curriculum

Section 1: Perustarpeet pyöräilyn aloittamiseen
03:27

Mikä tahansa polkupyörä sopii pyöräilyn harrastamiseen, kunhan se on turvallinen ja ajajalleen sopivan kokoinen. Uusi ja kallis pyörä ei missään nimessä ole edellytys pyöräilyharrastuksen aloittamiselle. Jos kuitenkin päädyt hankkimaan uuden pyörän, sinun tulisi miettiä minkälaiseen ajoon olet pyörää hankkimassa.

05:13

Polkupyöriä löytyy nykyään mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Ennen pyörän hankintaa tuleekin uhrata hetki omien tarpeittensa listaamiselle. Minkälaisilla väylillä pyörällä aikoo ajaa, kuinka pitkiä lenkkejä, mihin vuodenaikaan jne.

06:16

Varsinaisen polkupyörän ostamisen lisäksi on syytä varata rahaa välttämättömiin varusteisiin ja tarvikkeisiin. Kypärä on pyöräilyvaruste numero yksi. Pyöräilijän kontaktipisteet pyöräänsä ovat ohjaustangossa, satulassa ja polkimissa, joten näihin liittyvät asusteetkin ovat tärkeyslistan kärkipäässä.

Section 2: Polkupyörän ajoasennon säätö
05:45

Lihasten kipeytyminen varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa on normaalia. Jos pyöräily kuitenkin aiheuttaa toistuvasti kipua, sen syy kannattaa selvittää. Yleisimpiä ongelmia ovat niska-hartiaseudun vaivat, polvikivut sekä sormien puutuminen. Kaikki edellä mainitut oireet viittaavat ajoasennon säätötarpeeseen.

03:36

Kun satulan paikka suhteessa polkimiin on määritetty, voidaan alkaa hakea ohjaustangon paikkaa suhteessa satulaan. Jos maantiepyörän kumara ajoasento tuntuu aloittelijalle epämukavan matalalta, kannattaa se säätää suosiolla pystymmäksi. Yleensä ajoasento hioutuu virtaviimaisemmaksi kokemuksen karttuessa ja itseluottamuksen kasvaessa. 

Section 3: Pyörällä ajaminen
03:41

Yleisin virhe aloittelevalla pyöräilijällä on ajaa liian raskailla välityksillä. Etenkin jos ajetaan ilman lukkopolkimia, ajosta tulee helposti polvia rasittavaa runnomista ylä-vartalon pumpatessa edestakaisin. Tankoa puristetaan rystyset valkoisena ja hartiat hipovat korvia. Vaihteita käytetään ylipäätään liian vähän. Oikean polkimien pyöritystekniikan omaksuminen ottaa aikansa ja pyöritysnopeuskin on usein aloittelijalla liian harva, johtuen juuri liian raskaista välityksistä. 

04:30

Liikenneonnettomuuden sattuessa pyöräilijä on useimmiten altavastaajana, joten vaaratilanteet tulee oppia tunnistamaan ja välttämään ennakoivalla ajotavalla. 

06:55

Ryhmässä ajamisessa moni seikka tulee huomioida eri tavalla kuin yksin ajaen. Tässä yhteydessä keskitytään turvallisuuden kannalta oleellisimpiin seikkoihin

Section 4: Polkupyörän huolto
06:36

Polkupyörässä kuluvimmat osat ovat renkaat ja voimansiirrossa etenkin ketjut. Jarrupalatkin kuluvat käytössä. Valmiudet näihin liittyviin yleisimpiin huoltotöihin on syytä löytyä kotoa. 

02:49

Renkaan puhkeaminen on edelleen yleisin ongelma pyörälenkillä, joskin rengasrikkojen esiintymistiheys on renkaiden pistosuojauksen kehittyessä vähentynyt oleellisesti. 

Section 5: Kuntoilu pyöräillen
05:30

Kaikki liikuntamuodot eivät sovi kuntoiluaan aloittavalle, varsinkaan reilusti ylipainoisille tai iäkkäämmille ihmisille. Pyöräily sen sijaan sopii lähes kaikille, koska siinä rasitustasoa on helppo säätää eikä pyöräily rasita nivelistöä kuten esimerkiksi juoksu. Hiljaisellakin vauhdilla pyöräily nostaa sykettä ja harjoittaa täten sydäntä, parantaa hapenottokykyä ja polttaa kaloreita.

05:51

Suorituksen aikana tarvittava lisäenergia hankitaan pääosin hiilihydraateista, ja ravinnon – yleensä nesteen - tulee korvata myös hikoilussa menetettyjä suoloja. Suorituksen jälkeen nautittavalla proteiinipitoisella ravinnolla puolestaan tuetaan lihasten kasvua ja palautumista suorituksesta. 

02:49

Pyöräily on haastava laji sikäli, että valtaosa työstä tehdään jaloilla keskikehon lihasten tukiessa ajoasentoa. Niska-hartiaseutu on sen sijaan koko ajan jonkin asteisessa staattisessa jännityksessä. 

Suositusten mukaan venyttelyt kuuluvat oleellisena osana liikunnan jälkeiseen kehon huoltoon. Itse venyttelen myös kesken pidempien pyörälenkkien. 

04:39

Moni hankkii lenkkikaverikseen sykemittarin, joka onkin oiva apuväline varsinkin uutta lajia tai ylipäätään liikuntaa aloitettaessa. Sykettä mittaamalla ja sykerajoja määrittämällä kuvataan sydän- ja verenkiertoelimistön kykyä kuljettaa lihasten työskentelyyn tarvittavaa happea

02:24

Kuuden viikon treeniohjelma, jossa pyöräillään kolmena päivänä viikossa. 

Section 6: Liikunta elämäntavaksi
05:23

Jokainen liikuntaa harrastava kohtaa jossakin välissä hetkiä, jolloin harjoittelu ei kiinnosta. Motivaatio saattaa pudota vaikkapa liian korkealle asetettujen ja saavuttamatta jääneiden tavoitteiden vuoksi. Kiinnostuksen puute saattaa olla myös elimistön antama vinkki liiallisesta treenauksesta tai ylipäätään levon tarpeesta, jolloin harjoittelemista ei tulisi tehdä vastentahtoisesti.

01:56

Kun riittävä peruskuntotaso on saavutettu noin kahden kuukauden harjoittelulla, voidaan treenin tehoa ja kestoa lisätä esim. valmentautuessa pyöräilytapahtumaan. 

05:18

Kiinnostus pyöräilytapahtumiin on kasvanut harrastuksen suosion mukana ja niitä löytyykin nykyään joka lähtöön. Useimmiten uusi pyöräilyharrastaja ryhtyykin ennen pitkää valmistautumaan ensimmäiseen kuntoajoonsa. 

02:46

Jos liikkuminen ei tuota mielihyvää, se jää ennen pitkää taka-alalle. Vaikka kehittyminen vaatii aika ajoin omalta mukavuusalueelta poistumista, tulisi liikunnan kokonaisuutena olla positiivinen elämys.


Jokaisen tulisikin löytää itselle sopiva tapa harrastaa liikuntaa pikemminkin kuin vain matkia toisten tekemisiä. Kun lajin kokee omakseen, saa kammen pyörityksestäkin enemmän irti ja sitä tulee myös harrastettua aktiivisemmin. 


Students Who Viewed This Course Also Viewed

 • Loading
 • Loading
 • Loading

Instructor Biography

Risto Viitanen, Velogi pyöräily-yhteisön perustaja

Olen harrastanut pyöräilyä liki parikymmentä vuotta ja polkenut kilometreissä mitaten pari kertaa maapallon ympäri, parhaimmillaan yli 10 000 km vuodessa. 

Olen myös entinen sohvaperuna, joka ryhtyi harrastamaan liikuntaa vasta kolmekymppisenä, kun selkäongelmat alkoivat hallita elämääni.

Haluan kannustaa ja auttaa uusia ihmisiä pyöräilyn pariin jakamalla kokemuksiani ja vuosien varrella karttunutta tietoa. Pyöräilyvideoita sisältävä Velogi YouTube-kanavani palkittiin kevään 2016 Fillari-messuilla vuoden pyöräilytekona.  


Ready to start learning?
Take This Course